به گزارش همشهری آنلاین، عصر ایران به نقل از ایت دیس نوشت: دستها اغلب یکی از نخستین بخشهای بدن هستند که نشانههای افزایش سن و پیری در آنها شکل میگیرد، اما تغییراتی هرچند کوچک در آنها مانند قرمز شدن کف دستها یا خشکی پوست میتواند سرنخهایی مهم درباره موضوعاتی دیگر ارائه کند. دستها میتوانند نشانگرهای خوبی برای شرایطی خفیف یا جدی باشند که در قسمتی دیگر از بدن در جریان است. در ادامه به برخی نشانهها در دست اشاره میشود که میتوانند ما را از بروز برخی بیماریها مطلع کنند.
- تغییر رنگ ناخنها
هر دست از استخوان، اعصاب، رگهای خونی، بافت همبند و پوست تشکیل شده است. زیر هر ناخن، بستر ناخن حاوی شبکهای از مویرگهاست. ناخنهای سالم ظاهری صورتی رنگ دارند و میتوانید خون سرشار از اکسیژن را در این مویرگها مشاهده کنید. اگر ذخایر اکسیژن شما تخلیه شده باشد مثلا در موارد بیماریهای ریوی یا قلبی رنگ ناخنها میتواند به آبی تغییر کند و این عارضه به نام سیانوز شناخته میشود.
از مواردی که میتوانند موحب س شوند میتوان به بیماری مزمن انسدادی ریه، آسم، بیماری قلبی مادرزادی، آمبولی ریوی و نارسایی قلبی اشاره کرد. هموگلوبین غیرطبیعی مانند مسمومیت با مونوکسیدکربن نیز میتواند موجب سیانوز شود.
بر همین اساس، از بیمارانی که به بیمارستان مراجعه میکنند درخواست میشود لاک ناخنهای خود را پاک کنند.
- لرزش دست
لرزش در هر دو دست میتواند نشانهای از اضطراب، ترک الکل یا مصرف بیش از حد کافئین باشد. از دلایل دیگر لرزش دستها میتوان به بیماری پارکینسون یا پرکاری غده تیروئید اشاره کرد. گاهی اوقات لرزش دست میتواند به دلیل مصرف داروهای ضد روانپریشی مورد استفاده برای درمان اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی شکل بگیرد.
آستریکسیس، لرزش دست هنگام کشیدن و رو به بالا نگاه داشتن دستها، نشانهای از نارسایی جدی کبد است.
لرزش در یک دست میتواند به واسطه ضعف عصبیعضلانی ناشی از یک سکته مغزی یا تومور مغزی شکل بگیرد.
- تغییر رنگ پوست دستها
زرد شدن رگ پوست دستها یا در واقع پوست کل بدن و قسمت سفید چشمها به بیماری زردی یا یرقان اشاره دارد و نشانهای از بیماری کبد، کیسه صفرا یا پانکراس است.
سردی، رنگپریدگی و پف کردن دستها ممکن است نشانهای از کمکاری غده تیروئید باشد.
کمخونی ممکن است موجب رنگپریدگی پوست کف دستها شود.
بیماری کبد نیز میتواند موحب تغییر رنگ کف دستها به قرمز روشن شود.
- ضخیم شدن یا ترک خوردن پوست
اگر پوست قرمز و ضخیم شده است یا ترکخوردگی دارد، این شرایط ممکن است به اگزما یا درماتیت تماسی اشاره داشته باشد و گاهی اوقات نیز به واسطه مواجهه با عوامل آلرژیزا رخ میدهد.
یک مشکل شایع آلرژی به نیکل است. نیکل یکی از مواد اصلی مورد استفاده برای تولید جواهرات، ساعتها، سکهها، لوازم آرایش و غیره است. این ماده در غذا و نوشیدنیهایی مانند چای سیاه، شیر سویا، شکلات و مغز دانهها نیز وجود دارد.
نیکل یکی از دلایل شایع بروز درماتیت تماسی است.
پسوریاز یک بیماری پوستی التهابی است که میتواند دستها را تحت تاثیر قرار دهد. تاول یا وصلههای قرمز با پوشش سفید و ترکخورده روی دستهای افراد مبتلا به این بیمار دیده میشود.
جرب یا گال میتواند موجب خارش شدید پوست شود. هیرههای خارشی، موجوداتی شبیه کنه، عامل این بیماریاند که میتواند موجب راش پوستی خارشدار شود. این موجودات معمولا بین انگشتان دست ساکن میشوند و با نفوذ به درون پوست در آن تخمگذاری میکنند. این بیماری به درمان دقیق نیاز دارد.
- التهاب مفاصل انگشتان
آرتریت یا التهاب مفصل میتواند مفاصل هر انگشت و مچ دستها را تحت تاثیر قرار دهد. انگشتانی که تحت تاثیر آرتریت قرار میگیرند ممکن است ظاهری متورم و قرمز داشته و نسبت به لمس حساس باشند. آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت (آرتروز) دو نوع شایع آرتریت هستند که البته ویژگیهای متفاوتی دارند.
آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که میتواند موجب تورم و تغییر شکل در مفاصل از جمله مفاصل انگشتان دست شود. این بیماری با سندرم شوگرن نیز مرتبط است که افراد مبتلا به آن از خشکی چشمها و دهان رنج میبرند.
استئوآرتریت یا آرتروز به واسطه تخریب غضروف مفاصل و شکلگیری تودههای استخوانی سخت در مفاصل از جمله مفاصل انگشتان دست تعریف میشود. در حقیقت، این بیماری میتواند هر مفصلی را در بدن تحت تاثیر قرار دهد.
- تورم دردناک مفاصل
نقرس میتواند به تورم دردناک در یک یا تعداد بیشتری از مفاصل انگشتان دست یا پا منجر شود. این بیماری به واسطه تولید بیش از حد اسیداوریک یا ناتوانی بدن در تجزیه آن شکل میگیرد. در نتیجه، بلورهای اسیداوریک در مفاصل رسوب میکنند.
رسوب کلسترول نیز ممکن است اطراف بند انگشتها رخ دهد که این شرایط به نام «زانتومای تاندونی» شناخته میشود. این نشانهای از هایپرکلسترولمی خانوادگی (بالا بودن ارثی چربی خون) است.
- ضخیم شدن بافت همبند در کف دست
بیماری دوپویترن یا انقباض دوپویترن شرایطی است که در آن بافت همبند در کف دست ضخیم میشود. به واسطه این بیماری تاندونها کوتاه شده و انگشتهای چهارم و پنجم دست به سمت داخل کشیده میشوند. از این رو آنها تا حدی خمیده و در حالت استراحت ثابت میشوند. این به معنای آن است که نمیتوانید انگشت خود را کاملا صاف کنید و میتواند بسیار ناتوانکننده باشد.
انگشت ماشهای زمانی رخ میدهد که یک تاندون در انگشت دست ملتهب میشود و نمیتواند عملکرد درست خود را ارائه کند. شما میتوانید انگشت خود را خم کنید، اما بدون اعمال فشار امکان بازگشت آن به حالت قبل وجود ندارد. گاهی اوقات زمانی که در تلاش برای صاف کردن انگشت خود هستید ممکن است صدای تق را بشنوید.
نشانگان کانال مچی شرایط رایج دیگری است که به واسطه زیر فشار قرار گرفتن عصب میانی یا مدیان رخ میدهد. فرد مبتلا به این شرایط ممکن است بیحسی و گزگز را در دست خود تجربه کند و با گذشت زمان از دست دادن عضله و ضعف رخ میدهد. نشانگان کانال مچی با دیابت، آرتریت روماتوئید و بیماری تیروئید مرتبط است. این شرایط میتواند در دوران بارداری نیز شکل بگیرد.
- قاشقیشکل شدن ناخنها
کمخونی ممکن است موجب شکنندگی یا حتی قاشقی شکل شدن ناخنها شود. این میتواند نشانهای از بیماری سلیاک، دیابت، کمبود ویتامین B۱۲ یا هموکروماتوزیس ــ ذخایر بیش از حد آهن در بدن ــ باشد.
افراد مبتلا به دیابت ممکن است به شرایطی به نام چیروآرتروپاتی مبتلا باشند که به سفتی دستها و انگشتان منجر میشود. افراد مبتلا به این شرایط اگر کف دستهای خود را روی یکدیگر قرار دهند و انگشتان خود را تا حد امکان صاف کنند قادر نخواهند بود تا تمام طول هر انگشت را لمس کنند.
ناخنهای نیم و نیم (Half and Half Nails) عارضهای نادر است، اما میتواند نشانهای از نارسایی کلیوی باشد. در این شرایط بخش پایینی ناخن رنگپریده یا سفید و بخش بالایی یا انتهایی ناخن قهوهایرنگ دیده میشود.
بیماری رینود زمانی رخ میدهد که رگهای خونی در انگشتان دست یا پا به طور ناگهانی منقبض میشوند. در نتیجه، جریان خون در انگشتان کاهش مییابد. در این شرایط که میتواند خطرناک نیز باشد، انگشتان دست یا پا ممکن است ابتدا سفید شوند و سپس به آبی تغییر رنگ دهند و همچنین بسیار سرد احساس میشوند. در صورت گرم شدن ناحیه و به واسطه بازگشت جریان خون، انگشتان به رنگ عادی بازمیگردند.
پرکاری غده تیروئید ممکن است موجب احساس گرما و تعریق در کف دستها شود.
آکرومگالی بیماری است که در آن بدن بیش از حد هورمون رشد تولید میکند. افراد مبتلا به آکرومگالی ممکن است دارای دستها و پاهایی با اندازهای بسیار بزرگ باشند.
- جویدن ناخن
جویدن ناخن که در پزشکی به نام آنیکوفاژی شناخته میشود، ممکن است نشانهای از اضطراب باشد. این شرایط ممکن است به دلیل اضطراب جدایی، استرس یا اختلال کمبود توجه و بیشفعالی (ADHD) رخ دهد.
افراد مبتلا به خودآزاری عمدی را میتوان با نگاهی به جای زخمهایی که روی مچ دست خود دارند، تشخیص داد. این ممکن است به افسردگی یا اهداف خودکشی واقعی اشاره داشته باشد.
- خونریزی ناخنها
بیماری پسوریاز یا سوریاسیس میتواند بر ناخنهای فرد تاثیر بگذارد وگاهی اوقات فقط ناخنها هستند که تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرند. در این شرایط ناخنها ترد و ضخیم میشوند و رنگشان تغییر میکند و حفرههای کوچکی روی آنها به وجود میآید. گاهی اوقات ناخنها از روی بستر خود بلند میشوند که این شرایط به نام اونیکولیز شناخته میشود.
عفونتهای قارچی ناخن میتوانند در دستها رخ دهند، اگرچه بیشتر در پاها شایع هستند. در این شرایط ناخنها دچار تغییر رنگ شده و ضخیم شدن و بلند شدن بخش دیستال ناخن دیده میشود. این شرایط میتواند در نتیجه سرکوب سیستم ایمنی بدن در نتیجه شیمیدرمانی یا دیابت رخ دهد.
ممکن است خونریزیهای کوچک در ناخنها رخ دهد که به نام خونریزیهای رگهای شناخته میشود. این ممکن است نشانهای از پسوریاز یا بیماری لیکن پلان بوده یا گاهی اوقات به واسطه مصرف برخی داروها شکل بگیرد. خونریزیهای رگهای میتوانند نشانهای از اندوکاردیت باکتریایی نیمه حاد ــ یک عفونت باکتریایی دریچههای قلب ــ نیز باشند.
ملانوما نوعی سرطان پوست است که میتواند زیر یک ناخن شکل بگیرد. سیاه یا قهوهای شدن بستر ناخن میتواند به این شرایط اشاره داشته باشد. معمولا فقط یک ناخن تحت تاثیر این شرایط قرار میگیرد. این یک وضعیت اضطراری است و فرد باید کمک پزشکی فوری دریافت کند.
چماقی شدن ناخن به برآمده شدن قسمت انتهایی ناخن و همچنین پوست اطراف بستر ناخن گفته میشود. این شرایط بیشتر در افراد مبتلا به بیماری مزمن ریه، بیماری قلبی مادرزادی، سل یا سرطان ریه شایع است.
- دستها سن افراد را نشان میدهند
دستها میتوانند نشاندهنده سن شما باشند. با افزایش سن، پوست پشت دستها نازکتر شده و سیاهرگها واضحتر دیده میشوند. گاهی اوقات لکههای قهوهایرنگ روی پوست به وجود میآید که لکههای پیری نامیده میشوند.
- نحوه دست دادن شما اطلاعات زیادی را ارائه میکند
یک پزشک میتواند هنگام دست دادن با بیمار اطلاعات بسیاری را کسب کند. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ که در نشریه International Journal of Cardiology منتشر شد، نشان داد که کاهش فشار و قدرت گرفتن دست هنگام دست دادن با افزایش احتمال مرگ ناشی از بیماری قلبیعروقی مرتبط است.
نظر شما