پنجشنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۸
۰ نفر

اشکان جهان‌آرای - ساری-خبرنگار: چشمه‌های آبگرم از خاص‌ترین جاذبه‌های طبیعی گردشگری به شمار می‌آیند.

چشمه‌ آبگرم

معمولا هر جایی که این چشمه‌ها وجود داشته باشند، گردشگران هم حضور دارند. به عبارتی دیگر چشمه‌های آبگرم به تنهایی می‌توانند بدون نیاز به سایر جاذبه‌ها، منطقه میزبان را به مقصد سفر تبدیل کنند؛ مشروط بر این که برای بهره‌برداری از این ظرفیت برنامه‌ریزی‌های درستی انجام شود.
در مازندران ۲ نقطه وجود دارد که چشمه‌های آبگرم آن معروف هستند. رامسر و لاریجان از مناطق اصلی مورد توجه طرفداران استفاده از آبگرم طبیعی در مازندران هستند.

البته چشمه آبگرم لاویج نیز از چشمه‌های معروف مازندران محسوب می‌شود، اما رامسر و لاریجان به دلیل وجود تعداد بیشتری چشمه و وجود برخی زیرساخت‌های رفاهی، تفریحی دیگر بیشتر مورد توجه قرار دارند. بین این ۲ گزینه، رامسر به دلیل موقعیت خاص شهری و شهرت بین‌المللی‌اش از چند دهه پیش بیشتر مورد توجه قرار داشته است. هنوز هم مسافران زیادی هر روز و به ویژه پایان هفته‌ها در حوضچه‌های قدیمی پر شده با آبگرم طبیعی و درمانی چشمه‌های رامسر تن به آب می‌زنند، اما آنچه با وجود استمرار حضور مسافران در چشمه‌های آبگرم رامسر به عنوان یک ضعف در بهره‌برداری از این موقعیت خاص گردشگری سلامت به چشم می‌خورد، تغییر نکردن زیرساخت‌های مربوط به آبگرم در این شهرستان است.

  • سبقت سرعین از رامسر

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رامسر معتقد است؛ در این شهرستان گامی برای بهره‌برداری مناسب از ظرفیت چشمه‌های آبگرم برداشته نشده است. «نادر سحرخیز» در گفت‌وگو با همشهری با بیان این‌که ورود سرمایه‌گذار و بخش خصوصی می‌تواند این ظرفیت‌ها را شکوفا کند، گفت: سرعین با ورود سرمایه‌گذاران و تکیه بر چشمه‌های آبگرم به قطب گردشگری تبدیل شد و این اتفاق برای آبگرم رامسر به دلیل ایجاد نشدن زیرساخت‌ها و فضاهای به روز نیفتاد.

وی با اشاره به مدیریت هتل و مجموعه آبگرم پشت هتل رامسر توسط بنیاد مستضعفان و جانبازان، از آمادگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رامسر برای ارائه راهکارهای مناسب به منظور استفاده از ظرفیت چشمه‌های آبگرم و جذب سرمایه‌گذار خبر داد و افزود: راز موفقیت بسیاری از اماکن گردشگری، ورود بخش خصوصی و اجرای ایده‌های جدید در زمینه زیرساخت‌هاست. ما معتقدیم رامسر می‌تواند با توجه به دارابودن مجموعه‌ای از جاذبه‌ها به ویژه این چشمه‌های آبگرم، قطب گردشگری سلامت در منطقه باشد.

گفته‌های سحرخیز درست و منطقی است. ۵ مرداد ۱۳۹۶ رامسر به دلیل وجود همین جاذبه‌ها میزبان نخستین همایش بین‌المللی گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو شد و چشمه‌های آبگرم یکی از امتیازات این منطقه به شمار می‌رفت. حدود ۲ هفته پیش، یعنی از ۲۸ تا ۳۱ خرداد این بار اردبیل میزبان دومین دوره همان رویداد شد؛ استانی که قطعا در این میزبانی روی چشمه‌های آبگرم خود و زیرساخت‌های رفاهی، اقامتی ایجاد شده در سرعین حساب ویژه‌ای باز کرده است.

تا قبل از ۲ دهه پیش اگر صحبتی از آبگرم می‌شد، قطعا رامسر گزینه اصلی سفر بود، اما به مرور نگاه‌ها به سمت سرعین تغییر جهت پیدا کرد و این شهر کمتر شناخته شده و کوچک ۲۰ سال پیش کم‌کم با تکیه بر تبلیغات و برنامه‌ریزی و ساخت واحدهای اقامتی، رفاهی متعدد، به سرعت به مقصد سفر برای تن به آب زدن در چشمه‌های آبگرم شد.

در تمام این سال‌ها چشمه‌های آبگرم رامسر که در کنار جاذبه‌های دیگر این شهرستان مانند جنگل، دریا، مناطق ییلاقی، شهرسازی زیبا، هتل‌های تاریخی و جاذبه‌های تازه ساخته شده مانند شهربازی و تله‌کابین، مجموعه‌ای کم‌نظیر از یک شهرستان گردشگرپذیر ایجاد کرده بودند، بدون تغییرات اساسی با همان شیوه سنتی سر جای خودشان ماندند و هنوز هم با همان ساختار قدیمی پذیرای مسافران و علاقه‌مندان به آبگرم هستند. رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رامسر با اشاره به وجود چشمه‌های آبگرم متعدد در منطقه تنکابن و رامسر اظهار کرد: موقعیت رامسر برای توسعه گردشگری درمانی مبتنی بر آبگرم بسیار عالی است. البته استقبال از آبگرم رامسر در همین شرایط هم بسیار خوب است، اما قطعا سهم رامسر از گردشگری در این بخش می‌تواند بسیار بیشتر باشد.

سحرخیز ادامه داد: بخشی از وظیفه ما همین است که از چنین ظرفیتی به عنوان یک قوت استفاده حداکثری ببریم و سرمایه‌گذاران را به منطقه دعوت کنیم. هفته گذشته از جمهوری آذربایجان مهمانانی داشتیم که با هدف رصد ظرفیت‌های گردشگری سلامت از رامسر تا آمل رفتند. آبگرم رامسر همواره در این قبیل سفرها به عنوان یک مزیت مورد توجه قرار می‌گیرد. وی با بیان این که ما هم معتقدیم در زمینه اطلاع‌رسانی برای چشمه‌های آبگرم رامسر خوب عمل نشده است، تصریح کرد: چشمه‌های آبگرم هتل رامسر در حال حاضر زیر نظر بنیاد مدیریت می‌شوند و انتظار می‌رود که در بهینه‌سازی این چشمه‌ها و افزایش زیرساخت‌های آنها اقدام لازم انجام شود.

  • امکان افزایش تعداد چشمه‌های آبگرم

این مسئول به وجود نقاط مناسب برای ایجاد زیرساخت‌های مربوط به آبگرم اشاره کرد و افزود: به جز آبگرم محوطه هتل رامسر، چشمه‌های دیگری هم داریم که می‌توانند موقعیت مناسب گردشگری باشند. چشمه «کَشه‌گرما» در سادات‌محله بسیار زیبا و جذاب است که می‌توان از آن با حضور سرمایه‌گذار بهره‌برداری مناسبی داشت.  وی ادامه داد: رامسر قابلیت این را دارد که آبگرم‌های بیشتری داشته باشد.

سادات‌محله رامسر دست‌کم ۳ آبگرم دارد. باغی در سادات‌محله رامسر هم هست که چشمه آبگرم بسیار خوبی دارد. چشمه کاملا رها شده است و فقط مردم بومی از آن استفاده می‌کنند. ما این ظرفیت‌های کمتر دیده شده را در رامسر برای توسعه گردشگری داریم، اما کاری روی آنها انجام نشده است. با توجه به ویژگی‌های زمین‌شناسی منطقه، قطعا تعداد چشمه‌های آبگرم در برخی نقاط رامسر مانند محدوده روستای «لیماکش» می‌تواند خیلی بیشتر باشد.  

  • رامسر؛ دور از جایگاه واقعی 

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رامسر با بیان این که آبگرم رامسر برندی است که به دلیل ضعف زیرساخت‌ها به جایگاه خود نرسیده، گفت: بی‌تردید ظرفیت آبگرم رامسر برای جذب مسافر با توجه به جاذبه‌های دیگری که در این شهرستان وجود دارد، بسیار بیشتر از سرعین است، اما تبلیغات، برنامه‌ریزی، گسترش زیرساخت‌ها و ساماندهی مراکز اقامتی در سرعین سبب شد که این شهر کوهستانی فقط به واسطه همین چشمه‌های آبگرم، شهرتی بین‌المللی پیدا کند.

سحرخیز افزود: رامسر در گردشگری کاملا خاص است، اما زیرساخت‌های محدودی داریم. مثلا پارکینگ یا سرویس‌های بهداشتی بیشتری نیاز داریم. در بخش آبگرم هم به زیرساخت‌ها و فضاهای جدید و مجهز نیاز است. ضمن این که ساماندهی واحدهای اقامتی امتیاز بزرگی برای هر شهر گردشگرپذیر است که در سرعین از ۲ دهه پیش به آن توجه زیادی شد. ما نیز در رامسر در حال برنامه‌ریزی برای همین بخش هستیم. وی بیان کرد: حدود ۶ هزار خانه اجاره‌ای برای مسافران در رامسر وجود دارد که در حال ساماندهی آنها هستیم. بیش از ۳۰۰ واحد تاکنون ساماندهی شده‌اند و ۴۰۰ واحد هم در نوبت ساماندهی هستند. وقتی شهری ۵ هزار خانه شناسنامه‌دار داشته باشد، زیرساخت‌های گردشگری آن مناسب باشند و جاذبه‌ای مانند آبگرم در آن قرار داشته باشد، قطعا وضعیت آن متحول خواهد شد.

  • درجا زدن امکانات

چشمه‌های آبگرم رامسر که از نظر درمانی در دسته آبگرم‌های با خواص درمانی بالا قرار دارند، صرفا به دلیل ضعف در برنامه‌ریزی، ایجاد زیرساخت، نبود سرمایه‌گذار و بی‌توجهی به تبلیغات و اطلاع‌رسانی مناسب زیر سایه چشمه‌های آبگرم سرعین قرار گرفتند و نتوانستند در سال‌های افزایش سفر ایرانی‌ها، محرک سفر خانواده‌ها به رامسر شوند.

در حال حاضر اکثر افرادی که در آبگرم‌های رامسر حضور می‌یابند، مردم مناطق شرق گیلان و غرب مازندران هستند، یعنی آبگرم رامسر حتی با وجود یک دوره میزبانی از اجلاس گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو، نتوانسته شهرت و اعتباری فرامنطقه‌ای برای خود دست و پا کند؛ این در حالی است که شهرستان رامسر هنوز در چند نقطه چشمه‌های بکر و مغفول‌مانده آبگرم دارد که می‌توان با جذب سرمایه‌گذاران زیرساخت‌های مناسبی برای استفاده از آنها فراهم کرد و وجهه درمانی، طبیعی و گردشگری در عروس شهرهای ایران را تکمیل‌تر کرد.  

  • محرک گردشگری رامسر

رامسر به عنوان یکی از ۲ شهر ساحلی دارای فرودگاه در شمال ایران و شهری که از شهرتی بین‌المللی برخوردار است، با داشتن طبیعت زیبا و امکانات گردشگری تاریخی، تفریحی، طبیعی همه شرایط را برای تبدیل به پایگاه اصلی گردشگری سلامت دارد. اضافه شدن چند مجموعه مجهز آب‌درمانی با استفاده از ظرفیت چشمه‌های آبگرم رامسر و سادات‌محله و تبلیغ این ظرفیت‌ها وجهه گردشگری رامسر را متحول خواهد کرد و میل مسافران داخلی و خارجی برای سفر به رامسر را افزایش خواهد داد. دلیل تاکید بر توجه به چشمه‌ آبگرم خاص بودن این جاذبه‌ گردشگری و قرار نداشتن در همه مناطق است؛ ظرفیتی که اگر در بهره‌برداری از آن با زیرساخت‌های مدرن و مناسب کوتاهی نشود، باعث رونق حضور گردشگران در سایر جاذبه‌های تفریحی رامسر هم خواهد شد.

کد خبر 447198

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha