بیماریهای مختص فصل گرم به خصوص بیماریهای مشترک بین دام و انسان بسیارند که نمونه آنها همین تب کریمهکنگو است. به همین دلیل اکنون، با فرارسیدن تابستان، مردم باید به نکات بهداشتی بیشتر توجه کنند. کَنه عامل انتقال بیماری تب کریمهکنگو است که در روزهای گرم سال فعالیت بیشتری دارد. طبق اعلام کارشناسان، ویروس این بیماری تا یک هفته در بدن دام میماند و تماس با دام آلوده یا خوردن گوشت آن باعث انتقال این بیماری خطرناک به انسان میشود.
در استان ایلام، بر اساس یک باور غلط، مردم بیشتر از مراکز و قصابیهای غیرمجاز گوشت خریداری میکنند و این کار خطر ابتلا به بیماریها را برای آنها افزایش داده است. این باور باعث شده در سالهای اخیر تعداد مراکز غیرمجاز عرضه گوشت قرمز در مناطق مختلف استان زیاد شود و ارادهای هم برای برخورد با آنها وجود ندارد؛ مراکزی که به شکل کاملا غیربهداشتی دامها را ذبح میکنند و در اختیار مردم قرار میدهند.
- نحوه ابتلای انسان به بیماری
مدیرکل دامپزشکی ایلام در این ارتباط به خبرنگار همشهری میگوید: با شروع فصل گرما و افزایش برخی حشرات، انواع بیماریهایی که حشرات ناقل آنها هستند، شیوع مییابند. «وهاب پیرانی» بیان میکند: تب کریمهکنگو بیماریای است که به وسیله کنه منتقل میشود و بسیار خطرناک است.
وی میافزاید: ویروس این بیماری در بدن کنههای سخت که روی بدن دام زندگی میکنند، وجود دارد. کریمهکنگو به راحتی میتواند از طریق گزش توسط کنه یا له کردن کنههای سخت با دست یا از طریق تماس با ترشحات و خون دامهای آلوده به انسان منتقل شود.پیرانی میگوید: در محیطهای بیمارستانی نیز این بیماری میتواند از طریق تماس فرد با خون و ترشحات بیمار به راحتی به وی منتقل شود. این بیماری برای انسان کشنده و خطر آن بسیار زیاد است.
- گوشت تازه نخرید
این مسئول اظهار میکند: رعایت بهداشت فردی از مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمهکنگو است. در این میان، دامداران باید اولین قدم را برای پیشگیری از این بیماری بردارند، به این ترتیب که برای مقابله با زاد و ولد کنهها در فصل گرما حتما هم دام و هم محل نگهداری آن را سمپاشی کنند تا کنهها از بین بروند.
وی ادامه میدهد: توصیهای که به مردم استان داریم این است که حتما گوشت مورد نیاز خود را از مراکز مجاز تحت نظر دامپزشکی تهیه کنند و گوشتهایی را بخرند که مهر دامپزشکی دارند چون تامین گوشت از منابع نامشخص خطر ابتلا به بیماری را حتما افزایش میدهد. پیرانی با بیان اینکه توصیه میشود در فصل گرما از مصرف گوشت قرمز به صورت تازه خودداری شود، میگوید: نگهداری گوشت قرمز در یخچال به مدت حداقل ۲۴ ساعت، به خاطر فعل و انفعالات شیمیایی که در آن صورت میگیرد، باعث میشود ویروس عامل بیماری از بین برود. مدیرکل دامپزشکی ایلام بیان میکند: تاکید میکنم که شهروندان گوشت را پس از خریداری به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری کنند تا اگر ویروس عامل بیماری در آن وجود دارد، از بین برود و بعد گوشت را مصرف کنند.
- خطر کشتار غیرمجاز دام
پیرانی میگوید: تهیه مواد غذایی از منابع نامطمئن احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد بنابراین مراکز مجاز تحت نظارت دامپزشکی مطمئنترین جا برای خرید فرآوردههای گوشتی هستند. وی میافزاید: حدود ۶۰ درصد نیاز شهر ایلام به گوشت قرمز از طریق کشتار غیرمجاز تامین میشود که باید جلوی آن گرفته شود چون میتواند سلامت مردم را به خطر بیندازد. مدیرکل دامپزشکی ایلام تاکید میکند: طبق قوانین متعددی که در مجلس به تصویب رسیدهاند، وظیفه نظارت بر مراکز تولید، توزیع و نگهداری فرآوردههای خام دامی بر عهده سازمان دامپزشکی است. در ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی هم به صراحت گفته شده که کشتار غیرمجاز دام ممنوع است.
- موردی از تب کریمهگنگو نداریم
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان ایلام نیز به همشهری میگوید: تاکنون موردی از ابتلا به بیماری تب خونریزیدهنده کریمهکنگو در استان مشاهده نشده است ولی باید مراقبتهای لازم را انجام داد. «راضی ناصریفر» ادامه میدهد: از ۱۰ سال پیش تاکنون تنها یک مورد ابتلا به تب خونریزیدهنده کریمهکنگو در استان ایلام ثبت شده است. آن هم مربوط به سال ۹۴ و یک خانم درهشهری بود که در آن زمان به علت کمک به همسر خود در قصابی به بیماری مبتلا و البته درمان شد. وی اظهار میکند: مصرف گوشت قرمز از سوی مردم استان بالاتر از میانگین کشوری است بنابراین باید به سمتی حرکت کنیم که مردم این ماده غذایی مورد نیاز خود را از مراکز مجاز تهیه کنند.
- تب کریمهکنگو را بیشتر بشناسیم
تب خونریزیدهنده و ویروسی کریمهکنگو (CCHF) یک بیماری مشترک بین انسان و حیوانات به شمار میرود. این بیماری در اصل مخصوص حیوانات است و طیف گوناگونی از آنها شامل حیوانات وحشی و اهلی مثل گوسفند، بز و گربه قابلیت میزبانی ویروس آن را دارند. بیماری CCHF در بیشتر مواقع توسط کنه منتقل میشود که همهگیری بالایی هم دارد. ۶ ماه اول سال که هوا گرم است، شرایط مناسبی برای رشد این ویروس به وجود میآورد. با تشخیص بهموقع میتوان فرد مبتلا را به طور کامل درمان کرد.
نظر شما