به گزارش ایسنا، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه در گفتوگوي هفتگي با خبرنگارن در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه مقامات روس اعلام کردند که نیروهای خارجی در سوریه باید از این کشور خارج شوند و آیا ممکن است روسیه، ایران را مجبور کند که از سوریه خارج شود؟ تصریح کرد: کسی نمیتواند ایران را مجبور به کاری کند. ایران کشوری مستقل است که سیاستهای خود را بر اساس منافع ملی خود در منطقه و جهان تعیین میکند.
وی ادامه داد: حضور ایران در سوریه بنا به دعوت دولت سوریه انجام شده است و هدف اصلی ما مبارزه با تروریسم و سرکوب تروریسم در این کشور است به نحوی که تمامیت ارضی این کشور حفظ شود.
وی افزود: تا زمانی که نیاز باشد و خطر تروریسم در منطقه وجود داشته باشد و دولت سوریه از ایران بخواهد که به این دولت کمک کند، ایران به کمکهای خود به دولت سوریه ادامه میدهد و در سوریه باقی میماند.
قاسمی افزود: آنهایی باید از سوریه خارج شوند که بدون اجازه دولت سوریه به سرزمین و قلمروی این کشور وارد شدهاند و تمامیت ارضی این سرزمین را نقض کردهاند.
- در دیدار ظریف و وزیران اروپایی بسته پیشنهادی ارائه نشده است
بهرام قاسمی در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه در نشست هفته گذشته در بروکسل در جریان دیدار ظریف با وزیران امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان با حضور خانم فدریکا موگرینی، بسته پیشنهادی از سوی اروپاییها به ایران داده شده است، تصریح کرد: چنین موضوعی صحت ندارد و بسته پیشنهادی ارائه نشده است.
قاسمی با اشاره به انجام مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در ارتباط با برجام و ادامه این مذاکرات، تصریح کرد: در جریان این مذاکرات دستگاههای مختلف اقتصادی و غیراقتصادی در کشور که در برجام دارای منافعی بودند در حال طراحی و ریز کردن برنامههای خود و گفتوگو با شرکای اروپایی خود هستند.
وی ادامه داد: بعد از مذاکرات و اتمام آن وضعیت روشنتر خواهد شد و میتوان در مورد نتایج آن صحبت کرد.
- تصمیم مشخصی برای فروش اقامتگاه رضاخان در موریس گرفته نشده است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اخباری منتشر شده مبنی بر اینکه ایران تصمیم گرفته اقامتگاه رضاخان در جزیره موریس را بفروشد و آیا مشخص شده است که پول حاصل از این فروش در چه زمینهای خرج خواهد شد؟ تصریح کرد: اقامتگاهی در جزیره موریس وجود دارد که پهلوی اول در آن شش ماه اقامت داشت. این اقامتگاه متعلق به ایران است و اکنون به دلیل دور بودن این اقامتگاه از دیگر سفارتخانههای ما و عدم کارآیی آن احساس میشود که بر اثر مرور زمان و عدم استفاده از این ساختمان، نگهداری آن همراهی با هزینههایی خواهد بود و همچنین امکان نگهداری آن وجود ندارد، در همین چارچوب مباحثی برای فروش آن مطرح شده است و به دولت نیز در این ارتباط پیشنهاداتی ارائه شده است.
وی ادامه داد: اما تاکنون هیچگونه تصمیم مشخصی در این زمینه اتخاذ نشده است و ساختمان مذکور نه به فروش رسیده است و نه زمان فروش آن مشخص شده است بنابراین مشخص نیز نشده که درآمد حاصل از فروش آن در چه زمینه و چه پروژهای صرف خواهد شد.
سفر کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا بهجا، بههنگام و مثبت بود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد سفر کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا به ایران و اینکه آیا او در جریان این سفر پیشنهاد مشخصی را نیز برای فروش نفت ایران مطرح کرده است یا نه؟ گفت: سفر مذکور سفر بهجا، بههنگام و مثبتی بود و با دستاوردهای خوبی همراه بود، پیام ایشان در این سفر پیام مثبتی بود. کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا در جریان سفر به تهران با تعدادی از مقامات کشورمان از جمله وزیر نفت، وزیر امور خارجه، رییس سازمان انرژی اتمی و ... دیدار کرد و در مورد مسائل مختلف و همچنین چگونگی همکاریهای آتی رایزنی و گفتوگو کردند. در این دیدارها کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا دیدگاههای این اتحادیه را مطرح کردند و در مقابل دیدگاهها و اظهارنظرات مقامات ایرانی را شنیدند.
وی با بیان اینکه این مذاکرات برای مشخص شدن چارچوب همکاریها با شرکتهای اروپایی در خصوص نوع همکاری و نوع پرداختی که بین ما و کشورهای این اتحادیه باید صورت بگیرد، ادامه خواهد داشت.
در ادامه این نشست مطبوعاتی سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در مورد خروج آمریکا از برجام و همچنین مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی در ارتباط با ادامه این توافق بینالمللی، تاکید کرد: اقدام آمریکا در خروج از برجام اقدامی نابخردانه بود. در حال حاضر با توجه به ارادهای که در طرف اروپایی برای ادامه برجام پس از آمریکا وجود دارد، ما مذاکراتی را با اروپا آغاز کردیم تا در جریان این مذاکرات بتوانیم در جریان سازوکارهای آنها برای حفظ برجام تضمینهایی که آنها میتوانند در این زمینه ارائه دهند و آنچه که مدنظر اروپا از حفظ برجام است، آگاه شویم. بعد از سفر هفته گذشته آقای ظریف به بروکسل و دیدارها و مذاکراتی که با مقامات اروپایی داشتند، کارگروههایی در این زمینه تشکیل شده است، مذاکرات ما ادامه پیدا میکند و ما انتظار داریم که اتحادیه اروپا به خصوص اعضای گروه ۱+۴ بتوانند با تمهیداتی که میاندیشیدند و سازوکارهایی که بین خودشان تعریف میکنند، بتوانند تمام تعهدات مشخص شده خود در برجام را انجام دهند و اگر ما بتوانیم به چنین شرایطی دست پیدا کنیم این شرایط، شرایط مطلوبی خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه در این زمینه با ضیق وقت و کمبود فرصت روبرو هستیم، ادامه داد: باید ما هر چه زودتر آگاه شویم که اتحادیه اروپا چگونه میتواند به تعهدات خود در برجام عمل کرده به نحوی که روندی که در پیش میگیرد اطمینانبخش باشد و پس از این موضوع ما بتوانیم تصمیمات لازم را اتخاذ کنیم.
- نیاز است شاهد عمل اتحادیه اروپا در اجرای تعهداتشان باشیم
بهرام قاسمی همچنین با تاکید بر اینکه همانطور که آقای ظریف تاکید کردهاند در این قضیه حرف فقط کافی نیست و ما به سخن نیاز نداریم و لازم است که ما شاهد عمل اتحادیه اروپا در اجرای تعهداتشان باشیم، تصریح کرد: همانطور که گفتم برای رسیدن به این فرآیند اطمینانبخش مذاکراتی آغاز شده است و فکر میکنم در انتهای مذاکرات و گفتوگوهایی که بین ما و اروپا در جریان است، میتوانیم قضاوت کنیم و آگاه شویم که اتحادیه اروپا تا چه حد با توجه به ظرفیتهای خود میتواند تعهداتش را انجام دهد و انتظارات ما را برآورده کند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در ارتباط با فعالیت برخی از سفارتخانههای مهم ایران همچون ژاپن، هند و سوئیس بدون حضور سفیر و علت این موضوع، تصریح کرد: این موضوع دلیل خاصی ندارد. سفرای قبلی در این سفارتخانهها مدت ماموریتشان به اتمام رسیده، به تهران برگشتهاند و اکنون نیز جانشینانشان آنها مشخص شده و کارهای اداری در این زمینه در حال انجام است تا پس از طی پروسههای لازم آنها بتوانند به کشورهای محل ماموریتشان اعزام شوند.
وی در پاسخ به این سوال که روز گذشته یک رسانه آلمانی مدعی شد که در جریان برگزاری کمیسیون مشترک برجام در روز جمعه قرار است بسته پیشنهادی مالی به ایران از سوی کشورهای عضو کمیسیون ارائه شود تا ایران فعالیتهای موشکی خود را محدود کند، تصریح کرد: به نظر میرسد که یکسری اتاقهای فکر درصدد هستند که با انتشار یکسری اخبار بیربط و ناقص افکار عمومی را تحت تاثیر قرار دهند و آنچه که در روزنامه آلمانی به نقل از منابع ناشناس منتشر شده بود، غلط و کذب است و روز گذشته در این ارتباط موضعگیری کردیم.
بهرام قاسمی با تاکید بر اینکه هیچگونه مذاکرهای جز موضوع برجام با اتحادیه اروپا نخواهیم داشت، ادامه داد: آنچه که قرار است با اتحادیه اروپا در مورد آن صحبت کنیم، برجام است و فکر میکنم که رهبران اروپایی و سیاستمداران آنها نیز از این خردمندی برخوردار هستند و آنها نیز میدانند که در این مذاکرات فقط موضوع برجام مورد مذاکره است و موضوع دیگری مطرح نیست.
وی با بیان اینکه در روز جمعه کمیسیون مشترک برجام برگزار خواهد شد، افزود: این اولین کمیسیون مشترک برجام است که بدون حضور آمریکا برگزار میشود.
بهرام قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه از صحبتهای روز گذشته آقای ظریف و عراقچی در جلسه غیرعلنی مجلس اخباری منتشر شده و برخی از نقل و قولهای منتشر شده به نوعی بیانگر وجود برخی از تضادها بین اظهارات وزیر امور خارجه و معاون ایشان آقای عراقچی است، تصریح کرد: من در آن جلسه حضور نداشتم، همانطور که اشاره کردید جلسه غیرعلنی بوده و نقل و قول از آقای ظریف توسط برخی از نمایندگان محترم از آن جلسه غیرعلنی به نظر من اقدامی نادرست بوده است چرا که جلسه غیرعلنی معنای خاص خود را دارد، همانطور که گفتم من در آن جلسه نبودم و اگر هم حضور داشتم به دلیل غیرعلنی بودن آن جلسه اظهارنظری در مورد مباحثی که مطرح شده نمیکردم.
وی ادامه داد: اظهارنظرهایی که برخی از نمایندگان و همچنین برخی از اشخاص از جلسه دیروز مطرح کردهاند، اظهارنظرهای درستی نیست و برای من این اظهارنظرها از یک جلسه غیرعلنی، غیرقابل درک است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا اگر توافق هستهای به نتیجه نرسد ایران از برجام خارج میشود؟ اظهار کرد: برداشت ما از تماس با اروپا و نشستهایی که هفته پیش وجود داشت و کارگروههایی که در این زمینه تشکیل شده، این است که در اروپا یک اراده جدی برای ادامه کار با ایران و حفظ برجام بدون آمریکا وجود دارد. این تصمیم خردمندانهای است که نیازمند این است که از سوی آنها اقدامات عملی برای جلب رضایت ایران و انجام تعهدات آنها در برجام صورت بگیرد. مذاکرات ما با اروپا ادامه خواهد داشت و امیدواریم در کوتاهترین زمان ممکن که زمان آن نیز مشخص شده، به ارزیابی و نتیجه لازم برسیم و بعد از آن است که میتوانیم مشخص کنیم که از چه سیاستها و روشهایی قرار است در ادامه کار پیروی کنیم.
بهرام قاسمی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه برخی از رسانهها مطرح کردهاند که مقتدا صدر برای خروج نیروهای ایرانی از عراق اولتیماتوم زمانی مشخص کرده، تصریح کرد: من چنین موضوعی را تایید نمیکنم. یک فضاسازی روانی پیرامون انتخابات عراق شکل گرفته است و سیاست اتاق فکر کینهتوزانهای که به وجود آمده این است که روابط بینالمللی ایران را تحتالشعاع و تحت تاثیر برخی از خبرهای نادرست قرار دهد، نباید توجهی به این موضوعات کرد.
وی با بیان اینکه بعد از تشکیل دولت در عراق و سیاستهایی که اتخاذ میکند، میتوان در مورد روند کار و فعالیتها قضاوت بهتری را مطرح کرد، ادامه داد: فکر میکنم در مورد بخش عمدهای از مسائلی که این روزها در رسانهها مطرح میشود باید صبر کرد و قضاوت در مورد آنها اکنون زود است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که امروز قرار است وزیر امور خارجه آمریکا نقشه راه دیپلماتیکی را در مورد ایران مطرح کند به نحوی که بتواند اجماع جهانی علیه ایران ایجاد کند و از دیگر سو آیا ما حاضر هستیم که در آینده مذاکرات جدیدی را با آمریکاییها داشته باشیم و روند را در این زمینه از نو آغاز کنیم، چرا که در این ارتباط صحبتهایی از سوی مقامات آمریکایی مطرح شده است، خاطرنشان کرد: در مورد اظهاراتی که قرار است مطرح شود، نمیتوان در حال حاضر قضاوتی کرد و باید صبر کرد و دید چه موضوعاتی مطرح میشود.
بهرام قاسمی با بیان اینکه آمریکا با خروج یکجانبه از برجام، نه به ما بلکه به تمام جهانیان، کشورهای مستقل و اتحادیه اروپا نشان داد که دولتی قابل اعتماد و شریک مطمئنی نمیتواند باشد، تصریح کرد: قبل از خروج از برجام، دولت آمریکا از برخی دیگر از معاهدات بینالمللی نیز خارج شده بود و به آنها پشت کرده بود. در قضیه برجام نیز این موضوع را شاهد بودیم.
وی افزود: این یک موضوع طنز است که کشوری که از یک توافق بینالمللی که پشتوانه آن قطعنامه شورای امنیت بوده، خارج شده است، مجددا تحت شرایط دیگری خواهان مذاکره باشد. فکر نمیکنم کسی حتی به این مسیر بخواهد فکر کند چرا که رفتار غیرمنطقی آمریکا در برجام بیانگر این موضوع است که این دولت در شرایط کنونی قابلیت مذاکره و تماس را ندارد. از دیگر سو ایران نیز مواضع روشن و شفافی در برابر آمریکا داشته و دارد و این مواضع با توجه به رفتار خصمانه و غیرمنطقی آمریکا در حوزه منطقه و همچنین برجام ادامه پیدا میکند.
قاسمی همچنین در پاسخ به برخی از اظهارنظرها در افغانستان مبنی بر اینکه در سقوط مناطقی از ولایت فراه توسط طالبان، این گروه از سوی ایران حمایت شده است و در حال حاضر روابط ایران و افغانستان چگونه است، اظهار کرد: سیاست کلی ما، دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی افغانستان است. ما تلاش داریم که با دولت قانونی افغانستان تعامل و ارتباطات خوبی داشته باشیم و این روند اکنون وجود دارد.
وی با بیان اینکه ایران در مسائل داخلی سایر کشورها دخالتی نداشته و این سیاست کلی ماست و در همین چارچوب اجازه نمیدهیم که دیگران نیز در حوزه مسائل داخلی ما دخالت داشته باشند، اظهار کرد: دستهای مشکوکی با برخی از اظهارنظرها تلاش دارند که برخی از مشکلات درونی افغانستان و شاید ضعف برخی از دستگاههای مسئول را با یک فرافکنی مشخص به ایران منتسب کنند در حالی که این اقدامی ناپسند و یک کار تبلیغاتی برای تخریب روابط ایران و افغانستان است. من نسبت به این موضوع هشدار میدهم، از دیگر سو از مقامات افغانستان میخواهیم که هوشمندی بیشتری در این زمینه داشته باشند و توجه لازم را به این موضوع داشته باشند که این رفتارها و سخنان جهتدار و با هدف تخریب روابط ایران و افغانستان صورت میگیرد.
قاسمی خاطرنشان کرد: ما از تماس دولت افغانستان با گروههای فعال در این کشور در راستای اینکه بتوانند به امنیت و ثبات بیشتری در افغانستان دست پیدا کنند، حمایت میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود در ارتباط با موضوع برجام، تاکید کرد: برجام تصمیم نظام، دولت و همه مسئولان کشور بوده است و حاصل یک کار جمعی است. وزارت خارجه به عنوان مجری سیاستهای کلان جمهوری اسلامی در این زمینه عمل کرده است.
وی با بیان اینکه برجام اتفاقی درست و کار بجایی بود، به حمایتهای مقام معظم رهبری در موارد مختلف از تیم مذاکرهکننده هستهای اشاره کرد و افزود: بسیاری از سیاستمداران و همچنین علما نظرشان را در مورد این توافق و مسائل مرتبط با آن اعلام و از آن حمایت کردند.
قاسمی با انتقاد از برخی از اظهارنظرهای داخلی در کشور در مورد برجام، تصریح کرد: این یک توافق جمعی بود و این نمیشود که اکنون با توجه به اینکه یکی از طرفهای این توافق که چهره و رفتار خصمانه او نسبت به ایران کاملا مشخص است از برجام خارج شده ما تبدیل شویم به اپوزیسیون و بخواهیم خودمان و دستگاههای داخلی کشور را متهم کنیم، این نوع رفتارها درست نیست و محافل نابخردی که دوست ندارند ایران سربلند باشد این نوع رفتارها را میخواهند و تلاش میکنند که از این نوع رفتارها و موضعگیریها برای ایجاد شکاف در داخل کشور استفاده کنند.
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه برجام در جای خود کار درست و توافق جامعی است، اظهار کرد: به همین دلیل آمریکا نتوانست آن را تحمل کند. در ابتدا سعی کرد که کارشکنی کند تا ایران از مواهب برجام نتواند به طور کامل استفاده کند و چون در تحقق این خواسته به موفقیت حداکثری دست پیدا نکرد، نهایتا به صورت یکجانبه و بر اساس تحلیلهای غلط و پیشبینیهای نادرستی که از رفتار ایران در برابر این موضوع داشت به صورت یک طرفه از برجام خارج شد.
وی با بیان اینکه اگر برجام از چارچوب لازم و مناسب برخوردار نبود آمریکا به عنوان خصم اول ایران چنین اقدامی را نمیکرد، گفت: در قضیه برجام تیم مذاکرهکننده و تمام دستگاههای ذیربط در یک کار هماهنگ و فشرده توانستند به موفقیتهای خوبی در صحنه جهانی نائل شوند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست خود با رسانهها که بیش از یک ساعت به طول انجامید، در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکرات آمریکا با کره شمالی و اینکه کره شمالی به چه میزان میتواند به آمریکا اعتماد کند، گفت: من پیش از این در مورد موضوع کره صحبت کردهام، موضعگیری ما تغییر نکرده است. جمهوری اسلامی ایران از برقراری صلح و امنیت در تمام نقاط جهان بخصوص شبه جزیره کره حمایت میکند و هر اتفاق مثبتی که بتواند به ایجاد صلح در آن منطقه کمک کند، میتواند مایه خرسندی باشد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود همچنین اظهار کرد: البته آمریکا نشان داده که شریک مطمئنی نیست و باید با هوشیاری و دقت تمام با دولت آمریکا روبرو شد، خروج آمریکا از برجام و اتفاقات روزهای گذشته اثبات میکند که کسانی که میخواهند در حوزه آسیا با آمریکا مذاکره کنند باید دقت لازم را به تمام ابعاد این موضوع داشته باشند.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نتایج انتخابات عراق و برخی از گمانهزنیها مبنی بر اینکه مقتدا صدر به عربستان نزدیک است و این باعث میشود که روابط ایران و عراق در آینده کمرنگ شود، تصریح کرد: همانطور که در سوالات قبلی نیز گفتم، گمانهزنیها و مطالبی در چند روز اخیر در ارتباط با این انتخابات و مسائل حاشیه مرتبط با آن مطرح شده که این مسائل فعلا قابل اعتنا نیست. نوع روابط ایران و عراق تحت هر شرایطی و با هر دولتی دارای چارچوب مشخصی است و ما به همکاری با دولت آتی عراق خوشبین هستیم، ما به انتخاب مردم عراق و تصمیم آنها احترام میگذاریم و همانطور که گفتم دیگر مسائل حاشیهای که در این زمینه مطرح میشود به نوعی بیانگر یک نوع قضاوت زودهنگام و برای برخی از فضاسازیهای خاص است. ما عراق را کشوری مستقل میدانیم که سیاست خود را تعیین میکند. ما خواهان عراقی باثبات، توسعه یافته و با امنیت کافی هستیم، عراقی که بتواند با تمام همسایگان خود رابطه خوبی داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که بر اساس برجام قرار بود که طرفهای مقابل در برجام به مدرنسازی راکتور اراک کمک کنند و در همین چارچوب چین و آمریکا به نمایندگی از ۱+۵ چنین مسئولیتی را بر عهده داشتند، اکنون با خروج آمریکا چه کشوری جایگزین آن میشود، گفت: جزئیات این موضوع را باید شما از مقامات سازمان انرژی اتمی بپرسید.
وی ادامه داد: ما به هر حال با تمام طرفهای باقیمانده در برجام در حال مذاکره هستیم و در مورد ادامه همکاریهای خود با آنها در زمینههای مختلف و تعهداتی که آنها دارند، رایزنی و گفتوگو میکنیم ولی همانطور که گفتم بهتر است که این موضوع را از کانال سازمان انرژی اتمی جویا شوید چرا که آنها بهترین مرجع برای پاسخگویی به این سوال هستند.
قاسمی در پاسخ به این سوال که اخباری به گوش طرفداران شیخ الزکزاکی در نیجریه رسیده که سفیر ایران در این کشور دیگر از این جریان حمایت نمیکند و این باعث ناامیدی آنها شده است، گفت: سیاست ایران نسبت به سایر کشورها مشخص است، ما بر اصل عدم مداخله در امور دیگر کشورها تاکید داریم.
وی همچنین افزود: ما از حقوق مسلمانان بر اساس موازین اسلامی و قانون اساسیمان حمایت کرده و میکنیم و آنچه که در این زمینه مطرح شده با احتمال زیاد از صحت لازم برخوردار نیست.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در ارتباط با موضوع حج و آخرین هماهنگیهای ایران و عربستان در این زمینه، تصریح کرد: مسئول حج، سازمان حج و زیارت است البته فکر میکنم که در این زمینه مشکل خاصی وجود ندارد، روند کارها رو به جلوست و امیدواریم که حج به خوبی انجام شود.
وی همچنین در مورد تبادل هیاتها بین ایران و عربستان که قرار بود چندی پیش برای بازدید از اماکن دیپلماتیک دو کشور صورت بگیرد نیز گفت: هنوز این تبادل صورت نگرفته و هیاتی مبادله نشده، البته این هیاتها سیاسی نبود و قرار بود که دو هیات از اماکن دیپلماتیک دو کشور بازدید کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه یک سال از عمر دولت دوازدهم میگذرد و او به عنوان سخنگوی وزارت خارجه چه نمرهای به دولت و دستگاه سیاست خارجی میدهد، گفت: من نمرهای نمیدهم ولی به عنوان سخنگوی وزارت خارجه از عملکرد دولت و به صورت خاص از عملکرد وزارت خارجه حمایت میکنم. وزارت خارجه علیرغم تمام مشکلات بیرونی و کارشکنیهایی که وجود داشته همواره تلاش کرده که از منافع ملی مردم ایران در عرصه بینالمللی حمایت کند و این مسیر را به نحو مطلوبی دنبال کند و امیدواریم در آینده نیز با قوت بیشتری در این مسیر حرکت کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست مطبوعاتی که با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار شده بود، در ارتباط با تحریم حزبالله لبنان از سوی آمریکا، تصریح کرد: موضع ایران در ارتباط با این موضوع مشخص است. رفتار خصمانه آمریکا نسبت به مقاومت نیز روشن است، ما این رفتار را بیحاصل و نادرست میدانیم و تاریخ نشان داده که اینگونه تحریمها راه به جایی نمیبرد.
قاسمی با بیان اینکه حزبالله یک جریان قانونی است و در انتخابات اخیر لبنان نیز مورد استقبال مناسب مردم واقع شده است، تصریح کرد: اقدامات آمریکا در مورد این گروه محکوم به شکست است و راه به جایی نمیبرد.
این دیپلمات ارشد کشورمان در این نشست بار دیگر با اشاره به مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا و همچنین دیگر طرفهای برجام برای ادامه این توافق بینالمللی، تصریح کرد: ما تمام توان خود را در سطوح و اشکال مختلف به کار خواهیم بست تا در جهت احقاق حقوق ملت ایران موفق باشیم، تماسها در این زمینه آغاز شده و ادامه پیدا میکند و برنامههای دیگری نیز در دستور کار است. برخی از این فعالیتها در حوزه اقدامات وزیر خارجه و برخی در سطوح دیگر است، ما در طیف وسیعی در حال تلاش هستیم تا بتوانیم منافع ملت ایران را در ارتباط با این قرارداد بینالمللی محقق کنیم.
وی همچنین با بیان اینکه تعهد ایران به برجام از زمانی که این توافق به امضا رسیده، تاثیر قابل توجهی در افزایش جایگاه ایران در عرصه بینالمللی داشته است، در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به سوالی در مورد اختلافات آبی ایران و افغانستان و عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور در این زمینه، تصریح کرد: پیش از تغییر ساختار در وزارت خارجه، بخشی از این وزارتخانه به نام دیپلماسی آب ایجاد شد و اکنون نیز پس از تغییر ساختار توجه به این موضوع مورد اهتمام جدی دستگاه دیپلماسی است.
قاسمی با بیان اینکه در جریان سفر سال گذشته وزیر خارجه به افغانستان، دو کشور تصمیم گرفتند که سند جامع همکاری را بین تهران و کابل ایجاد کنند و در همین چارچوب پنج کمیته تخصصی نیز ایجاد شد، تصریح کرد: کار سه کمیته به نتیجه رسیده ولی کار دو کمیته همچنان در جریان است و بعد از اینکه کار این دو کمیته نیز مشخص شود، سند جامع همکاریهای دو کشور تدوین خواهد شد.
وی افزود: یکی از این کمیتههای مشخص شده مربوط به موضوع آب است و ما امیدواریم که با اراده دو کشور و تلاشهایی که صورت میگیرد، حق طرف ایرانی در این زمینه احیا شود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در جریان برگزاری اجلاس فوقالعاده سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول، رییسجمهور ایران و پادشاه اردن بعد از سالها با یکدیگر دیدار کوتاهی داشتند و آیا قرار است که این گفتوگوها و دیدارها ادامه داشته باشد، افزود: فکر نمیکنم که در جریان این سفر ملاقاتی صورت گرفته باشد. در کریدورها و راهروهای برگزاری اجلاس که سران کشورها حضور داشتند، دو طرف یکدیگر را دیدهاند و صحبت کوتاهی انجام دادند و در همین حد موضوع خاتمه پیدا کرده است.
قاسمی در پاسخ به این سوال که مقامات بانک مرکزی اخیرا اعلام کردند که با همکاری وزارت خارجه از سفارتخانههای خارجی در ایران درخواست کردند که به برای صدور روادید به جای دریافت ارز، از ایرانیان ریال دریافت کنند و آیا چنین موضوعی از سوی سفارتخانههای خارجی در تهران مورد پذیرش قرار گرفته است یا نه؟ گفت: من تایید میکنم که چنین یادداشتی از سوی وزارت خارجه ایران به سفارتخانههای خارجی مقیم ایران ارسال شده و از آنها خواسته شده که از متقاضیان ایرانی جهت انجام امور کنسولی ریال دریافت کنند تا مشکلات شهروندان ایرانی در تبدیل ریال به ارز کاهش پیدا کند. این یادداشت ارسال شده ولی من از نتایج عملی این موضوع ارزیابی دقیقی ندارم و در آینده پس از ارزیابیهای لازم اطلاعرسانی خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که در جریان دیدار اخیر پوتین و بشار اسد در سوچی روسیه، رییسجمهور روسیه اعلام کرده که با توجه به آغاز روند سیاسی حل بحران سوریه زمان آن رسیده که نیروهای خارجی از سوریه خارج شوند و از دیگر سو لاورنتیف یکی دیگر از مقامات وزارت خارجه روسیه اعلام کرده که این نیروهای خارجی شامل نیروهای ایران و حزبالله نیز میشوند، تصریح کرد: البته من جواب این سوال را در ابتدای این جلسه دادم. ما با همه طرفهای بحث سوریه از جمله طرفهای حاضر در روند آستانه و همچنین دیگر کشورهای موثر منطقه در ارتباط با بحث سوریه در تماس هستیم از جمله با ترکیه، روسیه، سوریه. ما موضع رسمی مشخصی در این ارتباط دریافت نکردیم و آنچه که در این ارتباط دیده میشود بیشتر اظهارنظرهای اشخاص است، گرچه برخی از اظهارنظرها نیز تکذیب شده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در بخش پایانی این نشست بار دیگر در پاسخ به سوالی در ارتباط با انتخابات عراق و نتایج حاصل از آن، تصریح کرد: ما با اکثریت گروهها، احزاب سیاسی عراق و همچنین عشایر این کشور تماس داشته و داریم، با اکثریت بالایی در این کشور همسو هستیم و میتوانیم گفتوگو و رایزنی کنیم با حفظ احترام متقابل و در نظر گرفتن منافع دو کشور.
وی همچنین موضوع ائتلافها در داخل عراق برای تشکیل دولت را موضوع داخلی این کشور عنوان کرد و گفت: باید صبر کنیم و ببینیم که چه گروههایی با یکدیگر ائتلاف میکنند. قطعا دولت در عراق ائتلافی خواهد بود و این به زمان نیاز دارد البته امیدوار نیز هستیم که روند انتخاب رییسجمهور و تشکیل دولت در این کشور همسایه طولانی نباشد و هر چه زودتر دولت عراق تشکیل شود تا این کشور بتواند مسیر خود را در راه توسعه و صلح ادامه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در ابتدای این نشست فرا رسیدن سالگرد سوم خرداد آزادی خرمشهر را تبریک گفت و همچنین کشتار فجیع مردم مظلوم فلسطین و غزه توسط صهیونیستها را محکوم کرد و آن را واقعهای تلخ عنوان کرد.
نظر شما