به گزارش همشهری آنلاین هنرمندانی که تا بهمن ماه در تدارک تهیه و تدوین برنامههای شاد و سرگرمکننده برای مردم بودند تا با دستانی پر به استقبال بهار رفته و زمینه نشاط مردم را فراهم کنند با آمدن میهمان ناخوانده شوک بزرگی به آنها وارد شد.
از سینمادارانی که چراغ اکران فیلمهای سینمایی را خاموش کردند و با تماشاچیان خداحافظی یا هنرمندان عرصه موسیقی که با لغو کنسرتها کسی دیگر در فضای سالن برای نغمهشان دستی نزد یا مطبوعاتی که چاپ نشدند و انگشتانی آنها را ورق نزد.
هنرمندان با روحیه حساسی که دارند در میانه کرونا اما باز هم دغدغه سلامت مردم را داشتند و با وجود متضرر بودن از آسیبهای اقتصادی کرونا اما میدان را خالی نکردند.
بسیاری از این افراد با مشارکت در پویشهای مختلف در خانه بمانیم و یا پویش کمک به نیازمندان وارد عرصه شدند و تعهد و دغدغه شغلیشان را با وجود متحمل شدن خسارتهای فراوان و شاید جبرانناپذیر نشان دادند.
این دغدغه زمانی ثابت میشود که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام میزان خسارت وارده به اهالی فرهنگ، هنر و رسانه این استان را ۱۴۰ میلیارد ریال اعلام میکند، رقمی قابل توجه که بدون شک بیانگر عمق مشکلات جامعه فرهنگی، هنری و رسانهای این استان است، دغدغههایی از جنس هنر که کمتر در لابلای اخبار کرونا شنیدهایم.
شماری از اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه این استان در گفت و گو با ایرنا خواستار توجه مسوولان برای جبران خسارت به این قشر شدند.
تهدید کرونا برای تعطیلی دایمی آموزشگاههای هنری
بهادر مرادخانی از هنرمندان حوزه موسیقی استان که شیوع کرونا آموزشگاه موسیقیاش را تعطیل کرد، گفت: با تعطیلی نه تنها آموزشگاه من بلکه سایر این مراکز، صاحبان آنها با مشکل تامین هزینههای جاری و پرداخت اجاره این مراکز مواجه شدند.
وی اظهار کرد: از طرف دیگر مدرسانی که در این مراکز تدریس داشتند نیز بیکار و در این مدت فاقد درآمد بودهاند.
وی با ذکر اینکه هنوز مردم از کرونا وحشت دارند، گفت: با وجود اینکه آموزشگاهم را با رعایت پروتکلهای بهداشتی از حدود ۱۵ روز گذشته باز کردهام ولی تعداد محدودی هنرجو آن هم با شک و شبهه مراجعه کردهاند.
مرادخانی بیان کرد: چنانچه این روند تداوم یابد به علت بالابودن هزینه نسبت به درآمد عمده آموزشگاههای هنری تعطیل خواهند شد.
خاموش شدن چراغ سینماها با کرونا
مدیر سینما فرهنگ ایلام نیز در این خصوص میگوید: اکران فیلم در این مرکز از هفته اول اسفندماه تعطیل و هیچگونه برنامهای در این سالن برگزار نشده است.
محمد حاجیان افزود: این در حالی است که فصل پر رونق اکران فیلم و استقبال مردم مربوط به ماههای اسفند تا اردیبهشت است و مردم در این مدت طبق هر سال استقبال گستردهای از این مراکز دارند.
وی اظهار کرد: درآمد این سینما در مدت مشابه سال قبل ۶۰۰ میلیون ریال بوده و برآورد امسال حدود یک میلیارد ریال بود که متاسفانه به دلیل تعطیلی هیچ مبلغی حاصل نشده است.
وی گفت: از طرفی بابت اجاره سالن سینما ماهانه باید ۶۰ میلیون ریال اجاره بپردازم که خوشبختانه با حمایت ارشاد بخشیده شده است.
حاجیان گفت: پرداخت وام ۱۰۰ میلیون ریالی نیز اعلام شده که هنوز پرداخت نشده است.
شوک کرونا به مطبوعات
عبدالحمید کرمی، مدیر مسوول هفته نامه پیک ایلام نیز در این خصوص گفت: بر اثر کرونا فعالیت مطبوعات به حالت نیمه تعطیل درآمد که ضرر زیادی به این صنف وارد کرده است.
وی اظهار کرد: در اسفندماه هیچ چاپی نداشتیم و از فروردین چند نوبت چاپ انجام شده و در این مدت هزینهها از درآمد پیشی گرفته است.
وی گفت: با وجود هزینه زیاد ولی مجبور به چاپ هفتهنامه هستیم و تا عادی شدن شرایط به این روند باید ادامه دهیم.
رایزنی برای بخشش اجاره فضاهای فرهنگی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام گفت: پس از شیوع کرونا فعالیتهای فرهنگی، هنری جزو اولین فعالیتهای عمومی و اجتماعی بودند که به دلیل وجه تجمعی بودن تعطیل و صنوف فرهنگی، هنری متحمل ضرر شدند.
عمران خودآموز نخستین اقدام در حمایت از اهالی فرهنگ و هنر را رایزنی برای بخشش اجاره فضاهای فرهنگی متعلق به فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که به بخش خصوصی واگذار شده بودند.
وی گفت: فضاهایی نظیر سینماهای ایوان، آبدانان، ایلام و سایر فضاهای فرهنگی که به دولت اجاره میپرداختند برای بخشودگی اجاره آنها مکاتبه با وزارت ارشاد انجام شد که در سطح کشور تجمیع و از سوی هیات دولت به وزارت ارشاد اختیار امهال یا بخشش داده شد.
خسارت ۱۴۰ میلیارد ریالی اهالی فرهنگ، هنر و رسانه ایلام
به گفته وی، هنرمندان در سه رسته هنری، فرهنگی و رسانهای که بر اثر کرونا متضرر شده بودند در ۲ قالب شامل برنامههای تدارک دیده که امکان اجرای آن وجود نداشت و همچنین هزینه فرصتهای از دست رفته (عدم النفع) خسارت بر آنها برآورد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام خسارت وارد شده در این حوزه را ۱۴۰ میلیارد ریال به اهالی فرهنگ، هنر و رسانه این استان عنوان کرد.
وی اظهار کرد: این مبلغ به وزارت ارشاد اعلام و همراه با خسارت سایر استانها تقدیم هیات دولت شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام گفت: دفتر اقتصاد فرهنگ و هنر وزارت ارشاد سامانهای معرفی کرده تا صنوف بخشهای مختلف ضرر و زیان خود بر اثر کرونا را در آن ثبت کنند.
وی اظهار کرد: بعد از ثبت اطلاعات و در مرحله بعدی انجام پالایش، این اطلاعات در اختیار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار خواهد گرفت.
تشکیل پویش اهالی فرهنگ، هنر و رسانه
خودآموز بیان کرد: با توجه به اینکه در ابتدای این مساله دورنمای مشخصی با توجه به شرایط موجود وجود نداشت از نیمه اسفندماه قالب برنامهها به سمت فضای مجازی هدایت و هنرمندان نیز به سمت ایجاد پویش سوق داده شدند.
وی افزود: با وجود اینکه جامعه هنری و فرهنگی استان در مضیقه بودند ولی فعالان تمامی رشتههای هنری پای کار آمدند و برای آگاه سازی مردم از خطرات کرونا فعالیت خود را آغاز کردند.
وی با اشاره به تشکیل پویش اهالی فرهنگ، هنر و رسانه در این استان گفت: راهاندازی این پویش هم از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و هم از سوی استاندار ایلام مورد قدردانی قرار گرفت.
خود آموز با بیان اینکه اهالی فرهنگ، هنر و رسانه در این پویش چهار هدف مختلف را برای مقابله با کرونا دنبال میکردند، این اهداف را شامل تشویق مردم برای در خانه ماندن، ایجاد امید و آگاهی مردم، قدردانی از مدافعان سلامت و حمایت از اقشار آسیبپذیر از کرونا عنوان کرد.
وی به فعالیت رسانهها نیز در این زمینه اشاره کرد و گفت: رسانهها نیز به عنوان پیش قراولان این عرصه با تشکیل کارگروه اطلاعرسانی و تبلیغات در فضای مجازی به همگرایی و روحیه همافزایی رسیدند و نقش تاثیرگذار خود را در این زمینه ایفا کردند.
به گفته خودآموز، تاکنون ۲۰ گفت و گوی تخصصی با پاسخگویی مدیران مرتبط ومسوولان استان با دبیری اهالی رسانه انجام شده است که ۵۰ موضوع مهم را در دستور کار قرار داده و در نهایت منجر به راهبرد رسانهها شده تا مطابق آن تحلیل محتوا داشته باشند.
قدردانی از مشارکتکنندگان پویش فرهنگ، هنر و رسانه
وی در ادامه گفت: با توجه به فعالیت هنرمندان در این مدت در پویش اهالی فرهنگ، هنر و رسانه این اداره کل از مشارکت کنندگان این حوزه قدردانی خواهد کرد.
وی اختصاص بخش ویژه جشنواره فصلی مطبوعات به موضوع کرونا، فراخوان و برنامهریزی دو برنامه ادبی شامل جایزه ادبی ایلام و چهارمین دوره جشنواره شعر کردی منال از طریق فضای مجازی را از دیگر برنامههای این اداره کل برشمرد که پیشبینی میشود اختتامیه آنها در فصل تابستان برگزار شود.
به گفته وی، همچنین مراکز انتشاراتی، کتابفروشیها و آموزشگاههای آزاد هنری با رعایت پروتکلهای بهداشتی به تدریج فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.
۲۰۰ خبرنگار و یک هزار هنرمند دراستان ایلام فعالیت میکنند که از این شمار ۸۰۰ نفر عضو صندوق حمایت از هنرمندان هستند.
نظر شما