به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، روز سهشنبه و در همین رابطه وزیر خارجه ایران پس از گذشت سروصدای اعلام و تکذیب شایعه، در موضعگیری صریحی درباره شایعه ایده تازه اروپاییها، ضمن رد کامل این ادعا، انتشار آن را دارای اهداف غیرسیاسی خواند. محمدجواد ظریف در گفتوگو با ایسنا این مطلب را عنوان کرد. موضعگیری ظریف پس از آن انجام میشود که پیشتر، سخنگوی وزارت خارجه در موضعی مشابه، این شایعه را «خبرسازی غیرواقعی» خواند که «مشخص نیست با چه اهدافی صورت میگیرد».
- بیشتر بخوانید:
واکنش ظریف به شایعه پیشنهاد لغو تحریمهای آمریکا از سوی آلمان
آمریکا جایگاهی برای استفاده از مکانیسم ماشه ندارد | اتفاقی بعد از انتخابات آمریکا میافتد؟
«اسنپ بک» در برجام چیست؟ | چرا آمریکا حق استفاده از آن را ندارد؟
روز گذشته البته ساعاتی پس از این موضعگیری ظریف، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور از تماسی بین رؤسای جمهور ایران و فرانسه خبر داد که البته میزان ارتباط آن با این خبر مشخص نیست. علیرضا معزی در توییتر نوشت: «روحانی و مکرون درباره وضعیت لبنان پس از انفجار بیروت، برجام و همچنین کانال مالی اینستکس تلفنی گفتوگو کردند». حسن روحانی و امانوئل مکرون، سال گذشته و در فاصله سالگرد خروج آمریکا از برجام و کاهش تعهدات ایران در این توافق، تماسهای متعددی داشتند که حاصل تلاش ویژه رئیسجمهور فرانسه در یافتن راهحلی برای کنترل و کاهش تنشها و مصالحه بود. این تماسها البته آن زمان بینتیجه ماند.
ظریف طرح ادعای پیشنهاد آلمان مبنیبر لغو تحریمهای غیرهدفمند از سوی آمریکا را شایعهای غیرتخصصی عنوان کرد که از سوی افرادی غیرسیاسی مطرح شده است. محمدجواد ظریف با تأکید بر اینکه این موضوع شایعه است، اظهار کرد: «کل این شایعه غیرتخصصی و معلوم است که برای اهداف غیرسیاسی مطرح شده است؛ چراکه آدم سیاسی چنین شایعهای را نمیسازد». او تصریح کرد: «معلوم است که این شایعه دارای هدفی اقتصادی یا اهدافی از این دست است؛ من دراینباره نمیدانم اما تا جایی که به من مرتبط است، این موضوع کاملا غیرتخصصی و غیرکارشناسی است».
این شایعه البته بردش را تا حدی مدیون همزمانی با چند خبر بود که به نظر برخی شواهد مؤید تحولی اینچنین در روابط ایران و آمریکا بودند.
در روزهای گذشته، ابتدا مقامات دولت ایران موجی را درباره «گشایش اقتصادی» پیشرو به راه انداختند که ناظران را به گمانهزنی واداشت. نزدیکی انتخابات آمریکا باعث شد برخی به این نتیجه برسند که در آستانه پایان دور اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ، بناست اتفاق جدیدی در بستر روابط ایران و آمریکا رخ دهد و ترامپ با نوعی موفقیت در این زمینه به انتخابات برسد. همزمان، برکناری برایان هوک، مسئول کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران مطرح شد که باز باعث شد برخی این را نیز نشانه چنین اتفاقی بدانند، اگرچه چنین برداشتی با مواضع و سوابق جانشینش الیوت آبرامز در تضاد بود. در نهایت اما خبری که بدون ذکر نام به نقل از منابع آگاه از دولت ایران رسانهای شده بود، با ذکر نام و موضعگیری صریح مقامات دیپلماسی ایران تکذیب شد.
درعینحال، نگاهی به فضای رقابت جو بایدن و دونالد ترامپ و وضعیت نامناسب رئیسجمهور در این صحنه نیز در این روایت تردید ایجاد میکند. درحالیکه جو بایدن و حالا معاون اولش هر دو از بازگشت به برجام گفته بودند و اکنون نیز در رقابت از ترامپ پیش افتادهاند، بعید به نظر میرسد در فاصله سهماهه تا انتخابات، ایران یا اروپا به صرافت دستیابی ضربالاجلی به توافقی که ترامپ حاضر به امضای آن باشد، افتاده باشند.
نظر شما