همشهری آنلاین: نخستین همایش ارتباطات اسلامی - ایرانی با حضور مدیران گروه و یا روسای دانشکده‌های ارتباطات تهران برگزار شد.

به گزارش ایسنا، در این همایش که از سوی کمیته‌ای متشکل از کلیه دانشکده‌ها و گروه‌های دانشگاهی علوم ارتباطات و نیز با مشارکت فرهنگسرای رسانه در محل دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، دکتر حسن بشیر ـ دبیر همایش ـ با تأکید بر این که این همایش را باید اتفاق بزرگی برای مجموعه‌ی ارتباطی کشور بدانیم، اظهار کرد: همت دانشکده‌های مختلف برای حضور در چنین همایشی به مناسبت روز جهانی ارتباطات انصافاً شایسته تقدیر است.

وی با اشاره به موضوع همایش ارتباطات اسلامی ـ ایرانی، آن را بخش مهمی در تحول اجتماعی متناسب با فضای کشور دانست و افزود: دیدگاه اسلامی ـ ایرانی در فرهنگ ما دیدگاهی است که با آن زندگی کرده و نفس می‌کشیم و برای آن نیز بسیار ارزش قائلیم که باید با منطقی مناسب و درست در صحنه‌های مختلف جهانی نیز عرضه کنیم.

در ادامه پرفسور یحیی کمالی‌پور با ابراز خوشحالی از برگزاری گردهمایی استادان و دانشجویان ارتباطات آن را اقدامی مبارک عنوان و تصریح کرد: برگزاری چنین جلسات و همایش‌هایی همیشه جزو دغدغه‌های من بوده است که چرا کسانی که همگی در یک مسیر یعنی تدریس ارتباطات فعالیت می‌کنند، ارتباط مستمر و سازنده‌ای با هم نداشته و نتوانسته‌اند الگویی برای جامعه و دانشجویان باشند.

وی همایش بزرگ ارتباطات اسلامی ـ ایرانی را اولین گام در راه همفکری، همگرایی و تکامل ارتباطات در روابط عمومی کشور خواند و ادامه داد: برگزاری چنین همایشی حتی یکبار در سال برای تبادل‌نظر و چاره‌اندیشی در خصوص مشکلات آموزش در حوزه‌ی ارتباطات کشور بسیار مثبت و سازنده خواهد بود.

به گفته او ما امروز در یک فضای رسانه‌ای ‌و فرهنگی زندگی می‌کنیم که مردم بدون آگاهی کافی درباره‌ی این فضا و تاثیرات آن نمی‌توانند به درستی زندگی کنند.

وی با اشاره به این که متاسفانه کشور ما اکنون از وجهه خوبی در میان افکار عمومی جهان برخوردار نیست، اضافه کرد: تا زمانی که از درون سامان پیدا نکرده و متحد نشویم و یا از تعامل و نیز استفاده متناسب از وسایل ارتباطی به ویژه در فضای سایبر آگاه نباشیم، نمی‌توانیم تعامل خوبی با دنیای خارج داشته باشیم.

او از این نشست به عنوان واقعه تاریخی تاریخ ارتباطات ایران یاد کرد و افزود: این نشست در صورت داشتن راه‌کارهای عملی برای ایجاد رابطه‌ی دو سویه و سازنده میان دانشکده‌های ارتباطات می‌تواند در ادامه راه کشور در حوزه‌ی ارتباطات مثمر ثمر باشد.

پرفسور کمالی‌پور همچنین به خاطر برگزاری چنین همایشی حدود ۵۰۰ جلد از کتاب‌های حوزه ارتباطات کتابخانه‌اش را به دانشکده‌های حاضر در همایش تقدیم کرد.

پس از صحبت‌های او، مدیران گروه و روسای دانشکده‌های ارتباطات در میزگردی به بحث درباره مشکلات موجود در حوزه‌ی رشته ارتباطات در کشور پرداختند.

دکتر حسینعلی افخمی ـ مدیر گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی ـ با بیان اینکه ۲۷ اردیبهشت‌ماه در دنیا روز جهانی جامعه‌ی اطلاعاتی نامیده شده و نباید از لفظ روز جهانی ارتباطات درباره‌ی این روز استفاده کرد، روند موجود در دانشگاه علامه طباطبایی برای توسعه ارتباطات را نامطلوب عنوان و خاطر نشان کرد: این دانشگاه با وجود فعالیت‌های انجام شده مانند تغییر در فصل‌های درسی به دلیل ضعف‌های ساختاری نتوانسته است به رشد مناسب و مطلوب دست یابد.

او کمی‌گرایی ناخواسته در این دانشگاه را در افت کیفیت آموزش در آن موثر دانست و گفت: شکاف‌های موجود فقط به عملکرد دانشگاه‌ها برنمی‌گردد بلکه برخی فشارهای تحمیلی نیز شرایط ایجاد چنین شکاف‌هایی ایجاد می‌کنند، ضمن این که نگاه کلان موجود در کشور مبنی بر تربیت تکنسین به جای پژوهشگر در عرصه‌ی آموزش عالی نیز از دلایل این افت کیفیت به ویژه در حوزه‌های پژوهشی در دانشگاه‌هاست.

در ادامه دکتر امیدعلی مسعودی ـ مدیر گروه ارتباطات دانشگاه سوره ـ نیز ضمن تقدیر از برگزاری همایش، نیاز به ورود به حوزه‌ی آکادمیک در حوزه‌ی تبلیغات و ارتباطات از سوی سازمان تبلیغات اسلامی را فسلفه‌ی ایجاد دانشکده‌ی ارتباطات سوره دانست و درباره نحوه‌ی پذیرش دانشجو در این دانشکده نیز توضیحاتی ارایه کرد.

دکتر سیدوحید عقیلی ـ رییس دانشکده علوم انسانی واحد علوم و تحقیقات ـ هم برگزاری نشست‌هایی با حضور تمامی مدیران گروه و روسای دانشکده‌های ارتباطات را اقدامی مبارک عنوان و تصریح کرد: چنین جلساتی باید مکانی برای تکیه بر نقاط اشتراک و بررسی راه‌های تعامل بیشر میان دانشکده‌های ارتباطات باشد.

او مدیریت رسانه و اقتصاد رسانه را دو رشته‌ی مغفول این عرصه در کشو دانست و ادامه داد : کمبود تولیدات ارتباطی در زمینه‌ی تالیف در ترجمه از مشکلات دیگر حوزه‌ی‌ ارتباطات در کشور است، ضمن این که پژوهش نیز در این عرصه چندان جدی گرفته نشده و تئوری‌های مطروحه توسط اساتید و دانشجویان کمتر با نگاه به مشکلات جامعه صورت می‌گیرد.

وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد امروز سرمایه‌گذاری‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در این رشته افزایش یافته که به عقیده من امر مبارکی است که باید در زمینه‌ی بومی‌سازی تئوری‌های ارتباطی و حل مشکلات جامعه از آن بهره گرفت.

دکتر سعیدرضا عاملی ـ رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران ـ نیز در ادامه رشته ارتباطات را جزو رشته‌های مادر، در دنیای امروز دانست و اظهار کرد: اگر از تمامی قابلیت‌ها و ظرفیت‌های رشته ارتباطات استفاده شود این رشته می‌تواند به راحتی مدیریت جهان مجازی را به عهده بگیرد.

او اضافه کرد: رشته‌ی ارتباطات نباید از قافله‌ی تحولات جدید عقب بماند، ضمن این که برای دستیابی به درک واقعیت‌های پیرامون حتما باید به داشتن ارتباطات آگاهی داشت.

به عقیده وی در بحث ارتباطات اسلامی ـ ایرانی نیز جدای از بحث‌های فقهی و کلامی، با توجه به ظرفیت‌های ارتباطی می‌توان به واقعیت‌های این حوزه دست یافت.

این استاد دانشگاه هم‌چنین علم ارتباطات را در حال حاضر در کشور در صورت جذب و علاقمند کردن به این رشته و شکوفایی او علم خوب و مثمرثمری دانست.

دکتر حسام‌الدین آشنا ـ مدیر گروه فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) ـ هم رشته ارتباطات را در حوزه‌های آموزش، پژوهش و مشاوره در کشور قابل بررسی دانست و تصریح کرد: رشته‌ی ارتباطات که اساسش بر حل مشکلات جامعه استوار است، در کشور ما در حوزه‌هایی کاملا مغفول مانده و در حوزه‌هایی نیز به شکل افراطی مورد توجه قرار گرفته است که در نتیجه باعث شده است بسیاری از مولفه‌های امروزی این علم در خدمت جامعه قرار نداشته باشد.

وی پژوهش‌های انجام گرفته در این حوزه را نیز اغلب کتابخانه‌ای دانست و ادامه داد: متاسفانه تحقیقاتی که از سوی دولت برای مسایل مهم سفارش داده می‌شود، اغلب به دانشجویان این رشته واگذار شده و حتی از خدمات مشاوره‌یی اساتید ارتباطات در چنین پروژه‌هایی و نیز برای حل مشکلات جامعه استفاده نمی‌شود.

او همچنین همکاری‌های بین دانشگاهی و نیز همکاری‌های بین‌المللی برای توسعه رشته‌های ارشد و دکترا در کشور را به عنوان راه‌کارهای عملی برای رشته ارتباطات در کشور ارایه کرد و گفت: توسعه علم تنها با حضور متخصصان امکان‌پذیر است.

دکتر حسینی ـ رییس دانشکده‌ی صدا و سیما ـ هم فلسفه وجود گروه ارتباطات دانشکده صدا و سیما را تربیت نیروهای مورد نیاز در رادیو و تلویزیون عنوان کرد و ضمن صحبت درباره رشته‌های موجود در گروه ارتباطات این دانشکده از رشته‌های فلسفه رسانه، دین و رسانه و هم چنین ارتباطات سلامت به عنوان رشته‌های جدیدالتاسیس آن یاد کرد.

دکتر احمدزاده ـ رییس دانشکده خبر ـ نیز کمیت‌زدگی در رشته‌ی ارتباطات را از دلایل مهم کاهش کیفیت این رشته در کشور دانست و با اشاره به نقش رقابت در پیشرفت رسانه‌ها اظهار کرد: آیا وقت آن نرسیده است که با بازنگری در قوانین کشور، فضایی برای رقابت با رسانه ملی در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی فراهم شود.

او در ادامه با تاکید بر این که باید تکنولوژی‌های نوین ارتباطی در ابعاد مختلف مثبت و منفی مورد بحث قرار گرفته و سند و چشم‌اندازی از این بحث‌ها برای تصمیم‌گیری در اختیار مسئولان قرار گیرد، ادامه داد: اخلاق در خبر نیز از جمله مواردی است که باید در متون ارتباطی کشور مورد بازنگری قرار گیرد، ضمن اینکه در حوزه‌ی‌ ارتباطات میان فرهنگی نیز که زیرساخت توریسم در کشورها را تشکل می‌دهد باید توجه و تامل بیشتری صورت گیرد.

در ادامه دکتر مهدی محسنیان‌راد ـ استاد ارتباطات ـ نیز گرد هم جمع شدن تمامی دانشکده‌های ارتباطات در کنار هم در ۴۱ سالی که رشته ارتباطات در کشور به حوزه آکادمیک وارد شده است را بی‌سابقه عنوان و اضافه کرد: اساس ریشه ارتباطات در ایران به صورت خوبی شکل گرفت و بر اساس توجه به کیفیت آغاز شد اما متاسفانه در ادامه‌ی راه آنگونه که انتظار بود، پیش نرفت.

دکتر مسعود کوثری ـ مدیر گروه ارتباطات دانشگاه تهران ـ هم در جمع‌بندی ‌صحبت‌های مطروحه توسط استادان مختلف برگزای نشست‌های دوره‌ای بین دانشکده‌ها، بازنگری در سرفصل‌های دروس رشته‌ی ارتباطات، داشتن برنامه سالیانه برای کتاب سال دانشجویی، کتاب سال اساتید و به داوری گذاشتن کتاب‌های اساتید این رشته، تبادل استادان راهنما میان دانشکده‌ها، ‌تبادل در دروس و بازنگری در طریقه‌ی جذب دانشجو در این رشته را از جمله راه‌کارهای پیشنهادی برای حل مشکلات رشته‌ی ارتباطات و تعامل بیش‌تر دانشکده‌های این حوزه در کشور دانست.

در پایان دکتر محمدی ـ استاد ارتباطات ـ نیز از برگزاری این همایش تشکر کرد و جای تالیف، تحقیق و ترجمه در حوزه ارتباطات کشور را خالی عنوان و اضافه کرد: برای چنین اموری نیز باید نیروهای متخصص تربیت شود تا به پیشرفت در این حوزه نیز بتوان امیدوار بود.

او همچنین استفاده از تجربیات اساتید قدیمی و با سابقه‌ی ارتباطات کشور را نیز در راه پیشرو در این حوزه موثر عنوان کرد.

کد خبر 52293

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز