همشهری آنلاین: مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: ۶۵ هزار هکتار از اراضی این استان در فامنین، ملایر، کبودراهنگ و همدان در معرض بیابانی شدن قرار دارند.

بيابان

به گزارش ایرنا، اسفندیار خزایی گفت: بیابان به عرصه‌هایی اطلاق می‌شود که میزان بارش در آن مکان‌ها زیر ۱۰۰ میلی‌متر در سال باشد همچنین بر اثر تخریب، چرای مفرط، تراکم بهره‌بردار در سطح و خشکسالی متمادی سرزمین تبدیل به بیابان شده باشد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان یادآوری کرد: به منظور پیشگیری از توسعه بیابان از سال ۹۲ فعالیت‌ها آغاز شد و در این راستا ابتدا مدیران کل سازمان جنگل‌ها در بازدید از عرصه‌های همدان، بیابانی شدن این عرصه‌ها را پذیرفتند.

خزایی اضافه کرد: پس از مطالعات علمی صورت گرفته مشخص شد از ۶۵ هزار هکتار ۱۵ هزار هکتار کانون اصلی بیابان هستند بنابر این برای اجرای برنامه‌های جامع آبخیزداری و کاشت گونه‌های مقاوم در این محدوده‌ها برنامه‌ریزی شد.

وی گفت: برای ۵۰۰ هکتار از این مناطق اجرای طرح‌های اصلاحی، احیایی، قرق، کم کردن بهره‌بردار با هدف بازگشت به وضعیت اولیه در چند «سامان عرفی» پیش‌بینی شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان افزود: بنابر این کشت گونه‌هایی راهبردی بومی و مقام به کم آبی و شوری خاک نظیر «اتریپلکس»، «قره داغ» و «کام فروزما» که برای حفاطت خاک و چرای دام مفید هستند در این مناطق صورت گرفت.

خزایی خاطر نشان کرد: برخی از بهره‌برداران مراتع در برابر اجرای برنامه‌های اصلاحی و احیایی جنگلی و مرتعی مانع‌تراشی می‌کردند.

وی اضافه کرد: برخی از بهره‌برداران که احتمال می‌دادند منافع آنها به خطر می‌افتد نیز در برابر قُرق توسط منابع طبیعی مقاومت می‌کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان تاکید کرد: اولویت اصلاحی و احیای منابع طبیعی برای جاهایی است که به علت فشار بی‌رویه دام تخریب شده است.

خزایی یکی از چالش بزرگ جهان را تغییر دما دانست و توضیح داد: با وجود نرمال شدن بارش در کشور اما الگوی بارشی از برف به باران تغییر یافته است.

وی افزود: تغییر آب و هوا به خاطر استفاده زیاد از انرژی اتفاق افتاده و با توجه به قرار گرفتن ایران در کمربند خشک باید برای مدیریت این چالش برنامه ارائه کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان ادامه داد: موفق شدن نهضت درختکاری به مشارکت مردم بستگی دارد و نگه‌داری درخت مهم‌تر از کاشت آن است.

خزایی گفت: دولت برای توفیق در کاشت نهال، این مولفه را به سمن‌ها، نهادها، ادارات، نیروهای مسلح، مدارس و شهرداری‌ها محول کرده است.

وی اضافه کرد: ۲۷ هزار گونه چند همچون گردو و بادام در فضای سبز، جنگلی کشت می‌شود؛ همچنین ۲۰۰ هزار صنوبر هم آماده کاشت است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان افزود: گونه صنوبر آب بر بوده و برخی شهرستان‌ها به علت کمبود آب زمینه کاشت ندارند، اما گونه راهبردی برای تولید چوب و کاغذ به شمار می‌رود.

خزایی بیان کرد: ۵۰ هزار گونه از خارج از استان وارد شده و در فضای سبزی همزمان با هفته منابع طبیعی کشت می‌شود.

وی ادامه داد: ۶۰۰ هزار بوته آویشن در ۱۷ زیر حوزه کشت می‌شود که با طبیعت همخوان بوده و نیازی به آبیاری ندارند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیرداری همدان تاکید کرد: اجرای طرح‌های آبخیزداری و افزایش پوشش گیاهی تا ۳۰ برابر می تواند از برو سیلاب جلوگیری کند.

وی اضافه کرد: هر هکتار آبخیزداری موجب ۸۱ متر مکعب استحصال آب و جذب ۲۷۰ مترمکعب آب در سفره‌های زیر زمینی و جلوگیری از بروز سیلاب می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان افزایش ۱۰۰ کیلوگرمی علوفه، کنترل ۲ تن فرسایش خاک در هر هکتار را از دیگر مزیت‌های طرح‌های آبخیزداری برشمرد.

خزایی با بیان این که منابع طبیعی بزرگ‌ترین سرمایه ملی» شعار امسال هفته منابع طبیعی است گفت: بزرگ‌ترین اقدام در راستای حمایت از منابع طبیعی اختصاص ۱۶۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح‌های آبخیزداری این استان است.

وی افزود: ضعیف‌ترین بهره‌برداران در عرصه منابع طبیعی فعالیت دارند چرا که نوع بهره‌برداری آنها تنها چرای دام بوده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان اضافه کرد: این اداره کل با اجرای طرح‌های مرتع‌داری، بر روی علمی شدن این کار تلاش کرده تا علاوه بر پایداری مرتع از آن به بهترین نحو استفاده شود.

کد خبر 433706

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha