۱۳ ماه از انتشار بوی نامطبوع در تهران می‌گذرد اما هنوز مقصر یا مقصران اصلی آن شناسایی نشده‌اند و تقریبا هر هفته نیز یک متهم جدید به متهمان فعلی افزوده می‌شود. حالا به گفته مدیران شهری، یکی از احتمالات بوی بد، رها شدن فاضلاب خام در ۴۰۰ نقطه پایتخت است.

بوی نامطبوع

به گزارش همشهری آنلاین، از زمان انتشار بوی بد در مناطقی از شهر تهران تاکنون دلایل متعددی نام برده و احتمال داده شده است؛ از آمونیاک و گوگرد گرفته تا سایت دفع پسماند در آرادکوه (مجتمعی در کیلومتر ۲۳ جاده قدیم تهران- قم، واقع در جنوب کهریزک). اما هنوز متهمی قطعی برای این مساله پیدا نشده است.

شهرداری تهران مدتی پیش چند دستگاه برای یافتن منشأ بوی نامطبوع که بسیار آزاردهنده است و شهروندان تهرانی و حتی ساکنان حومه این شهر را کلافه کرده است، خریداری کرده اما این دستگاه‌ها هنوز به کشور نرسیده‌اند که بخواهند به یافتن دلیل یا دلایل بوی بد کمکی کنند.

  • بررسی تمام سناریوهای احتمالی

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در این رابطه به فارس گفت: گزارشی تهیه و در جلسه شورای شهر مطرح و مقرر شد که یک گروه کارشناسی با استفاده از نیروهای دانشگاهی تشکیل تا کاملاً بیطرفانه به این موضوع رسیدگی شود.

شینا انصاری با بیان اینکه تمام سناریوهای احتمالی بررسی می‌شود، گفت: موضوع بوی نامطبوع تهران پیچیدگی‌های زیادی دارد و با موضوع آلودگی هوا متفاوت است. ممکن است آلاینده‌های منتشرشده اولیه در شرایط خاص ترکیب و باعث ایجاد آلاینده ثانویه شوند. بنابراین برای رسیدن به کانون یا کانون‌های آلایندگی باید کارهای تحقیقاتی زیادی انجام شود.

او با بیان اینکه با دستگاه‌های موجود و با روش‌های آزمایشگاهی باید به موضوع بو رسیدگی شود،‌ گفت: باید از تجربیات دیگر کشورها در این زمینه استفاده کرد.

انصاری با اشاره به اینکه گزارش‌هایی که قبلاً تهیه می‌شد، بر اساس پهنه‌بندی و با توجه به تماس‌های ثبت‌شده شهروندان در سامانه ۱۳۷ در خصوص موضوع بو بود، گفت: یکی از سناریوهای کانون بو، جنوب تهران است البته بر اساس ثبت شکواییه‌هایی که داشتیم، بیشترین ثبت در مناطق ۶، ۱۰ و ۱۱ بوده و جالب است که در مناطق جنوبی که در جوار کانون بو هستند، میزان بو کمتر است و در برخی روزها اصلاً نبوده و استشمام نشده است. اما درمجموع نمی‌توان با قطعیت در این مورد صحبت کرد.

  • دستگاه‌هایی که هنوز به کشور نرسیده‌اند

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: ما پرسشنامه‌هایی را بین ادارات محیط زیست مناطق ۲۲‌گانه تهران توزیع کردیم تا در این باره پاسخ دهند و جالب است که در این پرسشنامه مواردی مانند اینکه این بو شبیه چیست؟ شدت بو و غیره آورده شده تا بتوانیم به ریز به این موضوع ورود کنیم.

انصاری با بیان این که شهرداری تهران دو دستگاه جدید برای یافتن منشأ بوی بد تهران خریداری کرده که این دستگاه‌ها هنوز به کشور نرسیده است، گفت: با ورود این دستگاه‌ها و کامل شدن پرسشنامه‌ها می‌توانیم منشأ بو را مشخص کنیم.

به گفته انصاری، در علت‌یابی منشأ بوی بد وارونگی دما، رطوبت هوا، سرعت محدود باد و جهت وزش باد در روزهایی که بوی نامطبوع در تهران منتشر می‌شود، در نظر گرفته می‌شود.

او در پاسخ به این پرسش که آیا شهرداری وظیفه‌ای در قبال خرید این دستگاه‌ها داشته، گفت: به هر حال یکی از سناریوهای بوی بد، مرکز دفن زباله در «آرادکوه» است و این سایت در حیطه وظایف مدیریت شهری است.

  • فاضلاب؛ متهم جدید

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در خصوص دلایل احتمالی بوی بد تهران هم گفت: یکی از سناریوها فاضلاب‌های شهر تهران است که گفته می‌شود در ۴۰۰ نقطه انفصال فاضلاب داریم.

انصاری درباره انفصال فاضلاب توضیح داد: یعنی فاضلاب خام در کانال‌ها رها شده و این بو با توجه به وضعیت اینورژن (وارونگی هوا) بیشتر استشمام می‌شود. چرا که در شرایط اینورژن شهر محصور و لایه دود گرفته دارد و به خاطر همین این بو بیشتر منتشر می‌شود.

وی با بیان اینکه گفته می‌شود منشأ این بو آمونیاک یا گوگرد است، گفت: احتمال اینکه گوگرد باشد، بیشتر است.

  • آرادکوه چقدر مقصر است؟

زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران هم در این خصوص گفت: همچنان در حال پیگیری موضوع بوی نامطبوع در تهران هستیم و می‌دانید که موضوعات متعددی در این باره مطرح است و برای اینکه به یقین برسیم، شهرداری را موظف کردیم دستگاه‌هایی در این زمینه خریداری کند. این کار انجام شده است و قرار این دستگاه‌ها در سازمان مدیریت بحران و احتمالا اداره کل محیط زیست شهرداری نصب شوند.

صدراعظم نوری با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت عادی است، گفت: امیدواریم که در آینده دیگر این بو منتشر نشود، اما ماجرای بوی نامطبوع از سال گذشته آغاز شده و امسال هم این بو استشمام می‌شود. البته انتشار این بو در شرایط خاص وارونگی دما و بارندگی‌ها ایجاد می‌شود و تنها در برخی از مناطق تهران احساس می‌شود. نه همه مناطق.

وی با بیان اینکه برخی سناریوها به دلیل انتشار بو در روزهای بارندگی کنار زده می‌شود، گفت: اگر موضوع انتشار بو به سایت آرادکوه مربوط باشد، ما دائماً در آنجا زباله داریم و باید این بو دائمی باشد و در طول سال استشمام شود. همچنین باید در فصل تابستان که گرمای بیشتری وجود دارد، این بو بیشتر باشد اما نیست.

رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران افزود: درضمن این بو در روزهایی که منتشر شده است، در محدوده آرادکوه استشمام نشده و در مناطقی بوده که کیلومترها با آرادکوه فاصله داشته است. به همین دلیل بعضی از سناریوها مثل آرادکوه کنار می‌روند.

صدراعظم نوری گفت: احتمال می‌رود که این بو از سولفور و یا آمونیاک باشد. به همین دلیل واحدهای آلاینده و کارخانه‌هایی که تولید گوگرد، سولفور یا آمونیاک دارند، بررسی می‌شوند.

وی اظهار کرد: شاید یکی از مقصران انتشار بوی نامطبوع در تهران، کارخانه‌ها باشند که با ورود دستگاه‌های جدید سنجش بو می‌توانیم به راحتی به منشأ دست پیدا کنیم.

  • ربطی به آرادکوه ندارد

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران نیز امروز در همایش پاسداشت روز ملی هوای پاک درباره اجرای طرح کاپ (کاهش پسماند) درباره ارتباط بوی نامطبوع به سایت پسماند آرادکوه گفت: بر اساس داده‌های علمی انتشار آلاینده‌های یک منبع خطی مثل آرادکوه نمی‌تواند ۳۵ کیلومتر دورتر و در برخی نقاط تهران احساس شود. بنابراین انتشار بوی نامطبوع در تهران ارتباطی با مجموعه آرادکوه ندارد.

صدرالدین علیپور گفت: نشانه‌هایی همچون سردی هوا، پدیده اینورژن و افزایش استفاده از مازوت در هنگام انتشار این بوی نامطبوع قطعا با این مساله بی‌ارتباط نیست. البته همه اینها باعث نخواهد شد که ما به مجموعه آرادکوه بی توجه باشیم.

وی تاکید کرد: قطعا در راستای اجرای طرح کاپ کاهش تولید پسماند، تفکیک از مبدأ و تولید انرژی در دستور کار ما خواهد بود. در این مسیر آمادگی داریم نظرات تخصصی که به ما کمک می‌کند تا اجرای طرح کاپ تسهیل شود، می‌پذیریم.

کد خبر 478938

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا راد IR ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۹
    0 0
    طبق نقشه های ماهواره ای تهران بطور متوسط سالی ۱۰ سانت نشست میکند. وقتی به مدت بیش از ۴۰ سال آب سد کرج و لتیان در خاک تهران فرو رود و بصورت فاضلاب لایه های زیرین خاک را بشوید و سست کند، پس از کاهش این روند با لوله کشی فاضلاب و افت سطح این آب که منجر به نشست خواهد شد مسلما بوی این فاضلاب نشست کرده یا فشار سازه های شهری روی آن بیرون خواهد زد.