به گزارش روز جمعه ایرنا، عادل الجبیر که به هر مناسبت و تنشی که کشورش در منطقه و جهان ایجاد میکرد ، اولین مقام سعودی بود که با اظهار نظر و صدور بیانیههای مطبوعاتی وارد موضوع می شد اکنون که کشورش وارد یک تنش جدی دیپلماتیک ناشی از ربوده شدن یک روزنامه نگار سرشناس شده، خاموش مانده است .
کاربران فضای مجازی و شبکه های اجتماعی با بیان اینکه بر اساس پروتکلهای سیاسی بین المللی ، وزارت امور خارجه هر کشوری در قبال حوادث و اتفاقاتی که برای سفارت خانه ها یا کنسولگری های آن کشور در سایر دولت ها روی می دهد ، صلاحیت و مسئولیت دارد ، از بیان حتی یک کلمه از سوی عادل الجبیر با وجود گذشت 10 روز از ماجرای ربوده شدن خاشقجی ابراز تعجب میکنند.
در ماجرای ربوده شدن خاشقجی و مرگ احتمالی او تاکنون تنها 'محمد بن سلمان' ولیعهد و برادر او یعنی خالد بن سلمان سفیر سعودیها در آمریکا اظهار نظر کردهاند. مواضعی که نه تنها افکار عمومی را قانع نکرده بلکه به تردیدها درباره این پرونده پیچیده، افزوده است.
سکوت الجبیر در حالی است که حتی همتای ترکیهای او ' مولود چاووش اوغلو' هم در نشست خبری با خبرنگاران به موضوع وارد شده و ابراز امیدواری کرده است که بتواند با همکاری عربستان نکات تاریک این پرونده را روشن نمایند اما این سخنان هم با واکنش وزیر امور خارجه عربستان مواجه نشد.
برخی کاربران معتقدند که اساسا محمد بن سلمان اعتقادی به عادل الجبیر ندارد و اجازه ورود او به پرونده را نداده است و تلاش دارد با لابیهای خود و برادرش در آمریکا موضوع را حل کند.
عدهای حتی نوشتند که ولیعهد سعودی قصد دارد یکی از برادران خود را به جای عادل الجبیر به ترکیه بفرستد تا پرونده جمال خاشقجی را با طرف ترکیه ای حل و فصل نماید.
اما مراجعه به حساب کاربری وزیر امور خارجه عربستان در توئیتر هم نشان میدهد که آخرین توئیت او مربوط به 24 سپتامبر (دوم مهر) یعنی حدود 18 روز پیش بوده است و این در حالی است که از آغاز پرونده خاشقجی تنها 10 روز میگذرد.
خاشقجی 59 ساله که از جمله روزنامهنگاران شناختهشده و منتقد سیاستهای عرستان است، سه شنبه 10 مهر برای کارهای اداری مربوط به ازدواج خود به ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد و از آن زمان اطلاعی از او در دست نیست.
برخی منابع غیررسمی اعلام کردهاند که ماموران سرویس امنیتی سعودی پس از شکنجه خاشقجی در کنسولگری عربستان، او را به قتل رساندهاند.
بر اساس اخبار درز یافته ، وی توسط 15 ماموری که در روز و ساعت حضور او در کنسولگری، از عربستان به استانبول سفر کرده بودند، به قتل رسیده است.
رسانههای ترک روز چهارشنبه اسامی این 15 تبعه عربستان را که پس از چند ساعت، خاک ترکیه را ترک کرده بودند، منتشر کردند.
از سوی دیگر خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه به نقل از یک منبع سعودی گزارش داد: سازمان اطلاعات انگلیس معتقد است که به خاشقچی در کنسولگری عربستان در ترکیه مواد مخدر خورانده که منجر به مرگ ناگهانی او شده است.
- جاستا و الجبیر
کاربران عربستانی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی غیبت عادل الجبیر وزیر خارجه این کشور همزمان با تصویب 'قانون عدالت علیه حامیان تروریسم (جاستا) از سوی کنگره آمریکا را هم عجیب و غریب میدانند.
قانون عدالت علیه حامیان تروریسم (جاستا) که توسط کنگره و با رای دو حزب ایالات متحده آمریکا تصویب شد، به خانوادههای قربانیان حملات 11سپتامبر اجازه میدهد از دولت سعودی شکایت کرده و غرامت دریافت کنند.
در حملات تروریستی 11سپتامبر 2001 در برجهای دوقلوی شهر نیویورک و ساختمان پنتاگون در واشنگتن، نزدیک به سه هزار نفر کشته شدند. 19 شهروند عربستان سعودی در این حملات دست داشتند. این افراد از اعضای سازمان تروریستی القاعده بودند که رهبری آن با اسامه بن لادن سرمایهدار سعودی پناه گرفته در افغانستان بود.
با وجود تایید این قانون، عادل الجبیر هیچ واکنشی به این مصوبه کنگره که می تواند دردسر تازه ای برای دولت این کشور به ویژه وزارت امور خارجه آن ایجاد کند ، نداده است .
و این در حالی است که از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور کنونی آمریکا، عربستان بالغ بر 250 هزار دلار در هتل جدید ترامپ هزینه کرده است تا شاید او را از اجرای این قانون باز دارد . ریاض همچنین تحرکات گستردهای را ضد جاستا انجام داده و کهنه سواران آمریکایی را برای سخنرانی ضد این قانون به کنگره آمریکا کشانده است.
برخی کاربران در ادامه به عدم حضور وزیر امور خارجه در جریان دیدار اخیر سفرا و نمایندگان دیپلماتیک عربستان در خارج کشور هم اشاره کرده و آن را بی سابقه ارزیابی کرده اند.
این کاربران در خصوص وضعیت عادل الجبیر سوالات متعددی را مطرح کردهاند: آیا اساسا وزیر خارجه از نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به کشور بازگشته است یا او هم مخفی شده است؟ شاید هم از سوی خانوادههای قربانیان 11 سپتامبر دستگیر شده باشد؟
نظر شما