۱- انواع چای
چای سیاه: حاوی کمترین مقدار آنتیاکسیدان و بیشترین مقدار کافئین در مقایسه با دیگر انواع مرسوم آن است.
چای سبز: مقدار آنتیاکسیدان موجود در برگ سبز چای بیش از چای سیاه بوده و خواص درمانی آن نیز بیشتر است.
چای اولانگ: حاوی آنتیاکسیدان زیادی است. کافئین این نوع چای حدود نصف کافئین چای سیاه و چای سبز است.
ویژگیهای چای خوب و سالم
داشتن نشان استاندارد، پروانه بهداشتی و تاریخ تولید.
چای را باید داخل ظرفی تیره، دربسته و دور از نور و رطوبت نگهداری کرد.
حتی توصیه میشود پاکت چای را داخل کیسه پلاستیکی و گره زده قرار دهید.
- فواید چای
• نوشیدن چای بهویژه چای سبز در حد متعادل، با کاهش چربیهای خون از بروز بیماریهای قلبی- عروقی و سرطانها پیشگیری میکند.
• چای سیاه موجب مهار رشد باکتریهای عفونی مانند باکتریهای مولد اسهال میشود.
• چای به دلیل داشتن مقادیری فلوراید به سلامت دندانها کمک میکند.
- مضرات چای
• اعتیاد به مصرف چای با تحریک سیستم اعصاب مرکزی موجب سردرد، بیخوابی، افزایش اسیدیته معده، بیاشتهایی و اختلالات گوارشی شود.
• نوشیدن چای پررنگ و غلیظ ممکن است باعث تحریک اعصاب و تپش قلب شود.
- توصیههایی در مورد چای
• برای معطر کردن چای ایرانی که در مقایسه با چایهای خارجی خالصتر است، از برگهای تازه گل یاس، گل محمدی، هل و... استفاده کنید.
• برای پیشگیری از آسیب مخاط دهان و مری از مصرف چای داغ پرهیز کنید.
• از مصرف چای کهنه دم به دلیل تشکیل مواد مضر در آن خودداری کنید.
• برای تامین چای در سفر و پیکنیک به جای چای، آب جوش در فلاسک ریخته و هنگام نیاز چای تازه دم میل کنید.
• برای تشخیص چای تقلبی از چای مرغوب مقداری از چای را در آب سرد بریزید. چای طبیعی و مرغوب در آب سرد رنگ نداده و طعم آب سرد را چندان تغییر نمیدهد.
۲- عرقیات گیاهی
فراوردهای است که از جوشاندن یک گیاه یا مخلوطی از گیاهان مختلف در بخار آب و سرد کردن بخارات حاصله بهدست میآید. از آنجا که عرقیات گیاهی به عنوان طعمدهنده به مواد غذایی، نوشیدنی و دارو مورد استفاده قرار میگیرند، از اینرو کنترل بهداشت آن به منظور حفظ سلامت مصرفکننده و جلوگیری از فساد آن ضروری است. فساد عرقیات گیاهی در برخی از موارد با ایجاد کدورت و رسوب همراه است و در صورت آلوده شدن عرقیات گیاهی به میکروبهای بیماریزا، این باکتریها میتوانند در این محیط زندگی کنند و تکثیر یابند.
آلودگی عرقیات گیاهی معمولا ناشی از مواد اولیه، آب مصرفی، ظروف بستهبندی و بالاخره فرایند حرارتی ناقص است.
ویژگیهای عرقیات خوب و سالم
عرقیات گیاهی باید زلال، بدون رسوب و فاقد ذرات خارجی، بوی پختگی و ترشیدگی یا هر نوع تخمیر باشند؛ مانند گلاب، عرق نعنا و کاسنی و بهارنارنج.
- مضرات عرقیات
• در خوردن عرقیات گیاهی افراط نکنید، بیش از حد خوردن این عرقیات به جای اینکه فایده داشتهباشد به بدنتان آسیب میرساند.
• هیچوقت از عرق گیاهی به عنوان آب همراه قرص استفاده نکنید، اثر قرصتان را از بین میبرد.
- توصیههایی در مورد مصرف عرقیات
• امکان تداخل عرقیات با بعضی از داروها وجود دارد. یعنی ممکن است اثر بعضی از داروها را کاهش یا افزایش دهند. افرادی که مبتلا به فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و کلیوی (مانند سنگ کلیه) هستند قبل از مصرف هر گونه عرقیجات باید با پزشک خود مشورت کنند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود..
• فروش داروهای گیاهی دستساز به اشکال مختلف قرص، قطره، کپسول و شربتهای دستساز در عطاریها مداخله در امور پزشکی بوده و مورد تایید نیست.
۳- انواع دوغ
دوغ نوشیدنی ساده و سنتی است که در هر خانهای پیدا میشود.
- فواید دوغ
دوغ با داشتن مقدار لاکتوز (قند شیر) کمتر نسبت به شیر برای افرادی که با خوردن شیر دچار نفخ و ناراحتیهای گوارشی میشوند، بهتر تحمل میشود. اسیدلاکتیک موجود در دوغ که بر اثر تخمیر لاکتوز (قند شیر) ایجاد میشود به هضم و جذب بهتر غذا کمک میکند. کلسیم موجود در دوغ با قابلیت جذب بالا به سلامت استخوانها و دندانها و پیشگیری از پوکی استخوانها کمک میکند. دوغ با هضم مختصر پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها به هضم غذا کمک میکند. دوغ با داشتن مقادیر مناسبی از ویتامینهای گروه B، اسید آمینههای آزاد و گوگرددار از ارزش غذایی خوبی برخوردار است. اثر ضدمیکروبی آن سبب بهبود بیماریهایی مانند اسهال، التهاب مخاط روده و زخم رودهها میشود. دوغ سبب کاهش مواد سرطانزا و تحریک فعالیت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان به ویژه سرطان دستگاه گوارش میشود.
ویژگیهای دوغ خوب و سالم
دوغ باید پروانه ساخت داشته و استاندارد باشد.
رنگ دوغ باید سفید مایل به شیری باشد. دوغ زرد را نخورید.
- کفیر
کفیر فراوردهای تخمیری است که تا حدودی به ماست شباهت دارد. در هر فراورده تخمیری از باکتریهای لاکتیک و مخمرها استفاده میشود و با پیشرفت علم، خواص ویژه محصولات تخمیری ثابت شده است. این فراورده بهطور طبیعی گازدار است.
- فواید کفیر
• درمان بیماریهای گوارشی (اسهال، یبوست، نفخ، عدم تحمل لاکتوز در افرادی که نمیتوانند شیر بخورند) ضدعفونیکننده محیط روده، اصلاح سیستم گوارش در زمان مصرف داروهای آنتیبیوتیک نقش در عملکرد صحیح کلیهها، کبد و سیستم عصبی، جلوگیری از بیماری پوکی استخوان، مقاوم کردن سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریها، درمان آلرژی، درمان فشار خون.
- مضرات دوغ
• دوغ برای کسانی که فشار خون پایین دارند، ضرر دارد.
• کسانی که مشکل معده دارند هم با مشورت پزشک مصرف کنند.
- توصیههایی در مورد مصرف دوغ
• هنگام خرید انواع دوغ به پروانه بهداشتی و تاریخ مصرف آن توجه کنید.
• تاحد امکان دوغهای کم نمک و بدون گاز را برای خرید انتخاب کنید.
• دوغ را در دمای سرد - یعنی بین ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد (دمای یخچال) نگهداری کنید.
• پروتئین بسیار خوب دوغ با داشتن اسیدآمینههای ضروری در تأمین نیاز بدن به پروتئین بسیار موثر است.
منبع: آشپزی مثبت
نظر شما