معاون شهردار تهران جزئیات دستورالعمل مقابله با بکارگیری کودکان در فرآیند جمع‌آوری پسماند تهران را تشریح کرد.

زباله‌گرد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، محمدرضا جوادی یگانه با اعلام جزئیات ابلاغیه دستورالعمل بخشنامه مقابله با بکارگیری کودکان در فرآیند جمع‌آوری پسماند تهران از سوی شهردار پایتخت، گفت: موضوع کار کودکان موضوعی پیچیده و چند بعدی است و به همین دلیل بسیاری از اقداماتی که در این سال‌ها انجام شده، موفق نبوده و روز به روز به تعداد کودکان کار در حوزه دستفروشی و تکدی‌گری نیز اضافه شده است چراکه این فعالیت کودکان به دلیل فقر ایجاد می‌شود و خانواده‌ها برای کسب درآمد فرزندان خود را برای تصدی‌گری و ... به خیابان‌ها می‌فرستند.

وی با بیان اینکه شهرداری تهران تلاش کرده که در سال‌های اخیر موضوعاتی را که به فقر برمی‌گردد به صورت تک بعدی و خطی نگاه نکند، اظهار کرد: مسئله ما زیست انسانی مردم است و فقرا نیز حق استفاده از شهر را دارند.

جوادی یگانه با بیان اینکه سال گذشته بحث جمع‌آوری کودکان کار مطرح شد اما شهرداری تهران در آن همکاری نکرد چراکه معتقدیم پدیده کودکان کار موضوعی پیچیده است، ادامه داد: از سال گذشته موضوع زباله‌گردی کودکان را به صورت ویژه در دست بررسی قرار دادیم چراکه کودکانی را در سطح شهر مشاهده می‌کردیم که در مخازن زباله به صورت کتفی و کولی زباله جمع می‌کردند.

  • عمده کودکان زباله‌گرد ایرانی نیستند و در گودهای خارج تهران زندگی می‌کنند 

وی با بیان اینکه بیش از یک سال با برگزاری جلسات مختلف با مجموعه‌های داخل شهرداری، خارج از شهرداری و سمن‌ها به بررسی موضوع کودکان کار پرداختیم، گفت: بررسی‌ها نشان داد که معمولا این کودکان در جمع‌های کوچک خانوادگی کار می‌کنند و معمولا از کشور افغانستان و از شهر هرات آمدند که بر اساس روابط خانوادگی در گاراژها و گودهای خارج از تهران دور یکدیگر جمع شده و مشغول زباله‌گردی هستند.

وی افزود: همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که این افراد معمولا ظهرها سوار خودرو شده و به تهران می‌آیند و هر پنج تا شش خیابان در اختیار یک گروه است که موظف هستند مخازن این خیابان‌ها را گشته و پسماند خشک آن را بردارند و معمولا تا ساعت ۱۲ تا ۲ بامداد نیز فعال هستند و بعد از آن به همراه زباله‌هایشان توسط خودروهای پوشیده شده به گاراژها برگردانده می‌شوند و صبح‌ها نیز به تفکیک زباله مشغول هستند.

  • پیمانکاران شهرداری، مشتری‌ زباله‌های کودکان کار 

وی با بیان اینکه معمولا پیمانکار پسماند خشک شهرداری مشتری این زباله‌ها است، گفت: از آنجایی که گودها و گاراژهای آنها خارج از شهر تهران است نمی‌توانیم در مورد محل فعالیت آنها اقدامی انجام دهیم اما می‌توانیم بر روی پیمانکار شهرداری نظارت داشته باشیم.

جوادی یگانه با بیان اینکه طبق قراردادی که شهرداری با پیمانکار پسماند خشک امضاء می‌کند، پیمانکار موظف به تفکیک است، افزود: پیمانکار باید با استقرار غرفه یا ماشین‌های ملودی‌دار اقدام به جمع‌آوری زباله‌های خشک کند و همچنین حق استفاده از اتباع و کودکان کمتر از ۱۵ سال را نیز ندارد اما به صورت غیررسمی پیمانکار این اقدامات را انجام می‌دهد.

وی با بیان اینکه ۵۰ هزار مخزن در سطح شهر وجود دارد که مردم هر ساعتی که می‌خواهند می‌توانند زباله‌هایشان را که به طلای کثیف شهرت دارد در آنها رها کنند، اظهار کرد: در واقع این مخازن یک دارایی و ثروت محسوب می‌شود و پدیده زباله‌گردی و به خصوص کودکان یک پیامد ناخواسته نشأت گرفته از یک تصمیم درگذشته است چراکه اگر این مخازن آن هم به این شکل نبودند قطعا شاهد زباله‌گردی و زباله‌گردی کودک نبودیم.

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با موضوع کودکان زباله‌گرد، گفت: جلسات زیادی با ذی‌نفعان مختلف در داخل و خارج شهرداری برگزار کردیم و به این نتیجه رسیدیم که برخی از مشکلات مربوط به زباله‌گردی به پدیده ارزش بالای آنها و به اصطلاح طلای کثیف بودن آن برمی‌گردد. هر چند که میزان زباله‌ها از حدود هفت تا هشت هزار تن به پنج هزار تن رسیده است اما باز شاهد زباله‌گردی کودکان هستیم.

وی با بیان اینکه دستوالعملی را با امضای شهردار تهران در خصوص مقابله با بکارگیری کودک در فرآیند جمع‌آوری پسماند تهران تهیه کردیم که بر اساس آن شهرداران مناطق باید با پیمانکارانی که از کودکان استفاده می‌کنند برخورد کنند، ادامه داد: هر مخزنی یک کد دارد که شهروندان می‌توانند در صورت مشاهده کودکان زباله‌گرد با ۱۳۷ تماس گرفته و گزارش دهند و شهرداران مناطق نیز باید با پیمانکاران‌شان که از کودکان استفاده می‌کنند برخورد کنند و این موضوع در ارزیابی شهرداران مناطق لحاظ می‌شود.

وی با بیان اینکه مردم مطمئن باشند که در پی فعالیت کودک زباله‌گرد هیچ پولی به جیب شهرداری نمی‌رود و این موضوع به نفع مردم نیست، گفت: کودک زباله‌گرد خود محصول یک سوء استفاده و قصور است و نباید اجازه بدهیم که این سوءاستفاده از کودکان انجام گیرد.

  • شیوه جمع‌آوری زباله اصلاح می‌شود 

جوادی یگانه با بیان اینکه قطعا با پیمانکارانی که از کودکان در فرآیند زباله‌گردی استفاده می‌کنند برخورد می‌کنیم، بیان کرد: شیوه جمع‌آوری زباله نیز اشتباه است و در نظر داریم که این شیوه را نیز اصلاح کنیم و ریشه‌ای با این پدیده برخورد خواهد شد؛ همچنین در مورد فعالیت این مخازن نیز اصلاحاتی در حال انجام است.

وی با بیان اینکه کودک کار محصول فقر است اما کودک زباله‌گرد محصول یک اتفاق نادرست و نشأت گرفته از سوءاستفاده است، افزود: ما مخازن زباله داریم که اصطلاحا در آن پول است و باید این فرآیند اصلاح شود چراکه می‌بینید در شهرهایی مثل شیراز و اصفهان که مدل جمع‌آوری‌شان متکی بر مخازن نیست، کودک زباله‌گرد نمی‌بینیم. بنابراین باید اصلاحاتی در خصوص جمع‌آوری پسماند در شهرداری ایجاد شود.

وی با بیان اینکه معاونت فرهنگی خدماتی به کودکان منع شده از کار و خانواده‌هایشان می دهد، گفت: با وزارت رفاه رایزنی کردیم که به کودکان کاری که در مراکز پرتو آموزش می بینند، ما با همکاری سمن‌ها نسبت به حرفه آموزی و توانمندسازی آنها اقدام می کنیم.

  • فروش کارت حدود ۳ میلیون تومانی برای زباله‌گردی 

جوادی یگانه با تاکید بر اینکه در این طرح قرار نیست دستی به کودکان زباله گرد بزنیم و با آنها برخورد نمی‌شود اظهار کرد: هر منطقه یک پیمانکار دارد و بررسی ها نشان داده که معمولا پیمانکار هر پنج الی شش خیابان را به یک گروهی واگذار می کند و معمولا دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان از این زباله گردها می‌گیرد و به آنها کارتی می دهد و ما در نظر داریم این سیستم بین کودک کار و پیمانکار را اصلاح کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که چه برآوردی از تعداد کودکان زباله گرد دارید؟ بیان کرد: برآوردی از تعداد کودکان زباله گرد نداریم اما بر اساس برآوردهای آماری ناشی از زباله‌های شهر تهران، توان کودک در حمل پسماندهای خشک و ... عنوان می شود که حدود ۴۰۰۰ کودک زباله گرد داریم.

