پنجشنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۸ - ۰۲:۰۰
۰ نفر

همشهری آنلاین: آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور طی خرداد امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد افزایش یافته که حدود ۹۵ درصد علت آن عامل انسانی بوده است.

افزایش ۳۰ درصدی آتش‌سوزی جنگل‌ها

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در این خصوص گفت: در دو ماه نخست سال به علت سرد بودن هوا و ورود کمتر مردم به عرصه‌های طبیعی، آتش‌سوزی زیادی نداشتیم، اما در خرداد آمار آتش‌سوزی‌ها افزایش یافت طوری که در جنگل‌ها، ۹۰ فقره و در مراتع ۳۰۰ فقره آتش‌سوزی گزارش شد.

علی عباس‌نژاد گفت: بر اثر آتش‌سوزی در خرداد امسال به رغم تلاش یگان حفاظت نزدیک به ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور آسیب دید.

وی تصریح کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که ۹۰ تا ۹۵ درصد آتش‌سوزی‌ها در منابع طبیعی، منشاء انسانی دارد و برخی افراد با روشن کردن آتش در جنگل‌ها و انداختن ته سیگار و یا اشیایی که نور را منعکس می‌کنند، موجب آتش‌سوزی در سطح جنگل‌ها و مراتع می‌شوند.

عباس‌نژاد، سوزاندن علف‌های مزارع نزدیک به جنگل‌ها و عدم کنترل آتش را از دیگر عوامل آتش‌سوزی در اراضی طبیعی عنوان کرد و گفت: برخی از آتش‌سوزی‌ها نیز عمدی است و ریشه در اختلافات منطقه‌ای دارد.

  • زاگرس و هیرکانی بیش‌ترین آتش‌سوزی

وی ادامه داد: در سال جاری حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های زاگرسی و هیرکانی روی داده و در خرداد سال جاری، بیشترین آتش‌سوزی مربوط به استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و کردستان بوده است.

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: در برخی استان‌ها مانند قم و مرکزی به رغم آن که پوشش جنگلی کمی دارند اما آتش‌سوزی در سطح مراتع داشتیم.

وی گفت: در سال جاری با توجه به افزایش چشمگیر نزولات آسمانی، پهنه مرتعی پوشیده از علف است و با گرمای هوا و خشک شدن آنها، امکان آتش‌سوزی در این اراضی بیشتر شده، از این رو مردم نیز باید در صورت ورود به این عرصه‌ها مراقبت‌های لازم را انجام دهند.

عباس‌نژاد با بیان این که در سال ۹۸ امکانات و تجهیزات خوبی با همیاری دولت و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری برای حفاظت از منابع طبیعی در اختیار قرار گرفته است، گفت: ۸۳ درصد از وسعت کشور بالغ بر ۱۳۵ میلیون هکتار را منابع طبیعی تشکیل می‌دهد و این در حالی است که ما نیروی انسانی و امکانات مناسب را به نسبت گستردگی منابع طبیعی برای حفاظت نداریم.

  • بالگرد برای اطفای حریق نداریم

وی با اذعان به این که حفظ جنگل‌ها و مراتع کشور به عنوان یک وظیفه ملی بر عهده همه سازمان‌ها و ارگان‌های کشور و همچنین مشارکت و مراقبت مردم است، تصریح کرد: طی چند سال اخیر، بر اساس توافقنامه‌ای میان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، وزارت دفاع و ستاد مدیریت بحران کشور، می‌توانستیم از بالگرد برای اطفای حریق در سطح جنگل‌ها و مراتع استفاده کنیم که امسال این امکان محقق نشد.

عباس‌نژاد افزود: بر اساس توافقنامه یاد شده در سال گذشته از ۱۶ پایگاه وزارت دفاع، امکان استفاده از بالگرد برای اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع را داشتیم طوری که با اعلام ما، بالگرد از هر یک از این پایگاه‌ها به محل آتش‌سوزی اعزام می‌شد.

وی درباره نیروهای یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری گفت: هر چند در حال حاضر برای حفاظت از ۱۳۵ میلیون هکتار اراضی منابع طبیعی، چهار میلیون نیرو فعال هستند، اما هنوز ساختار یگان حفاظت تصویب نشده است.
چهار علت طبیعی اصلی برای آتش‌سوزی جنگل اعم از آذرخش، فوران آتشفشانی، جرقه در اثر فرو افتادن صخره‌ها و احتراق خود به خود است، با وجود این بسیاری از آتش‌سوزی‌های جنگل در اثر عوامل انسانی مانند آتش‌سوزی عمدی، سیگارهای دور انداخته شده، جرقه ابزار و وسایل و همچنین قوس‌های الکتریکی خطوط انتقال نیرو پدید می‌آیند.

در مناطقی که کشت متناوب انجام می‌شود و زمین کشاورزی باید به سرعت برای کشت آماده شود، قطع درختان و سوزاندن زمین ارزان‌ترین راه برای آماده‌سازی زمین برای کشت است. در مناطق جنگلی که در اثر قطع درختان زمین صاف شده‌ است، احتمال آتش‌سوزی علف‌ها افزایش می‌یابد و جاده‌های متروکه‌ای که در اثر قطع درختان به وجود آمده و گیاهان در آن رشد کرده‌اند مانند راهروی آتش عمل می‌کنند.

کد خبر 447290

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha