به گزارش ایسنا، جشنواره کن که سال گذشته جشن هفتاد سالگی خود را برگزار کرد، همچنان بیشترین توجه را در میان جشنوارههای سینمایی جهان معطوف خود میکند و هر ساله میزبان فیلمسازان بزرگ و استعدادهای نوظهوری از سراسر جهان است.
در زیر نگاهی میاندازیم به مهمترین رویدادهای هفتادویکمین جشنواره فیلم کن:
- جای خالی «ژیل ژاکوب» در کن
«ژیل ژاکوب» نویسنده، منتقد و چهره تاریخی و کلیدی جشنواره کن که تا سال ۲۱۰۴ رئیس این رویداد سینمایی بود و از آن زمان ریاست افتخاری جشنواره را بر عهده دارد پس از نزدیک به ۴۰ سال فعالیت مستمر در این رویداد سینمایی، رای کافی برای ماندن در میان اعضای هئیت مدیره جشنواره را به دست نیاورد و در سن ۸۷ سالگی برای همیشه با کن خداحافظی کرد.
راهاندازی جایزه دوربین طلا ویژه فیلمسازان جوان و همچنین بخش پرطرفدار "نوعی نگاه" و "سینهفونداسیون" در جشنواره کن از جمله دستاوردهای مهم «ژیل ژاکوب» طی چهار دهه فعالیت در جشنواره کن بود.
این اولین سالی است که جشنواره کن بدون حضور این چهره تاثیرگذار برگزار میشود.
- «کیت بلانشت» در راس هیات داوران
امسال »کیت بلانشت» بازیگر برنده اسکار استرالیایی به عنوان رئیس هیئت داوران کن ۲۰۱۸ انتخاب شد تا هشتمین زن سینماگر در تاریخ جشنواره کن باشد که فرصت حضور در راس داوران این رویداد مهم سینمایی را پیدا کرده است.
«چانگ چنگ» بازیگر چینی، «آوا دوورنای» کارگردان آمریکایی، «روبر گدیگیان «کارگردان، تهیهکننده و بازیگر اهل فرانسه، «خواجه نین» آهنگساز، ترانه سرا و خواننده اهل کشور برونئی، «کریستین استوارت» بازیگر آمریکایی «لئا سیدو» بازیگر فرانسوی، «دنیس ویلنوو» بازیگر و نویسنده کانادایی و «آندری زویاگینتسف» کارگردان مطرح روسی دیگر اعضای هیئت داوران رقابتی کن ۲۰۱۸ را تشکیل میدهند.
همچنین «بنیسیو دلتورو» بازیگر برنده اسکار اهل پورتوریکو ریاست هیات داوران بخش نوعی نگاه، «برتران بونلو» کارگردان فرانسوی ریاست داوران بخش فیلم کوتاه و سینهفونداسیون و «اورسولا مییر» سینماگر سوئدی نیز در راس هیات داوران دوربین طلای کن (ویژه بهترین فیلم اول جشنواره) حضور خواهند داشت.
- فیلم جدید فرهادی در افتتاحیه
«همه می دانند» جدیدترین ساخته اصغر فرهادی به عنوان فیلم افتتاحیه کن امسال به روی پرده میرود. این فیلم که از حضور بازیگران سرشناسی چون »پنه لوپه کروز» و «خاویر باردم» بهره میبرد دومین فیلمی اسپانیایی زبان پس از «تربیت بد» ساخته «پدرو آلمادوار» است که به عنوان فیلم افتتاحیه جشنواره کن انتخاب میشود.
اصغر فرهادی پیش از این با فیلمهای «گذشته» و «فروشنده» نیز در بخش رقابتی کن حاضر بوده است.
- رویارویی ۲۱ فیلم برای تصاحب نخل طلا
امسال ۲۱فیلم در بخش رقابتی کن حاضرند که دو فیلم از سینماگران ایرانی شامل «همه میدانند» (اصغر فرهادی) و «سه رخ» (جعفر پناهی) نیز شانس کسب نخل طلای بهترین فیلم را دارند.
»کتاب تصویر» ساخته «ژان لوک گدار»، »خاکستری نابترین سفید است» از «جیا ژانگکه»، بلککلنزمن»» ساخته «اسپایک لی»، فیلم «درخت گلابی وحشی» ساخته «نوری بیلگه جیلان» و »جنگ سرد» ساخته «پاول پاولیکوفسکی» از شاخصترین فیلمهای حاضر در بخش رقابتی جشنواره کن هستند.
- «تاریکی» در جستجوی طلا
فیلم کوتاه «تاریکی» ساخته سعید جعفریان به عنوان نماینده سینمای ایران یکی از فیلمهای بخش رقابتی «فیلمهای کوتاه» هفتادویکمین جشنواره فیلم کن است. در بخش اصلی فیلم های کوتاه کن امسال ۸ فیلم شامل ۷ اثر داستانی و یک انیمیشن از کشورهای استرالیا، چین، فرانسه، ژاپن، فیلیپین، لهستان و آمریکا برای کسب جایزه نخل طلای بهترین فیلم کوتاه رقابت خواهند داشت.
در بخش سینه فونداسیون امسال جشنواره نیز فیلم «مثل بچه آدم» به کارگردانی آرین وزیردفتری از طرف دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به عنوان نماینده سینمای ایران در کنار ۱۶ فیلم دیگر به روی پرده خواهد رفت.
- بازگشت چهره نامطلوب پس از ۷ سال
«لارنس فنتریه» کارگردان معروف دانمارکی که در سال ۲۰۱۱ به سبب برخی اظهارت با برچسب «چهره نامطلوب» از جشنواره کن اخراج شده بود، حالا پس از ۷ سال به کن بازگشته و جدیدترین ساختهاش «خانهای که جک ساخت» را در بخش غیررقابتی رونمایی میکند.
- رونمایی از «جنگ ستارگان» در کن
فیلم «سولو: داستانی از جنگ ستارگان» اولین نمایش جهانی خود را در جشنواره کن امسال تجربه میکند. این فیلم علمی-تخیلی به کارگردانی «ران هاوارد» که بر اساس شخصیت «هانسولو» یکی از کاراکترهای مجموعه اصلی فیلم «جنگ ستارگان»، قرار است پس از رونمایی در کن و از تاریخ ۲۵ می اکران عمومی میشود.
- ممنوعیت سلفی و یک پروتکل جدید
مسئولان برگزاری جشنواره کن امسال نیز چون دوره پیش، گرفتن عکس سلفی روی فرش قرمز را به سبب ایجاد اخلال و بینظمی در جشنواره ممنوع اعلام کردند.
همچنین برای اولین بار، برنامه نمایش فیلم های بخش مسابقه برای خبرنگاران پیش از نمایش رسمی در جشنواره برچیده میشود چرا که مسئولان برگزاری جشنواره معتقدند منتقدین با تماشای فیلمها بلافاصله درباره آنها مینویسند و از میزان جذابیت و غیر قابل پیش بینی بودن فیلمها برای تماشگران میکاهند.
- فیلم «اورسن ولز» قربانی نزاع نتفلیکس و کن
پس از آن که «تیری فرمائو» دبیر جشنواره کن حدود یک ماه پیش اعلام کرد هیچ از محصولات کمپانی نتفلیکس را در بخش رقابتی جشنواره نخواهد پذیرفت، مسئولان این کمپانی آمریکایی نیز در نهایت تصمیم گرفتند هیچ فیلمی در بزرگترین رویداد سینمایی جهان نداشته باشند.
فیلم «روی دیگر باد» ساخت نیمه تمام «اورسن ولز» که با کمک کمپانی نتفلیکس پس از ۴۰ سال تکمیل و آماده نمایش بود نیز در نهایت قربانی این اتفاق شد و جایی در کن امسال نخواهد داشت و تلاشهای دختر «اورسن ولز» برای متقاعد کردن مدیر نتفلیکس هم به جایی نرسید.
- کالسکه طلایی برای تقدیر از «اسکورسیزی»
همزمان با پنجاهمین سالگرد آغاز به کار بخش "دو هفته کارگردانان کن" که از سوی انجمن کارگردان فرانسه برگزار میشود، از «مارتین اسکورسیزی» به پاس یک عمر فعالیت سینمایی با اعطای جایزه کالسکه طلایی تقدیر میشود.
پس از این چهرههایی چون «کلینت ایستوود»، «نانی مورتی»، «جیم جارموش»، «دیوید کراننبرگ»، «جین کمپیون»، «آلن رنه» و «آنیس واردا» آن را دریافت کردهاند. سال گذشته این جایزه افتخاری به «ورنر هرتسوگ» فیلمساز ۷۵ ساله آلمانی رسید.
- بخش کلاسیک پرستارهتر از همیشه
امسال و در بخش کلاسیک جشنواره مجموعهای از نسخه ترمیم شده آثار شاخص تاریخ سینمای جهان به روی پرده میروند که »دزد دوچرخه» ساخته «ویتوریو دسیکا» محصول ۱۹۴۸ از ایتالیا، «داستان توکیو» ساخته «یاسوجیرو اوزو» محصول ۱۹۵۳ از ژاپن، «سرگیجه» ساخته «آلفرد هیچکاک» محصول ۱۹۵۸ از آمریکا، «آپارتمان» ساخته «ویلی وایلدر» محصول ۱۹۶۰ از آمریکا، «راهبه» ساخته «ژاک ریوه» محصول ۱۹۶۵ از فرانسه، »حرفهایها» ساخته «سرجو کوربوچی» محصول ۱۹۶۹ از فرانسه، ایتالیا و آلمان، «یکی میخواند دیگران نه» از «آنیس واردا» محصول ۱۹۷۷ از فرانسه، «جزیره عشق» ساخته «پائولو روخ»ا محصول ۱۹۸۲ از پرتغال و ژاپن و »آبی بیکران» ساخته «لوک بسون« محصول ۱۹۸۸ از فرانسه و آمریکا از مهمترین آنها هستند.
هفتادویکمین جشنواره فیلم کن از تاریخ ۸ می (۱۸ اردیبهشت) آغاز میشود و تا ۱۹ می ( ۲۹ اردیبهشت) ادامه خواهد داشت.
نظر شما