حسین راغفر، اقتصاددان و استاد دانشگاه، در گفتوگو با ایلنا در مورد افزایش نرخ ارز و تشدید التهابات این بازار با بيان مطلب فوق گفت: این شرایط عواملی مختلفی دارد که عامل عمده فضای مافیایی کشور و گروههای رانتی هستند که تبدیل به بازیگر عمده بازار ارز شدهاند و از هر بهانهای مانند خروج امریکا از برجام و اتفاقات شب عید برای غارتگری استفاده میکنند.
وی ادامه داد: این شرایط باعث تزریق احساس نگرانی و اضطراب به جامعه میشود و افراد برای حفظ ارزش داراییهای خود اقدام به تبدیل داراییهای ریالی به دلاری میکنند که برآیند آن در افزایش تقاضای ارز و افزایش بیرویه قیمت آن نمایان است.
وی افزود: این فضا خود ملتهب کننده اتفاقاتی است که در شرایط کنونی ماهیت سیاسی پیدا کرده و افرادی که سعی میکنند از این رهگذر با دامن زدن به فضای بیاعتمادی، سودهای هنگفتی را به بهای تحمیل هزینه به بخشهای مختلف اقتصاد مانند تولید، بودجه خانوارها و گسترش اضطرابهای اجتماعی و سیاسی به دست آورند.
وی با اشاره به تاثیر اجتماعی این التهابات گفت: نااطمینانیهایی که در این حوزها تشکیل شده، سبب بروز مشکلات جدی به ویژه برای طبقه فرودست و محروم جامعه از طریق هزینههای بالای زندگی و تامین حداقلهای زندگی شده است. بنابراین جامعه در التهاب واکنشهای سیاسی خواهد بود.
وی ادامه داد: البته عدهای در این زمینه سرمایه گذاری میکنند تا شعله این التهابات را زیاد کنند که تاکیدی است بر ماهیت سیاسی موضوع و اینکه ما وارد دور بسته شر میشویم که از سویی افزایش قیمتها باعث تشدید التهابات سیاسی شده و از سویی خود این التهابات سیاسی باعث افزایش قیمتها میشود و آسیبهای جدی و پرهزینه دربخشهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را به بار خواهد آورد.
وی با اشاره به نبود اراده کافی در دولت برای مدیریت شرایط موجود گفت: نفوذ مافیای گسترده در دولت، مجلس و نهادهای تصمیم گیری که خود بخشی از این مشکل و متنفع از این شرایط هستند، اراده کافی برای برطرف کردن این مشکل را از دولت سلب کرده است، البته چون وظیفه دولت فراهم کردن امکانات و فرصتهای برابر برای آحاد جامعه است، به این مفهوم ما فاقد دولت هستیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: البته نباید فراموش کرد که این موضوع تنها به دولت مربوط نیست وبخشهای مختلفی خارج از نهاد دولت، منابع بزرگ ریالی خود را وارد بازار ارز میکنند تا از طریق افزایش قیمت وایجاد التهاب به اهداف اقتصادی وحتی تضعیف موقعیت دولت دست یابند، ازهمین روی نباید تمامی مشکلات را به پای دولت نوشت.
وی ادامه داد: این نهادها با فعالیتهای اقتصادی و قدرت نفوذ بالای خود در اقتصاد، نقش تعیین کنندهتری نسبت به دولت دارند، البته دولت نیز منافع این گروهها را نمایندگی میکند تا منافع مردم را.
وی در ارزیابی خود از روند بازار ارز مدعی شد: این شرایط نشانهای از فروپاشی اقتصادی ایران و حرکت به سمت ونزوئلایی شدن است که در آینده نیز تشدید میشود.
نظر شما