پیدایش کوید ۱۹ و زمزمه‌های شیوع تب کریمه کنگو توجه‌ها را به سمت رعایت اصول بهداشتی سوق داده است به طوری که اهالی منطقه ییلاقی جواهرده رامسر کشتار سنتی و غیربهداشتی دام در این روستا را تهدیدی برای سلامتی و پیدایش بیماری‌ها و ویروس‌های جدید می‌دانند.

ذبح دام

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایرنا، به اعتقاد کارشناسان بهداشت، بسیاری از بیماری‌های مشترک میان انسان و دام نیز از طریق مصرف فرآورده‌های دامی بویژه گوشت‌هایی که به شیوه کاملا غیربهداشتی کشتار و توزیع می‌شود به افراد جامعه انتقال می‌یابد. نتایج نمونه‌برداری‌های آزمایشگاهی نیز نشان داده که برخی از بیماری‌های ویروسی نظیر تب کریمه‌ کنگو و بیماری‌های عفونی مانند سل و شاربن از طریق مصرف گوشت‌های آلوده به انسان‌ها منتقل شده است، بنابراین کشتار دام در کشتارگاه‌های بهداشتی و نظارت پیوسته کارشناسان بهداشتی به آسانی می‌تواند از شیوع و انتقال این بیماری‌ها به افراد جامعه جلوگیری کند.

بر همین اساس مدیرکل شبکه دامپزشکی مازندران اخیرا با اعلام این که تب کنگو در سه شهرستان غرب مازندران مشاهده شده، به دامداران این مناطق تاکید کرد است تا با رعایت اقدامات پیشگیرانه نظیر سمپاشی برای جلوگیری از گسترش این بیماری مشترک بین انسان را در دستور کار قرار دهند.

 تب کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب‌دار حاد است که به وسیله کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل می‌شود. این بیماری در فصل‌های گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور که زمان رشد و تکثیر کنه‌هاست، شیوع می‌یابد.

گذشته از گزارشات مردمی، مشاهدات عینی خبرنگار از وضعیت قصابی‌ها و عرضه گوشت در منطقه ییلاقی جواهرده نشان از بی‌توجهی عرضه‌کنندگان بدون رعایت پرتکل‌های بهداشتی دارد. لاشه‌های آویزان شده دام در قصابی‌هایی که فاقد مهر دامپزشکی است، یکی از این نشانه‌هاست، به طوری که به گفته شاهدان عینی و همین طور تایید مسئولان، ذبح دام در این منطقه در فضاهای نامتعارف و سنتی بدون حضور دامپزشک و روحانی که حلیت گوشت را تایید کند، انجام می‌شود و لاشه با خودروی شخصی و بدون پیش‌سردکن به محل عرضه و فروش انتقال می‌یابد. طبیعی است که در چنین شرایطی که بیماری کرونا هم مردم را نسبت به رعایت بهداشت حساس‌تر کرده، مردم منطقه احساس کنند سلامتی و امنیت غذایی خودشان و گردشگران در خطر تهدیدی جدی قرار دارد.

یکی از اهالی ییلاق جواهرده که خودش مدتی دام نگهداری می‌کرده و تا اندازه زیادی از رنگ دام و امحاء و احشای داخلی آن می‌تواند به سلامت و کیفیت آن پی ببرد، گفت که روز گذشته یکی از قصابی‌های جواهرده جگر گوسفندی را که سفیدک داشت و بخشی از آن ناسالم بود، با چاقویی جدا کرد و بقیه قسمت‌های آن را برای فروش در قصابی نگه داشت.

این ساکن بومی جواهرده افزود: قطعا اگر این دام در شرایط بهداشتی و با نظارت ذبح می‌شد، دستکم مجوز فروش برای جگرش صادر نمی‌شد و معدوم می‌شد ولی اینجا چون عده زیادی از مردم و مسافران با ویژگی‌های ظاهری سلامت گوشت آشنایی ندارند، گوشت ناسالم را خریداری می‌کنند که تهدیدی برای سلامتی آنهاست.

وی گفت: در حال حاضر به دلیل شیوع بیماری‌ها و ویروس‌های جدید بویژه تب کریمه کنگو، دستگاه‌های نظارتی می‌بایست وارد عمل شوند. در این منطقه دامداران به  دلیل هزینه رفت و آمد برای کشتار دام در کشتارگاه رامسر در کنار هزینه ذبح بهداشتی و صرف وقت برای انجام این کار، ترجیح می‌دهند در هر زمان که نیاز بود خودشان در فضای باز یا سرپوشیده مانند انباری خانه قصابی کنند.

این شهروند جواهردهی گفت: گذشته از احتمال ناسالم بودن دامی که ذبح می‌شود، روان شدن فاضلاب و خونابه در محل ذبح و روان شدن در جویبارها تهدید دیگری است که وجود دارد، ضمن این که حمل و نقل لاشه به صورت سنتی و غیر بهداشتی با خودروهای شخصی هم مزید بر علت می‌شود.

یک متخصص بیماری‌های عفونی هم گفت: گوشت را حتما می‌بایست از قصابی‌هایی که مورد تایید دامپزشکی هستند و مهر دامپزشکی بر روی لاشه درج شده است خریداری کرد، تب کریمه کنگو  یک ویروس است که از طریق یک نوع کنه به دام منتقل می‌شود و در صورت انتقال به انسان بسیار خطرناک است.

احمد احمدیان افزود: معمولا تب کریمه کنگو یک بیماری با علایم تب است که برای حیوانات چندان کشنده نیست، اما زمانی که انسان با این دام آلوده در تماس باشد و کنه به طور مستقیم انسان را بگزد یا چنانچه فرد با لاشه حیوانی که آلوده است در تماس باشد، بیماری به انسان منتقل شود و در این صورت بسیار کشنده است.

وی علایم بیماری را شامل تب، درد درگردن همراه با تهوع اعلام کرد و گفت: بعد از ۲ تا پنج روز علایم خونریزی‌دهنده شروع می‌شود، به گونه‌ای که خونریزی در نقاطی از بدن رخ می‌دهد و مانند کبودی بروز می‌کند.

این متخصص بیماری‌های عفونی گفت: زمانی که ترشحات بینی علایم خونریزی ظاهر شود، یعنی بیمار حتما می‌بایست بستری شود ضمن این که ممکن است جان خود را نیز از دست بدهد، ضمن این که این ویروس از طریق ترشحات فرد بیمار، تنفس، ادرار و مدفوع  و ترشحات استفراغی و خونریزی‌های مختلف بیمار در تماس با فرد سالم به راحتی منتقل می‌شود.

احمدیان افزود: دامداران می‌بایست در فصل‌های گرم سال که با دام سر و کار دارند، در تماس با دام لباس سرهمی کامل، ماسک، دستکش و چکمه بپوشند و به هیچ‌وجه ذبح غیربهداشتی دام انجام ندهند و در تماس مستقیم با لاشه دام نیز نباشند.

رییس دامپزشکی شهرستان رامسر هم با انتقاد از کشتار غیربهداشتی دام در منطقه ییلاقی جواهرده، گفت: این افراد به هیچ‌وجه صلاحیت کشتار دام به صورت سنتی را ندارند و ادامه این روند تهدید جدی برای سلامتی مردم منطقه محسوب می‌شود.

جواد رفیعی افزود: دام بایستی در کشتارگاه ذبح و سپس به وسیله خودروی یخچال‌دار مجهز به زنجیره سرد به مکان عرضه منتقل شود، در خصوص منطقه جواهرده نیز معتقدیم این افراد که به عرضه دام و گوشت در قصابی‌های آن منطقه مشغول هستند باید دام را برای کشتار به کشتارگاه رامسر منتقل کنند، ولی ظاهرا آنها طبق سنت اجدادی خود علاقه دارند همانجا کشتار انجام و در همان مکان نیز عرضه شود.

وی گفت: این اقدام خلاف قانون و  تهدیدی جدی برای سلامت مردم است و در جلسات مختلف عدم صلاحیت این افراد برای کشتار دام را  به بخشدار و فرماندار اعلام کردیم که معتقد بودند جلساتی گذاشته شود و در این مورد تصمیم‌گیری شود و زمانی که صحبت از جلسه و تصمیم به میان می‌آید به این معنی است که ظرف ۲۴ ساعت و نهایت ۷۲ ساعت این تصمیم باید اتخاذ شود زیرا طولانی شدن آن به معنی تهدیدسلامتی مردم است.

رفیعی افزود: طی روزهای گذشته در جلسه با محیط‌زیست و بهداشت نیز این موضوع مطرح شد، این افراد به خاطر منافع خود حاضر به رعایت قوانین و پرتکل‌های بهداشتی نیستند در حالی که ما تنها دغدغه سلامت مردم را داریم.

این مسئول گفت: این که این افراد به خاطر فرار از پرداخت هزینه بدون هرگونه نظارت و کنترلی در هر زمان و مکانی بتوانند دام را ذبح کرده و گوشت عرضه کنند، تهدید جدی برای سلامت مردم منطقه است و متاسفانه دامپزشکی اهرم فشار برای این افراد را ندارد و اهرم در دست تعزیرات حکومتی است که باید این متخلفان را به دادگاه کشانده و محل کسبشان را پلمب کند.

وی افزود: در مناطق شهری مشکل ذبح غیربهداشتی وجود ندارد، متاسفانه تعداد افرادی که اقدام به ذبح غیربهداشتی دام در جواهرده می‌کنند زیاد است و باید تصمیم جدی برای جلوگیری از کارشان اتخاذ شود.

رفیعی با تاکید بر عدم صلاحیت این افراد برای کشتار دام و عرضه گوشت، گفت: در کشتارگاه رامسر دامپزشک ۲۴ ساعته و ناظر شرعی فعالیت دارد، گوشت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری و سپس عرضه می‌شود و با این وصف باز هم همواره دغدغه و نگرانی از آلودگی به صفر نمی‌رسد ولی متاسفانه در منطقه‌ای مثل جواهرده کاملا خودمختاری وجود دارد و از تمکین به قانون و اهمیت به سلامتی مردم خبری نیست.

کد خبر 526284

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha