به گزارش ایرنا، اگر چه ممکن است برخی از کشاورزان از مشاهده مورچهها بر روی میوهها خوشحال نشوند، اما واقعیت این است که این حشرات از محصولات زراعی در برابر بیماریهای مختلف محافظت میکنند.
اکنون نتایج تحقیقات محققان دانشگاه «آرهوس» در دانمارک حاکی از آن است که مورچهها از خود آنتیبیوتیکهایی ترشح میکنند که میتوانند کاربردهای تجاری گستردهای پیدا کنند و برای مقابله با عوامل بیماریزای مختلف به کار روند.
مورچهها به تعداد زیاد در کنار یکدیگر زندگی کرده و به طور دائم در ارتباط نزدیک با یکدیگر هستند و همین مساله احتمال ابتلای آنها به بیماریهای واگیردار را تشدید میکند. به همین دلیل غدد بدن مورچهها آنتیبیوتیکهایی را در بدن مورچهها ترشح میکند و علاوه بر این مورچهها کولونیهایی از باکتریهای مفید تولیدکننده آنتیبیوتیک بر روی پاهای خود پرورش میدهند.
در نهایت آنتیبیوتیکهای یاد شده به گیاهان مختلف منتقل میشوند و جلوی ابتلای آنها را به بیماریهای گوناگون میگیرند.
محققان دانمارکی در این مطالعه متوجه شدند که مورچهها میتوانند از ابتلای درختان و گیاهان مختلف به ۱۴ نوع بیماری پیشگیری کنند. به عنوان مثال این حشرات از ابتلای درختان سیب به دو باکتری که موجب پوسیدگی آنها و نیز زخم شدن تنه این درختان میشود، جلوگیری میکنند.
این محققان با بررسی مطالعات مختلف متوجه شدند که به طور متوسط حضور مورچهها بر روی درختان و گیاهان مختلف موجب کاهش ۵۹ درصدی عوامل بیماریزا میشود.
محققان گفتند که هنوز نمیدانند چگونه مورچهها گیاهان را درمان میکنند اما میدانند که مورچهها برای پیدا کردن راه خود «فرمونهایی» را در رد پاهای خود بر روی گیاهان ترشح میکنند که این فرمونها خاصیت آنتیبیوتیکی دارند. اثر درمانی مورچهها بر بیماریهای گیاهی میتواند ناشی از این فرمونها باشد. فرمونها پیامهای شیمیایی درون گونهای را مخابره میکنند و واکنشهای رفتاری کوتاه مدت را بر میانگیزند.
امید میرود که در آینده آنتیبیوتیکهای دوستدار محیط زیست بر پایه آنتیبیوتیکهای مورچه برای کاهش بیماریهای گیاهان و درختان تولید شوند.
در رابطه با این تحقیق مقالهای در مجله Oikos منتشر شده است.
نظر شما