در میان بخشهای مختلف گردشگری، حوزه گردشگری سلامت، با توجه به ویژگی خاص آن از سرعت رشد بیشتری نسبت به دیگر حوزهها برخوردار و نیازمند توجه ویژهای است. ایران از جمله کشورهای پیشرفته در علم پزشکی است و این مهم ریشه در فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم دارد. از دیرباز ایران به عنوان مهد علم و پزشکی دنیا مطرح بوده و حکیم دانشمند «ابوعلی سینا» جزو مفاخر شرق محسوب میشده و هماکنون با گذشت بیش از ۱۰ قرن از حیات این دانشمند فرزانه، کتاب «قانون» او نزدیک به ۷۰۰ سال است در مراکز علمی اروپا و آمریکا تدریس میشود.
پیشرفت روزافزون ایران و ایجاد زیرساختهای مناسب پزشکی همچنین ارائه بهترین کیفیت با هزینه درمانی مناسب، ایران را در چند سال اخیر به قطب پزشکی خاورمیانه تبدیل کرده است. در این میان شهرستان سبزوار نیز یکی از شهرستانهای پیشرو در حوزه جذب گردشگر سلامت خارجی است که با توجه به ظرفیتهای بالایی که در حوزه درمان و بهداشت دارد میتواند با جذب بالای گردشگر سلامت، درآمدزایی مناسبی داشته باشد. در همین راستا اخیرا با کسب مجوزهای لازم اجازه پذیرش بیماران خارجی در بیمارستان تخصصی و فوقتخصصی حشمتیه این شهرستان فراهم شده است.
- بستری ۱۷ هزار بیمار خارجی در بیمارستانهای کشور
درحال حاضر در ۱۶۹ بیمارستان کشور مجوز پذیرش بیماران خارجی وجود دارد. در سال گذشته ۷۰ هزار بیمار خارجی در بیمارستانهای مختلف کشور بستری شدند که از این تعداد ۹۰ درصد آن اتباع کشورهای افغانستان، عراق، آذربایجان، کویت، عمان، بحرین و کشورهای دیگر حوزه خلیج فارس بودند. رئیس اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میگوید: پذیرش بیماران خارجی پارسال نسبت به سال ۹۶ حدود ۱/۵ برابر افزایش داشت که با برنامهریزیهای انجامگرفته و بازاریابی پزشکی این آمار امسال ۲ برابر بیشتر میشود. به گفته «سعید هاشمزاده»، در ۳ ماه نخست سال جاری ۱۷ هزار بیمار خارجی در بیمارستانهای کشور بستری شدند که این آمار تا پایان سال به طور چشمگیری افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه بیمارستان حشمتیه سبزوار از ظرفیتها و پتانسیلهای لازم برای جذب بیماران خارجی برخوردار است، میافزاید: بیمارستان حشمتیه سبزوار را برای اعطای گواهینامه پذیرش بیماران خارجی بررسی کردیم که در حوزه نیروی انسانی متخصص، تجهیزات و امکانات پزشکی برای جراحی زیبایی و پلاستیک، جراحی قلب و آنژیوگرافی، زنان و زایمان و درمان ناباروری مشکلی برای بستری بیماران خارجی ندارد. هاشمزاده با بیان اینکه در اوضاع اقتصادی فعلی و در شرایطی که امروز کشور قرار گرفته است، گردشگری و گردشگری سلامت به عنوان یک راهحل اولیه پیشنهاد میشود، ادامه میدهد: گردشگری سلامت مبنای توسعه و کسب درآمد است. کشورهایی که در حوزه گردشگری سلامت صاحبنامتر هستند و موفقتر عمل میکنند اعلام کردهاند که گردشگری سلامت ۳/۵ تا ۴ برابر گردشگری معمولی ارزآوری دارد و از صنایع پرسود و پرمنفعت است.
وی با تاکید بر اینکه در سبزوار با وجود زیرساختهای مناسب درمانی، زنجیره تامین کامل شده است میگوید: برای اقامت بیمار در سبزوار مشکلی وجود ندارد و در حوزه زنجیره تامین همهچیز در سبزوار مهیاست. دانشگاه باید برای معرفی توانمندیهای شهر سبزوار و قابلیتها به بیماران خارجی اقداماتی انجام دهد که با برنامهریزی انجام میشود. رئیس اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت میافزاید: سبزوار در راهی که پیش گرفته موفق خواهد شد. برنامه تنظیمشدهای در سبزوار در این زمینه وجود دارد که چشمانداز خوبی است و در کشور این حرکت بینظیر است. سبزوار یک شهر پیشرو در این حوزه است و پایلوت خیلی خوبی میتواند باشد.
- فراهم شدن شرایط پذیرش بیماران خارجی
با کسب مجوزهای لازم، اجازه پذیرش بیماران خارجی در بیمارستان تخصصی و فوقتخصصی حشمتیه این شهرستان فراهم شده است. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار میگوید: دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با دریافت مجوز کد آیپیدی در ماه جاری صلاحیت پذیرش توریست سلامت و جواز پذیرش بیماران خارجی را دریافت کرده است. «محمد نعمت شاهی» با بیان اینکه از این پس در قالب واحد پذیرش بیماران خارجی به گردشگران خدماتی در زمینه درمان بیماریهای قلب و عروق، جراحیهای چشم، گوش، حلق و بینی ارائه میشود، میافزاید: همچنین سایتی به زبان انگلیسی در بیمارستان حشمتیه سبزوار راهاندازی شده است.
به گفته وی، بهرهمندی از پزشکان و جراحان فوقتخصص در سبزوار و موقعیت جغرافیایی مناسب آن در مسیر تهران- مشهد و امکانات فرودگاهی و راهآهن، این شهر را پس از مشهد به قطب گردشگری سلامت در شرق کشور تبدیل کرده است. شاهی معتقد است دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در بخشهای آنژیوگرافی، جراحی قلب باز، اسکن هستهای، رادیوتراپی، نازایی، شیمیدرمانی و بازتوانی قلب پس از مشهد دومین قطب دانشگاهی شرق کشور است.
- ضرورت تقویت گردشگری سلامت در سبزوار
رمضانعلی سبحانیفر - نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی:
در چند سال اخیر به زیرساختهای بخش سلامت در شهرستان سبزوار توجه ویژهای شده و امروز این زیرساختها فراهم شده است. پزشکان متخصص، چندین بیمارستان، امکانات سختافزاری و نرمافزاری همه در شهرستان فراهم شده است. در برخی از مراکز استانها، اورژانس هوایی و امکان جراحی قلب باز وجود ندارد درحالی که در سبزوار فراهم است. سبزوار در بحث گردشگری سلامت از استانهای دیگر مراجعات زیادی دارد. در بحث شیمیدرمانی از مشهد افراد زیادی به سبزوار مراجعه میکنند.
توانمندی و ظرفیتهای بخش سلامت در سبزوار وجود دارد. اگر فردا زلزلهای در مشهد افتاد باید جای دیگری باشد که امکانات و ظرفیتهای پزشکی را داشته باشد. غیر از مشهد باید شهر دیگری در حوزه سلامت در شرق کشور تقویت شود زیرا این امر به مشکلات احتمالی آینده کمک میکند. وقتی ظرفیت وجود دارد، باید به آن توجه شود. اگر گردشگری سلامت امروز در سبزوار تقویت شود طبیعی است که امکانات دیگر هم آورده میشود. در بحث داروسازی امروز داروسازی طاها را داریم که درحال حاضر ۳ محصولش به تولید رسیده است و بخشهای توسعهای آن در دست اقدام است.
همچنین داروسازی گیاهان دارویی در شهرستان را داریم که در این زمینه چند کارخانه احداث شده است و یک سرمایهگذار جدید درخواست ۲۵ هکتار زمین برای توسعه تولید گیاهان دارویی در سبزوار را کرده است. در این زمینه سبزوار یکی از ۹ قطب گیاهان دارویی کشور است. مجوز مرکز تحقیقات گیاهان دارویی درحال تکمیل است.
با توجه به ظرفیتهای موجود و شرایط اقلیمی و جغرافیایی که وجود دارد، سبزوار هم باید به عنوان یکی از مقاصد گردشگری در کنار مشهد معرفی شود. باید با یک نگاه بلند بتوانیم از این ظرفیتها استفاده کنیم. امروز یکی از موضوعات مهم در درآمدزایی دانشگاههای علوم پزشکی جذب گردشگران خارجی در حوزه سلامت است. در حوزه سلامت نباید فقط هزینهبر باشیم، بلکه باید درآمدزا هم باشیم و گردشگر خارجی جذب کنیم. از ظرفیتها استفاده کنیم و بستر را فراهم کنیم و به سمت گردشگر خارجی برویم و خلق ثروت کنیم.
نظر شما