به گزارش همشهری آنلاین به نقل از گاردین دکتر تدروس آدهانوم قبریسوس روز دوشنبه ۵ اسفند (۲۴ فوریه) در یک کنفرانس خبری در ژنو گفت: «استفاده از کلمه همهگیری جهانی یا پاندمی با حقایق فعلی تطبیق نمیکند، اما یقیناً باعث ترس میشود.»
تدروس با اشاره به اینکه شیوع ویروس کورونا هنوز به مرحله پاندمی نرسیده است، گفت: «آنچه ما در حال حاضر میبینیم، همهگیریهایی در بخشهای متفاوت جهان است که بر کشورهای متفاوت جهان به شیوههای متفاوت تأثیر میگذارد.»
کلمه پاندمی برای توصیفی بیماری وخیمی به کار میرود که به طور مهارناپذیری در سراسر جهان در حال گسترش باشد. تدروس به وضعیت در چین اشاره کرد که به نظر میرسد شیوع بیماری را کنترل کرده است. تیم بینالمللی که بوسیله سازمان جهانی بهداشت به شهر ووهان چین – کانون شیوع بیماری فرستاده شده است، میگوید بر اساس یافتههایش شیوع ویروس در این شهر احتمالاً در فاصله میان ۲۳ ژانویه و ۲ فوریه به اوجش رسیده و اکنون در حال کاهش است.
اما تدروس افزود: «افزایش ناگهانی در موارد جدید (در کشورهای خارج چین) یقیناً نگرانکننده است.»
نگرانکنندهترین رویدادها در شیوع ویروس جدید کورونا ورود آن به ایتالیا و ایران بدون هشدار قبلی است که احتمالاً بوسیله افرادی که ناقلان بیعلامت بودهاند، رخ داده است. ایتالیا اکنون ۲۱۹ مورد بیماری و شش مرگ ناشی از آن را گزارش کرده است. درباره آخرین ارقام بیماری در ایران هم اختلاف نظر بروز کرده است، و در حالیکه آمار رسمی از ۴۷ مورد مثبت شامل ۱۲ مورد مرگ خبر میدهد، یکی از نمایندگان شهر قم که کانون شیوع بیماری بوده است از مرگ ۵۰ نفر سخن میگوید.
کارشناسان دیگر میگویند بعید میدانند که کووید-۱۹ به سراسر جهان گسترش پیدا نکند.
دکتر بهارات پانکهانیا از دانشکده پزشکی دانشگاه اکستر گفت: «آنچه ما اکنون میبینیم همه مشخصات همهگیری جهانی به جز نام پاندمی را دارد و دیر یا زود سازمان جهانی بهداشت شروع به استفاده از این نام در ارتباطاتش خواهد کرد.»
او میگوید: «استفاده از اصطلاح پاندمی باعث تمرکز ما خواهد شد و به ما میگوید که این ویروس اکنون به کشورهای با فاصله بسیار از چین رسیده است و در حال انتشار محلی است.»
مارک وولهاوس، استاد اپیدمیولوژی بیماریهای عفونی در دانشگاه ادینبورو در این باره میگوید: «پاندمی به معنای آن است که بیماری عفونی در حال گسترش خارج از کنترل است. ما از قبل همهگیری کووید-۱۹ را در چین و اخیر شیوعهای بزرگ را در کره جنوبی، ایران و ایتالیا داریم. اگر این شیوعها را نتوان تحت کنترل درآورد، کووید-۱۹ با معیارهای پاندمی تطبیق پیدا خواهد کرد.»
وولهاس افزود: «پیامد فوری چنین وضعیتی این است که کشورهایی بسیار متفاوت در سراسر جهان ممکن است منشاء عفونتهای جدید کووید-۱۹ شوند. در چنین وضعیتی کار هر کشوری برای شناسایی و مهار موارد وارداتی مشکلتر میشود و انجام چنین کاری بار حتی سنگینتر را بر دوش نظامهای ملی بهداشتی میگذارد.»
تدروس در کنفرانس خبریاش گفت ظهور موارد جدید در خارج از چین بر این ضرورت تاکید میگذارد که همه کشورها باید آماده ورود کووید-۱۹ باشند. زمان آن فرا رسیده است که همه کشورها، جوامع، خانوادهها و افراد بر آماده شدن متمرکز شوند.
به گفته او، این امر به معنای مراقبت از سالمندان، افراد دچار مشکلات بهداشتی و ضعف دستگاه ایمنی است که حساسترین افراد به ویروس کورونا هستند.
در کنفرانس خبری سازمان جهانی بهداشت همچنین اعلام شد تیمی از سازمان جهانی بهداشت روز سهشنبه ۶ اسفند برای بررسی وضعیت شیوع نگرانکننده ویروس کورونا به ایران میآیند.
نظر شما