یک انتخاب اشتباه میتواند زندگیتان را تباه کند، باعث شود روز و شب را در نومیدی و ناکامی بسر برید، شما را افسرده یا نگران کند، یا در شرایطی قراردهد که نه تنها سلامت روانیتان در خطر افتد بلکه سلامت جسمی تان هم تحلیل رود. همین طور ممکن است وضع اقتصادیتان نابسامان شود یا شاید هم در معرض بد رفتاریهای جسمی یا زبانی قرار گیرید،یا بهعنوان همسری ناموفق درگیر مسائل فرزندی شوید که به تنهایی باید از پس مشکلات او هم بر آیید.
پیامدهای یک انتخاب غلط و نارضایتی از زندگی زناشویی و یا حتی فرو پاشی آن، نه تنها زندگی شخصی خودتان را نابود میکند بلکه دود آن به چشم نسل بعدی که از شما پامیگیرد هم خواهد رفت.
بنا بر این، با انتخاب درست و عاقلانه شریک زندگی خود، لطف و کمک بزرگی بهخود میکنید. بله، شما نیازمند یادگیری برخی مهارتهای ارتباطی پایه نظیر حل مسئله و رفع اختلافات هستید.
اما شما در عین حال، به همسری نیاز دارید که در تمامی امورهمراهی و همدلی خوبی با شما داشته باشد و بهاصطلاح یارغارتان باشد؛ یعنی با او احساس نزدیکی و یکدلی کنید.شما خانمها و آقایان جالب است که بدانید در میان شاخههای مختلف علوم، علمی هم به نام علم یا دانش همسر گزینی وجود دارد.
روابط و مناسبات بین انسانها، به ویژه همسران، پدیدههایی مرموز یا پر راز و رمز نیستند که بهدنبال درخشش جرقهای جادویی وارد زندگی شما شوند، چیزی که گاهی به آن کیمیای عشق هم میگویند و هیچ ارتباطی هم به داشتن یا نداشتن استعداد خاصی برای ایجاد یک پیوند ابدی ندارد.
عشق به هیچ وجه کور نیست. داشتن روابط سالم در زندگی مشترک، در واقع بر پایه عشق، اعتماد و اطمینان، تعهد، صمیمیت و تعلق خاطر به یکدیگر استوار است.
در آغاز با کسی که قصد ازدواج با او را دارید ملاقات میکنید و مسلما او کسی است که دوجانبه بودن چنین احساسی را به خوبی بروز میدهد. دکتر جان ون ایپ، روان شناس معتقد است که بهدنبال چنین ملاقاتی آنچه شما باید انجام دهید همگام شدن با جریان رشد و شکوفایی این صمیمیت است تا فرصت مطالعه و شناخت دیدگاهها و رفتارهای آتی اورا داشته باشید. این گام، عامل مهمی در ایجاد روابط موفق زندگی آتی شماست.
دکتر جان ون میگوید:با افزایش شناخت از شخص مورد علاقه تان، این شما هستید که تشخیص میدهید آیا این شخص میتواند مورد اعتمادتان باشد یا نه.همین طور هم آیا امکان دارد همان کسی باشد که در زندگی مشترکتان بتوانید به او تکیه کنید یا نه. به تدریج و با گذشت زمان، شما سطحی از تعهد و مسئولیت را به وجود میآورید.
و بالاخره این که در یک رابطه عاشقانه است که جاذبه روابط زناشویی و تماسهای احساسی و عاطفی شما تعالی مییابند.در این جا، پنج عامل تعیینکننده ارائه میشود که روابط شمارا استحکام و دوام میبخشند. مشکل این است که این پنج عامل باید همزمان و هماهنگ رشد و تکامل یابند و شما در این کار باید از دل و جان مایه بگذارید.
بنابراین، هرگز اجازه ندهید که یکی از این پنج عامل خیلی بیشتر از سایر عوامل در این مسیر روبه رشد جلو افتد. این پنج عامل عبارت اند از:
شناخت ، اعتماد، اتکاء، تعهد و در گیر شدن عواطف و احساسات.
دکتر جان ون میگوید: به هنگام رشد و اعتلای روابطتان، به منطقه سالم و امنی نیاز دارید که در آن وارد شوید. قانون اصلی برای ماندن در این منطقه سالم و امن، این است که
هرگز اجازه ندهید که یکی از این پنج عامل پیونددهنده پویا و فعال، رشدی فراتر از مرحله خاص خودش داشته باشد.
بنا بر این، هرگز نگذارید که روابطتان فراتر از میزان تعهد و وفاداری تان پیش رود و برای طرف مقابل خود هم حد و حدودی از تعهد و وفاداری قائل شوید که بهاصطلاح در حیطه اعتماد و اطمینانی که به شما نشان میدهد بگنجد. از همسر خود به اندازه اعتمادی که به او دارید، توقع داشته باشید ؛ یعنی به طرف مقابل خود به اندازه شناختی که از او دارید اعتماد کنید. دکتر جانوندر ادامه میگوید: اگر از این منطقه سالم و امن پا فراتر نهید، آن گاه به خاطر عشق و علاقهای که به شخص مورد علاقه تان دارید، دچار غفلت میشوید و مسائل و مشکلات بین خودتان را کم اهمیت خواهید شمرد.
آیا متوجه منظور من هستید؟ اگر قبل از شناخت کمی به او اعتماد کنید یا قبل از آن که شناخت لازم و کافی از او به دست آورید یا میزان تعهدش را نسبت بهخودتان سنجیده باشید وارد روابط بسیار نزدیکی با او شوید، آن گاه نا چار خواهید بود که مشکلات بین خودتان را کوچک جلوه دهید یا نظر تان را در باره او تغییر دهید و بهاصطلاح حرف خودتان را پس بگیرید و وارد مرحلهای شوید که به نومیدی و دلسردی دائمی گرفتارمی شوید و متأسفانه زمانی متوجه خواهید شد انتخابتان یک اشتباه محض بوده که دیگر خیلی دیر شده و کار از کار گذشته است.
رابطه، با شناخت شروع میشود و این شناخت شماست که سایر عوامل مؤثر در روابط را تحت کنترل خود میگیرد. شناخت شما از دیگری با وسیعتر شدن دامنه روابط و مناسبات متقابل و کسب تجارب مختلف از یکدیگر، به تدریج و به مرور زمان عمق بیشتری مییابد.
این نکته مهم است که متوجه نحوه بر خورد کسی که قرار است به عنوان همسرتان انتخاب کنید در موقعیتهای مختلف باشید: مثلا اینکه رفتارش با دوستان، اعضای خانواده، روسای ادارهاش، همکاران، غریبهها و بچهها چگونه است.
در جریان مطالعه و بررسی یکدیگر و کسب شناخت درست، پنج نکته بسیار مهم وجود دارد که باید به آنها توجه کرد:
1 - پیشینه خانوادگی و دوران بچگی
2 - رفتارها و فعا لیتهای آگا هانه و پخته برخاسته از وجدان بیدار
3 - آ گاهی از درجه میزان سازگاری و انعطافپذیری با لقوه خود
4 - ارائه نمونههایی از دیگر الگوهای ارتباطی
5 - داشتن توان لازم در کار برد مهارتهای ارتباطی با دیگران
این نکات به بهترین وجه شناخت لازم را از کسی که میخواهید به همسری خود بر گزینید به شما میدهد. دکتر جان ون تاکید میکند که با استفاده از این روشها میتوانید هم به ندای قلب و احساس خود گوش دهید و هم پیرو عقل خود باشید.
yahoohealth.com