به گزارش ایسنا، کاخ شماره یک معروف به «کاخ کیش الیت» که در سال ۱۳۸۷ به شماره ۲۴۳۸۰ به عنوان اثر ملی ثبت شده است، اقامتگاه اصلی محمدرضا پهلوی در این جزیره بوده که پس از دوران مُهر و موم، به تجارتخانه تبدیل شد و بعدها تا پیش از سال ۸۰ هم به بازارچه تغییر کاربری داده شد.
بنا به اطلاعاتی که سازمان منطقه آزاد کیش در اختیار ایسنا قرار داده، مالک کنونی این کاخ ستاد اجرایی فرمان امام (ره) است؛ همان نهادی که مالکیت کشتی یونانی را در اختیار دارد؛ کشتی پوسیده و به گِل نشستهای که این روزها گردشگران شاهد شکستن کمر و ریزش آن در سمت دیگری از این جزیره هستند.
اطراف کاخ الیت سالها است که فنسکشی شده. راههای ورود به آن مسدود شده. روی قفل درهای ورودی جوش خورده تا از تاراج بیش از حد این عمارت جلوگیری شود. تابلو ورود ممنوع در محوطه کاخ دیده میشود. روی تابلوی ثبتی کاخ الیت متذکر شده است که «این بنا به شماره ۲۴۳۸۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و هرگونه دخل و تصرف در آن جرم محسوب میشود». روی یک تابلوی دیگر که در ورودی اصلی نصب شده با حروفی بزرگ و به رنگ قرمز نوشته شده: «این ملک اختصاصی است و از ورود به آن جدا خودداری فرمایید». با این همه تذکر اما ورود به کاخ خیلی هم سخت نیست.
یکی از درهای کاخ باز است. نشانههایی از تردد افراد زیادی در ساختمان دیده میشود. به نظر میآید این کاخِ خالی از سکنه خیلی هم روز و شب سوت و کوری ندارد. وندالیسم روی دیوارهای کاخی که زمانی تجارتخانه و بازارچه شده بود، فریاد میزند. رد پای هرزنویسها خیلی تازه است. تمام شیشهها خرد شده و راه نفوذ رطوبت به داخل بنا باز است. ترکهای بزرگی روی دیوارهای بیرونی عمارت دیده میشود. دیوارهای داخلی هم پوسیده شده. اثر سوختگی روی نمای چوبی داخل ساختمان دیده میشود. کسی اطلاع دقیقی ندارد که این کاخ زمانی آتش گرفته باشد یا نه!
در طبقه پایین کاخ اتاقهایی قطار شدهاند که بعدها کاربری تجاری به آنها داده شده است. هنوز پلاکهای شماره شده در سازمان منطقه آزاد کیش و ملحقات مغازهدارها در این اتاقها دیده میشود. در دورهای که کاخ تغییر کاربری داده شده بخشهایی به آن اضافه شده که تفاوت معماری آن کاملا مشهود است. داخل عمارت دیگر هیچ شباهتی به کاخ شاهی ندارد.
با آنکه در و دیوار فلزجوش و اطراف ساختمان فنسکشی شده اما کاملا به حال خود رها شده است و مراقبتی در کار نیست. به نظر نمیرسد مالک برای این عمارت که در یکی از بهترین نقاط ساحلی کیش قرار گرفته، برنامه یا ایدهای داشته باشد.
«الیت» اسکلتی از یک خاطره است که قایقهای تفریحی هر چند دقیقه مقابلش توقف میکنند و به مسافران درباره کاخی که استراحتگاه زمستانی شاه دوم سلسه پهلوی بوده توضیحی کوتاه داده میشود و بعد قایق در همان خط دریا مسیرش را ادامه میدهد. در اطراف کاخ هیچ شناسنامهای جز تابلوی ثبتی که مقابل عمود آفتاب رنگ باخته، دیده نمیشود.
ساختمانی که معماری متفاوتی را از دیگر کاخهای دوره پهلوی به رخ میکشد به جای انتظار کشیدن برای ویرانی دستکم میتوانست جای خالی موزه خلیج فارس را پر کند. هرچند به تازگی در نقطهای کم تردد از کیش ساختمانی را با معماری مدرن علم کردهاند که نام موزه خلیج فارس را یدک میکشد اما کاربری آن گالری و سینما است و نشانهای از موزهای که یادآور خلیج فارس باشد در آن پیدا نمیشود. در بسیاری از کشورها کاخها هیچگاه روزهای خالی را به خود نمیبینند، یا موزه میشوند یا هتلی لوکس که علاوهبر خواب، خاطره میفروشند.
درباره عمارتهای پهلوی کیش منابع مستند و دقیقی در دست نیست، اطلاعات موجود نیز معمولا با کمی موضعگیری تاریخی نگارش شده است. مرحوم هاشمی رفسنجانی در هفتم بهمن ۶۸ در دیدارش از کاخ شاه در جزیره کیش روایت کرده است: «کمی در ساحل دریا مقابل اقامتگاه قدم زدم. مهدی توضیحاتی درباره ساحل کیش میداد. به کاخ شاه رسیدیم. متصدی پروژه اصلاح کاخ که آن را برای دفتر تجارت بینالملل اجاره کرده، توضیحاتی داد. گفت ۶۰۰ میلیون تومان هزینه میکند و ماهی ۱۲ میلیون تومان به سازمان عمران کیش اجاره میدهد و امید دارد که سود خوبی هم ببرد. »
در سمت دیگر جزیره «کاخ شماره دو» قرار دارد، از ساحل فاصله دارد و به مناطق ویلایی که همزمان با ساخت این کاخها کلنگشان به زمین زده شد، نزدیکتر است. محلیها این کاخ را به نام «ولیعهد» میشناسند. اطراف آن سالها است فنسکشی شده و به بیغولهای خاموش با دیوارهایی ترک برداشته و پنجرههایی بدون شیشه تبدیل شده است. در نزدیکی کاخ سطلهای زباله مستقر شده که بوی نامطبوعی را در حاشیه آن پراکنده کرده است.
مالکیت کاخ کوچکتر با سازمان منطقه آزاد کیش است، منابع مطلع در این سازمان میگویند که قرار است اخیرا مرمت این عمارت آغاز شده. ایده اولیه این است که آن را به خانه هنرمندان با کاربریهای هنری تبدیل کنند. هتلی که یکی از ساختمانهای مانده از طرح توسعه گردشگری کیش با معماری مشابه کاخهای این جزیره است
پس از انقلاب، «ساختمان ساحل» به منظور حفظ ارزش معماری آن در سطح جزیره کیش، بازسازی و کاربریهایی چون استودیو بازیهای فوق مدرن، کافیشاپ با تراس اختصاصی رو به دریا، رستوران با دید ۳۶۰ درجه به دریا و جزیره و کافه کتاب و کافینت برای آن تعریف شد. این ساختمان از آن دوره تا به امروز هیچ کاربری نداشته و غیرفعال بوده است.
نظر شما