به گزارش دويچه وله، رضا حاقان تکین، سفیر ترکیه در تهران در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی گفت که تحریمهای یکجانبه برای ترکیه ضمانت اجرایی ندارد و معیار اصلی کشورش در خصوص تحریمها "مطابقت آن با قوانین بینالمللی" و "تصمیمگیری براساس اجماع بینالمللی" است.
سفیر ترکیه در تهران افزود که دولت ترکیه میتواند سیاستی را تعیین کند، ولی بخش خصوصی با ارزیابی ریسکهایش، خود تصمیمگیری میکند. به گفته این مقام ترک اگر تجارت با ایران ریسک داشته باشد شرکتهای خصوصی ترکیه میتوانند خود در مورد آن تصمیمگیری کنند.
حاقان تکین همچنین با بیان این که ترکیه حدود نیمی از نفت خام مورد نیاز خود را از ایران وارد میکند از خواست آمریکا مبنی بر توقف این واردات خبر داد. به گفته سفیر ترکیه در تهران "این کار غیرممکن است".
سفیر ترکیه در تهران گفت که بیش از ۹۰ درصد گاز طبیعی صادراتی ایران را ترکیه میخرد و در مجموع ۱۷ درصد گاز وارداتی ترکیه را ایران تامین میکندکه قرارداد آن تا سال ۲۰۲۶ جریان دارد. تکین تصریح کرد اگر در این قرارداد محدودیت ایجاد شود ایران به دیوان بین اللملی شکایت خواهد کرد و آنکارا مجبور به پرداخت جریمه خواهد شد.
تحریم های آمریکا بسیاری از همسایگان ایران را سخت نگران کرده است. ترکیه در میان این همسایگان به دلیل بالا بودن حجم تبادلات تجاری آن با ایران وضعیت ویژهای دارد.
- ترامپ: ترکیه ثابت کرد که دوست خوبی نیست
تنش بین آمریکا و ترکیه هم همزمان با سختتر شدن تحریمها علیه ایران افزایش پیدا کرده است.
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه (۲۵ مرداد/ ۱۶ اوت) در نشست کابینه دولت ترامپ در واشنگتن اعلام کرد که آمریکا تحریمهای تازهای را علیه ترکیه آماده کرده است تا در صورت آزاد نشدن اندرو برانسون کشیش آمریکایی آنها را وضع کند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم در این نشست گفت که ترکیه نتوانست ثابت کند که دوست خوبی است. ترامپ افزود که "آنها (ترکیه) می خواهند این کشیش عزیز را نگه دارند" و این عادلانه و درست نیست.
اندرو برانسون که از ۲۶ سال پیش در ترکیه زندگی میکند و اداره یک کلیسای پروتستان در شهر ازمیر را برعهده داشته، در اکتبر سال ۲۰۱۶ به اتهام شرکت در عملیات تروریستی و همکاری با کودتای ناموفق این کشور دستگیر شد و به زندان افتاد. این کشیش همچنین به همکاری با حزب کارگران کردستان (پکک) متهم شده و دادستانی ترکیه برای او تقاضای ۳۵ سال زندان کرده است. جلسه بعدی دادگاه برانسون ۱۲ اکتبر سال جاری میلادی (۲۰۱۸) برگزار میشود.
ترکیه به آمریکا پیشنهاد کرده که کشیش اندرو برانسون را در ازای تحویل فتحالله گولن، واعظ و مدرس علوم دینی ترک که به رهبری کودتای نظامی ماه ژوئیه ۲۰۱۶ در این کشور متهم است، آزاد کند. گولن در آمریکا زندگی میکند. آمریکا پیشنهاد ترکیه را رد کرده است.
نظر شما