وی با بیان اینکه این دستورالعمل شهردار تهران در روز جهانی مقابله با کار کودک ابلاغ می شود و از روز شنبه برای همه مناطق لازم الاجرا است افزود: کودکان زباله گرد کودکانی نیستند که از اطراف تهران به پایتخت بیایند بلکه این کودکان معمولا از افغانستان آمده و چون خانوادگی هستند، با هم کار می کنند و هنگامی که ببینند بازار کار از بین رفته به کشورشان بر می گردد.

  • مناطق دارای بیشترین زباله و زباله‌گرد

معاون شهردار تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه مناطقی بیشترین کودک زباله گرد را دارد؟ بیان کرد: در همه مناطق زباله وجود دارد اما مناطقی همچون، ۱، ۲، ۴ و۵ بیشترین زباله را دارند و مسئله اصلی این است که ما از مردم کمک می خواهیم و از آنها می خواهیم که ساکت نمانند و در مقابل سوءاستفاده‌ای که از این کودکان می شود بی تفاوت نباشند.

وی با بیان اینکه سالانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار تماس با سامانه ۱۳۷ برقرار می شود و بخش زیادی از این تماس‌ها مربوط به گزارش فعالیت کودکان زباله گرد باشد در پاسخ به این سوال که چه اتفاقاتی در انتظار کودکان زباله گرد است، گفت: اکثر کودکان افغانستانی هستند و در جلسه ای که با استاندار تهران و رئیس شورای استان تهران داشتیم از آنها خواستیم که شهرداران شهرهای حاشیه تهران هم به کمک بیایند، چرا که به احتمال زیاد از آنجایی که این کودکان ساکن ایران نیستند به کشور خود بر می گردند.

وی در پاسخ به این سوال که ممکن است این کودکان از زباله گردی به تکدی گری یا دستفروشی روی بیاورند اظهار کرد: اینگونه نیست، چرا که بررسی‌های ما نشان داده این افراد به مانند کارگران فصلی هستند و از آنجایی که از یک خانواده هستند به علت وابستگی اجتماعی برایشان مهم است که در کنار یکدیگر فعالیت کنند و نمی پذیرند که یک مشغول به تکدی گری شود و کودک دیگر در یک مکان متفاوت به دستفروشی مشغول شود.

وی افزود: دستورالعمل مقابله با بکارگیری کودک در فرآیند جمع آوری پسماند تهران از سوی شهردار تهران ابلاغ شده است و از این پس در قراردادها، سازمان پسماند باید در مورد بکارگیری کودکان زیر ۱۵ سال دقت نظر بیشتری داشته باشد، در غیر این صورت شهرداران مناطق موظف به برخورد با آنها هستند.

کد خبر 521417
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آشنا IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
    0 0
    اگه کسی یک گونی خاک بگذاره جلوی درب خانه عوامل شهرداری سریعا خودشون رو میرسونند که از ماجرا خبردار بشن که جریان چیه . اینکه چجوری خبردار میشن خودش یک تکنیک. اما همین شهرداری با استفاده از عوامل پیدا و پنهانی که در سطح شهر داره ، خرابی کوچه و خیابونها ، موشها و کودکان کار و زباله گردها و هزاران ایراد دیگر رو نمیبینه و میگه مردم به ما خبر بدهند. پلیس با تمام عوامل پیدا و پنهانش این همه معتاد رو در سطح شهر که نه مخفیانه بلکه به صورت علنی میگردند و مصرف میکنند و کنار کوچه و خیابون مزاحم کسب و کارو نوامیس مردم هستند و فروشندگان ماد مخدر رو در سطح شهر و در پارکها و تحت عنوان دسفروش و ... رو نمیبینه و به مردم میگه معتادان متجاهر رو به ما خبر بدین. جالبه که همه مردم میبینند و پلیس و شهرداری و ... نمیبینند. مگه میش