چند سالی است که خرید دستگاه تصفیه هوا برای خانه‌ها در بین خیلی از ایرانی‌ها رایج و متداول شده است. دستگاه‌هایی که ادعا می‌کنند در پاکسازی هوای خانه بسیار موثرند، اما متخصصان می‌گویند این دستگاه‌ها هیچ تاثیری در تمیز کردن هوای خانه ندارند.

دستگاه تصفیه هوا

همشهری‌آنلاین - پروانه بندپی: سال‌ها است که ایران با معضل بزرگ آلودگی هوا مواجه است؛ معضلی که در فصل سرما بیشتر خود را نشان می‌دهد و اگر باد و باران کمک نکنند، هیچ دست و اراده‌ای برای حل آن حتی به صورت کوتاه‌مدت وجود ندارد.

بسیاری از مردم از وقتی احساس کردند که برای رفع معضل بزرگ آلودگی هوا آبی از دولت‌ها گرم نمی‌شود، سعی کردند خودشان تا حد ممکن مراقب سلامت خود و خانواده‌هایشان باشند. به طوری که چند سالی است خرید دستگاه تصفیه هوا برای خانه‌ها رایج و متداول شده است. دستگاه‌هایی که ادعا می‌کنند در تصفیه کردن و پاکسازی هوای خانه بسیار موثرند، اما متخصصان می‌گویند این دستگاه‌ها هیچ تاثیری در تمیز کردن هوای خانه ندارند و خرید آنها دور ریختن پول است.

مصطفی قانعی، فوق تخصص بیماری‌های ریه در این رابطه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: دستگاه تصفیه هوا هیچ تاثیری در پاکسازی هوای خانه ندارد. ما وقتی بخواهیم هوای بیرون را تصفیه کنیم، فیلتر باید جایی نصب شود که با هوای بیرون ممزوج و ترکیب نشود. سرعت گردش هوا در این فیلترها هم باید بالا باشد. درضمن ما قرار است چه چیز را تصفیه کنیم؟ ببینید ما یک آلودگی بیرون خانه داریم که اگر پنجره‌ها بسته باشد، میزان آلودگیِ بیرون پایین می‌آید. یک آلودگی داخل منزل داریم و اتفاقا بیشتر آلودگی‌ها که باید به آن توجه شود، آلودگی‌های ناشی از سوختی است که ما هر روز مصرف می‌کنیم. مثل مشعل گاز (اجاق گاز)، سوخت بخاری و ... که اینها داخل خانه را آلوده می‌کنند.

دکتر قانعی می‌گوید: خیلی‌ها فکر می‌کنند اگر دستگاه تصفیه هوا بخرند، مثلا مشکل آسم‌شان حل می‌شود یا می‌توانند از کودکان خود دربرابر آسیب‌ها و عوارض آلودگی هوا مراقبت کنند. باید گفت در هیچ کتابی توصیه نشده است که اگر دستگاه تصفیه هوا نصب کنید، مشکل‌تان حل می‌شود. این یک باور نادرست است.

به گفته این فوق تخصص ریه، اصلا مرطوب کردن هوای خانه از یک حد که بگذرد، آسیبش بیشتر است. چون رطوبت هوا باید در حد معقول و خاصی باشد. هر قدر بخار یا رطوبت بالاتر برود، میزان اکسیژنی که وارد ریه‌های ما می‌شود، کمتر می‌شود. خیلی از آسمی‌ها در هوای شرجی دچار مشکلات جدی می‌شوند. بنابراین رطوبت هوا باید استاندارد باشد.

دکتر قانعی می‌گوید: توصیه ما به عنوان متخصص ریه این است که مردم در این وضعیت اقتصادی و نداری، و به امید مقابله با آلودگی هوا دستگاه تصفیه هوا که دستگاه بسیار گرانی هم است، نخرند و فکر نکنند که با این دستگاه، همه مشکلات مرتبط با آلودگی هوا حل می‌شود. چنین نیست و این موضوع صحت ندارد.

بیشتر بخوانید؛

این فوق تخصص ریه درباره دستگاه‌های بخور و بخور دادن هم به نکته جالبی اشاره می‌کند و می‌گوید: از لحاظ پزشکی، بخور دادن در هوای آلوده هیچ سند علمی ندارد و در کاهش عوارض آلودگی هوا موثر نیست. مگر این که هوا دارای ذرات بزرگی مثل گرد و خاک باشد. در این حالت، بخور دادن باعث می‌شود که آب، ذرات خاک را در خودش حل کند و بیرون بفرستد و نگذارد به ریه‌ها برسد. ولی درکل ما به هیچ وجه - تاکید می‌کنم به هیچ وجه - توصیه نمی‌کنیم که کسی از دستگاه بخور برای رفع مضرات آلودگی هوا استفاده کند.

دکتر سید احمد طباطبایی، فوق تخصص بیماری‌های ریه کودکان و رئیس بخش ریه بیمارستان کودکان مفید تهران هم در گفتگویی با همشهری‌آنلاین، تاثیر دستگاه‌های تصفیه هوا در پاکسازی هوای خانه را رد می‌کند و می‌گوید: خیلی‌ از مردم در خانه از دستگاه‌های تصفیه هوا استفاده می‌کنند. درحالی‌که دستگاه‌ تصفیه هوا و همچنین دستگاه بخور نقش بسزایی در ایمن ماندن از عوارض آلودگی هوا ندارند. چون نمی‌تواند هوای خانه را کاملا تصفیه و پاک کند.

طباطبایی، صحبت‌های دکتر قانعی در خصوص آلاینده‌های داخل منزل را تایید می‌کند و می‌گوید: فقط آلودگی هوای بیرون از خانه نیست که آسیب‌رسان است. ما آلودگی‌های داخل منزل را هم داریم که باید درباره‌اش آگاهی داشته باشیم. مثلا وسایل گرمایشی خیلی از خانه‌ها بخاری است که معمولا هم خوب نمی‌سوزد و باعث تولید دود در خانه می‌شود و خیلی از خانواده‌ها این را نمی‌دانند. همچنین خیلی از خانواده‌ها به اشتباه و از روی ناآگاهی، از عود و اسفند و عنبرنسا و سایر دودها برای پاکسازی هوای خانه استفاده می‌کنند. درحالی‌که مصرف اینها اتفاقا آلودگی‌های محیطی را افزایش می‌دهد.

کد خبر 912214
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۶
    0 1
    دستگاه بخور رطوبت اضافی ایجاد می‌کنه که اونم برای وقتی هست که هوا خیلی خشک هست دستگاه تصفیه هوا هم نانو پلاسما من دارم و راضیم در مورد عود و عنبر نسا خب بله آلودگی بشتری ایجاد می‌کنه شما پزشکا خودتون هم هنوز راه حلی ندارین توی اون مشکل موندبن هر چی هم مردم برا سلامتی استفاده میکنند میگین تاثیر نداره که مبادا کار و کاسبی شما مختل بشه
  • Reza IR ۰۴:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۶
    0 0
    بسیار عالی و مفید ممنون
  • IR ۰۷:۱۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۶
    0 0
    دکتر تو کتابی نیست چون تسویه هوا جدیده کتابهای تو قدیمی این چه حرف مفتیه میزنی تو این وضعیت اقتصادی هواساز نخرین راست میگه برین پول بریزین به حساب منشی دکترا که عملتون کنن بعدم استریل نباشه چشمتون کورشه یا معلول شین
  • آرمین خوشرو FI ۰۷:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۶
    1 0
    شما در قبال خبر هایی که نشر میدید مسئولید! به واسطه شغلم که نگهداری و تعمیرات تاسیسات بیمارستان ها هست اطلاع دارم. توی تمام بیمارستان ها دستگاه های تصفیه هوا هست. منتها داخل دستگاه های بسیار بزرگ و مرکزی ای به اسم هواساز. داخل این دستگاه ها فیلتر های هپا و کربن اکتیو و ... قرار دارد. دستگاه های تصفیه هوای خانگی مدل کوچک شده این دستگاه ها هستند. دستگاه هایی هست که آلاینده هارو تست میکنه و نشون میده و ما برای تایید عملکرد دستگاه های بیمارستانی از اونا استفاده میکنیم. دقیقا مشابه همون سنسور هایی هست که شهرداری داره به صورت دقیق شاخص AQI رو بر حسب پارامتر های مختلف نشون میده. ما از همون دستگاه برای سنجش عملکرد دستگاه های تصفیه هوای خانگی استفاده کردیم و دیدیم بعد از نیم ساعت کار، آلاینده هارو تا ۱۰ و بعضی مواقع ۲۰ برابر کاهش داد. مثلا شاخص AQI PM2.5 رو از ۱۵۰ رسوند به ۱۰! شما وقتی نظرات افراد ظاهرا غیر متخصص رو نشر میدید از نظر شرعی، قانونی و اخلاقی مسئولید و می‌بایست تحقیق کنید. بی نهایت مقاله و مطالعه آکادمیک روی عملکرد و بهبود عملکرد هواساز های بزرگ و خونگی انجام شده. یکی دو تا که نیست
  • شهرام IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۶
    6 0
    دستگاه تصفیه تا حد قابل قبولی هوای داخل خانه را تصفیه میکنه. اگر پس از مدتی کارکرد به فیلتر این دستگاه ها توجه کنید به وضوع متوجه این موضوع می‌شوید.
  • رضا IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۶
    2 0
    تاحدی موتر است. بالاخره کاچی بعضی هیچ چی