به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، برلیانت بزرگمهر مشاور رئیس انجمن تغذیه ایران گفت: آلودگی هوا فقط بر ریهها تاثیر ندارد، بلکه بر سایر ارگانهای بدن نیز تاثیر میگذارد. هوای آلوده علاوه بر آنکه میتواند به بروز سرطان ریه منجر شود، بر قلب و عروق نیز تاثیر بسیار مشهودی دارد و میتواند باعث سکته قلبی و سکته مغزی شود، چراکه هنگام آلودگی هوا اکسیژن کافی به مغز نمیرسد و علائم عصبی مانند تحریکپذیری، عصبانیت، خستگی، اختلال در یادگیری و... در فرد افزایش مییابد.
وی با اشاره به عوارض آلودگی هوا بر دستگاه گوارش ادامه داد: بیاشتهایی یکی از عوارض آلودگی هواست. همچنین باعث اختلال در حرکات روده و هضم و جذب مواد غذایی میشود. عارضههای پوستی، حساسیتهای چشمی و سایر عوارض آلرژیک از دیگر مشکلاتی است که آلودگی هوا برای بدن ایجاد میکند. البته بدن انسان نیز سیستم قوی برای مقابله با عوامل بیماریزا دارد؛ دستگاه گوارش، ریهها و پوست همگی سدهای دفاعی بدن برای مقابله با آلودگی هواست، اما باید توجه کرد در صورتی که میزان سموم منتقلشده به بدن افزایش یابد، احتمال مقابله با آن کاهش خواهد یافت.
- در روزهای آلوده این غذاها را نخورید
بزرگمهر به برشماری عوامل تغذیهای تاثیرگذار بر سیستم سمزدایی کبد اشاره کرد و گفت: برخی از مواد غذایی میتوانند بر سیستم سمزدایی کبد تاثیر منفی داشته باشند به طور کلی تغذیه غلط و سوءتغذیه، افراط در مصرف برخی مواد غذایی مانند موادغذایی سرخکرده، مصرف نوشابههای گازدار که دارای اسید فسفریک زیادی بوده و مانعی برای جذب کلسیم است، مصرف مواد گوشتی فراوریشده مانند سوسیس، کالباس و... همگی از مواردیاند که میتواند سمزدایی کبد را دچار اختلال کند.
- مواد غذایی موثر در سمزدایی بدن
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی در ادامه عوامل تقویتکننده سیستم سمزدایی بدن را نیز اینگونه برشمرد: مواد مغذی که دارای ویتامین A و به ویژه پیشسازهای ویتامین A هستند که بیشتر در منابع گیاهی موجود است، ویتامین E، ویتامین D و سلنیوم از عوامل موثر بر سیستم ایمنی و سمزدایی بدن هستند.
وی به تشریح مواد غذایی موجود در هر گروه پرداخت و افزود: جگر، زرده تخممرغ، سبزیهای دارای برگ سبز، سبزیها و میوههای زرد و نارنجیرنگ مانند هویج و گوجهفرنگی، طالبی، زردآلو، هلو و آلو از منابع غنی ویتامین A هستند. منابع غذایی ویتامین E نیز عمدتا در مواد غذایی گیاهی و جوانهها به خصوص غلات دارای سبوس و روغنهای مایع گیاهی وجود دارد. همچنین ویتامین C عمدتا در مرکبات شامل پرتقال، لیموشیرین و نارنگی و همچنین در کیوی، توتفرنگی، فلفل سبز و گوجهفرنگی به میزان قابل توجه وجود دارد. سلنیوم موجود در مواد غذایی گیاهی نیز به میزان سلنیوم خاک بستگی دارد در صورتی که مواد غذایی خاکی با منابع غنی سلنیوم رشد کنند میزان سلنیوم موجود در گیاه هم به میزان کافی خواهد بود.
بزرگمهر در ادامه سایر مواد غذایی دارای منابع سلنیوم را که در تقویت سیستم سمزدایی بدن موثر است، محصولات دامی معرفی کرد و گفت: گوشت قرمز، مرغ، محصولات دریایی، جگر و ماکیان از منابع غنی سلنیوم هستند. البته متاسفانه با نگاه بیشتر به مواد غذایی تشکیلدهنده سبد غذایی افراد به ویژه جوانان و نوجوانان درمییابیم منابع غذایی نام بردهشده در زمره موادغذایی مصرفیشان قرار ندارد و بیشتر فستفود، نوشابه، غذاهای فراوریشده و... مصرف میکنند.
- چگونگی تامین ویتامین D در روزهای آلوده
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی ضمن موثر دانستن مصرف آب کافی در روز برای دفع مناسب سموم از بدن تصریح کرد: مصرف مواد حاوی فیبر مانند حبوبات و غلات از منابع مهم موثر در جلوگیری از بروز عوارض آلودگی هواست. از طرفی تاثیر ویتامین D در افزایش مقاومت بدن در مقابله با بیماری و عارضهها ثابت شده است به گونهای که مصرف ویتامینD در حفظ سلامت قلب و عروق، تنظیم فشارخون، پیشگیری از خطر ابتلا به سرطان و... مشخص است. یکی از منابع مهم تامین ویتامین D تابش مستقیم نور خورشید است، اما از آنجا که در این روزهای آلوده آلایندهها و ذرات گردوغبار مانع تابش مستقیم اشعه ماوراءبنفش به پوست و جذب ویتامین D میشود بهتر است از داروهای مکمل برای تأمین ویتامین D استفاده شود.
وی در پایان مصرف ماهی و سایر محصولات دریایی را به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا۳ در افزایش مقاومت بدن موثر دانست و افزود: شیر و سایر لبنیات نیز در بهبود کارکرد و مقاومت بدن در برابر بیماریها مفیدند، چراکه دارای کلسیم، مقادیر قابل توجهی ویتامینهای گروه B و روی است که در تقویت سیستم ایمنی و عصبی بدن موثر است.
نظر شما