بسیاری می‌پرسند: «قاسم سلیمانی» کیست؟ چگونه قاسم سلیمانی، سرباز و بسیجی لاغر اندام، خوش‌رو و خجالتی جبهه‌ها، تبدیل شد به فرمانده خاورمیانه؟ پدر و مادرش کیستند؟ همسر، خانواده و فرزندانش کیستند؟ دوستانش کیستند؟ حال که چگونگی درگذشتت را می‌دانیم، چگونه اما زندگی کرد؟

سردار شهید قاسم سلیمانی

به گزارش همشهری آنلاین، «قاسم سلیمانی» نام او است. فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، (شاخه برون‌مرزی سپاه ). « فرمانده خاورمیانه»، «ژنرال وحشت»، « فرمانده در سایه»، «فرمانده مرموز»، «دشمن نامیرا»، «فرمانده بی‌سایه»، ‏‏«مهندس امنیت خاورمیانه»، «نفر اول خاورمیانه» برخی از القاب او در رسانه هاست. نشریه آمریکایی «فارین‌پالیسی» سال‌ها قبل او را یکی از ١٠ فرد قدرتمند دنیا در بخش «دفاع و ‏امنیت» نامید. برای مردم ایران اما « مالک اشتر زمان» و «شهید زنده»بود؛ تعبیری که مقام معظم رهبری برایش به کار برده بود. خودش اما قاسم سلیمانی را «سرباز صفر ولایت» می‌دانست. 
به هر روی اینها بخشی از توصیف های دوست و دشمن است در مورد او که کم هم نیستند، نه دوستانش و نه دشمنانش. حال اما شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی است. از سیزدهم دی ماه که ترور شد تا شهید شود و سردار دل‌ها برای دوستانش.

سردار سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه   ساعت ۱ بامداد جمعه ۱۳ دی ماه، در حوالی فرودگاه بغداد و طی یک عملیات تروریستی توسط پهباد نیروهای آمریکایی، ترور و به درجه رفیع شهادت رسید. در این حادثه، دو خودروی حامل سردار سلیمانی، ابومهدی مهندس، معاون حشد الشعبی و 8 نفر از همراهانشان که از نیروهای حشدالشعبی و سپاه پاسداران بودند، مورد هدف ۳ موشک لیرزی نقطه زن پهباد آمریکایی قرار گرفتند و همه آنها که به شهادت رسیدند.
پس از این حادثه تروریستی، وزارت دفاع آمریکا مسئولیت این عملیات را برعهده گرفت وگفت که به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اقدام به ترور، سردار قاسم سلیمانی و همراهنش کرده است. 


اما «قاسم سلیمانی» کیست؟ چگونه قاسم سلیمانی، سرباز و بسیجی لاغر اندام، خوش‌رو و خجالتی جبهه‌ها، تبدیل شد به سردار سلیمانی خاورمیانه؟ پدر و مادرش کیستند؟ همسر، خانواده و فرزندانش کیستند؟ دوستانش کیستند؟ حال که چگونگی درگذشتت را می‌دانیم، چگونه اما زندگی کرد؟
طبیعتا روایت ها از زندگی شخصی سردار سلیمانی زیاد نیست. حتی حال که شهید هم شده باز اطلاعات زیادی از زندگی اش در دست نیست. چه بسا همین امر دلیلی محکم برای سلامت شخصیتی وی باشد چه آنکه اگر زندگی شلوغ و پیچیده‌ای داشت قطعا بیش از اینها دیده می شد و به چشم می آمد. برای بیان سلامت مالی این سردار همین بس که علی شیرازی نماینده ولی فقیه در سپاه قدس درباره زندگی اقتصادی سلیمانی می‌گوید که که او در دوران فعالیتش هیچ حق مأموریتی نگرفت و «گاهی به من می‌گفت که من در خرج زندگی زن و بچه خود می‌مانم.

  • پدر و مادر حاج قاسم و روستای قنات ملک

«قنات ملک»، روستای پدری شهید قاسم سلیمانی است از توابع رابر کرمان.  سه روستا در کنار ‏هم، ساکنانی از طایفه سلیمانی را از ده‌ها سال پیش در خود جای داده است. تصاویری از حضور سردار سلیمانی در کنار مادر و پدرش منتشر شده است، تصاویری که گرچه زیاد نیستند، اما احترام بسیار او برای پدر و مادرش درآنها کاملا آشکار است. پدر و مادری که هر دو اهل قنات ملک و از طایفه سلیمانی هستند.  
حاج‌حسن، پدر قاسم سلیمانی است ‏که سال۹۶ در ٩٥سالگی درگذشت. حاج حسن همه عمرش را در قنات ملک ماند. به گزارش روزنامه شهروند، اهالی روستاهای منطقه حضور حاج‌حسن و همسرش را مایه کمک بسیاری برای منطقه می‌دانند. «رضا» اهل روستای نصرت‌آباد ‏می‌گوید: «به روستای ما یک‌سال بعد از قنات ملک آب و گاز دادند، ولی اگر اصرار حاجی نبود ‏شاید هنوز هم آب نداشتیم. آنها ‏می‌توانستند راحت بروند و ساکن تهران شوند، ولی ماندند و همیشه هم از این مردم احترام و ‏عزت دیدند.‏
فاطمه سلیمانی، نام مادر سردار شهید قاسم سلیمانی است که ۱۵ فروردین ۱۳۰۲ در روستای قنات ملک متولد شد و ۱۸ شهریور ۱۳۹۲ درگذشت.
به گزارش تابناک از جمله نکات قابل تأمل در مورد سردار شهید قاسم سلیمانی، ارادات ویژه ایشان به مادر بزرگوارشان بود که در ایام حیات مادر و علی رغم همه مشغله‌های کاری، هیچگاه سر زدن به او از دستور کار شهید سلیمانی خارج نمی‌شد.

سردار قاسم سلیمانی و مادرش فاطمه سلیمانی
سردار قاسم سلیمانی و پدرش حاج حسن سلیمانی


آرامگاه مادر شهید سلیمانی در گلزار شهدای روستای  قنات ملک و در فضایی ما بین بخش شهدا و بخش دیگر قبرستان قرار دارد. محبوبیت سردار سلیمانی در میان آحاد مردم ایران و نیز شیعیان عراق به قدری بود که هم در مراسم ختم مادرشان مرحومه فاطمه سلیمانی و هم در مراسم ختم پدرشان حاج حسن سلیمانی، بسیاری از مقامات لشگری و کشوری ایرانی و عراقی حاضر بودند.
۱۸ اسفند ۱۳۹۶، همزمان با میلاد حضرت زهرا (س) و روز مادر تصویری از شهید قاسم سلیمانی منتشر شد که وی را در حالت قرائت قرآن بر سر مزار مادرش در روستای قنات ملک شهرستان رابر نشان می‌داد؛ تصویری که آن زمان با واکنش‌های فراوانی در شبکه‌های مجازی رو به رو شد و ارادت ویژه شهید سلیمانی به مادرش را نشان می‌داد.

تصویر سردار قاسم سلیمانی بر سر مزار مادرش که با واکنش های زیادی همراه شد
  • خواهر و برادرهای حاج قاسم

حاج قاسم سلیمانی فرزند یک خانواده پرتعداد بود. او چهار خواهر و برادر دارد و خود فرزند وسطی در این خانواده است.  بزرگترین فرزند این خانواده یک خواهر متولد ۱۳۳۳ است. حاج قاسم فرزند وسط و سهراب سلیمانی هم برادر کوچک خانواده است. اطلاعات بیشتری از خانواده آنها در دسترس نیست. جز اینکه سهراب سلیمانی، برادر کوچکتر او روزگار بسیاری با وی کار و زندگی میکرده و جبهه می رفته. بعد ها هم رئیس سازمان زندان های استان تهران می شود.

  • رازهای زندگی حاج قاسم سلیمانی به روایت برادرش

حاج قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در اقدامی تروریستی به شهادت رسید، اما زندگی این سردار بزرگ همراه با راز و رمزهایی بوده است. سردار قاسم سلیمانی در سال‌های اخیر به نامی تبدیل شده بود که لرزه بر اندام آمریکا و اسرائیل و داعش انداخت، سرداری که عکس او با برق نگاه پر صلابتش تصویر اصلی یکی از شماره‌های مجله newsweek شده با تیتری تحت این عنوان: «ابتدا با آمریکا جنگید، الان در حال له کردن داعش است».
حال این سردار فاتح و مقتدر جمهوری اسلامی ایران در اقدامی بزدلانه و تروریستی از سوی آمریکایی‌ها به شهادت رسید، اما زندگی این سردار بزرگ همراه با راز و رمزهایی بوده است که بخشی از آن‌ها از زبان برادر کوچکتر این سردار فاتح بیان شده است.
زندگی خصوصی این سردار ایرانی قطعاً برای خیلی از مردم به ویژه جوان‌های ایرانی جالب توجه است. سهراب سلیمانی، برادر کوچک‌تر سردار سلیمانی که در سال های گذشته مدیرکل زندان‌های استان تهران هم بوده در مورد روحیات و نحوه زندگی این سردار در گفت‌وگویی که سال ۹۴ با فارس داشته است، می‌گوید: سردار سلیمانی تنها متعلق به خانواده ما نیست، حاج قاسم در خانواده ما متولد شده، اما متعلق به خانواده ما نیست بلکه متعلق به کشور و مردم شیعه است.
سلیمانی در ادامه به روزهای ورود حاج قاسم به سپاه اشاره می‌کند و می‌گوید: پدرم کار کشاورزی می‌کرد و ما به نوعی عشایر محسوب می‌شویم البته من و حاج قاسم از استان کرمان کوچ کردیم.
سلیمانی در خصوص روحیات سردار سلیمانی می‌گوید: حاج قاسم خیلی وقت نمی‌کند به خانواده برسد، اما بسیار آدم عاطفی است.
برادر این ژنرال ایرانی می‌گوید که حاج قاسم مسئولیت‌های زیادی داشت و حتی بعد از جنگ به منطقه شرق کشور آمد و ناامنی‌هایی را که در آن منطقه بود رفع کرد، الان هم علی‌رغم اینکه در نیروی قدس است و به سختی به زندگی خود می‌رسد، اما توجه‌اش به اطرافیان کم نشده و به همین جهت هم به لطف خدا خانواده ما حاشیه‌ای ندارد.

سهراب سلیمانی ، زینب و خواهرش دختران سردار قاسم سلیمانی
  • شایعاتی درباره زندگی خصوصی

سلیمانی در خصوص شایعات مطرح شده مبنی براینکه پسر شهردار تهران داماد حاج قاسم سلیمانی است، گفت: به هیچ عنوان این موضوع صحت ندارد، یکی از دخترهای حاج قاسم ازدواج کرده، اما نه با پسر شهردار تهران! من با حاج قاسم هم باجناق هستم و هم پسر حاج قاسم با دختر من ازدواج کرده که یک ماه پیش هم خدا نوه دو قلوی مشترکی نصیب ما کرد، حاج قاسم دو دختر و یک پسر دیگر هم دارد که مشغول تحصیل هستند.
شایعه زیاد است، مثلا یک مدتی می‌گفتند که عماد مغنیه داماد خانواده ما است در حالی که اینطور نبود، ارتباط عاطفی برقرار بود، اما اینکه نسبت سببی یا نسبی داشته باشیم، اینگونه نبوده است.
سلیمانی درباره ارتباط عاطفی و خانوادگی سردار سلیمانی با عماد مغنیه می‌گوید: شهید جهاد مغنیه فرزند عماد بسیار آدم عاطفی، مهربان و باغیرتی بود و حتی در ایام فوت مادرم تقریباً جهاد در بسیاری از مواقع همراه حاج قاسم بود، برادرم به شدت با محافظ مخالف است و شاید الان دغدغه فرمانده سپاه هم بیشتر روی حفاظت از ایشان باشد.
عماد از ما که برادر حاج قاسم هستیم بیشتر از او محافظت می‌کرد و در فضاهای عمومی پشت حاج قاسم می ایستاد که اگر خدای ناکرده تیری شلیک می‌شود به او اصابت کند نه به حاج قاسم، جهاد هم نسبت به برادرم تعصب داشت.

محمدرضا سلیمانی و برادرش، دو پسر سردار قاسم سلیمانی در کنار مادرشان
محمدرضا سلیمانی پسر سردار قاسم سلیمانی  در کنار پسر شهید احمد کاظمی
جهاد مغنیه فرزند عماد مغنیه 

حاج قاسم وهمسرش دو دختر و دو پسر دارند که به تبع وضعیت امنیتی شهید سلیمانی اطلاعات خاصی از آن‌ها در دست نیست. البته زینب سلیمانی که ظاهرا دختر کوچک است برای مدتی در اینستاگرام فعال بود و حتی صفحه او، بعد از واکنشی به صبا کمالی در جریان ماجراهای مربوط به دختر آبی توسط اینستاگرام بسته شد.
البته شایعه‌های جدی نیز در خصوص این خانواده وجود داشت مثل اینکه زمانی می‌گفتند عماد مغنیه، داماد این خانواده است و زمانی دیگر می‌گفتند که پسر شهردار تهران داماد حاج قاسم سلیمانی است. اما واقعیت این است که قاسم سلیمانی و برادرش (سهراب) که مدتی مدیرکل زندان‌های استان تهران بود، با دو خواهر ازدواج کردند و در واقع باجناق هستند. فرزندان این دونفر هم که هم پسرخاله و دختر خاله و هم پسرعمو و دخترعموی هم به حساب می‌آیند نیز با هم ازدواج کردند و یک فرزند هم دارند. 
تنها تصاویری که از همسر شهید در دست است تصاویر مربوط به دیدار مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری پس از شهادت سردار سلیمانی است.

از راست همسر و دختر شهید سلیمانی و مقام معظم رهبری
همسر شهید سپهبد قاسم سلیمانی
  • خانه قاسم سلیمانی کجاست؟ وضعیت اتاق او چگونه است؟

خانه شهید سلیمانی در شهرک شهید دقایقی واقع است. شهرکی در محله شیان تهران و در کنار پارک جنگلی لویزان که قاسم سلیمانی در کنار دو همرزم خود یعنی محسن رضایی و محمدباقر قالیباف در آن زندگی می‌کرد. خانه‌ای با حفاظ‌های بلند در دل یک شهرک سازمانی سپاه که آن‌طور که ایرنا گزارش کرده، داخل آن و اتاق مخصوص سلیمانی نیز به شکلی متفاوت با خانه‌های معمول در ذهن ما، چیدمان شده است: «تابلوهای فراوانی از تصاویر شهدا، حرم حضرت‌زینب‌(س)، امام‌حسین(ع) به دیوار نصب شده…همچنین دست نوشته‌هایی از سردار شهید سپاه اسلام در خصوص خانواده‌های شهدای مدافع حرم به چشم می‌خورد.»

اتاق و خانه شهید سپهبد قاسم سلیمانی
تصویری از خانه شهید قاسم سلیمانی 

تصویری از خانه شهید قاسم سلیمانی

 اما شهرک شهید دقایقی کجاست و به عبارت دیگر، سردار قاسم سلیمانی در کدام منطقه از تهران ساکن بود؟. به گزارش هفت صبح، به طور کلی، مسئولین سپاه در سه نقطه از تهران سکونت دارند. نخست شهرک شهید محلاتی که البته به دلیل بافتی که بعدها به خاطر حضور سپاهی‌ها پیدا کرد برای دیگر مسئولین هم مطلوب شد و مثلا چند وزیر دولت احمدی‌نژاد و نیز خانواده پدری رئیس‌جمهور سابق در آنجا سکونت داشتند. دوم شهرک شهید دقایقی در میانه جنگل‌های لویزان که محل سکونت فرماندهانی مثل محسن رضایی و قاسم سلیمانی است و شهردار سابق تهران، محمدباقر قالیباف هم در همسایگی هم‌رزم‌های دیروز خود زندگی می‌کند. سوم هم، شهرکی به نام شهید کلاهدوز در نزدیکی ستاد فرماندهی سپاه که ظاهرا این روزها محل سکونت دو فرمانده سابق این نهاد، یعنی رحیم‌صفوی و عزیز جعفری است.شهرک شهید دقایقی، در واقع در دل جنگل‌های لویزان و در محله شیان ساخته شده است. در مورد محله لویزان و به طور مشخص که شهرک در آن قرار گرفته، سایت پیاده اطلاعات جالب توجهی دارد.
به گزارش این سایت که به طور تخصصی به شناخت شهر می‌پردازد، سابقه این محله به حدود صد سال پیش باز می‌گردد: «بخشی از ده لویزان متعلق به رضا هروی از تهرانی‎های سرشناس اون دوران بوده که اولین مدرسه لویزان را هم، او افتتاح می‌کند. شیان، هم آبادی قدیمی بوده که وسعت زیادی داشته است. این آبادی در اثر حمله افغان‌ها تخریب می‌شود اما همچنان خرابه‌هایی از اون دوران در این محله باقی مانده است. بیشتر زمین‌های شیان بعدها به شخصی به نام تیرداد بارسقیان که حسابدار دبیرستان البرز بوده تعلق می‌گیرد و بارسقیان بعد از مدتی بخشی از این اراضی را به دبیران مدرسه می‌فروشد.»
با این حال، اطلاعات درستی از نحوه ساخت این شهرک در دست نیست اما به نظر می‌رسد که انتخاب محل این شهرک، کاملا با ملاحظات امنیتی صورت گرفته کما اینکه در حال حاضر نیز این شهرک بیش از هر چیز وجهه امنیتی دارد و حتی در سال ۱۳۹۳ که بحث برخی از ساخت‌وسازها در این شهرک، رسانه‌ای شده بود، یکی از اعضای وقت شورای شهر صراحتا گفت که این مباحث امنیتی است.

نام شهرک از نام شهید اسماعیل دقایقی برداشته شده است. شهیدی که متولد سال ۱۳۳۳ در بهبهان بود و در عملیات کربلای ۵ در هنگام انجام مأموریت شناسایی در شلمچه، توسط هواپیمای جنگنده نیروی هوایی ارتش عراق مورد اصابت موشک قرار گرفت و به شهادت رسید.
به شکل جالبی نام این شهرک با سرنوشت دو نفر از ساکنان آن یعنی محسن رضایی و قاسم سلیمانی گره خورده است. چرا که اسماعیل دقایقی نخستین فرمانده تیپی به نام بدر متشکل از نیروهای مجاهدین عراقی و بعدها اسرای عراقی داوطلب (مشهور به احرار) بود که توسط محسن رضایی تاسیس و اسماعیل دقایقی به عنوان نخستین فرمانده تیپ بدر منصوب شده بود. این تیپ بدر، در حقیقت ریشه اصلی همین جریان حشدالشعبی است که مورد راهنمایی حاج قاسم سلیمانی قرار می‌گرفتند و نایب رئیس آن در کنار شهید سلیمانی به شهادت رسید.

«قاسم سلیمانی سال ۱۳۳۵ در روستای کوهستانی و دورافتاده قنات ملک در استان کرمان به دنیا آمد. وی در ۱۲ سالگی، پس از پایان تحصیـلات دوره ابتدایی، زادگاه خود را ترک کرد و مشغول به کار بنایی در کرمان شد.
چندی بعد به عنوان پیمانکار در سازمان آب مشغول به کار شد و در همان سال‌ها نیز فعالیت‌های انقلابی خود را آغاز کرد. وی پس از پیروزی انقلاب، به عضویت مجموعه «سپاه افتخاری» که به وسیله پدر شهید قاضی تاسیس شده بود، درآمد.
با شروع جنگ تحمیلی، وی راهی جبهه شد و کمی بعد، فرمانده بسیجی‌های هم‌ولایتی‌اش شد و سپس لشکری از همین بسیجی‌ها تشکیل داد و به لشکر ۴۱ ثارالله شهرت یافت. وی در طول دوران دفاع مقدس، با لشکر تحت‌ امر خود در عملیات‌های زیادی از جمله، والفجر ۸، کربلای ۴، کربلای ۵ و تک شلمچه حضور موثر داشت. سردار سلیمانی ۴ بهمن ۱۳۸۹ درجه سرلشکری و در ۱۳ دی ۱۳۹۸ پس از شهادت به درجه سپهبدی نائل شد. 

  • جانبازی در جنگ ایران و عراق

قاسم سلیمانی اولین بار در آذر ۱۳۶۰ در عملیات مشترک ارتش و سپاه بنام عملیات طریق القدس در غرب سوسنگرد بر اثر انفجار گلوله خمپاره از دست راست و شکم به شدت مصدوم شد دو انگشت وسط دست راست ایشان یادگار جراحت آن دوران است.

 با پایان جنگ، لشکر ۴۱ ثارالله به فرماندهی سردار سلیمانی به کرمان بازگشت و درگیر جنگ با اشراری شد که از مرزهای شرقی کشور هدایت می‌شدند.
وی سال ۱۳۷۶، وقتی ۴۱ ساله بود هم‌زمان با اوج‌گیری طالبان در افغانستان، از سوی مقام معظم رهبری، فرماندهی کل قوا، به تهران فراخوانده و به فرماندهی نیروی قدس سپاه منصوب شد.

سردار قاسم سلیمانی در جنگ تحمیلی

  • شروع محبوبیت و مجروحیت در سوریه

محبوبیت سردار سلیمانی از جنگ علیه داعش در خط مقدم عراق و سوریه شروع شد و هنوزم هم این محبوبیت پیوسته ادامه دارد. خبر کمتر شنیده شده از سردار سلیمانی به جراحت او در یکی از عملیات علیه داعش در سوریه باز می گردد که خبرنگار سوری در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اولین بار در سال ۱۳۹۶ از آن پرده برداشت.

سردار سلیمانی در سوریه

  • دریافت نشان ذوالفقار

شهید سلیمانی اولین فرمانده ای بود که پس از انقلاب و در تاریخ  ۱۹ اسفند ۱۳۹۷نشان ذوالفقار را مقام معظم رهبری دریافت کرد.
به طور خلاصه می‌توان گفت که شهید سلیمانی نقش مهمی در دادن قدرت نظامی به حزب‌الله لبنان، عقب راندن اسرائیل از جنوب لبنان، جنگ افغانستان، شکل‌دهی به فضای سیاسی عراق پس از سرنگونی صدام حسین، تغییر روند جنگ داخلی سوریه و مقابله با داعش در عراق داشته‌است. وی تا پیش از حضور آشکار در جنگ علیه داعش در عراق، از حضور در انظار عمومی پرهیز می‌کرد.

سردار سلیمانی سال۹۷ نشان ذولفقار را از رهبری دریافت کرد

جنگ با داعش

پس از یورش پیکارجویان افراطی دولت اسلامی عراق و شام (داعش) در ژوئن ۲۰۱۴ (خرداد ۱۳۹۳) به شمال عراق و تصرف برخی از شهرهای این کشور از جمله موصل و تکریت و از هم پاشیدن ارتش عراق و ناتوانی نیروهای مسلح این کشور در نبرد با داعش و پس از جدی شدن خطر تصرف بغداد (پایتخت عراق) توسط این گروه تروریستی، روزنامه ساندی تایمز انگلیس، وال‌استریت ژورنال و نیویورک تایمز مدعی شدند ایران فرماندهی ارتش از هم فروپاشیده عراق را برعهده گرفته تا با نیروهای گروه تروریستی داعش مقابله کند. قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران، عملیات دفاع از بغداد پایتخت عراق را در مقابل حملات نیروهای گروه تروریستی داعش، فرماندهی می‌کرد. یک منبع عراقی مدعی شد: سلیمانی با ۶۷ مشاور ارشد خود به عراق سفر کرد و فرماندهی عملیات‌ها را برعهده گرفت و بر استقرار نیروهای عراقی و برنامه‌ریزی برای عملیات، نظارت داشته‌است.

  • اعلام پایان خلافت داعش

پنجشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۶ قاسم سلیمانی طی سخنرانی در مراسم چهلمین روز کشته شدن مرتضی حسین‌پور شلمانی با یادآوری پیامش به مناسبت کشته شدن محسن حججی و وعده انتقام در آن، بیان داشت که «کمتر از سه ماه دیگر اعلام پایان داعش و حکومت داعشی در این کره خاکی خواهد بود.» دو ماه بعد و در پایان آبان ۹۶ سلیمانی در پیامی به مقام معظم رهبری با اشاره به «اتمام عملیات آزادسازی بوکمال» از پایان داعش خبر داد و آن را به عنوان یک «پیروزی بسیار بزرگ و سرنوشت‌ساز» به رهبری تبریک گفت. سلیمانی در این پیام با «آمریکایی ـ صهیونیستی» خواندن داعش، خسارت‌های ناشی از عملیات این گروه در عراق و سوریه را ۵۰۰ میلیارد دلار برآورد کرد و «طراحی و اجرای» آنها را به «رهبران و سازمان‌های مرتبط با آمریکا» نسبت داد. رهبری نیز با ارسال نامه ای به سلیمانی ضمن تبریک به وی گفت که «شما با متلاشی ساختن توده سرطانی و مهلک داعش نه فقط به کشورهای منطقه و به جهان اسلام بلکه به همه ملت‌ها و به بشریت خدمتی بزرگ کردید. 

  • ترور و شهادت 

سردار قاسم سلیمانی در حمله پهباد آمریکایی به فرودگاه بغداد در بامداد جمعه ۱۳دی ۱۳۹۸ ترور شد. در این حمله ابومهدی المهندس از فرماندهان حشد الشعبی به‌همراه ۱۰ تن دیگر شهید شدند. وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که دستور این حمله هوایی را دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری این کشور صادرکرده‌است.  

سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس فرمانده حشد الشعبی
  • تشییع جنازه و خاکسپاری

۲۴ دی ۱۳۹۸، پیکر شهید سپهبد قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و سایر شهدای عملیات «رعد کبود» در بغداد و کاظمین و با حضور هزاران نفر از مردم عراق تشییع شد. 
۱۵ دی ۱۳۹۸، پیکر شهدای مقاومت در شهرهای اهواز و مشهد تشییع شد. به گزارش نیویورک تایمز جمعیت تشییع کنندگان در این دو شهر میلیون‌ها نفر بود که خواستار انتقام ایالات متحده بودند.
۱۶ دی ۱۳۹۸، پیکر شهدا در شهرهای تهران و قم تشییع شد.
نماز شهدا  به امامت مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران اقامه شد. رهبری با چشمانی اشکبار بر پیکر شهدا نماز خواندند.
مراسم تشییع تهران با جمعیت چند میلیونی مردم برگزار شد چنانکه بسیاری از رسانه‌ها آن را شلوغ‌ترین مراسم تشییع پس از تشییع امام خمینی دانستند. مراسم خاکسپاری قاسم سلیمانی هم ۱۷دی ۱۳۹۸ در کرمان برگزار شد.

  • آخرین وصیت سردار شهید قاسم سلیمانی

سردار سپهبد سلیمانی در اخرین وصیت نامه خود خطاب به همسرش نوشت: «همسرم من جای قبرم را در مزار شهدای کرمان مشخص کرده ام. محمود می‌داند. قبر من ساده باشد مثل دوستان شهیدم. بر آن کلمه سرباز قاسم سلیمانی بنویسید نه عبارت‌های عنوان دار»

آخرین وصیت سردار سلیمانی خطاب به همسرش

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمان گفته است که منظور سردار سلیمانی در مورد محل دفن اش، در کنار مزار شهید حسین یوسف‌الهی بوده است.

حضور میلیونی مردم تهران در تشییع سپهبد شهید قاسم سلیمانی

کد خبر 476894

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز