مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به قتل دختر ۱۴ ساله گیلانی توسط پدرش، به تشریح دلایل روانی وابستگی این نوجوان به پسری که ۱۶ سال از خودش بزرگتر بود، پرداخت.

رومینا

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، امین رفیعی‌پور مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به تحلیل ابعاد روانی و اجتماعی قتل رومینا دختر ۱۴ ساله گیلانی پرداخت و ضمن طرح این پرسش که چرا باید دختر ۱۴ ساله‌ای با پسری حدود ۱۶ سال بزرگتر از خود قصد ازدواج داشته باشد، گفت: اگر به بررسی عوامل این موضوع بازگردیم، متوجه شویم که عواملی در این زمینه نقش داشته‌اند که موجب وابستگی کودک به آن پسر شده‌اند. به نظر این موضوع ناشی از مشکلاتی است که در خانواده وجود داشته است. به طور قطع خانواده این کودک حمایت‌گر نبوده‌اند؛ ممکن است پدر او فردی مستبد باشد؛ پدری که فشارهای اقتصادی و همچنین آسیب‌های روانی و اجتماعی داشته است و این‌ها زمینه‌ای بوده تا کودک شبکه حمایت اجتماعی خوبی را از خانواده دریافت نکند.

وی افزود: این مسائل باعث می‌شود که این کودک به سمت فردی متمایل شود که از خودش بزرگتر است، زیرا قصد داشته فردی را جایگزین پدرش کند، اگر غیر از این بود او می‌توانست با پسری که هم‌سن خود یا چند سال بزرگتر از او است، ازدواج کند. موضوع دیگری که باید در نظر گرفت این است که این کودک در سن بلوغ قرار داشته و هنوز به بلوغ فکری کامل نرسیده بود که یکی از موارد دخیل در بروز این اتفاق، عدم آگاهی از مهارت‌های زندگی در خانواده است.

رفیعی‌پور در ادامه با اشاره به قتل رومینا توسط پدرش، بیان کرد: به طور قطع این پدر مشکلات روانی داشته است، اما اینکه چرا این کودک به آن پسر (بهمن) وابسته شده است، باید گفت که او مهارت‌های حل مسئله و تصمیم‌گیری صحیح را نداشته است.

مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، نقش آموزش مهارت‌های زندگی برای کودکان را از بدو تولد ضروری دانست و با اشاره به پسری که رومینا به همراه او فرار کرده است، گفت: پسری که همراه این کودک (بهمن) بوده است نیز باید مورد بررسی قرار گیرد؛ پسری که به دختری که هنوز به بلوغ کامل نرسیده و ۱۶ سال از خودش کوچکتر است وابسته می‌شود، لازم است که از نظر روانی مورد بررسی قرار گیرد.

رفیعی‌پور در پاسخ به این سوال که آیا ازدواج‌های دوران قدیم با تفاوت سنی بالا میان دختر و پسر نیز ناشی از اختلالات روانی بوده است، اظهار کرد: در آن دوران نیز اگر بین دختر و پسر تفاوت سنی بالا وجود داشته است ناشی از فقر فرهنگی، آموزشی، اقتصادی و روانی بوده است، در آن زمان نیز این مشکلات وجود داشته است اما به این شکل بروز نیافته است. 

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با تاکید بر اینکه قتل‌های ناموسی علاوه بر اختلالات روانی و رفتاری، به دلیل خشم‌هایی رخ می‌دهند که افراد نمی‌توانند آن را کنترل کنند، افزود: پدر این کودک عصبانیت‌های کنترل نشده‌ای داشته است و مدیریت خشم را آموزش ندیده بود و دچار مشکلات روحی و روانی خاصی بوده است؛ البته نباید یک‌جانبه قضاوت کرد. بلکه باید بررسی کرد که این فرد در چه شرایطی قرار داشته است؟ به طور قطع فامیل، خانواده و بافت فرهنگی منطقه در وقوع این قتل فجیع موثر بوده است، زیرا پس از فرار کودک ممکن است گفته شود او، پدر بی‌غیرتی بوده و دخترش فرار کرده است و شاید حتی به دلیل اینکه در برخی مناطق فقر فرهنگی و آموزشی وجود دارد برخی افراد از این پدر قهرمان بسازند، چراکه این موضوع را قدرتی مردانه در نظر می‌گیرند.

این روانشناس سلامت افزود: در این حالت، جایگاه مرد به نحوی در نظر گرفته می‌شود که گویی پدر مالک فرزندش است و اگر این پدر بی‌غیرتی را با از دست دادن منبع قدرتی خود هماهنگ کند، با فرار کردن دخترش احساس می‌کند که منبع قدرتی خود را از دست داده است.

رفیعی‌پور ادامه داد: به نظر پدر این کودک توان کنترل و مدیریت هیجانات خود را نداشته و این موضوع منجر به رفتار پرخاشگرانه شده و رفتار پرخاشگرانه او نیز غیرطبیعی‌تر از آن است که وجود دارد.

مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به زمانی که کودک به همراه پسر دستگیر می‌شوند نیز گریزی زد و گفت: نیاز به قانون حمایت از کودکان و زنان وجود دارد. زمانی که کودک در دادگاه اظهار می‌کند که اگر به خانه بروم پدرم مرا می‌کشد، باید در همان زمان خانواده تحت درمان‌های روانشناختی و مشاوره‌ای قرار می‌گرفتند و تا زمانی که خانواده به آرامش نسبی می‌رسیدند کودک باید در جایی نگهداری می‌شد.

وی در ادامه درباره پشیمانی قاتل بعد از وقوع قتل نیز توضیحاتی ارائه داد و گفت: پشیمانی بعد از وقوع جرم، بستگی به اختلال شخصیتی که فرد با آن دست و پنجه نرم می‌کند، دارد. برخی افراد دچار اختلال شخصیتی هستند که احساس همدلی و گناه نمی‌کنند، لذا لازم است که پدر و آن پسر (بهمن) و همچنین اطرافیان مورد بررسی قرار گیرند. باید بررسی شود که انگیزه چه بوده است و افراد دچار اختلال شخصیتی هستند یا خیر؟

رفیعی‌پور در ادامه درباره وضعیت روحی و روانی برادر رومینا نیز گفت: شکل‌گیری شخصیت افراد از بدو تولد شروع و تا حدود ۱۰ سالگی ادامه پیدا می‌کند. اکنون او دچار PTSD (آسیب پس از سانحه) است و به طور قطع این اتفاق در سلامت روانی آینده برادر این کودک نقش مهمی دارد. به نظر باید خانواده به ویژه برادرِ این کودک تحت درمان‌های روانشناختی قرار گیرند تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.

این روانشناس سلامت در ادامه به نقش آموزش و پرورش در پیشگیری از این نوع اتفاقات اشاره کرد و یادآور شد: آموزش و پرورش به جای این مقدار محفوظات، باید مهارت‌های تصمیم‌گیری، حل مسئله و زندگی را در مدرسه به دانش‌آموزان آموزش دهد. این کودک نمی‌توانسته مسائل خود را حل کند و آموزش‌های لازم را برای حل این موضوع دریافت نکرده است. همچنین خانواده‌ها نیز باید به کودک آموزش‌هایی دهند. کمک گرفتن از روانشناس و مشاور نیز می‌تواند در جلوگیری از این وقایع بسیار کمک‌کننده باشد. 

وی در ادامه از رسانه‌ها خواست که به جنبه‌های روانی، خانوادگی، جامعه‌شناسی و حقوقی این مسائل ورود کنند و افزود: قانون حمایت از کودکان باید جدی‌تر گرفته شود.

کد خبر 516557

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آسیب اجتماعی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • غبیشاوی IR ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    21 20
    رومینا چون پدر خوبی نداشت با پسری که دو برابر سنش بود دوست میشه که اون جای خالی صمیمیت پدری رو پر کنه
    • IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
      18 5
      این چرت پرتا چیه ، چون باباش دوستش نداشت با پسره دوست شد!!
  • حمیدرضا اکبری کیا IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    20 12
    بسیار خوب ایشان تحلیل کرده اما اشاره به پدوفیلیا نکرده
  • مهناز IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    6 15
    سلام من خیلی ناراحت هستم مرگ بر پدر رومینا او دوست من هست
  • محمد IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    17 21
    اگر دخترخانمهای زیر هجده سال که در دوران پر خطر سنی قرار دارند.بیشتر به حساسیت بزرگترها شون احترام بگذارند.هیچوقت دچار یک چنین روابط لحظه ای نخواهند شد..احترام به بزرگترها مخصوصا مادران..احترام به دلنگرانی های پدر و مادر .ارزش گذاری به شئونات خانواده باعث میشه که دختر در جامعه با امنیت بیشتری زندگی کنه.یک دختر سیزده ساله که فکر مستقل شدن داره .فقط احتیاج به یک روانشناس داره..بنده به عنوان یک پدر چهل و پنج ساله تا به حال همچین رفتاری را که یک دختر در چنین سنی و حتی زیر سن هفده هجده سالگی داشته باشه تا به حال ندیدم...به خاطر همین پدر ایشون یک همچین عکس العملی نشون داده...یادمون نره که ما دخترهامون را با خون دل بزرگ میکنیم..یک همچین رفتاری از دختر یک همچین عکس العملی از پدر هم در پی خواهد داشت...
    • Kamelan IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
      7 1
      بله این نظر درسته از لحاظ روانشناسی دختری که در سنین کم بخاطره کمبود محبت ازدواج میکنه از شوهرش انتظار داره باهاش مثل یک پدر مهربان رفتار کنه به کاراش زیاد گیر نده و همیشه پشتیبانش باشه درست مثل یک پدر و این دختر بچه درکی از زندگی دو نفره نداره که بخواد تصمیم بگیره
  • دکتر AE ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    10 14
    هدف شما فقط این هستش که ذهن مردم رو سمت این اخبار بیهوده بکشیونید
  • IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    19 3
    بزرگترین مشکلات خانواده ها فشار اقتصادی است. خانواده های ضعیف معمولا چنین مشکلاتی دارن. لذا دولت ها هم در این گونه موارد مقصرن. علی برکت الله
  • IR ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    25 11
    دوستان در سن پایین دختر ها احساساتی هستند هر چی هم پدر محبت کنه باز هم به محبت دیگری هم نیاز دارند من خودم دخترهستم ولی بالای ۳۰ هستم اگر کسی به خواستگاری دخترتان اومد جواب رد ندهید چون او به محبت دیگری هم نیاز داره پدر که جای خودش رو داره
  • IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    21 2
    خیلی کار بدی
  • R_T IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    10 15
    اولا ک دختر 14 ساله کودک نیست. دوما اگرم جوونی و نادونی کرده سزا و تنبیهش هر چیزی بغیر از قتل و بریدن سرش میتونس باشه!!!
  • IR ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    18 3
    پدر بودن ک فقط این نیس خرج خانواده رو بدی ک غیرتی بازی در بیاری البته هر کدوم از این جا در جای خودش مناسبه اما از همه چیز مهم تر محبت هست محبته ک باعث میشه آدم ها با هم خوب باشن و هم دوس دا‌شته باشن اگر پدر رومینا عزیز به جای اون همه سخت گیری حمایت می‌کرد از رومینا یا با او حرف می‌زد و به او محبت می‌کرد او هم عاشق پسری با این تفاوت سنی نمیشد... چون قطعا هیچ پدری دوس نداره خار بره تو پای بچش ولی آخه چطور یه پدر میتونه بخاطر حرف مردم و غیرت ک به قول خودش غیرت دخرش رو ک از خون خودش این طور بکشه... حالا پشیمانی پدر چه فایده داره اون دیگ نیس... درسته ک کار رومینا دوریت اما کار پدر به حدی بده ک دیگ کار رومینا به چشم نمیاد آخه کشتن بچه خودت هم شد غیرت و مردونگی؟ غیرت چیز خوبیه برای مرد لازمه اما به جا درست باید استفاده بشه ک خیلی از مردا اینو نمیدونن رومینای عزیز هم حیف بود اون 13 سال بیشتر سن نداشت امیدوارم روحش آروم باشه...
  • نیک آیین IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    4 6
    مشکل اصلی از رومینا بوده که تو سن کم عاشق یه مرد ۳۰ ۳۵ ساله میشه ولی پدرش هم خیلی تند رفت
  • اشنا IR ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    8 3
    به نظر من یکی از اون اشخاصی که راضیه که دختر 13سالشو به بهمن بده، اونم با همچون سابقه ای،دستشو ببره بالا.بعد خودشو بزارن جای بابای اون،یکم فکر کنین.
  • حسن IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    6 3
    کاش اون قاضی متبحر و کار بلد رو هم معرفی می کردید. نکته دیگه اینکه ایشون کودک نیست بلکه نوجوان هست
  • مهدیس IR ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    4 0
    نمیدونم والا خدارحمتش کنه
  • IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    9 2
    علت بی محبتی پدر نیست گر چه پدر هم باید بیشتر به دختر توجه میکرد.ولی دختر خانم ها در یک سنی شدیداً دوست دارند ازدواج کنند واگر سن بالا رفت تمایلشون به ازدواج کم میشه و اون سن دیگه تکرار نمیشه
  • IR ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    6 0
    این بایدها ونبایدهاییست که من و شما میگیم اما واقعیت روابط اعضای این خانواده چیزیست که ما از آن بی خبریم پس نمیشه قضاوت کرد. فقط باید دعا کرد که خداوند هیچ پدر ومادری رو در چنین شرایط دشواری قرار نده .
  • IR ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    4 1
    سن ۱۳ سال بستگی به خود دختر داره و خودش تشخیص میده که میتونه ازدواج کنه یا نه چرا ما تو ۱۳ سالگی میل به ازدواج پیدا نکردیم ؟چون بچه بودیم ومیدونستیم که نمیتونیم ولی همه یه جور نیستند همین جور که بلوغ دخترها با هم فرق داره عقل ودرک هم فرق داره
  • IR ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    2 1
    به نظر من ۱۳ سال سنی نیست که یک دختر به خاطر ازدواج بخواهد به کسی دل ببنده و از خونه فرار کنه اون تازه باید درس بخونه و آمادگی پیدا کنه برای ازدواج !
  • نادراقاجانی IR ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
    2 1
    به نظر من این اشتباهه که این موضوع رودوستان رسانه ای کردن چون باعث میشه تاابروی یه خانواده درکل ایران بره واونهادچارمشکلات روحی بیشتری بشن بایداون خانواده رودل داری دادنه سرکوفت
  • IR ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
    2 2
    بسیار کارشناسانه ودقیق درود بر روانشناس فهیم
  • IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
    2 1
    من موندم این اقا چطور به سمت مشاور ریاست سازمان روانشناسی رسیده است ؟؟ اگر ایشان روانشناسی باشند باید با مفهومی به نام # فشار اجتماعی# اشنا باشند و البته اگر در ماموریت های هنگفتشان محض تفریح به روستا رفته باشد باید با فرهنگ روستا هم اشنایی مختصری داشته باشد و اگر کتاب روانشناسی عمومی مثلا دکتر شعاری نژاد را خوانده باشد و یا نظریه های مدرن شخصیت مثل والتر میشل را خوانده باشد باید بداند که نمی توان رفتار فرد را سوای موقعیت بررسی کرد. و اینطور یک جانبه به میدان رفت.
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
    3 0
    نمی شود قضاوت کرد جنایت وحشتناکی است مسلمان نشنود کافر نبیند