به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر بشیر حاجیبیگی با بیان اینکه طی سال ۹۸ تعداد ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۴۷۰ نفر به مراکز انتقال خون سراسر کشور مراجعه کردند، گفت: از این تعداد ۲ میلیون و ۷۱ هزار اهداکننده موفق به اهدای خون شدند، اما حدود ۴۹۰ هزار نفر از داوطلبان واجد شرایط اهدای خون نبودند و نتوانستند خون اهدا کنند.
وی درباره میزان خون مورد نیاز در کشور اظهار کرد: ۹۲۰ بیمارستان در کل کشور از ادارات کل انتقال خون استانها، خون و فرآوردههای خونی را دریافت میکنند. در کلانشهر تهران، اداره کل انتقال خون استان تهران جوابگوی نیاز نزدیک به ۱۷۰ بیمارستان و مرکز درمانی است.
حاجیبیگی با بیان این که روزانه نزدیک به ۳ هزار واحد خون و فرآوردههای آن از اداره کل انتقال خون استان تهران در خواست می شود، گفت: استان تهران دارای بیشترین اهداکننده و بزرگترین مصرفکننده خون و فرآورده های آن در کشور محسوب می شود. بیمارستانهای امام خمینی(ره)، شریعتی، لواسانی، قلب رجایی، حضرت رسول اکرم(ص) و میلاد تهران از پرمصرفترین بیمارستانهای کشور در زمینه مصرف خون و فرآورده هستند.
این مسئول ادامه داد: مصرف خون در استانهای سیستان و بلوچستان، فارس، گیلان، مازندران، بوشهر، هرمزگان، خوزستان و کرمان به دلیل حضور بیماران تالاسمی در این استان ها بسیار بیشتر از سایر استان هاست.
وی با بیان اینکه نیازسنجی برای خون و فرآورده های آن بر اساس درخواست بانک خون بیمارستانها انجام میشود، اظهار کرد: هر آنچه را که بیمارستان درخواست می کند، مرکز انتقال خون استان در اختیار قرار میدهد. البته در مورد بعضی فرآورده ها از جمله پلاکت در برخی مواقع به دلیل افزایش مصرف بیمارستانها به طور مقطعی کمبود پیش میآید.
- کمیابترین و پرمصرفترین گروه خونی در ایران
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور در ادامه با بیان اینکه سالانه بیش از ۲ میلیون واحد خون در کشور جمع آوری می شود که عمده این خونها به فرآورده تبدیل می شود، گفت: بر این اساس رقمی بیش از ۳.۵ میلیون واحد انواع فرآوردهها در ایران تولید میشود. این میزان تاکنون پاسخگوی نیاز مراکز درمانی سراسر کشور بوده است اما همچنان که درخواست بیمارستان ها برای خون و فرآوردهها افزایش می یابد، به تناسب آن اقدامات سازمان انتقال خون و فعالیتهای اطلاعرسانی و فرهنگسازی سازمان، میزان اهدای خون هم افزایش می یابد.
حاجیبیگی افزود: باید توجه کرد که ۳۳ درصد افراد جامعه گروه خونی O مثبت، ۲۵ تا ۲۶ درصد درصد گروه خونی B مثبت، ۲۷ تا ۲۸ درصد گروه خونی A مثبت، ۸ تا ۹ درصد گروه خونی AB مثبت و تنها ۱۰ درصد مردم کشورمان دارای گروه خونی منفی هستند.
وی عنوان کرد: کمیابترین گروه خونی AB منفی است که فقط یک درصد مردم کشور دارای این گروه خونی هستند. در عین حال باید توجه کرد که نیاز به همه گروه های خونی وجود دارد. چرا که مثلا اگر گروه AB منفی در جامعه کم باشد، به همان میزان هم نیاز به این گروه به خون کمتر خواهد بود. با همه این احوال، پرمصرفترین گروه خونی در کشور گروه O مثبت است. چون دهنده عمومی است.
- سالمترین اهداکنندگان خون چه کسانی هستند؟
سخنگوی سازمان انتقال خون در مورد سالمترین اهداکنندگان خون هم توضیح داد: در حال حاضر اهداکنندگان خون به ۳ گروه اهداکنندگان بار اول، اهداکنندگان باسابقه و اهداکنندگان مستمر تقسیم می شوند.
حاجیبیگی افزود: اهداکنندگان مستمر سالمترین گروه اهداکنندههای خون هستند و برای این گروه اهداکنندگان در جهان سرمایهگذاری میشود. به دلیل نقشی که اهدای خون داوطلبانه و مستمر بر سلامت خون دارد، توسعه اهدای خون مستمر و داوطلبانه از جمله اهداف استراتژیک سازمان انتقال خون ایران بوده است. به طوری که در سال ۱۳۸۴ نزدیک به ۳۵.۳ درصد خون های تهیه شده توسط اهداکنندگان خون مستمر انجام گرفته، در سال ۱۳۸۸ این رقم به ۴۳ درصد و در سال ۱۳۹۱ به ۵۰.۱ درصد ارتقا یافته است. در سال ۱۳۹۸ نیز این میزان به نزدیک ۶۰ درصد رسیده است.
- ۲۰ درصد خون اهدایی در کشور برای بیماران خاص و تالاسمی
سخنگوی سازمان انتقال خون کشور در گفتگو با فارس نیز اظهار کرد: از نظر شیوع نرخ پایین عفونتهای منتقله از راه خون در میان اهداکنندگان کشورهای منطقه امرو حرف اول را میزنیم و به خطر صفر انتقال بیماریهای عفونی از راه خون نزدیک شدهایم و از این نظر در سطح کشورهای با درآمد بالا هستیم.
حاجیبیگی گفت: درحالحاضر به آمار تجمیعی ۵۲ میلیون اهدای خون رسیدهایم؛ یعنی از بدو تاسیس سازمان انتقال خون تاکنون ۵۲ میلیون واحد خون توسط مردم اهدا شده است.
وی ادامه داد: ۲۰ درصد خون اهدایی در کشور به مصرف بیماران خاص و تالاسمی میرسد، ۱۷ درصد از خونهای اهدایی کشور در استان تهران اهدا میشود؛ در صورتی که ۲۵ درصد خون و فرآوردههای تهیه شده در کشور در تهران مصرف میشود. چرا که نزدیک به ۱۷۰ بیمارستان و مرکز درمانی در کلانشهر تهران است. در حال حاضر اهدای خون و دسترسی جهانی به تزریق خون سالم به عنوان بخشی از دستیابی به پوشش همگانی بهداشت است.
این مسئول افزود: میزان اهدای خون به ازای هر هزار نفر جمعیت در کشورهای با درآمد بالا ۳۲ نفر است، در کشورهای با درآمد متوسط به بالا این میزان ۱۵ نفر در هزار نفر جمعیت و در کشورهای با درآمد پایین ۸ نفر به ازای هزار نفر جمعیت است.
حاجیبیگی اضافه کرد: متوسط نرخ اهدای خون در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی ۱۵ سال است. در حالی که شاخص اهدای خون به ازای هزار نفر جمعیت در کشور ایران ۲۵ نفر است و این یعنی در منطقه سرآمد هستیم. حداقل سن اهدای خون در ایران ۱۸ سال و حداکثر ۶۰ سال است. اهداکنندگان مستمر خون تا ۶۵ سالگی میتوانند با نظر پزشک مشاور اهداکننده خون باشند.
وی درباره شرایط اهدای خون هم گفت: در ایران آقایان در سال ۴ بار و خانمها به خاطر مسائل فیزیولوژیک ۳ بار در سال میتوانند خون خود را اهدا کنند. وزن اهداکنندگان خون باید بیش از ۵۰ کیلو باشد و هنگام مراجعه به سازمان انتقال خون همراه داشتن کارت شناسایی و کارت ملی الزامی است. ضمن اینکه در سال میتوان ۲۴ بار اهدای پلاسما انجام داد.
نظر شما