بنابراین ارتقای آموزش، غنیسازی فرهنگ ایمنی و خدمات با کیفیت بالاتر و با هدف کاهش حوادث ضرورتی اجتنابناپذیر است. برای اطلاع از وضعیت سازمان آتشنشانی سنندج و شاخصهای امنیتی آن گفتوگوی همشهری را با «سهیل فضل وزیری» مدیرعامل سازمان خدمات ایمنی و آتشنشانی شهرداری سنندج در ادامه میخوانید.
- شاخصهای امنیت آتشنشانی در چه چیزهایی تعیین میشود؟
افزایش آگاهی عمومی مردم در راستای ارتقای سطح ایمنی، پیشبینی اتفاقات ناگوار و پیشگیری از آنها، افزایش امید به زندگی و... از وظایف اصلی سازمان آتشنشانی است. با توجه به هر یک از آنها شاخص ایمنی نیز افزایش مییابد، علاوه بر آن منابع انسانی سازمان به همراه ماشینآلات، تأسیسات و تجهیزات مورد نیاز نیز امر مهمی تلقی میشود. این در حالی است که معمولاً در کشور نبود تجهیزات ویژه و بهروز یکی از چالشهای آتشنشانی است.
- تجهیزات سازمان آتشنشانی سنندج در چه وضعیتی قرار دارد؟
طبق بررسیهای انجام شده ماشینآلات و تجهیزات آتشنشانی وضعیت نامناسبی داشتند و با ۳۵ سال کارکرد کاملاً فرسوده بودند، در صورتیکه عمر مفید ماشینآلات آتشنشانی حداکثر ۱۰ سال است. بنابراین با دورنمایی از وضعیت اعتبار سازمان، برنامهریزیهایی شد و ۲ دستگاه ماشین با یکچهارم قیمت واقعی را از اداره اموال تملیکی خریدیم و یکی از ماشینها را به نردبان ۲۷ متری و مناسب برای ساختمانهای تا ارتفاع ۹ طبقه تجهیز کردیم.
برای معابر کوچک، مراتع و مکانهای صعبالعبور نیز موتورسیکلتهای مخصوصی تهیه کردیم و در کنار آن نیز ۲ دستگاه فوق پیشرفته واترمیس با حجم کوچک و کارایی بسیار بالا از کشور آلمان خریداری کردیم. این واترمیسها روی ۲ دستگاه خودروی پیکاپ نصب شدهاند و در بسیاری از حوادث مانند یک ماشین آتشنشانی عمل میکنند. ظرف یک سال گذشته در مجموع به اندازه ۲ ایستگاه ماشینآلات کارآمد به ناوگان آتشنشانی اضافه شده است.
علاوه بر آن، فعالیتهای مختلفی با هدف ارتقای سطح ایمنی در این سازمان انجام شده است. آموزش آتشنشان داوطلب بدون محدودیت سنی و جنسی، امضای تفاهمنامه با آموزش و پرورش برای راهاندازی هنرستان تخصصی آتشنشانی که در حال حاضر با ۲۲ دانشآموز پسر فعالیت دارد، همکاری با برخی ادارات در تجهیز ساختمانها و آپارتمانهای تازهساخت و امضای تفاهمنامه با ارگانهایی مانند لشکر پیاده ۲۸، فرودگاه، دانشگاه کردستان و پیام نور از جمله این فعالیتها به شمار میروند. همچنین طی چند ماه گذشته در مقابل خدمات و تجهیزاتی که به واحدهای مسکن مهر و اداره راه و شهرسازی ارائه شده ۲ قطعه زمین بزرگ و مناسب نیز در دگایران و بهاران به آتشنشانی واگذار شده است که میتوان ایستگاههای جدید و مراکز آموزشی را در این مناطق احداث کرد.
- نحوه استفاده از کپسولها نیز به مردم آموزش داده میشود؟
طبق قانون در مقابل آموزش باید حقالزحمهای به حساب سازمان آتشنشانی واریز شود اما ما از طریق واحد پیشگیری سازمان به تمامی ادارات اعلام کردهایم در صورت تمایل و درخواست ساکنان، همکاران ما به آپارتمان مورد نظر مراجعه میکنند و بدون دریافت هزینه و تنها با استفاده از کپسول ساکنان آموزشهای لازم را ارائه میدهند و بعضاً در مدارس و مساجد تمامی آموزشهای لازم در محل ایستگاه یا داخل اماکن مذکور بهصورت کاملاً رایگان در اختیار افراد قرار میگیرد. خوشبختانه با پیگیریهای مکرر در حال حاضر مباحث ایمنی ساختمان جزو مصوبات استانی است و بدین صورت این نکات در نقشههای نظاممهندسی لحاظ شده و کیفیت ایمنی ساختمانها افزایش یافته است.
- عدم ورود ماشینهای آتشنشانی به کوچههای قدیمی همواره یکی از دغدغهها محسوب میشود. برای مقابله با حوادثی مانند آتشسوزی در این محلها چه اقدامی انجام دادهاید؟
موتورسیکلتها و خودروهای پیکاپ مجهز به واترمیس برای مقابله با آتشسوزی در معابر و مکانهایی که امکان ورود ماشین آتشنشانی نیست در نظر گرفته شدهاند. واتر میسها ۵۰ متر شیلنگ دارند که به محض توقف میتوان از آن استفاده کرد. علاوه بر آن در حال تجهیز و توسعه شیرهای هیدرانت برای این معابر قدیمی هستیم و تاکنون ۴۰ شیر هیدرانت تهیه شده که مانند ۵ ایستگاه آتشنشانی عمل میکند و در زمان وقوع حادثه بهراحتی میتواند از این شیرها برای آبگیری استفاده کند.
متأسفانه شرکت آب و فاضلاب برخلاف دیگر شهرهای کشور به شرط احداث کنتور اجازه استفاده از این شیرها را صادر کرده و احداث کنتور با هزینههای گزافی مواجه خواهد شد، چراکه در این صورت آتشنشانی علاوه بر هزینه کنتور هزینه اتصالات را باید پرداخت کند، در حالی که در دیگر شهرها فقط نقاط نصب شیر هیدرانت توسط آتشنشانی مشخص شده و آب و فاضلاب بدن هیچگونه هزینهای شیرها را نصب میکند.
- بازارهای قدیمی سنندج و سیستم سیمکشیهای نامناسب و فرسوده یکی از مسائل خطرآفرین است. برای پیشگیری از وقوع هر حادثهای در این مکانها چه اقدامی انجام دادهاید؟
سازمان آتشنشانی به عنوان عضو اصلی کمیته ایمنی استان به همراهی دیگر ادارات از اماکن پرخطر و قدیمی شهر بازدید کردند. طی این بازدیدها و کارشناسی انجام شده، ۳ مکان نمایشگاه بینالمللی جنب میدان ترهبار، تاناکورا و بازار سنندج با توجه به سیمکشیهای قدیمی جزو مکانهای خطرساز محسوب میشوند، بنابراین هر واحد صنفی باید ضمن تهیه یک کپسول آتشنشانی، دوره آموزش لازم در مواقع اضطراری را طی کند اما بهرغم پیگیریهای انجام شده از طریق دادستانی و دریافت مجوز این امر تاکنون محقق نشده و مجامع امور صنفی موظف به کنترل این مساله است.
نمایشگاه بینالمللی سنندج تا حدودی اقداماتی را برای پیشگیری از وقوع حادثه انجام داده اما تاناکورا و بازار سنندج بهشدت در معرض خطر قرار دارند و با وجود حادثه اخیر بازار تبریز تاکنون چند مرتبه خطرآفرینی بازار سنندج بیان شده، اما متولیان امر (مجامع امور صنفی، صنعت معدن و تجارت و اداره میراث فرهنگی به دلیل بافت تاریخی ثبت شده بازار) همکاری نکردهاند و در صورت وقوع حادثه شاهد ضرر و زیانهای فراوانی خواهیم بود.
- در چه فصلهایی از سال وقوع حادثه بیشتر است؟
حوادث متغیر است، بهطور مثال در فصول گرم سال آتشسوزی در مراتع، غرق شدن در آب سدها و حمله حیوانات موذی افزایش مییابد، علاوه بر آن تردد تانکرهای حاوی مواد مختلف مانند سوخت یکی از معضلهای خطرساز سالهای اخیرند که تبعات زیان باری را به همراه دارند و باید کنترل شوند.
- با توجه به این حوادث، چند عملیات اطفای حریق، امداد و نجات انجام شده است؟
سال گذشته ۶۴۳ مورد اطفای حریق و ۵۱۳ مورد امداد و نجات انجام شده و علاوه بر آن در ۲ ماه گذشته سال جاری ۳۴ مورد اطفای حریق و ۷۶ مورد امداد و نجات توسط سازمان آتشنشانی انجام شده است.
نظر شما