همشهری آنلاین: دبیر ستاد توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: سازمان زمین‌شناسی چند سال پیش سیل را در استان‌هایی که در آن‌ها سیل رخ داده است، پیش‌بینی کرده بود.

سيل

به  گزارش مهر به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کامبیز مهدی زاده دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری اظهار کرد: باید قبل از انجام هر کاری به نقشه‌های مهم و استراتژیک تعریف شده توجه کرد تا آمادگی مقابله با مشکلات و اتفاقاتی که رخ می‌دهد روبه رو شد.

مهدی زاده با اشاره به اینکه سازمان زمین‌شناسی در سال ۹۳ به وقوع این سیل هشدار داده بود گفت: این سازمان چند سال پیش این سیل را در استان‌هایی که در آنها سیل رخ داد پیش بینی کرده بودند و نقشه پهنه‌بندی سیلاب را ارائه کرده بودند اما متأسفانه هیچ کس به این موضوع توجه نکرده بود و نتیجه آن به این شکل مخرب شده است.

وی گفت: مسئولان نهادهایی از جمله سازمان محیط زیست، سازمان مدیریت بحران، وزارت نیرو و تمامی مدیرانی که با این حوزه مرتبط بودند به نقشه‌های تهیه شده از سوی سازمان زمین شناسی و مطالعات ارزیابی مخاطرات بی‌توجهی کردند و به همین دلیل ما شاهد جاری شدن سیل در استان‌های پیش بینی شده بودیم.

دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بیان کرد: در دنیا برای ساخت هر سازه، راه، پل و مواردی از این دست نقشه‌های تهیه شده را مد نظر قرار می‌دهند و بر اساس آن وجود هرگونه گسل، فرونشست، زمین لغزش، نوع و جنس سنگ و خاک را بررسی می‌کنند و پروژه‌های ساخت را بر آن اساس تعریف می‌کنند.

وی با اشاره به این موضوع که کشور ما از لحاظ زمین شناسی و حرکات زمین ساختی و تکتونیک بسیار فعال است گفت: باید قبل از انجام هر کاری به نقشه‌های مهم و استراتژیک تعریف شده توجه کرد تا بتوان با مشکلات و اتفاقاتی که رخ می‌دهد رو به رو شد.

  • برنامه ریزی و کنترل خسارات

مهدی زاده افزود: در صورت رعایت این موارد ما می‌توانستیم خسارات جانی و مالی این نوع اتفاقات را تحت کنترل داشته و کاهش دهیم به دلیل اینکه در هر صورت با بروز هر گونه حادثه غیر مترقبه ای خسارات وجود دارد اما در صورت توجه به نقشه‌ها و برنامه‌ها قدرت مقابله با این نوع مشکلات بیشتر خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه بروز این سیل علاوه بر تمامی مشکلات و خساراتی که به کشور وارد کرد گفت: با توجه به تمامی خسارات مالی و جانی که از بروز و وقوع این سیل به وجود آمد این رخداد در افزایش سطح پیزومتریک آب‌ها تأثیرگذار بود و این افزایش کمک می‌کند تا آب‌های زیرزمینی روند بهتری را برای تکمیل ظرفیت طی کنند ولی برای تکمیل کل ظرفیت حداقل بین ۱۰ تا ۱۵ سال زمان لازم است.

دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری گفت: بارندگی‌ها اخیر موجب پر شدن هورهای کشور از جمله هورالعظیم شد و حتی سطح فیزیکی دریاچه ارومیه نیز ۴۰ درصد پیشرفت داشته است که این افزایش سطح بارش‌ها در کنترل کانون ریزگردها تأثیرگذار است.

مهدی زاده خاطر نشان کرد: بارندگی‌های اخیر قطعاً در کاهش ایجاد فضای گرد و غبار تأثیرگذار است اما مشروط به اینکه مسؤولان با برنامه ریزی نگذارند آب این هورها، دریاچه‌ها و باتلاق‌ها و مواردی از این دست از بین روند.

  • پر شدن ۸۰ تا ۹۰ درصدی سدهای کشور

وی همچنین به این موضوع اشاره کرد که در ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته سدهای ما در معرض خشک شدن قرار داشتند گفت: با توجه به بارندگی‌های اخیر ۸۰ تا ۹۰ درصد سدهای کشور پر شدند و کشور و استان و منطقه حوزه خود را از مشکل خشکسالی نجات داده اند.

دبیر ستاد توسعه فناوری حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری به اظهارات برخی از متخصصان و کارشناسان درباره عدم احیای دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: برخی از متخصصان حوزه آب معتقدند که احیای دریاچه ارومیه اشتباه است این در حالی است که دولت از چندی پیش کار احیای دریاچه ارومیه را آغاز کرده بود و این بارش‌ها کمک کرد تا روند احیای این دریاچه تسریع شود.

وی به موضوع استفاده از این نزولات در تولید انرژی‌های تجدید پذیر نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به افزایش سطح آب در سدها می‌توان نیروگاه‌های خورشیدی شناور در سطح آب سدها ایجاد شود تا هم از تبخیر آب جلوگیری کند و هم باعث تولید انرژی خورشیدی شود.

  • تولید نیروی برق از آب رودخانه‌ها

مهدی زاده در ادامه نیز بیان کرد: این بارش‌ها همچنین باعث پرآب شدن آب رودخانه‌ها و آبشارها شده و می‌توان با قراردادن موتورهای الکترونیکی در جریان این آب‌ها نیروی برق تولید کنیم.

وی همچنین معتقد است: باید برای مقابله و جلوگیری از وقوع سیل از قبل برنامه ریزی کنیم و رودخانه‌ها را لایروبی کنیم تا از بروز چنین اتفاقاتی جلوگیری کنیم.

کد خبر 437304

پر بیننده‌ترین اخبار آسیب اجتماعی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha