به گزارش همشهری آنلاین، خواندن داستانهای جنایی میتواند سرگرمی خوبی برای مبارزه با ملال باشد. چیزی که این روزها بسیاری از کسانی به خاطر شیوع کرونا در خانه ماندهاند، با آن دست به گریبانند. ادبیات جنایی اسکاندیناوی در زمانه حاضر، جریانی است پیشرو با محصولاتی خواندنی و سرگرمکننده. از جمله نویسندگان این منطقه میتوان به یو نسبو، هنینگ مانکل و پیتر هوگ اشاره کرد. ۳ رمان از این ۳ نویسنده، پیشنهادی است برای گذراندن روزهای خانهنشینی.
- آدم برفی
«آدمبرفی» نوشته یو نسبو، داستان قاتلی است که هر جا دست به قتلی میزند، یک آدمبرفی هم میسازد. قاتلی که سراغ گروه به خصوصی از زنها میرود: آنهایی که به نوعی مرتکب خیانت شدهاند. هری هول، کارآگاه مخلوق یو نسبو، درونگرا و باهوش است و نه چندان محبوب میان همکارانش. او در خلق شخصیت این کارآگاه به گفته خودش از سنت کارآگاهی هاردبویلد Hardboiled امریکایی وام گرفته است.
داستانهای کارآگاهی هاردبویلد، ظاهرا اولین بار در دوران رکود اقتصادی امریکا بعد از سال ۱۹۲۹ به وجود آمدند. کارآگاهان این داستانها، افرادی ناموفق در زندگیهای شخصی بودند که خود را در برابر تاریکی و بیعدالتیهای جامعه خود تنها میدیدند و باید یک تنه، در برابر فساد میایستادند. داستانهای هاردبویلد اغلب روایتگر سیر و سلوک کارآگاه در دنیایی شخصی است و تغییراتی که در جریان حل معما و رمزگشایی از ماجرای قتل به وجود میآید. آنچه داستانهای یو نسبو را جذاب میکند، طرحهای حساب شده و غافلگیریها در این داستانها است. آن طور که خودش میگوید او «ناخدای کشتی» است و میداند قرار است خواننده را به کجا ببرد.
یو نسبو نویسندهای نروژی است که پیش از نوشتن نخستین رمان جناییاش، بیشتر به عنوان نوازنده و آهنگساز شناخته شده بود. او در آغاز جوانی عضو یک گروه موسیقی راک بود و بعدها با برادرش گروهی ساخت و آلبومشان توانست در صدر لیست آلبومهای پرفروش نروژ قرار بگیرد. او قرار بود کتابی درباره گروهی موسیقیش بنویسد که در جریان یک سفر، نظرش را تغییر داد و اولین رمان جناییش را نوشت.
آدم برفی با ترجمه راضیه خشنود توسط انتشارات آوند دانش منتشر شده است.
- پنجمین زن
اگر آدمبرفی درباره کشتن زنها است، «پنجمین زن» اثر هنینگ مانکل نویسنده سوئدی، داستانی درباره کشتن مردها است. این رمان جنایی، داستان به قتل رسیدن مردهایی است که جایی از زندگیشان، هر قدر دور، مرتکب آزار و کشتن زنان شدهاند.
کورت والاندر، کارآگاه این داستان یکی از مشهورترین کارآگاهان رمان جنایی اسکاندیناوی یا نوآرِ نوردیک است. او مردی میانسال و شکستخورده در عشق است که با دخترش، همسرش و پدر نقاش مالیخولیاییش ارتباط خوبی ندارد و خود را در برابر بیعدالتی و خشونت جامعهاش تنها میبیند.
خواننده در این رمان، همپای کارآگاه است و بر خلاف آنچه از شرلوک هلمز و هرکول پوآرو-نمادهای سنتی کارآگاهها در خاطر بسیاری از ما- والاندر هیچ جایی از داستان ما را با دریافتهای خارقالعادهاش غافلگیر نمیکند. در عوض ما با کارآگاهی مواجهیم که با وجدان بسیار، اندوهی همیشگی از نابسامانی جامعه امروزی سوئد و شهود و دقت زیاد در جریان حل معما حرکت میکند.
پنجمین زن با ترجمه فرشته شایان توسط نشر هیرمند منتشر شده است.
- خانم اسمیلا و حس برف
داستان برف و یخیِ «خانم اسمیلا و حس برف» اثری از پیتر هوگ، نویسنده دانمارکی است و روایتگر داستان زنی جوان که خود را در سرزمین پدریش غریبه میبیند. او ساکن دنیای درون خویش است؛ جایی پر از اعداد و اندازهها و خاطرات و دانش و یخ. تنها دوست او، ایسایاس، پسر ۶ ساله گرینلندی است که که از پشت بام سقوط میکند و میمیرد. اسمیلا، باور نمیکند که مرگ ایسایاس تصادفی باشد. او معتقد است که مرگ این کودک، نه یک اتفاق که یک جنایت است. او با دنبال کردن ماجرای مرگ ایسایاس، پا به دنیایی پر از تبهکاری و خشونت میگذارد. او به دنبال حقیقت به سرزمین یخزده گرینلند بازمیگردد و راز مرگ ایسایاس برای او فاش میشود.
پیتر هوگ، نویسنده دانمارکی، پیش از ورود به عالم نویسندگی، به مشاغل مختلفی چون مربیگری ورزش، باله، دریانوردی و بازیگری پرداخته است. او اولین رمانش با نام تاریخ رویاهای دانمارکی را در سال ۱۹۸۸ منتشر کرد که با استقبال فراوانی رو به رو شد. رمان جنایی خانم اسمیلا و حس برف در سال ۱۹۹۲ منتشر شد برای هوگ چند جایزه ادبی و شهرتی بینالمللی به ارمغان آورد. این رمان به سی زبان ترجمه شده است و در ایران ترجمهاش از دانمارکی، توسط سامگیس زندی انجام شده و نشر نو آن را منتشر کرده است.
نظر شما