سعید مجتهدی در گفت و گو با ایرنا درباره اقدام دولت در یکسانسازی نرخ ارز افزود: هفته گذشته معاون اول رئیس جمهوری شبانه از تصمیم دولت برای آغاز اجرای یکسانسازی نرخ ارز خبر داد و در روزهای گذشته نیز دولت و بانک مرکزی جلسهها و مصوبههایی را برای پوشش تقاضای ارزی مصرفکنندگان داشتند.
وی با یادآوری اینکه در شیوه گذشته، صرافیها همه نیازهای ارزی متقاضیان را پوشش میدادند، گفت: نمیتوان از تقاضای ارزی برای قاچاق کالا و ارز و نیز اقداماتی که پولشویی محسوب میشوند، چشمپوشی کرد و نیاز است پالایشی در تقاضاهای ارزی انجام شود.
مجتهدی با تاکید بر اینکه صرافیها در زمینه مبارزه با پولشویی با برنامههای دولت همسو هستند، اظهار داشت: صرافیها در اقتصاد جهانی حضور فعال دارند و قابل محو نیستند؛ در ایران نیز صرافیها در سالیان گذشته بازوی اقتصادی کشور بودهاند و انتظار میرود صبوری کنند تا فضای روشنی برای آینده فعالیت آنها ترسیم شود.
رئیس کانون صرافان با یادآوری اینکه تاکنون جلسههای ارزی در سطح حاکمیتی بوده است، افزود: به زودی مسئولان کانون صرافان جلسهای با مدیران بانک مرکزی خواهند داشت تا چگونگی حضور صنف صرافی در مبادلات ارزی مشخص شود.
وی تاکید کرد: صنف صرافی منافع ملی را به منافع صنفی خود ترجیح میدهد و توانایی لازم را برای همکاری با دولت در جهت پوشش مبادلات ارزی کشور دارد.
مجتهدی افزود: باید اجازه داد مسئولان به بازار ارز نظم بدهند و در این شرایط صبوری خریداران و فروشندگان ارز ضروری است تا جایگاه هر کسی اعم از بانکها و صرافیها در بازار مشخص شود.
وی با یادآوری اظهارات رئیس کل بانک مرکزی درباره اینکه هنوز بخشی از مبادلات بینالمللی ایران به عهده صرافیهاست، گفت: هنوز روابط بانکی ایران در سطح مطلوب نیست و از این رو صرافیها میتوانند در مراودات ارزی همکاری لازم را با دولت داشته باشند.
وی همچنین به مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در جهان اشاره کرد و افزود: باید کمک کنیم تا دست کسانی که در امور پولشویی و قاچاق فعالند، از سیستم ارزی کشور کوتاه شود و نظام پولی کشور به سطح استانداردهای بین المللی برسد.
مجتهدی، حضور صرافان را برای کمک به سیستم نقل و انتقالات مالی کشور ضروری دانست و گفت: با توجه به تحریمها، بدون کمک صرافیها نمیتوان انتظار داشت چرخه پولی به طور کامل شکل گیرد.
رئیس کانون صرافان ایرانیان در پاسخ به اینکه کدام یک از صرافیها قرار است با اقدام نیروی انتظامی پلمپ شود، اظهار داشت: صرافیهای دارای مجوز رسمی از بانک مرکزی مشکلی ندارند اما اگر مجوز صرافی حتی یک روز پیش نیز باطل شده باشد، باید تمدید شود.
وی در عین حال افزود: باید بین صرافی که نسبت به دریافت مجوز اقدام کرده و همه معاملات آن در سامانه نظارت ارز ثبت میشود و مالیات سالیانه را به طور شفاف میپردازد با فردی که هیچگاه مالیات نداده و معاملات آن نیز قابل پیگیری نیست و اقدامهایش مصداق پولشویی است، تفاوت قائل شد.
وی ابراز امیدواری کرد که در شیوه جدید ارزی، فضا برای مبارزه با پولشویی بیش از پیش فراهم شود.
به گزارش ایرنا، دولت از 21 فروردینماه یکسانسازی نرخ ارز را با اعلام قیمت هر دلار 4200 تومان کلید زد و در روزهای گذشته ضمن تهیه و تصویب دستورالعملهای تامین ارز مورد نیاز هموطنان در دولت، شیوههای تخصیص ارز نیز از سوی بانک مرکزی اعلام شده است.
به گفته ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی، ارز مورد نیاز برای فعالان اقتصادی و هموطنان تامین میشود و با توجه به تراز مثبت ارزی کشور مشکلی از این بابت وجود ندارد.
براساس اطلاعیه جدید بانک مرکزی، صرافیها از این پس مجاز به انتقال ارز به دستور هر یک از بانکهای دارای مجوز ارزی، خرید ارز ناشی از صادرات کالاهای غیرنفتی از صادرکنندگان و فروش ارز خریداری شده به متقاضیان از طریق سیستم بانکی هستند.
بر این اساس، همه صرافیها تا اطلاع ثانوی مجاز به خرید و فروش اسکناس به صورت فیزیکی نبوده و این امر از طریق بانکها انجام خواهد شد ضمن آنکه تامین ارز برای واردات کالا و خدمت به کشور فقط پس از انجام ثبت سفارش و ثبت خدمت امکانپذیر است.
همچنین از این پس انتقال ارز از طریق سیستم بانکی و یا صرافیهای مجاز با تقاضای بانک عامل انجام خواهد شد.
نظر شما