مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران در گفتوگو با ایلنا در خصوص آمار ابتلا به ایدز در کشور گفت: در همه دنیا آمار ابتلا به ایدز در مردان و زنان مساوی است، در کشور ایران در یک برهه تزریق بیشتر در مردان بود و از همین رو اپیدمی ایدز هم در میان مردان وجود داشت. درحال حاضر ایدز از طریق تماس جنسی انتقال مییابد و تعداد زنان مبتلا به ایدز هم در حال نزدیک شدن به تعداد مردان است.
وی بیان کرد: در چند سال اخیر زنان به نسبت گذشته بیشتر به ایدز مبتلا شدهاند، اما این به آن معنا نیست که زنان نسبت به مردان بیشتر به ایدز مبتلا هستند.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران گفت: این بیماری درمان قاطع ندارد، ولی قابل کنترل است و به زودی درمان قاطع این بیماری کشف میشود، این بیماری مانند گذشته کشنده نیست و اگر بیمار به درمان پایبندی داشته باشد، عمر طبیعی دارد. طی دو سال اخیر اکثریت بیماران از طریق تماس جنسی مبتلا شدهاند که باید در این زمینه آموزشهای جنسی رفتاری در نظر گرفته شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: جوانان باید نسبت به رفتارهای پرخطر آگاهی داشته باشند و از آن دوری کنند، در حالی که آموزش و پرورش، خانواده و رسانه درباره این موارد صحبتی نمیکنند و همین عامل سبب میشود، ایدز به سرعت افزایش پیدا کند.
او با بیان اینکه روند ایدز در منطقه خاورمیانه به خصوص در کشور ما رو به افزایش است، گفت: آگاهی باید به صورت مستمر و شفاف در رسانهها صورت گیرد، که البته تاکنون انجام نشده است، یکی از راههای مهم برای پیشگیری، همین آگاهی مستمر و شفاف است تا در عملکرد افراد تاثیر بگذارد. اینکه فقط در روز جهانی ایدز از این موضوع صحبت شود و تا سال بعد، خبری نشود، درست نیست. روشی که از ابتدا در پیش گرفتیم، اشتباه بوده که این منجر شده، نتوانیم بیماری را کنترل کنیم.
محرز در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر داروهای بیماری ایدز رایگان است و مرکز مشاوره و درمان بیماران نیز برای افراد تستهای رایگان دارد و اگر هم جواب تستها مثبت بود، درمان نیز رایگان است. افراد باید بدانند که این امکانات وجود دارد، در حالی که نمیدانند.
وی گفت: در حال حاضر یک سوم بیماران را شناسایی نکردهایم، شاید آنان اصلا ندانند که به این بیماری مبتلا هستند و باید به مراکز مراجعه کنند. عدم آگاهی یا تابو بودن و انگزدن به این بیماری سبب میشود که حتی برخی از افراد بترسند، آزمایش دهند. البته در حال حاضر وزارت بهداشت تستها را تقویت کرده و بیشتر این تستها را انجام میدهد.
محرز همچنین افزود: در کشورهای اروپایی و آمریکا که از ابتدا راجع این بیماری به مردم آگاهی داده شده و انگ هم نیست، افراد به راحتی تست میدهند و درمان میشوند و آمار تخمینی این بیماری با آمار گزارش شده مساوی و بسیار نزدیک است، اما این فاصله در کشور ما زیاد است، زیرا آگاهی داده نشده است، بنابراین تعداد زیادی از افراد که بیماری آنها تخمین زده شده، هنوز شناسایی نشدهاند، حدود ۴۰ هزار نفر مبتلا از سوی وزارت بهداشت گزارش شده، اما تخمین ما ۶۰ هزار نفر یا بیشتر است.
وی با اشاره به اینکه بیماری HIV بین قشر خاصی شیوع ندارد، اظهار کرد: این بیماری میان همه اقشار جامعه است و از لحاظ طبقات اجتماعی هیچ تفاوتی وجود ندارد، اما اگر برنامه کاهش آسیب در اعتیاد را کمرنگ کنیم که البته کمرنگ هم است، مجددا اپیدمی این بیماری را در میان معتادان خواهیم داشت.
محرز در خصوص عمل پیوند در بیماران مبتلا به HIV تصریح کرد: بیماران مبتلا به HIV با دیگر بیماران تفاوتی ندارند، بنابراین در صورت نیاز به عمل پیوند، میتوانند عمل پیوند داشته باشند، اما تداخل داروهای HIV و پیوند جزئیاتی دارد که نیازمند همکاری گروه پیوند و گروه عفونی است، خوشبختانه در ایران عمل پیوند در مورد این بیماران را انجام میدهیم و این موضوع نشاندهنده این است که بیماران HIV با درمانهای جدید عمر طبیعی دارند.
نظر شما