همشهری آنلاین: ۲۲ اسفند روز ۲۳۰ هزار گل پرپر و لاله گلگون کفن است؛ شهیدانی که جانشان را تقدیم کردند تا ما باشیم و امنیت داشته باشیم. باید قدردان آنها و خانواده هایشان بوده و بدانیم که شهیدان همیشه زنده هستند.

روز شهید

به گزارش ایرنا، یاد باد آن روزگاران یاد باد، روزگاری که جنگ بر کشور تحمیل شد و همه به جبهه ها رفتند تا از میهن و وطن دفاع کنند هرکسی هر چیزی داشت تقدیم کرد اما شهیدان جانشان را تقدیم کردند و چه بسیار خانواده هایی که بیش از یک نفر از فرزندان خود را با میل و اختیار راهی جبهه ها کردند.

پدری که سه فرزندش را برای میهن و وطنش تقدیم کرده است، می گوید پس از گذشت ۳۵ سال تنها آرزویش دیدن یکی از فرزندانش است چون هنوز پیکرش را ندیده است، اما حال باید دید خانواده ای که تنها چهار پسر دارد و همه آنها پرواز کرده اند، چه حسی دارند. دیگر همدمی ندارند و گلزار شهدا منزل عزیزانشان شده و منزلگاه پدران و مادران آنها، قبور شهدا.

در میان خانواده های شهدا برخی از آنها بیش از پنج عزیز را از دست داده اند. اینها تنها نمونه هایی از رشادت و جانفشانی آنهاست، آنهایی که عشق شان وطن و اعتقادشان پایداری اسلام بود و جان خود را نثار این خاک کردند تا دشمن به کشورشان دست درازی نکند. یادشان همیشه با ماست.

با توجه به نقش بسیار مهم شهدا و فرهنگ ایثار و شهادت در پیروزی انقلاب اسلامی و تحولات پس از آن، در سال ۱۳۸۳ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز ۲۲ اسفند در تقویم رسمی کشور به نام «روز بزرگداشت شهدا» نامگذاری شد. از آن سال تاکنون برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و شناساندن این فرهنگ به نسل جوان برنامه های متنوعی برگزار شده است.

مادری که سال ۶۰ سه فرزند پسرش را راهی جبهه کرده است، می گوید: یک پسر دیگرم هم وقتی که سه برادرش شهید شدند، التماس می کرد که بگذارید من هم بروم اما پدرش مخالفت کرد و از من خواست که او را راضی کنم تا به جبهه نرود اما دلم نیامد وقتی وطنم نیاز به جوانانش دارد، پسر من در خانه بماند.

خیلی با خود کلنجار رفتم اما نتوانستم به او نه بگویم رفت و وقتی خبر شهادتش در سال ۶۶ را شنیدم تاب و توانم را از دست دادم، دست و پایم می لرزید اما دلگرم به این بودم که دینم را به وطنم ادا کرده ام و حاصل زندگی مان یک دختر بود که با چنگ و دندان آن را نگهداشتیم.

وی می گوید: فرزندانم در دوران جنگ تحمیلی، اشتیاق فراوانی برای حضور در جبهه و دفاع از کیان نظام مقدس جمهوی اسلامی داشتند. از هیچکس انتظار کمک و یاری ندارم و فقط دوست دارم همه مطیع رهبری باشند تا این انقلاب که به سختی به دست آمده، همچنان باقی بماند.

بر اساس آمارهای بنیاد شهید، در میان حدود ۲۳۰ هزار شهید در کشور، در مجموع ۲۲۵ هزار و ۴۳۷ شهید مسلمان، ۹۰ شهید مسیحی، ۱۱ شهید کلیمی و ۳۲ شهید زرتشتی تقدیم انقلاب شده است. همچنین در تمام استان های کشور ۵۷۳ هزار و ۲۶۹ جانباز مسلمان، ۲۹۵ جانباز مسیحی، ۳۲۸ جانباز کلیمی و ۲۰۹ جانباز زرتشتی وجود دارد.

مادران شهید همیشه چشم به راه آمدن فرزندانشان هستند، فرزندانی که رفته اند تا ما امنیت داشته باشیم. مادر یکی از شهیدان که در جریان بمباران هوایی دو فرزند دختر و پسرش را از دست داده است، می گوید: دلم می خواهد یکبار هم شده فرزندم را ببینم حالا که دیگر تاب و توان راه رفتن ندارم بیشتر احساس نیاز به آنها را دارم، پدرشان نیز که چند سالی است به رحمت خدا رفته است دیگر من تنها شده ام.

وی ادامه می دهد: گاهی اوقات که تنها می شوم با خدای خود صحبت می کنم، همیشه شکرگزار هستم که توانستم برای کشورم کاری انجام بدهم. دلم می خواهد فرزندان شهیدم در این روزها کنارم باشند اما نیستند و خاطره دو فرزندم که در سن ۲۰ و ۲۳ سالگی شهید شده اند همیشه با من هست.

بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز هر ساله در آستانه روز شهید و با توجه به اینکه تعداد شهدای کشور در اسفند ماه از همه ماه ها بیشتر است، برنامه های متنوعی برای بزرگداشت این روز دارد. اما همه باید بدانیم آنچه که در کشور انجام می شود، برای پاسداشت خون شهدا و تکریم خانواده های شهدا و ایثارگران است.

با توجه به نامگذاری روز ۲۲ اسفند به نام روز شهید، تا سال ۱۳۹۲ اقدامات چندانی برای بزرگداشت این روز انجام نشده بود، اما از آن سال بنا بر نظر حجت الاسلام سیدمحمدعلی شهیدی رئیس بنیاد شهید؛ ستادی برای بزرگداشت این روز تاسیس شد و از آن زمان با برگزاری برنامه ‌های مرتبط با این روز، میزان آشنایی مردم با روز بزرگداشت شهدا رشد چشمگیری پیدا کرد، به‌ گونه ‌ای که بنا بر نظرسنجی ‌های صورت گرفته در سال ۱۳۹۲ حدود یک و هفت دهم درصد از مردم با این روز آشنایی داشتند، اما این میزان بعد از چهار دوره برگزاری مراسم بزرگداشت روز شهدا، در سال گذشته به حدود ۵۰ درصد رسید.

چه سخت است وقتی یک نوجوان یا جوان می خواهد پای به جبهه های جنگ بگذارد، کسی می داند که او چه حسی داشته است. اینکه یک نوجوان مانند شهید فهمیده با ۱۳ سال سن تصمیمی می گیرد که همه را بهت زده می کند، اینکه تعداد زیادی از نوجوانان و جوانان در جنگ حاضر می شوند، همه بخاطر این بود که حتی یک وجب از خاک وطن مان ایران به دست دشمنان نیفتد و همه رفتند تا دشمن را شکست دهند.

چه لاله هایی را که در آن دوران پرپر شده دیدیم. چه جوانانی که آرزوی شهادت داشتند، رفتند و شهید شدند. اینها همه برای این نظام و انقلاب بود. شهیدان این لاله های گلگون کفن، پیکرشان را به دست دشمن سپردند و حتی برخی از آنها با پیکرهایی بدون دست و پا تقدیم خانواده هایشان شدند. خانواده هایی که جز صبوری و تحمل چیزی نصیبشان نشد و هیچگاه از این سختی ها نگفتند.

اما در این میان وصیت نامه برخی شهدا نیز خواندنی است. شهیدانی که برخی می دانستند که اگر بروند، دیگر برگشتی ندارند و برخی فقط برای شهادت می رفتند.

در وصیت نامه یک شهید آمده است: «من خودم را لایق نمیدانم که در جواب ندای هل من ناصر ینصرنی به امام کبیرمان لبیک بگویم... ولی از امام (ره) می خواهم که مرا دعا کند تا بلکه نزد خداوند مورد قبول واقع شوم و به درجه ای که در نهایت شهادت است، برسم.»

شهید دیگری وصیت نامه اش را اینگونه نوشته است: «از برادران و خواهران می خواهم که این نهضت را حفظ کنید و در راه صدور آن از هیچ کوششی دریغ نکنید و مگذارید بار دیگر دست جنایتکاران شرق و غرب بر شما مسلط گردد و خون های هزاران شهید از دست برود. در نمازهای جماعت و جمعه با جدیت شرکت کنید. با وحدت و اطاعت از مقام رهبری و پیروی از دستورات اسلام و پاسداری جدی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن توطئه های استکبار را خنثی و نقش بر آب کنید.»

شهیدی دیگر اینگونه در وصیت نامه اش آورده است که «باور کنید که شهادت از عسل شیرین تر است اگر در بطن کلمه شهادت بروید، متوجه خواهید شد که چقدر کشته شدن در راه خدا شیرین است. برادرم احمد روح من در انتظار فداکاری توست تو مانند یک مسلمان واقعی زندگیت را وقف خدمت به اسلام کن.»

«شهادت، حد نهایی تکامل یک انسان است، شهادت بالاترین آرزوهاست، چه زیباست لحظه ای که تفنگ از زمین کنده می شود و به سوی دشمن نشانه می رود، چه زیباست لحظه ای که دشمن را ذلیل و خوار به اسارت می گیرد و چه شیرین است آن هنگام که در خون خود می غلتیم و با شهد شهادت سیراب می شویم. اگر من کشته شدم راهی بود که با میل خود آمدم ...» این نیز در وصیت نامه یکی دیگر از شهیدان آمد.

معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید نیز می گوید: بنیاد شهید برای نگهداری آثار شهدا ٩ میلیون سند مکتوب در اختیار دارد و آثار شهدا را جمع آوری می کند و این اقدام یعنی نگهداری اسناد شهدا و ایثارگران برابر ماده ٦٦ قانون جامع خدمات رسانی ایثارگران صورت می گیرد.

حجت الاسلام و المسلمین محمدحسن کاویانی راد می افزاید: همچنین ٩٠ درصد مجموعه آثار به جا مانده از شهدای کشور توسط بنیاد شهید در حال جمع آوری است و اکنون ٢١٧ هزار سند از شهدا در اختیار این بنیاد است.

وی ادامه می دهد: بنیاد شهید همچنین سریال و فیلم های سینمایی شهدای شاخص دوران دفاع مقدس و دیگر شهدای انقلاب را در دستور کار دارد و اکنون کلید تولید سریال تلویزیونی با موضوع شهدای شاخص در بنیاد شهید زده شده است.

کاویانی راد می گوید: بنیاد شهید وظیفه دارد برای مردمی شدن روز شهید نقش تسهیل‌گر برای نهادینه کردن این فرهنگ ایفا کند به همین منظور در سال جاری با تکیه بر اصل چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی برنامه ها با این رویکرد شکل گرفته است. افتخار ما این است که جامعه ایثارگری برای مقوله ایثار و شهادت کم نگذاشته است و بنیاد شهید اجازه نمی دهند ارزش هایی که اینقدر خون برای آنها ریخته شده است، کمرنگ شوند.

در دوران دفاع مقدس تعدادی از جوانان ایران اسلامی به درجه جانبازی رسیدند که بر اساس آمارها، تعداد کل جانبازان در کشور ۵۷۴ هزار و ۱۰۱ نفر است که ۳۳۶ هزار و ۲۸۲ نفر معادل ۵۹ درصد جانبازان زیر ۲۵ درصد و ۲۳۷ هزار و ۸۱۹ نفر معادل ۴۱ درصد نیز جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر هستند؛ تعداد آزادگان کشور در دوران دفاع مقدس ۴۳ هزار و ۱۷۳ نفر هستند.

همچنین ۳۹۵ هزار و ۴۵۸ نفر از خانواده شهدا (در قید حیات) هستند و طبق این آمار ۶۳ هزار و ۲۵ همسر شهید، ۸۸ هزار و ۵۱۷ پسر شهید و ۸۷ هزار و ۹۵۳ فرزند شهید دختر هستند. تعداد آزادگان مسلمان در استان های مختلف کشور نیز ۴۳ هزار و ۵۸ نفر، آزادگان مسیحی ۵۸ نفر، آزادگان کلیمی ۳۴ نفر و آزادگان زرتشتی نیز ۲۳ نفر هستند.

حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمدعلی شهیدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران می گوید: همه می دانیم خدمت به خانواده های شهدا و ایثارگران برای ما بهترین لذت را دارد و باید افتخار کرد که همه در خدمت شهدا و ایثارگران باشیم و ما در بیش از چهار سال گذشته سعی کردیم تا بتوانیم یک همگامی، همراهی و همفکری با خانواده های شهدا و ایثارگران داشته باشیم.

وی ادامه می دهد: نام و یاد اسطوره ‌های جهاد و مقاومت برای همیشه در تاریخ جامعه ایران زنده و ماندگار خواهد بود و روز به ‌روز باید یاد شهدا و تکرار نام شهدا و نکته ‌یابی و نکته ‌سنجی زندگی شهدا در جامعه‌ ما رواج پیدا کند.

شهیدی می گوید: تجربه تاریخی و نهادینه شدن فرهنگ شهادت در جامعه بیانگر آن است که همواره راه شهیدان ادامه دارد و همیشه ملت شریف ایران قدردان مجاهدت ‌های آنان و خانواده ‌های گرانقدر ایثارگران خواهد بود.

کد خبر 434660

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دفاع-امنیت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha