مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا ضمن ابراز خرسندی از رخ دادن انفجار و آتش‌سوزی در تاسیسات هسته‌ای و دیگر مراکز مهم ایران در هفته‌های اخیر، از احتمال دست داشتن «یک کشور در منطقه خاورمیانه» در این خرابکاری‌ها خبر داد.

جان بولتن

به گزارش همشهری آنلاین، جان بولتن در گفتگو با گاردین درباره آنچه در چند هفته گذشته در برخی نقاط حساس ایران رخ داده گفت: «با احتمال زیاد فکر می‌کنم یکی از کشورهای منطقه خلیج فارس یا اسرائیل با مخالفان داخلی در خرابکاری‌ها همکاری کرده‌اند. خیلی سخت بتوان قبول کرد که ماجرا جز این بوده باشد. به نظرم بسیار مهم است که به ایرانی‌ها گاه و بی‌گاه یادآوری شود حتی مهم‌ترین تاسیسات و مراکز آنها تا چه اندازه آسیب‌پذیرند.»

مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در عین حال خرابکاری و انفجار در مراکز مهم و راهبردی ایران را مواردی دانست که سال‌ها در جعبه ابزارهای آمریکا غایب بوده و حالا به کار گرفته شده است. بولتن در پاسخ به احتمال دست داشتن آمریکا در کارزار خرابکاری علیه ایران هم گفت: «نمی‌گویم در این باره اطلاعاتی ویژه دارم یا نه اما تردید ندارم که اگر هم آمریکا در خرابکاری‌های داخل ایران همکاری کرده باشد، چندان نگران‌کننده نیست.»

بولتن در بخش دیگر گفتگوی خود با گاردین از دو سال بحث بین مقام‌های رسمی کاخ سفید برای احتمال از سر گیری آزمایش‌های هسته‌ای ایالات متحده خبر داد. تو که این روزها با کتاب «اتاقی که اتفاق آنجا افتاد» و مرور خاطره‌های 17 ماه همراهی با دانلد ترامپ جنجالی شده، از حمایت خود از آغاز دوباره آزمایش‌های هسته‌ای تا زمان حضور در کاخ سفید در مقام مشاور امنیت ملی خبر داد و گفت: «بی‌تردید درباره موضوع آزمایش‌های هسته‌ای بحث کردیم و البته بودند کسانی در دولت ترامپ که با ماجرا مخالفت کردند و معتقد بودند همان آزمایش‌های رایانه‌ای کافی است.»

بولتن تا ماه سپتامبر 2019 در مقام مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید حضور داشت و از جدی‌ترین حامیان جنگ و اقدام نظامی ایالات متحده علیه برخی کشورها از جمله ایران بود. او سپس به بدترین شکل ممکن راهش را از ترامپ جدا کرد و کوشید با نوشتن یک کتاب افشاگرانه به جنگ متحد پیشین خود برود. بولتن که یک جمهوریخواه است، برای نشان دادن عمق کینه خود نسبت به رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد در انتخابات نوامبر 2020 به جو بایدن، نامزد دموکرات‌ها رای می‌دهد.

وقتی بهار امسال موضوع انجام نخستین آزمایش هسته‌ای زیرزمینی آمریکا پس از حدود سه دهه دوباره در کاخ سفید بالا گرفت، بسیاری از گروه‌های صلح‌طلب کوشیدند مخالفت خود را با دیدگاه مسئولان دولت آمریکا به گوش ترامپ برسانند. دموکرات‌ها هم تلاش کردند جلوی رسیدن پول و بودجه را بگیرند تا بلکه ماجرای از سر گیری آزمایش‌های هسته‌ای و آغاز دوباره جنگ قدرت میان شرق و غرب خیلی زود به بایگانی و فراموشی سپرده شود.

به گفته بولتن، مساله رفتن ایالات متحده سراغ آزمایش موشک‌های هسته‌ای و بمب‌های اتمی در چند نوبت در سطوح بالای دولت ترامپ مطرح و پیگیری شد اما هرگز به مرحله اجرا نرسید. چرا که او به رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاد کرده بود اولویت باید خروج از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد باشد. به همین دلیل بود که ترامپ ابتدا در اکتبر 2018 تهدید کرد در واکنش به پیمان‌شکنی روسیه از این پیمان خارج می‌شود و سرانجام در اوت 2019 تهدید خود را عملی کرد.

مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا در این باره گفت: «قدم بعدی از نظر من خروج از پیمان منع جامع آزمایش هسته‌ای بود که زمینه را برای ورود دوباره آمریکا به بازی آزمایش‌های هسته‌ای فراهم می‌کرد. این موضوع بارها مطرح و درباره آن بحث شد اما به نتیجه نرسید. اگر من در کاخ سفید می‌ماندم، به آن مرحله هم می‌رسیدیم. گرچه ابتدا می‌بایست از پیمان‌ها خارج می‌شدیم. می‌دانید که چه می‌گویم؟ شما نمی‌توانید یک‌باره همه کارها را با هم انجام بدهید.»

یکی از مقام‌های رسمی کاخ سفید به روزنامه واشنگتن پست گفته است هدف از مطرح کردن موضوع آزمایش هسته‌ای وارد کردن فشار بر روسیه و چین برای نشستن سر میز مذاکره بوده است اما بولتن معتقد است صرف حرف زدن درباره از سر گیری آزمایش‌ها قدرت نفوذ نداشت: «من می‌گفتم ما باید آزمایش زیرزمینی انجام بدهیم تا درباره قدرت هزاران کلاهک هسته‌ای آمریکا اطمینان پیدا کنیم.»

مارشال بیلینگزلی، نماینده جدید دولت آمریکا در امور مربوط به کنترل سلاح روز سه‌شنبه در گزارش خود به سنا تاکید کرد ایالات متحده اگر ضروری بداند وارد مرحله عملیاتی کردن آزمایش‌های هسته‌ای می‌شود اما در این شرایط دلیلی برای آن وجود ندارد. ضمن اینکه موضوع انتخاب یک مکان امن برای آزمایش‌های زیرزمینی کلاهک‌های هسته‌ای هم می‌تواند جنجالی و پرحاشیه باشد.

آخرین آزمایش هسته‌ای آمریکا سال 1992 در صحرای نوادا انجام شد و در تمام این سال‌ها افراد محلی و فرمانداران نوادا مخالفت خود را با انتخاب این صحرا برای آزمایش‌های اتمی اعلام کرده‌اند. هر چند بولتن چنین مخالفت‌هایی را چندان مهم ندانسته و تاکید کرده است اگر آمریکا در عزم خود جدی باشد، بالاخره جایی برای آزمایش کردن پیدا می‌کند.

کد خبر 533426

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha