جمعه ۲۲ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۹
۰ نفر

پاکبانان و نیروهای خدمات شهری، کارگران پرتلاشی هستند که زحمات آنها در دل تاریکی شب گم شده و گاه کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

پاکبان

به گزارش همشهری‌آنلاین، زحمت‌کشان بی‌ادعای جامعه، سال‌های عمر خود را صرف خدمت به شهروندان و پاک‌سازی معابر و خیابان‌ها کرده و بار سنگین نظافت شهرها را بر دوش دارند.

این روزها و در پی شیوع ویروس فراگیر کرونا که بخش وسیعی از جامعه را خانه‌نشین کرده، نارنجی‌پوشان شهر علاوه بر زدودن آلودگی از چهره شهر، در جبهه‌ای دیگر از مبارزه با کرونا، وظیفه پاکسازی، گندزدایی، جمع‌آوری و دفع پسماندها را بر عهده دارند. زحمات خاموش اما تاثیرگذار پاکبانان و نیروهای خدمات شهری در این روزها، سلامت آنها را نیز به خطر می‌اندازد.

کارگران شهرداری در روزهایی که همه مردم به در خانه ماندن و دورکاری تشویق می‌شوند، به خیابان‌ها می‌آیند تا محافظ سلامت جامعه باشند، چراکه نه امکان دورکاری دارند و نه شهر بدون وجودشان دوام می‌آورد.

این روزها، اما این قشر زحمت‌کش، با حجم بالای زباله‌های رها شده در مکان‌های عمومی و کوچه و خیابان‌ها همچون ماسک و دستکش‌های یکبار مصرف روبرو هستند که می‌تواند تهدیدی برای سلامت آنها باشد و توجه بیشتر مسئولان برای حفظ سلامت آنها و تامین اقلام بهداشتی مورد نیاز را می‌طلبد.

یکی از نیروهای خدمات شهری شهرداری اصفهان گفت: درست است که سلامت ما در خطر است، اما اینکه فقط خودمان بخواهیم مراقب باشیم و رعایت کنیم خطر را از سرمان رفع نمی‌کند.

وی افزود: همه باید نکات بهداشتی را رعایت کنند و این رابطه دو طرفه است. در صورتی که ما رعایت کنیم، اما مردم ملاحظه نکنند تاثیری ندارد و همچنان سلامت ما در خطر است.

حاج آقا مصطفی مرد میانسالی است که خطوط و نقش‌های نشسته روی دست و صورتش، سنش را دوبرابر نشان می‌دهد. وی خبر از دریافت دستکش، ژل ضدعفونی و ماسک از سوی مدیران شهری می‌دهد، اما از مردم گلایه داشته و گفت: افرادی هستند که زمان‌بندی برای بیرون گذاشتن زباله را رعایت نمی‌کنند. بعضی‌ها هم دستکش و ماسک‌های استفاده شده را در کیسه‌های زباله نمی‌گذارند و در محیط رها می‌کنند.

این کارگر خدمات شهری ادامه داد: هنوز بعضی از مردم پسماند تر و خشک را از هم جدا نمی‌کنند که این امر باعث زحمت بیشتر همکاران ما می‌شود.

اوس تقی نقاش که راننده ماشین حمل زباله است هم با خنده گفت: ۱۶ سال پیش چارپایه نقاشی‌اش را برای نشستن پشت رول ماشین شهرداری رها کرده است.

وی که از شرایط فعلی نگران جامعه است، گفت: در هر منطقه افرادی هستند که این حساسیت و خطر پسماندهای عفونی را جدی نمی‌گیرند و احساس مسئولیت نمی‌کنند.

وقتی از او درباره شرایط کاری‌اش می‌پرسم، شکر خدا کرده و ادامه داد: هر شب قبل از شروع شیفت و هر صبح بعد از اتمام کار از ما تست می‌گیرند و ماسک و دستکش به ما می‌دهند.

اوس تقی همچنین درباره ضدعفونی ماشینش توضیح می‌دهد: سازمان خدمات موتوری شهرداری با تانکر اقدامات ضد عفونی را هر شب ۲تا ۳ بار انجام می‌دهد و تا الان از لحاظ اجرای نکات بهداشتی مشکلی نداشتیم. البته ما به عنوان نیروهایی که در معرض خطر هستیم باید خودمان هم مراعات کنیم.

این مامور خدماتی درباره حجم کاری این روزهایش گفت: در شرایط فعلی حجم کار ما بیشتر از قبل شده و مرخصی‌ها طبق مصوبه اداره کار بوده، اما برای موارد خاص بیماری می‌توانیم از مرخصی استعلاجی استفاده کنیم.

نیروهای خدمات شهری در صف اول مبارزه با کرونا

کوروش محمدی، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان معتقد است؛ پاکبانان و نیروهای خدمات شهری در کنار کادر پزشکی، در صف اول مبارزه با کرونا قرار دارند و به طور شبانه‌روزی مشغول اقدامات جدی برای کنترل این بیماری بوده و در تمام نقاط شهر به صورت ۲۴ساعته در معرض خطر هستند.

وی، تقدس تلاش این نیروها برای مبارزه با ویروس کرونا را کم از کادر پزشکی نمی‌داند و در خصوص اقدامات ضروری برای سلامت این قشر از جامعه، گفت: از ابتدای شروع این شرایط بحرانی توصیه اکید ما به معاونت خدمات شهری مبنی بر صیانت از سلامت نیروهای خدماتی بود، بنابراین با هماهنگی‌های انجام گرفته به تعداد لازم کافی ماسک و دستکش تهیه شد و به طور مکرر پیگیری می‌شود تا هیچ پاکبانی بدون ماسک و دستکش در سطح شهر نباشد.

شهر حتی یک ساعت هم بدون پاکبان نبود

وی ادامه می‌دهد: با کاهش ترددها و آلودگی‌های سطحی محیط، از معاونت خدمات شهری شهرداری خواستیم برنامه زمانبندی پاکبانان را تنظیم کند تا از حجم کاری آن‌ها کاسته شده و کنترل شده عمل کنند. با این وجود شهر حتی یک ساعت هم بدون پاکبان نبود، همانطور که بدون پزشک و پرستار نیز نبوده و هر دو آنها مدافعان سلامت هستند.

پاکبانان و کارکنان آرامستان در طیف مدافعان سلامت

این عضو شورای اسلامی شهر اصفهان همچنین پرسنل باغ رضوان و آرامستان را نیز به طیف مدافعان سلامت اضافه کرده و گفت که در این روزها باید تلاش آن‌ها نیز دیده شود.

محمدی با اشاره به ایثار این نیروهای خدماتی افزود: پرسنل خدمات شهری به طور شبانه‌روزی در کنار پاکبانان، گندزدایی شهر را انجام می‌دهند و حتی در لحظات سال تحویل نیز خودروهای خدمات شهری و سیستم موتوری شهری در حال ضدعفونی معابر شهر بودند.

وی با یادآوری اینکه نیروهای خدمات شهری به خصوص پرسنل باغ رضوان و غسالخانه ایثارگرانه از لحظات ابتدایی بحران تاکنون، به صورت سه شیفت در حال کار بوده و در معرض خطر هستند، گفت: هیچ جسدی بیش از زمان تعیین شده روی زمین نمانده و نیروهای آرامستان به طور جهادی مشغول فعالیت‌اند.

محمدی، همچنین با اشاره به صدور دستورالعمل‌های لازم از سوی شورای شهر اصفهان برای پاکبانان، پرسنل خدمات شهری و آرامستان‌ها به بخش‌های مختلف شهرداری، افزود: آموزش‌های لازم به صورت اورژانسی داده شده و بر مراقبت‌های فردی نیز تاکید شده است.

حمایت‌های ناچیز در مقایسه با خدمات این نیروها

وی با اشاره به اهمیت تهیه تجهیزات و اقلام بهداشتی مورد نیاز برای این نیروهای زحمت‌کش، خاطرنشان کرد: پک‌های حمایتی برای ۱۲۰هزار خانوار کم‌درآمد شهر درنظر گرفته شده بود که بخشی از آن را برای پاکبانان و نیروهای خدمات شهری ها و آرامستان در نظر گرفتیم. البته تمام حمایت‌ها در مقایسه با خدمات این نیروها ناچیز است، اما امیدواریم این خدمت آنها به شایستگی دیده شود.

محمدی گفت: به طور قطع یکی از مصوباتی که در شورای شهر پیشنهاد خواهد شد برای کارکنانی است که در این مدت جانانه در صف اول مقابله با کرونا فعال بوده‌اند. پاکبانان، نیروهای خدمات شهری و موتوری، خدمات پسماند، نیروهای آرامستان، آتشنشانی، کارکنان سازمان فرهنگی و اجتماعی و معاونت فرهنگی شهرداری علاوه بر حقوق و مزایا، باید پاداشی برای آنها درنظر گرفته شود که در برابر ایثار آنها ناچیز است.

انجام عملیات گندزدایی به طور مکرر و در سه شیفت

فرزاد الله‌یاری، رئیس واحد خدمات شهری سازمان موتوری شهرداری اصفهان هم درباره تمهیدات اندیشیده شده این سازمان برای حفاظت از سلامت کارگران، گفت: در پی شیوع ویروس کرونا در کشور، رانندگان ماشین‌های سازمان خدمات موتوری شهرداری اصفهان طی چند جلسه توجیهی با این ویروس و شیوه‌های شیوع و مقابله با آن آشنا شدند. همچنین هر شب مواد ضدعفونی‌کننده، ماسک (نخی یا پارچه‌ای) و دستکش در اختیار رانندگان قرار می‌گیرد.

وی سازمان موتوری شهرداری اصفهان را متولی تامین ماشین‌آلات مناطق ۱۵ گانه شهر و سازمان‌های وابسته به شهرداری معرفی می‌کند که عمده کار این سازمان در بخش‌های خدماتی جمع‌آوری پسماندهای خشک و تر با ماشین‌آلات است. همچنین نظافت معابر شهری و بزرگراه‌ها نیز ازسوی ماشینهای این سازمان انجام می‌شود.

الله‌یاری اضافه کرد: سازمان موتوری شهرداری اصفهان هر شب ماشین‌ها را از پارکینگ به مناطق ۱۵ گانه شهر اعزام می‌کند. در هر منطقه دو نفر از کارگران حمل زباله به همراه راننده ماشین به مسیرهای مشخص شده می‌روند و زباله‌ها را جمع‌آوری کرده و به سکوهای حمل زباله منتقل می‌کنند. در سکوها زباله‌ها به ماشین‌های بزرگتری منتقل می‌شوند تا به مقصد کارخانه کود آلی یا گردنه زینل برای دفن ارسال شوند.

به گفته وی، اکنون به سبب شیوع ویروس کرونا کارخانه کود آلی تعطیل است و فعلاً زباله‌ها فقط دفع می‌شوند.

رئیس واحد خدمات شهری سازمان موتوری شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه ماشین‌آلات حمل پسماند تر علاوه بر ویروس کرونا، با ۶۰۰ نوع میکروب دیگر که درون پسماندهاست نیز در ارتباط هستند، گفت: این ماشین‌ها هر روز و هر شب قبل از اعزام با محلول آب ژاول به طور کامل شستشو داده می‌شوند. ماشین‌های جارو نیز هر شب از ساعت ۱۱تا  ۶ بامداد به معابر فرعی و اصلی اعزام می‌شوند.

بکارگیری ۷ ماشین برای پمپاژ آب ژاول در شهر

وی همچنین از بکارگیری ۷ دستگاه ماشین جدول شوی برای ضدعفونی شهر خبر داد که در شرایط فعلی علاوه بر شست و شوی جدول‌ها، آب ژاول را به معابر و محله‌ها پمپاژ می‌کنند.

الله‌یاری این واحد خدماتی را همانند بیمارستان‌ها بدون بیکاری و تعطیلی دانسته و گفت: انجام عملیات گندزدایی در این واحد به طور مکرر و در سه شیفت انجام می‌گیرد. به رانندگان نیز تاکید می‌شود که قبل از ورود به منزل تمام نکات بهداشتی فردی و ایمنی را رعایت کنند.

هیچ تعدیل یا کناره‌گیری نیرویی نداشته‌ایم

وی در خصوص تعدیل نیرو یا کناره‌گیری برخی کارگران توضیح داد: تاکنون هیچگونه تعدیل نیرو یا کناره‌گیری نداشته‌ایم، این درحالی است که نیروهایمان بیشتر از زمان کاری خود نیز در محل حضور دارد و به سبب شرایط بحرانی با توان بیشتری کار می‌کنند، ماشین‌ها نیز در دو تا سه شیفت فعال‌اند.

این مدیر شهری با اشاره به اینکه اگر نیرویی اعلام بیماری کند از بابت مرخصی مشکلی نداشته و برای او مرخصی استعلاجی درنظر گرفته می‌شود، تاکید کرد که کارگران قشر در معرض خطر بیماری هستند، اما با آموزش‌های انجام گرفته و رعایت نکات بهداشتی خوشبختانه تاکنون مشکلی برای نیروهایمان به وجود نیامده است.

رئیس واحد خدمات شهری سازمان موتوری شهرداری اصفهان در بخش پایانی صحبت‌هایش از مردم تقاضا کرد ماسک‌ها و دستکش‌های استفاده شده را در سطح شهر رها نکنند، چون علاوه بر خم شدن کارگران برای برداشتن آنها از روی زمین، در ماشین‌های جارو را نیز گیر می‌کنند و از همه مهمتر اینکه احتمال آلودگی و بیماری نیروهای زحمت‌کش شهرداری را بالا می‌برد.

این روزها و با توجه فراگیری ویروس کرونا و درگیر شدن افراد زیادی با این ویروس ناخوانده، توصیه متخصصان و صاحب‌نظران همچنان بر رعایت بهداشت فردی و در خانه ماندن است. در این شرایط که بسیاری از ما در جمع گرم و آرامبخش خانواده در کنار یکدیگر هستیم، کارگران زحمت‌کش شهرداری رو در روی این ویروس در خیابان‌ها و معابر شهر، مشغول پاک‌سازی محیط‌زیست ما هستند.

اگرچه براساس تصمیم جدید شهرداری اصفهان، خانواده ‌های اصفهانی دارای بیمار کرونا می‌توانند از طریق تماس با سامانه ۱۳۷، درخواست کیسه زباله ویژه بدهند تا زباله‌های آلوده به ویروس در کیسه‌های قرمز رنگ قرار گرفته و پاکبانان هنگام جمع‌آوری زباله از در منازل، از وجود زباله‌های آلوده آگاه شوند، اما شاید بهتر باشد از هم‌اکنون به فکر برنامه‌ریزی باشیم تا روش قدیمی جمع‌آوری پسماند، جای خود را به جمع‌آوری از طریق سطل‌های مکانیزه و شستشو در محل بدهد تا کارگران را از تهدیدات جدی ابتلا به بیماری‌های مختلف مصون نگه دارد.

منبع: ایسنا

کد خبر 499150
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اصفهان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha