همشهری آنلاین: رئیس مجمع تشخیص با انتقاد از عدم تحقق سیاست‌های اصل 44 خواهان توجه به عوامل بازدارنده اجرای آن شد.

به گزارش ایسنا، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی که یکشنبه (2 تیر) در همایش نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی اصل 44ق سخنرانی می‌کرد، اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 را جراحی بزرگی در سیستم اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور خواند و افزود: اهمیت نظارت در این حوزه بسیار بالاست؛ زیرا اگر دقت نظر نداشته باشیم و در عمل کوتاهی صورت گیرد، نه تنها از منافع سیاست‌ها محروم می‌شویم، بلکه خسارت‌های زیادی گریبانگیرمان می‌شود.

هاشمی رفسنجانی با تشکر از برگزاری این همایش برای تحرک جدی‌تر در این حوزه اظهار کرد: من این کار را بسیار مهم می‌دانم؛ زیرا حرکت عظیمی با زیربنای سند چشم‌انداز و موتور حرکت اصل 44 آغاز شده، اما به نظر می‌رسد بسیار کند و نامنظم پیش می‌رود؛ از این رو ضرورت دارد نهادهای نظارتی و دلسوزان دیگر کمر همت ببندند و وارد میدان شوند تا بیشتر روی این موضوع کار کنیم.

وی افزود:‌ نظارت در بحث سیاست‌های کلی کار دشواری است، در حالی که نظارت بر قوانین عادی آسان‌تر است؛ زیرا سیاست‌های کلی قابل تفسیر است و گریزگاه دارد، خیلی‌ها می‌توانند به گونه‌ای از آن شانه خالی کنند که ما نباید بگذاریم این اتفاق بیفتد. ورود سازمان بازرسی به این بخش هم امر مبارکی است؛ اولا به خاطر اطلاعاتی که این سازمان دارد و ثانیا به خاطر متنی که در آیین‌نامه نظارت مجمع وجود دارد.

هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: ‌آیین‌نامه مجمع ابزار خوبی در اختیار نظارت قرار نمی‌دهد؛ زیرا در آن زمان مجلس و دولت نگران بودند و محدودیت‌هایی درست کردند. مجمع هم در این حد ناظر است که مقررات خلاف سیاست‌ها نباشد و این که سالانه از دستگاه‌ها گزارشی بگیرد؛ اما نمی‌تواند همان طور که سازمان بازرسی یا دیوان محاسبات می‌توانند وارد شوند روزانه جریان را پی‌گیری کنند، البته ما هم این را نمی‌خواستیم، زیرا این نظارت متعلق به رهبری است، ما هم به عنوان نماینده ایشان نظارت می‌کنیم.

رئیس مجلس خبرگان رهبری با بیان این که نگرانی مقام معظم رهبری درباره اجرای اصل 44 هنوز به قوت خود باقیست، گفت:‌ پس از اخطار تلخ رهبری در این باره چه اتفاقی افتاده؟ حقیقت این است که اتفاق خاصی نیفتاده، من نمی‌خواهم کسی را مسئول کنم، خود ما به عنوان مجمع باید پاسخگو باشیم ؛ اما ما چه می‌خواستیم و چه پیش آمد. اگر این سیاست‌ها اجرا نشده وظیفه سازمان بازرسی است که کیفیت عدم اجرای آن را بررسی کند.

وی ادامه داد: اصل 44 و تفسیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از آن به دستور رهبری چند پیام مهم دارد؛ یکی از مسائلی که در این سیاست‌ها لحاظ شده بود، این بود که دولت حق فعالیت اقتصادی جدید خارج از موارد صدر اصل 44 را ندارد که این اتفاق نیفتاده؛ البته ما هم پیش‌بینی می‌کردیم که این آمادگی هنوز وجود نداشته باشد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: یکی دیگر از مهم‌ترین بخش‌های این سیاست‌ها تعاونی است که باید به یک نهاد سودآور، فعال و با انگیزه تبدیل شود، حالا بررسی کنید، ببینید تعاونی‌ها وضع‌شان چه تفاوتی کرده است. گاهی این تصور پیش می‌آید که اگر اصل 44 اجرا شود بخش خصوصی متمرکز تقویت می‌شود و نیروهای دیگر وضع خوبی پیدا نمی‌کنند، موضوع تعاونی هم برای این بود که افراد فاقد سرمایه یا واجد انرژی و کار از طریق تعاونی سهم‌شان را در نظام اقتصادی داشته باشند.

هاشمی رفسنجانی مصرف درآمدها را از دیگر موضوعات سیاست‌های کلی اصل 44 خواند و افزود: این مصرف درآمدها دو بخش است که هر دو هم لنگ هستند که یکی واگذاری‌هاست که درست انجام نشده و نمی‌شود، علاوه بر آن جاهایی که بخش خصوصی باید وارد شود و می‌توان کار بزرگی با آن انجام داد، بخش خصوصی بسیار کم وارد شده، مثل پالایشگاه‌ها، کشتیرانی،‌ هواپیمایی و راه، ما این بخش را مهم‌تر از واگذاری می‌دانیم؛ زیرا سرمایه‌گذاری در کارهایی که دولت به عهده گرفته بود، مثل ساخت پالایشگاه و بندر که پیش از این ممنوع بود، در برنامه چهارم پیشرفتی نکرده است.

وی خاطرنشان کرد:‌ موضوع سیاست‌های کلی اصل 44 کاری بیش از برگزاری همایش را می‌طلبد، اگر از همایش خارج شدیم نهادها حتی به سهم خود بررسی کنند عامل و دلیل چیست، آن را پیدا و رفعش کنیم. کار سختی نیست، به شرطی که افراد دانا، دلسوز و پی‌گیر این موضوع را بررسی کنند.

هاشمی افزود: نمی‌خواهیم بگوییم مقصر دولت است. ما بیشتر از واگذاری‌ها حرف می‌زنیم تا سرمایه‌گذاری، این همه سرمایه داریم که هر روز گوشه‌ای را ملتهب می‌کند، پول‌های هنگفتی است که مثل بهمن راه می‌افتد و همه چیز را خراب می‌کند؛ چنان که روزی مسکن به آن شکل درمی‌آید و روزی کالاها و وضعیت بدی اتفاق می‌افتد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگر سخنانش با اشاره به خاموشی‌ها، و بیان این که اگر خاموشی‌ها به صنعت هم رسوخ کند، «واویلا» خواهد بود، ‌گفت:‌ پس از سال‌ها ذخیره، روزی چهار ساعت خاموشی به تهران می‌دهیم، هر سال ده درصد به مصرف ما در گاز و برق اضافه می‌شود، اگر سرمایه‌گذاری در این زمینه نشود، این کار خطرناکی است.

وی افزود: بخشی از این اتفاق به خاطر کمبود آب است و بخشی هم برای این که ذخیره‌سازی بیشتر نشده، همیشه باید خشکسالی را در نظر بگیریم و ذخیره برق داشته باشیم ، شوخی نیست مردمی که همه زندگی‌شان به برق مربوط است، ناگهان بدون برق شوند. ما می‌توانیم پول‌های فراوانی را در این حوزه سرمایه‌گذاری کنیم.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در ادامه با اشاره به بخش‌های دیگری از سیاست‌های کلی اصل 44 ادامه داد: ‌اگر تامین اجتماعی درست باشد، بسیاری از مشکلات نخواهد بود، ما از این مسیر خواستیم معضل اساسی مردم را حل کنیم؛ زیرا اگر مشکل مسکن ، تحصیل و شغل مردم در جامعه نباشد و حتی مقرراتی برای بیکاری وجود داشته باشد، در جامعه انسان مستاصل نداریم، مردم با هم رقابت می‌کنند و به زندگی رونق می‌بخشند، آن وقت دیگر کسی نیست بگوید نان نداریم یا مسکن نداریم. علاوه بر این موضوع خوداتکایی خانواده‌های نیازمند نیز در این سیاست‌ها لحاظ شده، این موضوع، همه برنامه جامعی می‌خواهد و باید کسانی را که استعداد کار دارند، اما سرمایه‌ای ندارند، با تشکیل تعاونی به شغل برسانیم و آنها را به نیروهای مولد بدل کنیم.

وی با بیان این که ایجاد زیربناهای اقتصادی با محوریت مناطق کمتر توسعه‌یافته نیز از مسائل مطرح در سیاست‌های اصل 44 است گفت: زیربناهایی در کشور باقی مانده، ما هنوز آن‌ها را نساخته‌ایم مثل اتوبان‌ها و ‌مخابرات، اولویت را هم به مناطق توسعه یافته دادیم، مناطقی که بهره‌گیری کم است، اما در آنجا نیاز وجود دارد، این را باید در برنامه بگذاریم و دنبال کنیم سازمان بازرسی هم در این زمینه دستش باز است.

هاشمی رفسنجانی گفت: اعطای تسهیلات، مشارکت شرکت‌های دولتی با بخش غیردولتی تا 40 درصد و تکمیل طرح‌های دولتی هم از دیگر مسائل هستند، باید دید چقدر به آنها عمل شده، هدف ما فعال شدن بخش خصوصی است تا بتوانیم از اقیانوسی از استعدادها استفاده کنیم. در مورد طرح‌های دولتی هم یکی از مسائلی است که احتمالا بیشترین کار بر روی آن صورت گرفته است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: اگر بناست واقعا پس از همایش کار مهمی انجام دهیم باید این‌ها را مد نظر داشته باشیم، مهمترین کار ما این است که ببینیم چرا مردم وارد نشده‌اند. هواپیمایی در زمان دولت من تا حدی فعال شد و شرکت‌های خصوصی وارد این بخش شدند، اما در نیروگاهها و کشتی‌سازی هنوز فعالیتی صورت نگرفته؛ مثلا اتوبان تهران – شمال که 20 سال گرفتار این وضع است، اگر دست بخش خصوصی بود به اتمام رسیده بود؛ زیرا بهره زیادی دارد و از اتوبان‌های پردرآمد کشور است، البته نمی‌دانم که چقدر پیشرفت کرده است.

وی با تاکید بر لزوم جذب سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور تاکید کرد:‌ باید بررسی شود چرا دروازه‌ها باز شده، اما به کمک دولت و نظام نیامده‌اند؟ در حالی که ظاهرا علاقه‌مندی به سرمایه‌گذاری وجود دارد، ما باید راهی را برای آن پیدا کنیم. باید ببینیم چقدر تحرک در تعاونی‌ها پیش آمده و اهداف ما چقدر تامین شده است. این ها جزء کارهایی است که همکاری مجمع تشخیص مصلحت نظام، سازمان بازرسی کل کشور،‌ دیوان محاسبات و سایر بخش‌های نظارتی و به ویژه نیروهای فکری را می‌طلبد تا جمع‌بندی درستی از آن داشته باشیم.

هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: این مسائل در برنامه پنجم جدی‌تر می‌شود، ما به زودی سیاست‌های آن را که از رهبری به ما اعاده شده تکمیل می‌کنیم و در کمیسیون ذیربط کارش را انجام داده‌ایم، هفته آینده هم وارد صحن مجلس می‌شود، نظرات را به ما برسانید، ما هم پی‌گیر هستیم . همه این تجربه‌ها در برنامه چهارم باید در برنامه پنجم شکل درستی بگیرد، ارزیابی شما هم ما را آگاه می‌کند تا در برنامه پنجم وضع بهتری پیدا کنیم و اشکالات قبلی تکرار نشود تا کمبودها با مقررات جدید تقویت شود.

رئیس مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: بیش از آن که برگردیم و از گذشته انتقاد کنیم که دیگر ثمری ندارد –البته انتقاد نردبان رسیدن به وضع بهتر است- مهم است که اگر اشکالی کشف و راهکاری پیدا شد، در برنامه پنجم آن را رفع کنیم، به جای نگاه به عقب به جلو نگاه کنیم و نگاه به عقب برای استفاده در آینده باشد. به جا نیست کسی را مقصر کنیم، باید ببینیم چرا این کار انجام نشده، گاهی مجمع بوده، گاهی هم نبود تجربه علت اصلی بوده است، باید جمع‌بندی کنیم تا ان‌شاءالله در برنامه پنجم آرزوی رهبری برای انقلاب اقتصادی از طریق سیاست‌های اصل 44 تحقق پیدا کند.

هاشمی رفسنجانی اظهار داشت:‌ از نظر ما به عنوان کاتبان سیاست‌های کلی اجرای سیاست‌های اصل 44 تنها اقتصادی نیست، واقعا اگر اصل 44 با همه مضامین اجرا شود، همه مشکلات اقتصادی و هم اجتماعی حل می‌شود ، فقرزدایی می‌کنیم، خود اتکایی برای خانواده‌ها و عدالت واقعی به صورت مطمئن و پایدار ایجاد می‌شود، هم‌چنین رقابت واقعی اتفاق می‌افتد و نهایتا رونق لازمه اقتصاد کشور داده می‌شود.

هاشمی در پایان گفت: ان‌شاء‌الله که با همت همه این حرکت را در دوره‌ی برنامه پنجم شاهد باشیم و خدا را شاکریم که مقدمه آن انجام شده است و ان‌شاءالله این اجلاس با پی‌گیری مصوبات پربارتر شود.

کد خبر 55754

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز