همشهری آنلاین: سازمان جهانی بهداشت بعد از چند هفته از پدیده عجیب مرگ جمعی ماهیان در رودخانه فرات در بیانیه‌ای یکی از علل مرگ را آلودگی بالای آب این رودخانه ذکر کرده است.

la

به گزارش ایرنا، سازمان جهانی بهداشت در بیانیه‌ای که در رسانه‌های عراق منتشر شده است، اعلام کرد که بعد از آزمایش نمونه‌های آب در آزمایشگاه‌های الگو این سازمان در «امان» پایتخت اردن، مشخص شد که آب رودخانه فرات آلوده به مقادیر بالای فضولات، فلزات سنگین و درصد بالای آمونیاک است.

براساس این بیانیه، کارشناسان بهداشتی در سازمان جهانی بهداشت و وزارت بهداشت و محیط زیست عراق می‌گویند که این مواد مسمومیت‌زا فقط برای ماهی‌ها خطرناک هستند و خطری برای بهداشت عمومی انسان به شمار نمی‌روند.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که علاوه بر آزمایش آب، این سازمان درباره احتمال عامل ویروسی نیز به عنوان یکی از عوامل دیگر مرگ ماهی‌ها آزمایش‌هایی را انجام داده و تا هفته آینده نتایج آن مشخص می‌شود.

این بیانیه خاطر نشان ساخته است که سازمان جهانی بهداشت به درخواست وزارت بهداشت و محیط زیست عراق درباره علل مرگ ماهی‌ها و اثرات احتمالی آن بر انسان و محیط زیست دست به انجام این آزمایش‌ها زده است.

در ۱۱ آبان ماه جاری هزاران تن ماهی پرورشی در استان بابل در ۸۵ کیلومتری جنوب بغداد در حوضچه‌های مخصوص و متصل به رودخانه فرات با پدیده مرگ جمعی مواجه شدند و خسارت سنگینی به پرورش‌دهندگان ماهی وارد کردند.

حادثه مرگ جمعی ماهی‌ها در رودخانه دجله در مناطق استان دیاله و قفس‌های پرورش ماهی در بغداد نیز اتفاق افتاد که به دلیل حجم بالای مرگ و میر ماهی‌ها در رودخانه فرات، کم‌تر مورد توجه قرار گرفت.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که با کمک وزارت بهداشت عراق درصدد اتخاذ تدابیر پیشگیرانه مناسب برای برخورد با این گونه حوادث در آینده و کاستن از تبعات آن است.

پیشتر وزارت کشاورزی عراق علاوه بر آلودگی آب رودخانه دجله و فرات، پرورش غیر استاندارد ماهی در فضای قفس‌های پرورش ماهی و وجود نوعی قارچ یا باکتری را در آبشش ماهی‌ها که باعث خفگی و مرگ آنها می‌شود، از علل پدیده مرگ جمعی ماهی‌ها در عراق عنوان کرده بود.

وزارت کشاورزی و بهداشت عراق بعد از وقوع حادثه مرگ ماهی‌ها، یک کمیته مشترک برای شناسایی علل این پدیده ایجاد کردند و وزارت بهداشت و محیط زیست عراق متعاقب آن نمونه‌هایی از آب و ماهی‌های مرده را برای انجام آزمایشات به آزمایشگاه‌های سازمان جهانی بهداشت در اردن ارسال کرد.

به دلیل نگرانی‌های گسترده‌ای که این پدیده عجیب در سطح افکار عمومی عراق ایجاد کرد، مصرف ماهی در این کشور به طرز کم سابقه‌ای کاهش یافت تا جایی که قیمت هر کیلو ماهی از ۸ دلار به ۱ و کمتر از ۱ دلار رسید امری که خسارت سنگینی بر پرورش‌دهندگان و فعالان در صنعت ماهی در این کشور به شمار می‌رفت.

برخی از رسانه‌ها و کاربران عراقی در شبکه‌های اجتماعی نیز از وجود توطئه‌ای خارجی برای تخریب منابع آبزیان عراق و ضربه زدن به صنعت پرورش ماهی در این کشور سخن گفتند و حتی مدعی شدند که عامل مرگ جمعی ماهی‌ها، ریختن سم در رودخانه فرات بوده است.

این پدیده به طور محدود نخست در قفس‌های پرورش ماهی در استان دیاله که در حاشیه رود دجله ایجاد شده‌اند، شروع شد اما به دلیل حجم بالای مرگ و میر در قفس‌های پرورش ماهی در منطقه «المسیب» در شمال استان بابل، این حادثه در رودخانه فرات وخیم‌تر گزارش شد.

دولت عراق از بیم انتشار عامل این بیماری، از حرکت ماهی‌های مرده با جریان آب رودخانه به استان‌های زیردست به وسیله کمربندی‌های پلاستیکی جلوگیری به عمل آورد و از پرورش‌دهندگان خواست که ماهی‌های مرده را به جریان رودخانه رها نکنند بلکه آن را به خارج از آب انتقال بدهند.

این حادثه به دلیل تداوم نگرانی‌های عمومی همچنان بر صنعت پرورش ماهی در عراق اثر گذاشته و کم‌تر مردم این کشور در حال حاضر میلی به مصرف ماهی دارند هر چند که تاکید شده است که این آلودگی بر سلامت انسان اثری ندارد.

کد خبر 423300

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha