- مقدمه
از زمان ورودم به شورای اسلامی شهر تهران، که مصادف با سومین دوره آن بود، به سبب سابقۀ سکونت خانواده و علاقه فراوانی که به تهران و مردمان آن داشتهام مباحث مربوط به شهر تهران همواره برایم از اولویت ویژهای برخوردار بوده است. از همان روزهای نخست به سبب ارتباطاتی که داشتم، با مردم و نخبگان بسیاری دیدار کردم و از مشکلات و مسائل این شهر و مردمش آگاه شدم. این آگاهی بلحاظ ماهیت و مقیاس جدای از آن اطلاعاتی بود که به طور رسمی و اداری دریافت میکردم. در دوره شش ساله مسئولیتم در ستاد شورایاری ها در دوره سوم، جلسات هم اندیشی منظم و بی واسطه ای با منتخبین مردم محلههای شهر داشتم و از نزدیک با مشکلات اکثر محلات تهران آشنا میشدم.
در آن دوره تلاش کردیم تا سازوکارهای ارتباط با شورایاران و نهادهای محله ای را تسهیل کنیم و به همین دلیل هر دو هفته یکبار شهرداران مناطق و نواحی و سایر مدیران اجرایی سازمانهای دخیل در مدیریت شهر جلساتی را در سطح مناطق با حضور اعضای شورایاری برگزار می کردیم و از مسائل و مشکلات محله و دغدغه های شورایاران به عنوان بازوها و نمایندگان شورا در محلات آگاهی پیدا می کردیم و به منظور پیگیری خواسته ها و مصوبات آن جلسات کمیته ای را با عنوان کمیته پیگیری با حضور نمایندگان ستاد شورایاری، شورا و شهرداری منطقه تشکیل داده بودیم که وظیفه اش پیگیری مصوبات جلسات فوق الذکر بود. علاوه بر آن و به منظور نهادینه کردن جایگاه شورایاری ها در نظام مدیریت شهری هر هفته نمایندگان شورایاری مناطق و محلات برای ارائه گزارش در صحن شورا حاضر می شدند و گزارش خود را در حضور خبرنگاران و اعضای شورا و مدیران کلان و محلی شهرداری ارائه می کردند. مجموعه این اقدامات باعث شد تا سطح اعتماد بنفس شورایاران افزایش یافته و شهرداری در مقابل آنها پاسخگو باشد و البته حس مسئولیت پذیری شورایاران را نیز افزایش می داد. در کنار همه این اقدامات نشست های هفتگی به منظور توانمندسازی شورایاران طراحی شد که کمک میکرد تا ضمن اشراف بر مسائل شهر و مدیریت و برنامه ریزی، قدرت و سطح مهارت آنها افزایش پیدا کند که این کمک می کرد تا شورایاران در بودجه ریزی محلی ورود کرده و پیشنهادات خود را عملی کنند. تا پیش از آغاز شورای چهارم، از این طریق اطلاعات خوبی درباره مسائل و مشکلات محلات شهر تهران به دست آوردیم. علاوه بر اینها بازدیدهای بسیاری که از مناطق و محلات مختلف داشتم، در شناخت مسائل تهران بسیار مؤثر بوده است. با شروع دوره چهارم شورا و انتخابم به عنوان رییس شورای شهر تهران، تصمیم بر این گرفتم تا علاوه بر دیدارها و بازدیدهای رسمی از بخشهای مختلف شهر، بهطور منظم، در روزهای جمعه و خارج از عرف دیدارهای معمول اداری، شهروندان و محلههای تهران را از نزدیک ببینم و با مسائل و مشکلات و یادگارهای مادی و معنوی آنها آشنایی بیشتری حاصل کنم و از دغدغه ها و پیشنهادات شهروندان آگاهی پیدا کنم. این اهداف، بیشتر از وظایف معمول اعضای شورا در هر سمتی بوده است. انتخاب روز جمعه تصادفی نبود، زیرا در سنتهای کهن این سرزمین، روز جمعه، روز دید و بازدید است. اهدافی همچون آشنایی بیشتر و عمیقتر با شهر و محلههای آن، شناختن و شناساندن لایههای پنهان شهر به خبرنگاران و متخصصان شهری، ارتباط با نخبگان و هنرمندان و چهرههای مختلف و تقویت یا پیوند ارتباط با مجموعه مدیریت و مدیران ذیربط در مسائل گوناگون شهری و در یک کلام شهر را از سایه و تاریکی به روشنی و آفتاب آوردن. در این دیدارها که هنوز ادامه دارد، با یاری اصحاب رسانه، مسائل و موضوعات شهری که در شرایط عادی، ورود و حضور در آنها برای دیگران میسر نبود، مورد بازدید قرار میگرفت و اطلاعات آن انتشار مییافت.
درگزارش حاضر، علاوه بر آن که به طور اجمال، مناطق و اماکن مورد بازدید در جلسات با شورایاری های محلات و مناطق و برنامههای تهرانگردی معرفی گردیده، عموم مسائل و مشکلات این کلانشهر که در طول این بازدیدها و در ارتباط با مردم محلهها و بخشهای مختلف مورد بحث و گفتگو قرار گرفته مشخص و تفکیک شده است. اینک که این سالها را پشت سر گذاشتهام، به خوبی درک میکنم که این روش تا چه میزان میتواند در حل و فصل و بهویژه فهم بیواسطۀ مشکلات شهری موثر باشد.
- خاستگاه صدای رادیو ایران؛ زندان مدرن ایران، ورزش حرفه ای ایران
منطقه هفت تهران از جمله مناطقی است که بافت شهری آن در محله های مختلف تفاوت های زیادی با هم دارند. محله های عباس آباد، نیلوفر، قندی و بهار از محله هایی هستند که به لحاظ شاخص های زندگی در وضعیت خوبی به سر می برند و به لحاظ شهرسازی، دارای الگوهای شهرسازی جدید هستند. در کنار این محلات، محله هایی چون نظام آباد، وحیدیه، نظام الملک دارای بافت ریز دانه متراکمی هستند که الگوهای شهرسازی چندان در آنها رعایت نشده است. امروزه برخی از محله های این منطقه همچون باغ صبا، ملک و امجدیه، در حال از دست دادن بافت مسکونی خود هستند و بخش های اداری و خدماتی جایگزین آن می شود. قرار گرفتن این محله ها در محدوده طرح ترافیک و همچنین طرح زوج و فرد یکی از دلایل این امر بوده است.
سابقۀ شکلگیری سکونت در منطقه هفت به اوایل دوره قاجار باز میگردد. قصر قاجار اولین مجموعهای است که فتحعلی شاه قاجار دستور ساخت آن را در اوایل حکومت خود درکنار جاده شمیران قدیم و خیابان شریعتی امروز صادر میکند. از دلایلی که قصر قاجار در این محدوده ساخته شده، باید به عبور جاده تاریخی تهران به منطقه شمیران از این محدوده اشاره کرد. این قصر بر بالای بلندیای در کنار این جاده تاریخی بنا شد. قدمت این جاده قدیمی به بیش از دو یا سه هزار سال پیش باز میگردد. وجود روستای تاریخی مهران و محله مهران امروزی و همچنین کشف گورستان سه هزار ساله تپههای قیطریه در کنار این مسیر، خود مؤید تاریخی بودن آن است. در دوره فتحعلی شاه باغهایی نیز در این محدوده قرار داشت که در اختیار برخی از رجال وقت قرار داشت و از آن به عنوان ییلاق استفاده میکردند. یکی از این باغ های مشهور باغ صبا است که شاه آن را به میرزا فتحعلی خان صبای شیرازی اعطا میکند و از آن پس باغ صبا لقب میگیرد. رونق و پیشرفت این منطقه در دوره پادشاهان بعد از فتحعلی شاه هم ادامه مییابد و حاج میرزا آقاسی، صدراعظم محمد شاه روستای عباس آباد را آباد میگرداند و پس از آن ناصرالدین شاه دستور ساخت قصر عشرت آباد را میدهد و روستاهای کوچکی پیرامون آن شکل میگیرد. علاوه بر این باغهایی چون باغ امجدیه و باغ نخودی و... به دست رجال و درباریان آباد میشود و این محدوده به ییلاقی در شمال حصار ناصری تبدیل میشود. ملک الشعرای نیز باغ و خانه ای در این محدوده داشت و خیابان و محله بهار امروزی، نام خود را از او به یادگار دارند. قصر عشرت آباد در اواخر دوره قاجار در اختیار نیروهای نظامی قرار گرفت و در زمان پهلوی اول به پادگان تبدیل شد. این مجموعه امروزه به پادگان حضرت ولیعصر(عج) شناخته می شود و عمارت زیبای عشرت آباد در میانه آن واقع شد است و در حال حاضر راه دسترسی به آن وجود ندارد؛ اگر چه می تواند به عنوان یکی از مراکز مهم فرهنگی این منطقه و تهران مورد استفاده قرار گیرد.
در دوره پهلوی اول با گسترش شهر تهران و به تبع آن تخریب حصار ناصری، اراضی این منطقه رفته رفته به بخشهایی از شهر تبدیل شدند. در این دوره تأسیسات مهم تهران چون اداره بی سیم، رادیو، ورزشگاه و زندان برای اولین بار در اراضی این منطقه شکل گرفت. اداره بی سیم و رادیو در اراضی شمالی قصر قاجار ساخته شد. این قصر از زمان ناصرالدین شاه مورد کم توجهی واقع شد و در زمان پهلوی به طور کلی کاربری خود را از دست داد. زندان قصر نیز در جنوب اراضی قصر قاجار احداث گردید و یرای اولین بار، ایران دارای یک زندان مدنی گردید؛ هر چند که بسیاری از مخالفین پهلوی اول با آمپول های هوای پزشک احمدی و بدون انجام محاکمه ای به دیار باقی شتافتند. از جمله این افراد می توان به تیمورتاش و فرخی یزدی شاعر اشاره نمود. این زندان در زمان پهلوی دوم نیز محل بازداشت زندانیان سیاسی بود و بسیاری از چهره های انقلاب و نظام برای مدتی در این زندان در بازداشت به سر برده اند. اولین ورزشگاه در تاریخ ایران نیز در همین دوره در محدوده باغ امجدیه ساخته شد و ورزشگاه امجدیه نام گرفت و امروزه به ورزشگاه شهید شیرودی شناخته می شود. کاشی کاری زیبای یکی از دروازه های قدیمی تخریب شده تهران که صحنه نبرد رستم و دیو سپید در آن نقش بسته شده، در یکی از سالن های این مجموعه نگهداری می شود. معماری این ورزشگاه را نیکلای مارکوف معروف عهده دار بود.
شکلگیری محلات این منطقه به دوره پهلوی دوم و به دهههای ۳۰ و ۴۰ باز میگردد. بعد از اصلاحات ارضی، مهاجران زیادی از مناطق مختلف کشور در این منطقه و محلات جنوبی آن ساکن شدند. علاوه بر این ها، این منطقه یکی از مناطقی است که اقلیتهای مذهبی زیادی، که بیشتر آنها از ارامنه هستند، زندگی میکنند که غالبا در محله ارامنه ساکنند. عباس آباد، سهروردی، نظام آباد و قصر، از محلههای معروف و شناخته شده این منطقه هستند. محله سهروردی و نیلوفر و خرمشهر از جمله محله های بسیار خوب تهران به حساب می آیند. بخش بزرگی از اراضی شمال شرقی این منطقه در اختیار نیروهای نظامی قرار دارد که همان اراضی قصر قاجار سابق بوده اند.
این منطقه که در قلب تهران قرار گرفته دارای ۵ ناحیه و ۱۶محله است. محلات گرگان، نظام آباد، عباس آباد، عشرت آباد و اندیشه ازمحلات مشهور این منطقه هستند. منطقه هفت از شمال همجوار مناطق ۳ و ۴ از شرق با منطقه ۸ واز غرب با منطقه شش و از جنوب با مناطق ۱۲و ۱۳ شهرداری تهران همسایه است. مرز شمالی این منطقه بزرگراه رسالت، مرز شرقی خیابان سبلان و قسمت جنوبی خیابان مجیدیه (استاد حسن بنا)، مرز جنوبی خیابانهای انقلاب و دماوند و مرز غربی آن بزرگراه مدرس و خیابان شهید دکتر مفتح است.
۱. تهرانگردی دوازدهم: به تاریخ ۱۳/۱۰/۱۳۹۲
۲. تهرانگردی بیستو دوم: به تاریخ ۱۹/۰۱/۱۳۹۳
۳. بخشی از تهرانگردی سیوهشتم: به تاریخ ۲۹/۰۸/۱۳۹۳ به مناسبت هفتۀ کتاب (کتابگردی)
۴. بخشی از تهرانگردی پنجاهوچهارم: به تاریخ ۲۷/۰۶/۱۳۹۴ به مناسبت روز شعر و ادب پارسی (شعر گردی)
۵. بخشی از تهرانگردی شصتوچهارم: به تاریخ ۰۹/۱۱/۱۳۹۴به مناسبت جشنوارۀ تئاتر فجر (تئاترگردی)
۶. بخشی از تهرانگردی هفتادوپنجم: به تاریخ ۲۲/۰۵/۱۳۹۵به مناسبت روز خبرنگار (روزنامهگردی)
۷. بخشی از تهرانگردی هفتادو هفتم: به تاریخ ۱۹/۰۶/۱۳۹۵ به مناسبت روز سینما (سینماگردی)
۸. بخشی از تهرانگردی هشتاد و نهم: به تاریخ ۱۳/۱۲/۱۳۹۵ به مناسبت شهادت حضرت زهرا(س) و موضوع زنان و شهر
در این برنامهها، علاوه بر شرکت در مراسم پیش افتتاح موزۀ دکتر حسن حبیبی در مؤسسه فرهنگی امیرکبیر، از بخشهای مختلف این منطقه بازدید به عمل آمد که فهرست آنها در جدول زیر ذکر شده است. به دلیل اهمیت شناخت دقیق مسائل و مشکلات منطقه، در برخی از بازدیدها، مسئولان دستگاههای دیگر همچون رئیس اداره فرهنگ و ارشاد شهر تهران، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران، مدیر کل حوزه وزارتی سازمان میراث فرهنگی، معاون برنامه ریزی سازمان زیباسازی به همراه شهردار منطقه و معاونین ایشان اینجانب را همراهی می کردند.
۱. مزار شهدای گمنام، میدان امام حسین و بازدید از وضعیت ساخت و سازها و تغییرات جدید این میدان
۲. مسجد امام حسین (ع) و دیدار و گفتگو با اهالی این مسجد
۳. حلیم فروشی پیچ شمیران و گفتگو در مورد گذشته و پیشینه این محدوده
۴. موسسه جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب و دیدار و گفتگو با آقای سحاب در مورد فعالیت های این مؤسسه در مورد شهر تهران و نقشه های آن
۵. منزل سید فرید قاسمی، پژوهشگر و مورخ مطبوعات و دیدار و گفتگو با ایشان
۶. عمارت تاریخی عشرت آباد و دیدار و گفتگو با سردار ریوندی، از فرماندهان سپاه تهران، و پیشنهاد امضای تفاهمنامه سه جانبه بین سپاه تهران، شهرداری و سازمان میراث فرهنگی برای حفظ و احیای عمارت تاریخی عشرت آباد که مورد قبول واقع شد.
۷. باغ موزه لرزاده و دیدار از بخش های مختلف آن و پیشنهاد تبدیل آن به خانه معمار
۸. ورزشگاه شهید شیرودی (امجدیه) و بازدید از بخش های مختلف این مجموعه ورزشی
۹. کلیسای نیکلای مقدس و دیدار و گفتگو با متولیان و شهروندان مسیحی تهران به مناسبت آغاز سال نو میلادی و تبریک این ایام به آنها
۱۰. آسایشگاه سالمندان کلیسا و دیدار و گفتگو با سالمندان ساکن این آسایشگاه و تبریک عید مسیحی به آنها
۱۱. موزه رضا عباسی و دیدار و گفتگو با مدیر این موزه و گفتگو در مورد ظرفیت های فرهنگی مغفول این موزه
۱۲. مغازههای سوغات فروشی، جنب موزه رضا عباسی و دیدار و گفتگو با صاحبان آنها در مورد وضعیت استقبال گردشگران از موزه رضا عباسی و خرید سوغات های ایرانی
۱۳. عمارت کلاه فرنگی بیسیم و دیدار و گفتگو با مسئولین وزارت پست و تلگراف و تلفن و بحث در مورد استفاده بهینه از این عمارت زیبا برای عموم شهروندان
۱۴. اولین استودیوی رادیو در ایران و بازدید از روند بازسازی و احیای این مجموعه
۱۵. موسسه فرهنگی امیرکبیر (موزه دکتر حبیبی) و دیدار و گفتگو با همسر آن مرحوم(مدیر مجموعه) و گفتگو در مورد چگونگی آمادگی این موزه و مسائل مربوط به افتتاح این موزه در آینده نزدیک
۱۶. منزل شهید علی طلایی و دیدار و گفتگو با مادر این شهید بزرگوار
۱۷. دیزی سرای قصر، به عنوان قدیمی ترین و با هویت ترین مغازه این منطقه و گفتگو با صاحبان آن
۱۸. محدوده خیابان شهید مدنی (نظام آباد) و بازدید از قسمت های مختلف این محله
۱۹. فردوسی سرای ایران و دیدار و گفتگو با مدیر این مجموعه و فعالیت های فرهنگی آن در سطح منطقه و شهر
۲۰. بافتهای فرسوده محله نظام آباد و دیدار و گفتگو با تعدادی چند از معترضین به عدم پاسخگویی مناسب شهرداری در زمینه خرید بافت های فرسوده
۲۱. بیت الحسن و دیدار و گفتگو با مسئولین آن و صحبت در مورد اسکان معلم بازنشسته ای که صاحبخانه اسبابش را در کوچه رها کرده بود، در این مرکز، که مورد قبول واقع شد.
۲۲. فدراسیون و مجموعه ورزشی و فرهنگی ناشنوایان و دیدار و گفتگو با مدیران و ورزشکاران ناشنوای این مجموعه و آشنایی با فعالیت های این مرکز
۲۳. کلیسای شرق آشوری حضرت مریم و دیدار و گفتگو با برادران آشوری و تبریک سال نو میلادی به آنها
۲۴. محدوه اطراف باغ موزه قصر و دیدار از بخش های مختلف خدمات شهری همچون دپوی شن و نمک برای روزهای برفی زمستانی
۲۵. بیمارستان ۵۰۲ ارتش و دیدار و گفتگو با رییس این بیمارستان و گفتگو در مورد وضعیت خدماتی درمانی این مجموعه و همچنین عیادت از بیماران و تبریک روز ارتش به پرسنل شریف ارتش جمهوری اسلامی ایران
۲۶. کارگاه کاشی خاک نگار مقدم و دیدار و گفتگو با استاد خاک نگار مقدم و آشنایی با فعالیت های هنری این کارگاه و خانواده در سطح شهر تهران
۲۷. موزه عکسخانه شهر و دیدار از بخش های مختلف این موزه و گفتگو با مدیر این مجموعه
۲۸. پاتوق سالمندان، خیابان بهار شیرازی و دیدار و گفتگو با آنها در خصوص کمبود فضاهای سبز و فراغتی در این محدوده
۲۹. منزل هنرمند جانباز آقای حسین نوری و دیدار و گفتگو با ایشان و همسر محترمشان و گفتگو در مورد فعالیت های هنری این هنرمند محجوب
۳۰. دانشگاه تربیت معلم و دیدار و گفتگو با مدیران و اساتید این دانشگاه و بحث در مورد چگونگی بازسازی و مرمت بناها و فضاهای قدیمی این مجموعه به عنوان قدیمی ترین مجموعه دانشگاهی و به بهانه یکصدمین سالگرد این دانشگاه
۳۱. کنیسای باغ صبا و دیدار و گفتگو با متولیان و همشهریان کلیمی تهرانی
۳۲. دفتر روزنامه آلیک و دیدار و گفتگو با مدیران و خبرنگاران و کارکنان این روزنامه و تبریک سال نو میلادی به این مجموعه
۳۳. شهر کتاب مرکزی و دیدار و گفتگو با مسئولین این مرکز و همچنین تعدادی از اهالی محله نیلوفر به منظور تشکر از آنها به دلیل تحمل مشکلات ناشی از برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب در مصلی تهران و محدوده این محله
۳۴. انتشارات اقبال و دیدار و گفتگو با مدیر آن در خصوص وضعیت کتاب و نشر آن
۳۵. کارگاه تراش سنگهای قیمتی و دیدار و گفتگو با مدیر این مجموعه، به عنوان یکی از کارآفرینان مشغول فعالیت در این منطقه
۳۶. منزل حجت الاسلام نقوی و دیدار و گفتگو با ایشان
۳۷. شهر کتاب مرکزی
۳۸. دیدار با عبدالجبار کاکایی و گفتگو با ایشان در مورد وضعیت شعرخوانی و ترانه سرایی و وضعیت امکانات فرهنگسراهای شهر برای برگزاری کلاس هایی در زمینه شعر و ترانه
۳۹. کانون سمعی و بصری آموزش هنرهای استاد سمندریان و دیدار و گفتگو با مدیر و کارکنان این مجموعه درباره فعالیت های آموزشی و هنری این مجموعه
۴۰. دفتر روزنامۀ جهان اقتصاد و دیدار و گفتگو با مدیر و کارکنان این مجموعه به مناسبت روز خبرنگار
۴۱. دفتر روزنامۀ خراسان و دیدار گفتگو با مدیر و کارکنان این مجموعه به مناسبت روز خبرنگار
۴۲. دفتر روزنامۀ ایران و دیدار و گفتگو با مدیر و کارکنان این مجموعه به مناسبت روز خبرنگار
۴۳. خانۀ سینما و دیدار و گفتگو با مدیر و مسئولین این مرکز هنری و گفتگو در مورد فعالیت های این مجموعه در سطح شهر
۴۴. استودیو شرکت فیلمساز و دیدار و گفتگو با مدیرآن در مورد وضعیت گذشته و کنونی این مرکز
۴۵. مرکز خدمات صنایع فیلم ایران (استودیو بدیع) و دیدار و گفتگو با مدیران آن در مورد وضعیت گذشته و کنونی این مجموعه
۴۶. منزل بانوی هنرمند خانم فاطمه پناهیان پور و دیدار و گفتگو با ایشان در خصوص فعالیت های هنری
بر اساس بازدیدهایی که در این دوره از این منطقه انجام شد و با توجه به مطالعات مربوط به مسائل شهری مختلف در این منطقه و همچنین با عنایت به گفتگوهایی که در طی این سال ها با مردم این منطقه داشتم، لیستی از مشکلات، توسط مردم و شورایاران ارائه شد که به شرح زیر هستند:
۱. وجود بافت فرسوده (مانند بافت فرسودۀ محلۀ نظامآباد، خواجه نظام غربی، ...)
۲. گسست هویت محلی برخی محلات به دلیل احداث بزرگراههای امام علی (ع) و شهید صیادشیرازی (مانند محلۀ ارامنۀ جنوبی، ...)
۳. مشکلات ترافیک منطقه و کمبود پارکینگ (مثلا در میدان هفت تیر، خیابانهای بهار، سبلان، مطهری شرقی، محلۀ عباسآباد، کاج و ...)
۴. توزیع نامناسب سرویسهای بهداشتی در سطح منطقه
۵. پایین بودن امنیت پلهای عابر پیاد و تبدیل شدن آنها به فضای بیدفاع شهری
۶. پایین بودن سرانۀ فضای سبز (مثلا در محلۀ ارامنۀ شمالی، خواجهنظام غربی، شارق شرقی، عباسآباد، اندیشه، مجیدیه، خاقانی، بهار و ...)
۷. مشکلات ناشی از دفع نادرست فاضلاب در برخی محلات (مانند محلۀ نظامآباد، سرریز فاضلاب پادگان حشمتیه در جویهای مجاور پادگان، ...)
۸. مشکلات ناشی از پدیدۀ شب مردگی در بسیاری از محلات به دلیل تغییر کاربری بافت مسکونی به تجاری و اداری
۹. فعالیت صنایع آلاینده و مشاغل مزاحم (تعمیرگاههای واقع در محلۀ خواجهنظام غربی، تعمیرگاههای واقع در محلۀ قصر، فروشگاههای لوازم جانبی خودرو در اندیشه، ...)
۱۰. دفع نادرست زباله (کمبود مخازن زباله در محلههای شارق شرقی، کاج و مجیدیه-دبستان، دفع زباله در جویهای آب محلۀ قصر، ...)
در بازدیدهایی که طی برنامه های تهرانگردی از بخش های مختلف منطقه هفت به عمل آمد، در کنار نظارت بر مباحث و مسائل این منطقه و انتقال آنها به مجموعه شورای اسلامی شهر تهران و طرح آنها در صحن و بخش های مختلف کارشناسی شورا، پیشنهاداتی نیز در حاشیه این بازدیدها ارائه شد و موضوعاتی با مسئولان و سازمانهای ذیربط مورد مذاکره قرار گرفتند که عبارت است از:
۱. تاکید بر حفظ بافت تاریخی منطقه
۲. تغییر نام باغ-موزۀ لرزاده به "خانۀ معمار"
۳. عقد تفاهمنامهای بین سازمان میراثفرهنگی، سپاه پاسداران و شهرداری تهران مبنی بر حفظ و مرمت بنای تاریخی عشرتآباد
۴. تاکید بر حفظ حریم عمارت عشرتآباد
۵. ثبت ورزشگاه شهید شیرودی به عنوان قدیمیترین مجموعۀ ورزشی کشور
۶. حفظ و نگهداری کاشیهای دروازۀ محمدیه که در ورزشگاه امجدیه نگهداری میشود
۷. عقد تفاهمنامهای بین شهرداری تهران، ارتش و سازمان میراثفرهنگی برای حفظ و مرمت ساختمان تاریخی بیمارستان ۵۰۲ ارتش
۸. راهاندازی تماشاخانۀ قصر در سالنهای بلااستفادۀ باغ-موزۀ قصر
۹. برگزاری بزرگداشت یکصدمین سال تاسیس دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم)
۱۰. حفظ و مرمت ساختمان تاریخی دانشگاه و ایجاد موزۀ دانشگاه خوارزمی
۱۱. نامگذاری خیابانی به نام شهدای آشوری
۱۲. پیشنهاد به سازمان تربیتبدنی برای راهاندازی صندوق حمایت از پیشکسوتان ورزشی
۱۳. مرمت و بازسازی عمارت کلاه فرنگی
البته طرح این مباحث و پیشنهادها به تنهایی راهگشای تمام مشکلات محله ها و شورایاری ها نیست اما می تواند زمینه گفت و گو، ارائه نظر و پیشنهاد تکمیلی شهروندان به ویژه شورایاران را فراهم آورد.
نظر شما