محمدرضا عارف حالا پس از چندی که نامش میان فهرست بلند بالای گزینه‌های بالقوه ریاست‌جمهوری دیده می‌شود، به میدان آمده اما به سبک و سیاق خاص خود، به‌دور از جار و جنجال رسانه‌ای.

عارف

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از اعتماد، گروه رسانه‌ای امید، نزدیک به محمدرضا عارف دیروز گزارش تصویری منتشر کرده تا «پشت پرده عملیات روانی برای انتخابات ۱۴۰۰» را نمایش دهد و به این پرسش پاسخ دهد که «چه کسانی از احتمال حضور محمدرضا عارف در این انتخابات بیمناک‌اند» گزارشی تصویری که البته مشخصا بر عدم حضور محمدرضا عارف برای انتخابات سال ۱۴۰۰ تاکید نمی‌کند بلکه تنها اذعان دارد هنوز زمان زیادی تا برگزاری انتخابات باقی مانده و برخی که از حضور عارف در عرصه رقابت ترسیده‌اند، تلاش دارند عملیات روانی علیه او راه بیندازند.

در آغاز این گزارش مطرح شده «درحالی که تقریبا یک سال تا انتخابات۱۴۰۰ باقی مانده ‌است، برخی رسانه‌ها به گمانه‌زنی در این خصوص پرداخته‌اند» و همزمان لوگوی رسانه‌هایی چون خبرآنلاین، انتخاب، انصاف‌نیوز و نامه‌نیوز نمایش داده می‌شود. در ادامه این گزارش تاکید شده که تاکنون هیچ فردی به ‌صورت مشخص اعلام نکرده که در کارزار انتخاباتی ۱۴۰۰ نامزد خواهد شد. ادله‌ای که این گزارش بیان کرده، نشان می‌دهد که محمدرضا عارف تصمیم قطعی مبنی بر عدم شرکت در انتخابات ندارد و تنها منتظر است تا در ادامه حوادث و وقایعی که ۶ ماهه دوم سال رقم خواهد خورد، تصمیم نهایی را برای آمدن یا نیامدن اتخاذ کند.

از همین روی در این گزارش که تیم رسانه‌ای نزدیک به محمدرضا عارف احتمالا با نظر مستقیم او تولید و توزیع کرده، تاکید شده که «چگونگی پایان رسیدن دولت حسن روحانی، تحولات بین‌المللی به ‌ویژه انتخابات  امریکا و وضعیت ویروس کرونا» عواملی است که نمی‌توان بدون در نظر گرفتن آنها به عرصه انتخابات ورود کرد. بنابراین  این گزارش تصویری نشان می‌دهد که عوامل یاد شده و تعیین تکلیف آن در تصمیم نهایی عارف موثر است؛ مسائلی که احتمالا برای اغلب کاندیداهای ریاست‌جمهوری از اهمیت بسزایی برخوردار است و امروز در فضای یک بام و دو هوای انتخاباتی آنچه رسانه‌ای شده، تاکید بر اینکه «محمدرضا عارف هیچ موضعی در مورد انتخابات ۱۴۰۰ اتخاذ نکرده ‌است» که قطعا نمی‌توان از آن «تکذیب حضور عارف در انتخابات پیش ‌رو» را برداشت کرد.

  •   عملیات روانی علیه عارف

همچنین در این گزارش تاکید شده برخی با مطرح کردن نام عارف به ‌عنوان یک گزینه برای ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ مشغول «عملیات روانی»  هستند. صادق زیباکلام، محمدعلی نمازی عضو کارگزاران و غلامعلی جعفرزاده رییس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس دهم و از نزدیکان علی لاریجانی و دولت روحانی از جمله چهره‌هایی هستند که رسانه نزدیک منسوب به عارف آنها را چهره‌هایی معرفی می‌کند که «صرفا به‌ دنبال استفاده منفعت‌طلبانه از نام اصلاحات هستند...» و در ادامه با کنایه به جعفرزاده‌ایمن‌آبادی می‌نویسد که «نمونه‌های آن در مجلس دهم حضور داشتند و تا پیش از انتخابات به‌ دنبال گرفتن عکس یادگاری با محمدرضا عارف بودند.»  صادق زیباکلام، تحلیلگر سیاسی و یکی از منتقدان جدی محمدرضا عارف است که پیش از این خبر داده‌ بود، عارف خود را برای انتخابات آماده می‌کند. نمازی نیز از اعضای کارگزاران مصاحبه‌های مختلفی در مورد عملکرد عارف داشته و در خلال آن تصمیم جمعی منجر به «ریاست عارف بر شورای‌ عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان» را به نوعی «تعارف سیاسی» توصیف کرده ‌بود. غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی، رییس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس دهم نیز از منتقدان عملکرد عارف در مجلس بوده‌ و مصاحبه‌هایی با این مضمون داشته ‌است. 

این میان البته برخی جریان‌های سیاسی از استعفای محمدرضا عارف از ریاست بر شورای‌عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان و موسوی لاری استقبال کردند. گروهی به این دلیل که موافق تغییر تشکیلات به سبک و سیاقی دیگر بودند و برخی به این دلیل که موافق تحول و پالایش در تشکیلات کنونی. هرچند تا آن زمان هنوز زمان بسیاری باقی مانده و ممکن است همان‌طور که در آستانه انتخابات مجلس دهم در اسفندماه ۹۴، اجماعی گسترده برای بدرقه او به «بهارستان»، آن‌هم به‌عنوان نفر اول لیست اصلاح‌طلبان پایتخت شکل گرفت، بار دیگر شاهد حمایت عمومی از او برای ورود به «پاستور» باشیم.

فارغ از این گمانه‌زنی‌ها اما کارگزاران سازندگی که از منتقدان جدی عارف است ، به نظر نمی‌رسد که در مورد سایر کاندیداها هم با بخش‌ها و طیف‌های دیگر اصلاح‌طلب همراهی داشته ‌باشد. چه آنکه گفته می‌شود، گزینه‌ای چون محسن هاشمی، رییس شورای مرکزی حزب کاندیدای آنهاست. حزب اتحاد ملت نیز براساس آنچه از خلال اظهارات اعضای آن می‌توان برداشت کرد به ‌دنبال کاندیداتوری یک چهره اصلاح‌طلب نزدیک به جریان فکری «مشارکت- اتحاد» هستند و سایر چهره‌های غیرحزبی اما نزدیک به این طیف هم با آنها هم عقیده‌اند؛ کما اینکه عبدالله ناصری، عضو شورای مشورتی سیدمحمد خاتمی اخیرا گفته  ‌است سیدرضا خاتمی، محسن صفایی‌فراهانی یا مصطفی معین از گزینه‌هایی هستند که اصلاح‌طلبان باید برای انتخابات ۱۴۰۰ آنها را راضی کنند تا به میدان بیایند.

باقی احزاب و گروه‌های اصلاح‌طلب نیز اگرچه بر معرفی چهره‌ای اصلاح‌طلب تاکید دارند اما در مورد گزینه‌ یا گزینه‌های مطلوب و محبوب میان اصلاح‌طلبان و بدنه اجتماعی‌ آنها یا اظهارنظر نمی‌کنند یا تصمیم‌گیری نهایی در مورد آن ‌را به آینده موکول می‌کنند. با این حال همین پالس‌ها و اظهارنظرهای اولیه نشان می‌دهد که احتمال موفقیت طیفی از اصلاح‌طلبان که به‌ دنبال معرفی چهره‌های شاخص اصلاحات همچون صفایی‌فراهانی یا خاتمی هستند، اندک است.  

حسین الله‌کرم که سال ۸۸ از دانشگاه آزاد تهران دکترای علوم سیاسی گرفت و مدتی است در دانشگاه درس سیاست می‌دهد اما پیش از این در قامت رییس شورای هماهنگی حزب‌الله به ‌عنوان یکی از گروه‌های فشار نزدیک به جناح راست فعالیت می‌کرد، دیروز در مصاحبه‌ای اذعان کرده که مصطفی معین، محسن صفایی‌فراهانی و سیدرضا خاتمی «رجل سیاسی» نیستند و تایید صلاحیت نمی‌شوند. الله‌کرم بی‌توجه به آنکه معین یک بار در انتخابات ۸۴ تایید صلاحیت شده و رضا خاتمی نیز نایب رییس مجلس ششم بوده، گفته آنان تایید صلاحیت نمی‌شوند اما تشریح نکرده که چرا معتقد است نام این افراد براساس «قانون اساسی» در زمره رجل سیاسی قرار نمی‌گیرد.

او اما مدعی است که اصلاح‌طلبان از نام این افراد برای «پیش از تایید صلاحیت‌ها» بهره می‌گیرند و در نهایت به سمت «سیدحسن خمینی» خواهند رفت. الله‌کرم در گفت‌وگو با نامه‌نیوز معتقد است، سیدحسن خمینی از چهره‌های نزدیک به کارگزاران است و رد صلاحیت گزینه‌هایی دیگر اصلاح‌طلب شاید باعث شود اغلب اصلاح‌طلبان بر سر حمایت از او به توافق برسند. البته الله‌کرم باور دارد که سیدحسن خمینی هم در زمره «رجال سیاسی» قرار نمی‌گیرد. با این حال مشخص نیست که حسین الله‌کرم چطور و براساس چه معیاری گزینه‌های احتمالی اصلاح‌طلبان را یک سال مانده به انتخابات، رجل سیاسی نمی‌داند و آنها را رد صلاحیت ‌شده  فرض می‌کند.میان همه گزینه‌های موجود اصلاح‌طلبان که این روزها گمانه‌زنی‌هایی در مورد حضورشان در انتخابات ۱۴۰۰ مطرح می‌شود، عارف با باقی گزینه‌ها تفاوتی اساسی دارد. چنان‌که اگر احتمال تاییدصلاحیت برخی از گزینه‌های مطلوب چندان بالا نیست اما عارف ظاهرا مشکلی از این بابت ندارد. با این همه اما  میان شنیده‌های انتخاباتی این روزها اگرچه صحبت از آماده شدن عارف برای حضور در انتخابات به گوش می‌رسد. هرچه هست ظاهرا عارف و همراهان رسانه‌ای‌اش احتمالا مشغول رصد اوضاع سیاست داخلی و خارجی و کووید-۱۹ هستند تا مگر دقیقه ۹۰ به تصمیم نهایی برسند.

واکنش الله کرم به نامه موسوی خویینی‌ها | نامزد مشترک اصلاح طلبان و کارگزاران برای انتخابات ۱۴۰۰

کد خبر 529972

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha