یک بررسی کوچک در برزیل درباره تاثیربخشی داروی کلروکین در درمان بیماران دچار ویروس کرونا به علت خطر عوارض قلبی بالقوه مرگبار این دارو متوقف شد.

CHLOROQUIN

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نیویورک تایمز دانشمندان پس از اینکه بیماران دچار ویروس کرونا که دوز بالاتری از کلروکین دریافت کرده بودند، دچار اختلال ریتم قلب شدند کنند می‌تواند بالقوه مرگبار باشد، این بررسی را متوقف کردند.

کلروکین یک داروی ضد مالاریا و داروی وابسته به آن هیدروکسی کلروکین که در درمان بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید به کار می‌رود، با توجه به بررسی‌های قبلی به عنوان یک درمان بالقوه برای عفوت ویروس جدید کرونا پیشنهاد شده بود.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا با وجود نبود شواهد کافی درباره تاثیربخش بودن آن استفاده از آن را تشویق می‌کرد. ماه پیش سازمان غذا و داروی آمریکا به طور اضطراری اجازه استفاده از کلروکین و هیدروکسی کلروکین را به بیمارستان‌ها در این کشور داد.

بررسی برزیل شامل ۸۱ بیمار بستری‌شده در شهر مانائوس در این کشور بودند و دولت ایالت آمازوناس این کشور از این بررسی حمایت می‌کرد.

نتیجه این بررسی روز شنبه ۲۳ فروردین در سایت medRvix که مقالات پزشکی پیش از بازبینی کارشناسان مستقل و انتشار در آن گذاشته می‌شود، ارسال شده است.

از آنجایی که دستورالعمل ملی در برزیل استفاده از کلروکین را در بیماران  کروناویروس توصیه می‌کند- برای این پژوهشگران ممکن نبود در کارآزمایی‌شان یک گروه دریافت‌کننده دارونما نیز داشته باشند- شیوه‌ای که بهترین راه برای ارزیابی داروها است.

کارشناسان می‌گویند این بررسی با وجود محدودیت‌هایش شواهد بیشتری در این باره فراهم می‌کند که کلروکین و هیدروکسی کلروکین می‌توانند در برخی بیماران، به خصوص آنهایی که در معرض خطر اختلال مرگبار ریتم قلب هستند، مشکلات عمده‌ای ایجاد کند.

بیماران مبتلا به کرونا در این بررسی همچنین آنتی‌بیوتیک آزیترومایسین دریافت کرده بودند که آن هم خطر اختلال ریتم قلب را افزایش می‌دهد. بیمارستان‌ها در آمریکا نیز از آزیترومایسین اغلب همراه با هیدروکسی کلروکین برای درمان بیماران کووید-۱۹ استفاده می‌کنند.

دکتر دیوید جورلینک، متخصص داخلی و رئیس بخش داروشناسی بالینی در دانشگاه تورونتو در این باره می‌گوید: «این بررسی اطلاعات سودمندی در این باره در اختیار می‌گذارد که چطور کلروکین به صورتی وابسته به دوز تجویز شده ممکن است احتمال ناهنجاری‌های در ریتم قلب را که در نوار قلب دیده می‌شود افزایش دهد و افراد را در معرض خطر مرگ ناگهانی قرار دهد.»

تقریبا به نیمی از افراد شرکت‌کننده در این بررسی ۴۵۰ میلی‌گرم کلروکین دو بار در روز برای پنج روز داده شد و بقیه بیماران با دوز بالاتر ۶۰۰ میلی‌گرم دو بار درور برای ۱۰ روز درمان شدند.

پژوهشگران برزیلی پس از سه روز متوجه بروز اختلال ریتم قلب در بیمارانی شدند که دوز بالاتر کلروکین را دریافت می‌کردند. تا روز ششم درمان، ۱۱ بیمار درگذشتند و پژوهشگران مجبور شدند بخش دوز بالای این کارآزمایی را متوقف کنند.

این پژوهشگران می‌گویند بررسی‌شان در بخش تجویز با دوز کم کلروکین شامل تعداد بیماران کافی نبود تا بر مبنای آن بتوان نتیجه کرد آیا کلروکین در افراد دچار بیماری شدید کووید-۱۹ تاثیربخش هست یا نه. به گفته آنها، بررسی‌های بیشتری درباره تجویز این دارو در مراحل ابتدایی‌تر بیماری «فورا باید انجام گیرد.» 

چندین کارآزمایی بالینی با کلروکین و هیدروکلروکین هم اکنون دارند دوزهای پایین این داروها را برای مدت‌ کوتاه‌تر در بیماران کروناویروس آزمایش می‌کنند.

کمیسیون بهداشت استان گوانگ‌دونگ چین در ابتدا پیشنهاد کرده بود که برای بیماران مبتلا به کروناویروس ۵۰۰ میلی‌گرم کلروکین دو بار در روز برای ۱۰ روز تجویز شود.

دکتر مارکوس لاسردا، یکی از این پژوهشگران برزیلی می‌گوید این بررسی نشان داد: «دوز بالای کلروکین که چینی‌ها دارند استفاده می‌کنند بسیار سمی است و بیماران بیشتری را می‌کشد.»

او گفت: «به همین دلیل است که بخش دوز بالای کلروکین در این بررسی به طور زودرس متوقف شد.» به گفته او دست‌نوشته این بررسی در حال بازبینی برای انتشار در ژورنال Lancet Global Health است.

دکتر بشری مینا، رئیس بخش پزشکی ریوی در بیمارستان لنوکس هیل در منهتن نیویورک می‌گوید این بررسی به احتمال زیاد باعث تغییر شیوه بیمارستان‌ها در آمریکا  در دادن دوره پنج روزه هیدروکسی کلروکین و آزیترومایسین به بیماران بستری‌شده که شدت بیماری‌شان خیلی شدید نیست، شود.

او گفت این بررسی نشان داد «اگر می‌خواهید از این دارو استفاده کنید چرا که هیچ جایگزینی ندارید، با احتیاط آن را تجویز کنید.»

کد خبر 500885

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha