به گزارش يورونيوز، این تصمیم در پی به رسمیت شناخته شدن استقلال کلیسای ارتودوکس اوکراین از مسکو توسط قدیمیترین کلیسای ارتودوکس جهان در ترکیه اتخاذ شده است.
هیلاریون، اسقف اعظم کلیسای ارتودوکس روسیه پانزدهم اکتبر با اعلان این خبر گفت: «چارهای جز قطع رابطه با قسطنطنیه نداشتیم. از امروز دیگر اسقفهای ما نمیتوانند در مراسم مذهبی کلیسای قسطنطنیه شرکت کنند.» این شخصیت عالیرتبه کلیسای ارتودوکس این محدودیت را همچنین برای مومنان همکیش خود گسترش داد.
چهار روز پیش از اعلان این قطع رابطه، پاتریارک بارتولومه، اسقف اعظم کلیسای ارتودوکس قسطنطنیه گفت که استقلال کلیسای اوکراین از روسیه را به رسمیت میشناسد. به این ترتیب و با این تصمیم، کلیسای اوکراین پس از ۳۲۲ سال از قیمومت پاتریارکهای روس خارج شد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه این تصمیم «نامترقبه» را یک تحریک با انگیزههای سیاسی توصیف کرد و گفت: «وقتی فرستاده ویژه ایالات متحده آمریکا از حرکت بارتولومه حمایت میکند، میشود فهمید ماجرا از کجا آب میخورد.»
کلیسای ارتودوکس اوکراین از زمان استقلال این کشور از روسیه در سال ۱۹۹۲، همواره خواستار جدایی از سیطره کلیسای ارتودوکس این کشور هم بود. اما نه سراسقفهای روس و نه عالیترین مقامهای مذهبی ارتودوکس قسطنیطنیه، حاضر به پذیرش این خواسته نبودند.
از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و فروپاشی بلوک شرق در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ میلادی، نقش مذهب در اروپای شرقی و روسیه بیش از پیش پررنگ شده است. ولادیمیر پوتین و حزب وی، روسیه واحد از حمایت کلیسای ارتودوکس برخوردارند. از سوی دیگر در لهستان کلیسای کاتولیک همراه با ملیگرایان محافظهکار از مطالبات احزاب سیاسی راست برای محدودیت سقط جنین و آموزش اجباری مذهب در مدارس، حمایت میکند.
نظر شما