همشهری آنلاین: وزیر راه و شهرسازی گفت: ۱۱ هزار هکتار پس کرانه در بندر امام خمینی(ره) وجود دارد که قصد داریم این زمین‌ها را در اختیار شرکت‌های خصوصی قرار دهیم تا مواد اولیه را با ایجاد ارزش افزوده به محصول نهایی تبدیل کنند.

عباس آخوندی

به گزارش ایرنا عباس آخوندی  در حاشیه سفر به مجتمع بندری امام خمینی (ره) خوزستان در جمع خبرنگاران، ایجاد ارزش افزوده در پروژه‌ها را یکی از مهم‌ترین استراتژی سازمان بنادر و دریانوردی برشمرد و خاطر نشان کرد: از اهدافی که در سازمان بنادر و دریانوردی دنبال می‌شود ایجاد ارزش افزوده در پروژه‌هاست.

وزیر راه و شهرسازی، تعریف پروژه‌های توسعه‌ای و ایجاد ارزش افزوده را از مهمترین رویکردهای سازمان بنادر و دریانوردی بیان کرد و گفت: باید با کمترین هزینه لجستیکی مواد اولیه را در اداره بنادر و دریانوردی بندرامام خمینی (ره) به محصول نهایی تبدیل کرد.

وی بیان کرد: این به آن معناست که بتوان در بندر کارخانجاتی احداث کرد که بتوانند مواد اولیه را در مجتمع بندری پس از تخلیه به محصول نهایی تبدیل کنند تا پس از تولید بخشی از محصول نهایی وارد بازار داخل، و بخشی از آن نیز صادر شود که این مهم هم اکنون با سرعت خوبی در حال انجام است.

آخوندی از جمله نخستین طرح‌ها در این زمینه را احداث کارخانه روغن کشی در بندر امام خمینی(ره) بیان کرد و گفت: در این طرح دانه‌های روغن وارداتی از برزیل به این بندر، تبدیل به روغن شده و در نهایت بخشی از این محصول وارد بازار ایران شده و بخش دیگری نیز از صادر می‌شود.

وی افزود: 11 هزار هکتار پس کرانه در بندر امام خمینی(ره) وجود دارد که قصد داریم این زمین‌ها را در اختیار شرکت‌های خصوصی قرار دهیم تا مواد اولیه را با ایجاد ارزش افزوده به محصول نهایی تبدیل کنند.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در بندرامام خمینی (ره ) 2 هزار و 800 میلیارد ریال پروژه با مشارکت بخش خصوصی و دولتی سرمایه‌گذاری شده و اجرای یکهزار و 70 میلیارد ریال پروژه جدید نیز آغاز شده به انعقاد تفاهم نامه تجاری در مجتمع بندری امام خمینی (ره) اشاره کرد و گفت: انعقاد تفاهم نامه سرمایه گذاری بخش خصوصی با اعتبار 6 هزار میلیارد ریال از دیگر اقدامات صورت گرفته در اداره بنادر و دریانوردی بندرامام خمینی(ره) در راستای توسعه تجارت در این بندر است.

وی در ادامه به توسعه زیرساخت‌های ریلی در سازمان بنادر و دریانوردی استان خوزستان مستقر در بندر امام خمینی (ره) اشاره کرد و افزود: از جمله پروژه‌های توسعه ای که با جدیت در حال پیگیری است تجهیز این بندر به سامانه حمل و نقل ریلی است که تاثیر قابل توجهی در توسعه حجم فعالیت‌های بندری خواهد داشت.

آخوندی بیان کرد: احداث یک سیلوی 50 هزار تنی در مجتمع بندری امام خمینی(ره) از دیگر پروژه‌های حایز اهمیت بنادر و دریانوردی است که امکان بارگیری و حمل و نقل مستقیم را از سیلو به واگن‌های ریلی فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: سرمایه‌گذار این پروژه 100 واگن جدید وارد سیستم کرده که توسط شرکت واگن سازی پارس ساخته شده و 200 واگن دیگر نیز سفارش داده که 30 واگن از آنها به زودی وارد سیستم می‌شود.

آخوندی به اجرای طرح نوسازی خطوط ریلی در بندر امام خمینی(ره) به عنوان یکی دیگر از طرح‌های مهم در زمینه حمل و نقل ریلی در این بندر اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح به طول حدود 160 کیلومتر سهم زیرساخت ریلی در این بندر افزایش قابل توجهی خواهد یافت.

وزیر راه و شهرسازی اتصال بندر امام خمینی(ره) به شبکه حمل و نقل ریلی را یکی از طرح‌های در دست پیگیری از پارسال که منجر به آغاز اجرای پروژه‌های موفقی در امسال شد معرفی کرد و افزود: احداث سیلوهای بتنی 150 هزار تنی یکی دیگر از پروژه‌هاست که با اجرای آن می‌توان به صورت مکانیزه و مستقیم غلات را از کشتی در سیلو تخلیه کرد.

وی به اجرای طرح لایروبی اسکله 37 مجتمع بندری امام خمینی(ره) به عنوان یک اقدام مهم که عمق آب‌خور کشتی‌ها را از 10 متر به 12 متر افزایش داده معرفی کرد و گفت: این طرح این امکان را فراهم کرد تا کشتی‌های بزرگتر با ظرفیت 45 هزار تن در این بندر بارگیری، تخلیه و پهلو گیری کنند.

  • خارج کردن مغروقه‌ها از آبراه خور موسی

وزیر راه و شهرسازی به اقدامات انجام شده برای خارج سازی مغروقه‌های بندرامام خمینی (ره) اشاره کرد و گفت: یکی از پروژه‌هایی که از سال ۹۵ پیگیری شد و در سال ۹۶ فعال شد خارج کردن مغروقه‌ها در آبراه خور موسی در این بندر است.

آخوندی با بیان اینکه در زمان جنگ تحمیلی هفت کشتی ایرانی در آبراه خور موسی غرق شدند افزود: خارج سازی مغروقه‌ها کار بسیار سنگین و بزرگی است چرا که که هر کشتی چندین هزار تن وزن دارد با این وجود ۶ کشتی مغروقه خارج شدند و امیدواریم کشتی هفتم نیز خارج شود.

وی ادامه داد: درصدد هستیم پس از گذشت حدود ۳۰ سال از جنگ تحمیلی آبراه خور موسی پاکسازی شود و سپس لایروبی شود.
وزیر راه و شهرسازی افزود: تلاش می‌شود تا ظرفیت آبراه خور موسی در راستای استاندارد سازی پیش رود که البته این اقدام از سوی شرکت‌های ایرانی از صفر تا صد قابل اجراست.

وزیر راه و شهرسازی روز سه شنبه برای بهره‌برداری و کلنگ زنی 10 طرح و پروژه و امضای تفاهم نامه در بخش‌های مختلف به مجتمع بندری و منطقه ویژه اقتصادی امام خمینی (ره) و نیز 140 کیلومتر بزرگراه و راه روستایی در خوزستان به این استان سفر کرد.

تفاهم نامه سرمایه گذاری تولید بیواتانول با حضور وزیر راه و شهرسازی در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی (ره) امضا شد.

به گفته مدیر کل بنادر و دریانوردی استان خوزستان این تفاهم نامه به ارزش پنجهزار و 500 میلیارد ریال بین سرمایه گذار خارجی و اداره کل بنادر و دریانوردی استان خوزستان منعقد شد.

طرح توسعه اسکله‌های 27 تا 34 مجتمع بندری امام خمینی (ره) با هدف افزایش 80 هزار تن به ظرفیت باربری این بندر استراتژیک از جمله طرح‌هایی است که با حضور وزیر راه و شهرسازی عملیات اجرایی آن آغاز شد.

با اجرای این طرح 80 هزار تن به ظرفیت باربری در اسکله‌های بندر امام خمینی (ره) در استان خوزستان افزوده می‌شود ضمن اینکه ارتقای توان پهلوگیری کشتی‌ها و کاهش احتمال بروز حادثه و خسارت به کشتی‌ها از دیگر مزایای اجرای این طرح است که باید در مدت 27ماه اجرا شود.

مجتمع بندری امام خمینی (ره) یکی از بنادر مهم کشور است که در جنوب استان خوزستان واقع است. این بندر با 38 اسکله فعال به طول هفت کیلومتر بزرگترین بندر فعال ایران است. اداره کل بنادر و دریانوردی استان خوزستان در بندر امام خمینی (ره) مستقر است.

بندرامام خمینی (ره) در اواسط نهمین دهه از آغاز فعالیتش، اکنون به عنوان یکی از مهم‌ترین قطب‌های حمل و نقل منطقه‌ای به ایفای نقش می‌پردازد؛ این بندر در سال 1390 پس از تغییر رژیم حقوقی خود از یک بندر عادی به منطقه ویژه اقتصادی و الحاق زمین‌های مجاور، هم اکنون با 11 هزار هکتار مساحت و 11 پست اسکله فعال، بزرگترین منطقه ویژه اقتصادی کشور محسوب می‌شود.

کد خبر 415442

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دولت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha