به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر احسان مصطفوی رئیس بخش اپیدمیولوژی و آمار زیستی انستیتو پاستور ایران با اشاره به بیماری کوویدـ۱۹ و با بیان اینکه چارچوب روند این بیماری از قاره و منطقهای به قاره و منطقه دیگر متفاوت است، گفت: پاندمی کروناویروس تقریبا ۹ ماه است که جامعه جهانی را درگیر کرده است و اگر بخواهیم روند کلی بیماری را در جهان دنبال کنیم، واقعیت این است که روند موارد ابتلا همچنان روند صعودی است و روند موارد مرگ بعد از کاهش مختصری که اتفاق افتاد همچنان روندی صعودی دارد.
به زندگی با کرونا عادت کنیم
مصطفوی با بیان اینکه به نظر میرسد همچنان باید عادت کنیم که با کرونا زندگی کنیم، گفت: با پیشرفتهای پزشکی و تغییر و تحولاتی که اتفاق میافتد باید امیدوار بود که ابتلا به بیماری آنقدر برایمان جدی نباشد و اگر هم مبتلا به این بیماری شدیم فرمهای شدید بیماری را نگیریم این به معنای آن است که خوشبین باشیم که در آینده هم درمان موثر و هم واکسن موثر برای ویروس کرونا کشف شود.
وی درباره جهش ویروس کرونا توضیح داد: ذات هر ویروس و عامل عفونی این است که زمانی که از فردی به فرد دیگر منتقل میشود بستری برای اتفاق جهشهایی در آن ایجاد میشود بنابراین نفس جهش غیرطبیعی نیست و مهم این است این جهش در کجا اتفاق بیفتد و چقدر تاثیرگذار باشد.
افزایش ۳ تا ۹ برابری سطح واگیری کرونا
این متخصص اپیدمیولوژی گفت: با توجه به مستندات علمی منتشرشده، ویروسی که امروزه در جامعه جهانی در حال گردش است با ویروسی که ۹ ماه قبل از چین به طور رسمی گزارش شده بود، تغییراتی را داشته است. این تغییرات بیشتر به سوی افزایش سطح واگیری ویروس است به طوری که حدود ۳ تا ۹ برابر نسبت به قبل است و افزایش درگیری گروههایی مانند جوانان است که البته فرمهای خفیف بیماری و حتی فرمهای بیعلامت را میگیرند و میتوانند بیماری را به افراد بزرگسال و در معرض خطر منتقل کنند.
به گفته وی، اتفاقی که در جهشهای ویروس رخ داده است موجب افزایش گسترش ویروس شده است.
چالش مبتلایان بدون علامت کرونا
مصطفوی توضیح داد: با یک ویروس به تعبیری خیلی موذی طرف هستیم و هر چه مراقبتهای لازم بهداشتی انجام شود، بالاخره ویروس راههای مختلف انتقال را دارد و بحث افراد بیعلامت بحثی جدی است که پایش آنها را سخت میکند. اگر کشوری تصور کند میتواند بعد از رسیدن به مرحله پاکی همچنان پاک بماند باید خیلی از مناسبات بینالمللی خود را کنار بگذارد.
این متخصص اپیدمیولوژی افزود: بحثی که از روزهای اول شیوع بیماری کوویدـ۱۹ مطرح بوده این است که تمامی کشورها و سازمانها و دستگاهها باید دست به دست هم دهند و بدانند که تهدید در هر نقطه جهان تهدیدی برای آنها نیز محسوب میشود.
به گفته وی، زمانی که با چالشی جدی مثل کرونا ویروس مواجه هستیم، نه تنها ما در ایران بلکه دنیا دنبال وسیلهای است که معجزهوار بیماری را از بین ببرد و وسیلهای که فکر میکنیم بتواند این نقش را ایفا کند، واکسن است.
ابهامات واکسن کرونا در دنیا
رئیس بخش اپیدمیولوژی و آمار زیستی انستیتو پاستور ایران درباره صحبتهای رئیس انستیتو پاستور ایران درباره تولید واکسن گفت: از روزهای اول تمام شرکتها و کشورهایی که ادعای تولید واکسن را دارند به طور جدی اولویت اول خود را تولید واکسن کرونا قرار دادند، ولی مسلم است که نمیتوان با جدیت درباره اینکه این واکسن تولید میشود یا خیر، اگر تولید شود چقدر کارایی دارد و چه زمانی در دسترس ما قرار گیرد صحبت کرد.
خبر ناامیدکننده رئیس انستیتو پاستور | مطمئن نیستیم واکسنی برای کرونا وجود داشته باشد
آخرین وضعیت تولید واکسن ایرانی کرونا
مصطفوی درباره وضعیت تحقیقات تولید واکسن کرونا در کشور توضیح داد: در حوزه تولید واکسن در دنیا مجموعههای مختلف شروع به تحقیقات کردند. تولید واکسن سه فاز مختلف دارد؛ فاز آزمایشگاهی، فاز مطالعات حیوانی و فاز مطالعات انسانی. در کشور ما، مجموعههای مختلف سابقه تولید واکسن را دارند و نفس تولید واکسن چیز عجیبی برای مجموعه نیست، ولی بحث تحریمها سرعت آن را تحتالشعاع قرار میدهد. چندین مجموعه داخل کشور این کار را شروع کردهاند، فازهای آزمایشگاهی را بعضا با موفقیت طی کردهاند و یکی دوتا از مجموعهها به فاز مطالعات حیوانی رسیدهاند و مراحل آخر آن را طی میکنند.
وی افزود: فاز بعدی فاز مطالعات انسانی است که خودش فاز یک و دو و سه دارد و باید توجه داشت که عبور از فاز آزمایشگاهی به حیوانی و از فاز حیوانی به انسانی باعث کاهش شانس موفقیت نیز میشود و این تصور غلط است که رسیدن به فاز انسانی داشتن واکسن را دستیافتنی میکند.
به گفته این متخصص اپیدمیولوژی، مهم این است که کشور ما از راههای مختلف تولید واکسن کرونا را طی کرده است و اگر کشوری موفق به تولید واکسن شود، انتظار است که در بازه زمانی کوتاه انتقال تکنولوژی انجام شود و در صورت عدم موفقیت تولید واکسن در داخل کشور به تولید تکنولوژی که سایر کشورها به آن دست یافتهاند بپردازیم.
کشورهایی که ادعای ساخت واکسن دارند
مصطفوی درباره اخبار ساخت واکسن در سایر کشورها گفت: هر جایی که ادعای ساخت واکسن را دارد تا زمانی که مستندات خود را در معرض دید سازمانهای رسمی بینالمللی قرار ندهد و در راستیآزمایی قرار ندهد باید به دید تردید به آن نگاه کرد.
یک بحث، بحث ساخت واکسن است اما مهمتر از آن این است که این واکسن ما چندین مولفهاش در چه سطحی هستند که از جمله این مولفهها میزان کارایی و اثربخشی واکسن، مدتزمان ایجاد ایمنی و عوارض جانبی واکسن است که باید رسما اعلام و بررسی شوند.
به گفته رئیس بخش اپیدمیولوژی و آمار زیستی انستیتو پاستور ایران، اگر فکر کنیم که ادعای ساخت واکسن به این معناست که فردا جامعه جهانی از آن واکسن استفاده میکند، خیلی خوشبینانه است و حتما باید سطح چندین مولفه واکسن مورد تایید و صحهگذاری قرار گیرند.
وی افزود: در بحث تکنولوژی پیشگیری و کنترل کروناویروس واقعیت این است که بیشتر از آنچه به تولید کوتاهمدت موثر خوشبین باشیم، باید به تولید یک داروی موثر در کوتاهمدت برای آن خوشبین باشیم؛ چراکه شاید در کوتاهمدت دارو بتواند برای ما شفابخشتر باشد تا اینکه به دنبال واکسن باشیم. اگرچه فاز قبلتر از درمان، فاز پیشگیری است که قطعا اولویت بالاتری دارد.
به گفته این متخصص اپیدمیولوژی، همچنان رعایت شیوهنامههای بهداشتی باید ادامه پیدا کند مگر اینکه با گذر زمان و شناخت بهتر از ویروس، تغییراتی در آن ایجاد شود و لازم باشد تغییراتی در رعایت پروتکلها اتفاق افتد.
مصطفوی در انتها گفت: واقعیت این است که هیچ بیماری حداقل در ۱۰۰ سال اخیر آنقدر توجه جامعه جهانی را به خود جلب نکرده بود و نه تنها جامعه پزشکی بلکه مجموعههای مهندسی نیز همگی دست به دست هم دادند و یک همگرایی خوبی اتفاق افتاده است که نتیجه آن را میتوان پیشبینی کرد.
انشاءالله چه در مقوله واکسن چه در مقوله درمان خیلی زودتر از پیشبینیهایی که برای بیماریهای مشابه شده بود، محقق شود و بتوانیم با موفقیتهایی که حاصل میشود حالت موجود را که به تعبیری برای مردم خستهکننده شده است نجات دهیم.
نظر شما