همشهری آنلاین: بررسی دریاچه ارومیه با استفاده از داده‌های ماهواره‎ای نشان از افزایش قابل‌ ملاحظه یک متر و ۱۵ سانتی‌متری از آب این دریاچه در بهار ١٣٩٨ نسبت به زمان مشابه در سال گذشته دارد.

درياچه اروميه

به گزارش ایرنا، مساحت و حجم آب دریاچه نیز به ترتیب به میزان ۱۰۹۳ کیلومتر مربع و ۳.۳ میلیارد متر مکعب افزایش یافته است.

مدیریت آبنگاری و امور جزر و مدی سازمان نقشه‌برداری کشور با بررسی نمودار تغییرات نسبی تراز آب دریاچه ارومیه در اردیبهشت سال‌ ۱۳۹۸ و مقایسه آن با تراز آب این دریاچه در سال گذشته نشان داد که تراز دریاچه در نتیجه افزایش آب‌های ورودی به این دریاچه نسبت به سال گذشته به میزان یک متر و ۱۵ سانتی‌متر افزایش یافته است که این افزایش از دی‌ سال ۱۳۹۷ آغاز شده است.

همچنین محاسبه تغییرات تراز آب دریاچه ارومیه در ۳۰ سال گذشته و همچنین به‌طور دقیق‌تر در سه سال گذشته که از داده‌های ماهواره‌های ارتفاع‌سنجی به دست آمده‌اند نشان‌دهنده آن است که تراز آب این دریاچه از سال ۱۳۷۵ شمسی کاهشی شده و این روند در سال‌های بعدی شتاب بیشتری به خود گرفته است.

این روند اگرچه در سال‌های اخیر کُند شده و بعضاً افزایشی شده است، اما افزایش تراز آب، قابل‌ ملاحظه نبوده و نتوانسته نگرانی‌های موجود در خصوص این دریاچه را مرتفع کند.

اما افزایش تراز آب این دریاچه در ماه‌های اخیر با نرخی بی‎سابقه، امید زیادی در راستای احیای این دریاچه ایجاد کرده است؛ به طوری که تراز آب دریاچه هم‌ اینک به تراز ۱۰ سال گذشته نزدیک شده است.

مطالعه پهنه آبی این دریاچه همچنین با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل (Sentinel) نشان‌دهنده افزایش قابل‌ ملاحظه سطح این دریاچه است به‌طوری‌ که سطح دریاچه از ۲۳۶۳.۳۶۲ کیلومتر مربع در سال گذشته هم‌اینک به ۳۴۵۵.۹۸۵ کیلومتر مربع در امسال افزایش یافته است که افزایش سطحی به میزان ۱۰۹۲.۶۲۳ کیلومتر مربع را نشان می‏دهد.

«ماهواره‌های سری Sentinel توسط اتحادیه اروپا، ایجاد و طراحی شده‌اند و تاکنون ۵ سری از این ماهواره‌ها به فضا پرتاب شده است، این ماهواره مدار قطبی است که به‌صورت راداری تصویربرداری را انجام می‌دهد و قادر است که پدیده‌ها و عوارض را در شب و روز بدون در نظر داشتن شرایط آب و هوایی جمع‌آوری و اخذ کند. همچنین می‌تواند در بدترین شرایط آب و هوایی نیز به جمع‌آوری اطلاعات از سطح زمین بپردازد.

همچنین بررسی تصاویر ماهواره‌ای حاکی از آن است که مجموع مساحت کل جزایر کوچک و بزرگ در داخل دریاچه از جمله جزایر کبودان، اشک، آرزو و اسپیر نسبت به سال گذشته حدود ۱۱۵ کیلومتر مربع کاهش یافته که نشان‌دهنده بالا آمدن قابل‌ ملاحظه آب دریاچه است.

با توجه به افزایش تراز آب و سطح این پهنه آبی می‌توان نتیجه گرفت که میزان آب موجود در این دریاچه اکنون (اردیبهشت ۹۸) نسبت به زمان مشابه در سال گذشته حدوداً به میزان ۳.۳۴۵ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

البته تراز دریاچه ارومیه هنوز در مقایسه با ماکزیمم تراز این دریاچه در اواسط دهه ۷۰ شمسی فاصله زیادی دارد (حدود شش متر) و امید است ادامه نزولات جوی در امسال و سال‌های آتی موجبات بازگشت کامل این دریاچه به حیات طبیعی خود را فراهم آورد.

کد خبر 440460

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha