اجماع نظر محققان ابن بوده که طیف نور آبی که از ابزارهای مدرن ساطع می‌شود، به اندازه قابل توجهی ریتم شبانه‌روزی بدن انسان را مختل می‌کند، اما یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که مضرات نور زردرنگ شبانه برای ساعت زیستی بدن، بیش از طیف نور آبی است.

yellow or blue light

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نیو اطلس، در یک دهه اخیر اجماع نظر محققان بر آن بود که نور آبی نمایشگرهای تلفن‌های هوشمند و رایانه نظم خواب انسان را مختل می‌کند، آنها برای حل این مشکل فعال کردن حالت شبانه یا کاهش نور نمایشگر گوشی تلفن همراه، تبلت و یا استفاده از فیلترهای رنگی را پیشنهاد می‌کردند.

اما اکنون نتیجه یک پژوهش محققان دانشگاه منچستر، دقت نتیجه‌گیری‌های پیشین را زیر سوال برده است، نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که نور آبی نمایشگرها در حدی که ادعا شده باعث بروز اختلال در خواب نمی‌شود.

محققان در این مطالعه برای بررسی تاثیر خاص رنگ بر سیستم‌های شبانه‌روزی، یک سری آزمایش بر روی موش انجام دادند. در این مطالعه با استفاده از نورپردازی چند رنگی مشخص شد که نور زرد بیشتر از نور آبی بر رفتارهای شبانه‌روزی حیوانات تأثیر می‌گذارد. این مطالعه ثابت کرد که این نور زرد رنگ شبانه است که می‌تواند ساعت زیستی بدن را مختل کرده و باعث کاهش کیفیت خواب شود.

چطور ساعت بیولوژیک بدن را با بهار تنظیم کنیم؟

در چشم انسان سلول‌های حساسی وجود دارند که به جای کمک به مشاهده محیط اطراف، نور را حس می‌کنند تا سیستم بینایی انسان را در طول شبانه‌روز مدیریت کنند. وقتی این سلول‌ها نور را حس کنند، مولکولی به نام ملانوپسین تولید می‌کنند که به بخش‌هایی از مغز هشدار می‌دهد تا گوش به زنگ و بیدار بمانند. ملانوپسین به تنظیم خواب بدن هم کمک می‌کند.

پیش از این تصور می‌شد ملانوپسین در برابر نور آبی به شدت حساس است و لذا تابش این نور باعث هشیاری مغز می‌شود، اما این مطالعه جدید ثابت کرد که نور زرد رنگ بیشتر از نور آبی باعث تحریک این مولکول می‌شود. البته برای افزایش دقت این نتیجه‌گیری هنوز باید آزمایش‌های بیشتری انجام شود.

نتایج این مطالعه در نشریه Current Biology منتشر شده است.

کد خبر 471249

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha