افزایش ابتلا به بیماری ایدز از راه انتقال جنسی در ایران که به موج سوم انتقال نامیده می‌شود، موجب نگرانی مسئولان و کارشناسان شده است. در این میان رشد آمار زنان مبتلا به ایدز در سال‌های اخیر جلب توجه می‌کند.

ایدز

به گزارش همشهری آنلاین، ایدز یک بیماری‌ ناشی از ضعف سیستم ایمنی بدن است و منشأ آن ویروسی به نام HIV است که مخفف human immunodeficiency virus یا ویروس نقص ایمنی بدن است. هنگامی که این ویروس وارد بدن می شود، گلبول‌های سفید بدن را آلوده می‌کند و با رشد و تکثیر خود باعث می‌شود که گلبول‌های سفید به عنوان سربازان محافظ بدن غیرفعال شوند و بدن تحت تاثیر کوچک‌ترین ویروس قرار گیرد و دچار بیماری شود.

آخرین آمار وزارت بهداشت که چند روز پیش اعلام شد، نشان می‌دهد که تاکنون ۴۰ هزار و ۵۷۳ فرد مبتلا به ویروس ایدز در کشور شناسایی شده‌اند که از این تعداد ۱۸ هزار و ۹۳۸ نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر زنده هستند. بر اساس نتایج تحقیقات وزارت بهداشت، در مجموع کل مبتلایان شناسایی شده ۸۲ درصد مرد و ۱۸ درصد زن هستند.

در آمار دیگری که آن هم به تازگی منتشر شده، پروین افسر کازرونی رئیس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت اعلام کرد بیش از ۶۰ هزار نفر مبتلای زنده به ایدز در کشور داریم. از این تعداد ۲۱ هزار و ۶۰۰ نفر شناسایی شده‌اند. او گفته مساله مهم این است که حدود ۴۰ هزار نفر از مبتلایان از بیماری خود اطلاع ندارند و این نگران‌کننده است.

  • آمار چه می‌گوید؟

معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز در همایش روز جهانی ایدز خبر افزایش آمار ابتلا به بیماری ایدز در کشور را تایید کرد و گفت: شیوع این بیماری از راه انتقال جنسی در سال ۹۷ و نیمه اول امسال به ۴۸.۶ درصد افزایش یافته است. به‌طوری‌که آمار زنان مبتلا به ویروس اچ‌آی‌وی از ۱۸ درصد به ۳۱ درصد در یک سال گذشته رسیده است. یعنی حدودا ۲ برابر شده است.

علیرضا رئیسی گفت: رفتارهای جنسی در کشور در حال افزایش است. به طوری که در بین مبتلایان شناسایی‌شده سال ۹۷ و نیمه اول امسال ابتلا با سرنگ مشترک به ۳۱ درصد کاهش یافته و موارد انتقال جنسی به ۴۸.۶ درصد افزایش یافته است. انتقال مادر به نوزاد هم به ۲.۶ درصد رسیده است.

  • روابط جنسی غیرایمن

رئیس کانون سراسری درمانگران اعتیاد کشور در این زمینه به ایسنا گفت: برخی تحقیقات نشان می‌دهد که بروز ویروس اچ‌آی‌وی طی سال‌های اخیر در زنان ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش یافته که این موضوع ناشی از رفتارهای غیرایمن جنسی است. البته این موضوع باعث نشده که آمار زنان مبتلا به ایدز بیشتر از مردان باشد.

مجتبی غالبی اظهار کرد: جمعیت جوان ایران به دلیل مشکلات اقتصادی، توانایی تشکیل خانواده را ندارند. میزان طلاق و بی‌سرپرست شدن زنان هم رو به افزایش. سیاست‌های تنظیم خانواده هم در حال تغییر است. همه اینها موجب افزایش روابط جنسی غیرایمن شده که یکی از دلایل مهم و اصلی ابتلا به بیماری‌هایی مثل ایدز است. البته  ویروس اچ‌ای‌وی رابطه تنگاتنگی با اعتیاد هم دارد.

این درمانگر اعتیاد اظهار کرد: سازمان بهزیستی در گذشته وسایلی مانند سرنگ، پنبه، الکل وسایل حفاظتی از بیماری‌های جنسی و ... را به صورت رایگان در اختیار مراکز درمان اعتیاد قرار می‌داد تا مراکز آن را میان بیماران توزیع کند.

غالبی افزود: اما درحال‌حاضر معتادانی که تمکن مالی ندارند، بدون دریافت هیچ‌گونه درمانی در سطح شهر پراکنده‌اند. سازمان بهزیستی هم می‌گوید که توانایی پرداخت هزینه‌های آنها را ندارد. در شرایطی که بیمه درمان معتادان قطع شده و سازمان بهزیستی هم از ارائه وسایل بهداشتی خودداری می‌کند، این بیماران باید چه کنند؟

  • جایگاه زنان در جدول ابتلا به ایدز

مرتضی سعادتخواه، کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در گفت‌وگویی با ایسنا با بیان اینکه در سال‌های اخیر ۳۰ تا ۴۰ درصد از موارد شناسایی‌شده در زمینه ابتلا به ایدز را زنان تشکیل می‌دهند، گفت: این مطلب به معنی این نیست که تعداد زنان آلوده بیشتر شده است. بلکه تعداد زیادی از موارد جدیدِ شناسایی‌شده را زنان تشکیل می‌دهند.

وی تاکید کرد: افراد در صورت شک به آلودگی به این ویروس، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه و نسبت به انجام تست اقدام کنند. مثبت بودن نتیجه اولیه مبنی بر آلودگی نیست و نیاز به آزمایش‌های تکمیلی است.

  •  از فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی نترسید

معاون امور توسعه پیشگیری بهزیستی استان بوشهر نیز به ایسنا گفت: موج اول ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی از راه تزریق و سرنگ آلوده، موج دوم انتقال از راه مادر به فرزند و موج سوم از رفتارهای جنسی نامطمئن و پرخطر است کشور ما هنوز وارد موج سوم نشده است، اما این خطر ما را تهدید می‌کند.

محمد غلامی درباره راه‌های ابتلا به بیماری ایدز گفت: موج اول اعتیاد و از راه تزریق و سرنگ آلوده، موج دوم انتقال از راه مادر به فرزند (بند ناف) و موج سوم از رفتارهای جنسی نامطمئن و غیرایمن رخ می‌دهد. البته کشور ما هنوز وارد موج سوم نشده اما این خطر ما را تهدید می‌کند.

غلامی با اشاره به ضرورت اطلاع‌رسانی صحیح و آگاه کردن مردم در این زمینه تاکید کرد: یک فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی حتی اگر وارد بیماری ایدز شده باشد، فردی نیست که نتواند در جامعه حضور پیدا کند و معاشرت کند یا نتوان با او دست داد.

معاون امور توسعه پیشگیری بهزیستی بوشهر تاکید کرد: ویروس اچ‌آی‌وی به این شکل و با بزاق دهان منتقل نمی‌شود. بلکه این ویروس معمولا و بیشتر مواقع از راه خون یا مواردی که منجر به خونریزی می‌شود، انتقال می‌یابد. بنابراین مردم نباید از اینکه یک فرد مبتلا به اچ‌آی‌وی را ببینند، نگران باشند یا از اینکه کنار او بنشینند و با او تماس داشته باشند، بترسند.

کد خبر 467317

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha