سازمان جهانی هواشناسی (WMO) روز یکشنبه گزارشی را درباره وضعیت اقلیمی کره زمین از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ منتشر کرد تا دبیر کل سازمان ملل را در آستانه «نشست سران درباره اقدام اقلیمی» در جریان تغییرات آب و هوایی جهان قرار دهد.
سازمان هواشناسی جهانی در این گزارش به نشانهها و تاثیرات شگرف تغییرات آب و هوایی مثل افزایش سطح دریاها، آب شدن یخها و طوفانهای شدید اشاره کرد که در ۵ سال مورد نظر شدت بیشتر داشته است.
بر اساس این گزارش، سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، گرمترین ۵ سال در تاریخ ثبت دمای هوای جهانی از سال ۱۸۵۰ به این سو بوده و تمرکز گازهای گلخانهای در اتمسفر کره زمین به بالاترین سطح خود در تاریخ رسیده است.
گزارش آب و هوایی این سازمان جهانی همچنین تاکید کرد که متوسط دمای جهانی هوا نسبت به دوران پیشاصنعتی ۱.۱ درجه و نسبت به گزارش مشابه این سازمان در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ نیز ۰.۲ (دو دهم) درجه افزایش یافته است.
بحرانی بودن این افزایش دمای متوسط جهانی زمانی قابل درک است که بدانیم هدف اولیه توافق آب و هوایی پاریس که در سال ۲۰۱۵ میان نزدیک به ۲۰۰ کشور جهان امضا شد، محدود نگه داشتن رشد دمای جهانی به کمتر از ۲ درجه بیش از دمای پیشاصنعتی بوده است.
یعنی رشد ۰.۲ (دو دهم) درجه در کمتر از ۵ سال پس از امضای این توافق، بسیار دورتر از هدف اولیه این پیمان است؛ این در حالی است که هدف طولانیمدت توافق پاریس، محدود کردن رشد دمای جهانی به ۱.۵ درجه بیش از دمای پیشاصنعتی بوده است.
- گرم شدن دمای زمین باعث افزایش آتشسوزی در جنگلها شده است
گزارش سازمان هواشناسی جهانی ارزیابی یکپارچهای از وضعیت سیستم کره زمین تحت نفوذ روزافزون تغییرات اقلیمی، واکنش بشر به این تغییرات و تاثیرات ناشی از این تغییرات در آینده ارائه میدهد.
این سازمان بینالمللی درباره تداوم افزایش گازهای گلخانهای تاکید کرد که در این ۵ سال نسبت به زمان مشابه در گزارش پیشین، جهان شاهد ۲۰ درصد افزایش دیاکسیدکربن بوده و با این روند تا پایان سال ۲۰۱۹ از ۴۱۰ بخش در میلیون نیز فراتر خواهد رفت.
«پتری تالاس» دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی با اشاره به شدت تغییرات اقلیمی گفت: برای توقف افزایش دما در ۲ درجه بیش از دمای پیشاصنعتی، سطح اهداف تعیین شده (توسط دولتها برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای) باید سه برابر و برای محدود کردن متوسط دمای جهانی به ۱.۵ درجه کمتر از پیشاصنعتی باید این اقدامات به ۵ برابر افزایش یابد.
- طوفانهای گرمسیری ویرانیهای گستردهای را به بار آورده است
این گزارش، آب شدن یخهای قطبی در جنوبگان و گرینلند و گرمایش اقیانوس را باعث شدت گرفتن حوادث طبیعی نظیر طوفانهای گرمسیری و سیل دانست که بیشترین خسارات اقتصادی را در میان فجایع طبیعی به بار میآورد.
بیش از ۹۰ درصد فجایع طبیعی مربوط به آب و هوا است که شایعترین آنها، طوفان و سیل است. موج گرما و خشکسالی نیز افزون بر خسارات جانی، تشدید آتشسوزی جنگلها و از بین رفتن محصولات کشاورزی را به دنبال داشته است.
امواج گرما در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ جزو مرگبارترین پدیدههای هواشناسی بوده و همه مطالعات انجام گرفته درباره این پدیده از سال ۲۰۱۵ به این سو، ردپای تغییرات اقلیمی را در آن شناسایی کرده است.
طوفان هاروی در سال ۲۰۱۷ که چندین ایالت آمریکا را گرفتار کرد، به تنهایی ۱۲۵ میلیارد دلار خسارت به بار آورد و چندین چرخند پیدرپی گرمسیری در ماههای مارس و آوریل سال ۲۰۱۹ خسارات بیسابقهای را در موزامبیک ایجاد کرد.
امروز اول مهر در آستانه مجمع عمومی سازمان ملل، نشستی درباره تغییرات آب و هوایی با حضور سران کشورهای جهان برگزار خواهد شد.
نظر شما