شرکت‌ آمریکایی فایزر و همکار آلمانی‌اش شرکت بیوان‌تک بر اساس آنالیز داده‌های مقدماتی از تاثیربخشی بیش از ۹۰ درصد واکسن کرونایشان خبر داده‌اند، اما این واکسن چه مشخصاتی دارد؟

PFIZER

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از گاردین، واکسن فایزر/ بیوان‌تک از نوع واکسن‌های mRNA یا RNA پیامبر است، که در آنها رمز ژنتیکی ویروس کرونا به شکل RNA پیامبر نه خود ویروس به افراد تزریق می‌شود. وارد شدن این ژن‌ها به سلول‌های بدن باعث ساخت پروتئین‌های گل‌میخی سطح ویروس کرونا می‌شود و واکنش دستگاه ایمنی باعث ساخت آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده می‌شود که این پروتئین‌ها را که ویروس از طریق اتصال آنها با گیرنده‌های سلولی وارد آن می‌شود، خنثی می‌کنند.

آنالیز مقدماتی داده‌ها به بررسی این موضوع می‌پردازد چند نفر در گروهی که واکسن دریافت کرده‌اند و چند نفر در گروهی دارونما دریافت کرده‌اند، دچار عفونت کووید-۱۹ شده‌اند. تا به حال ۹۴ نفر در میان ۴۴۰۰۰ نفر مورد بررسی دچار عفونت با کروناویروس شده‌اند و آنالیز اولیه داده‌ها تاثیربخشی بیش از ۹۰ درصد را نشان می‌دهد که سه برابر بیشتر از هدف اولیه شرکت فایزر است،

برای اینکه میزان تاثیربخشی واکسن به طور قطعی تعیین شود، فایزر گفته است که این کارآزمایی بالینی را تا زمانی  که شمار موارد عفونت در میان مجموع افراد واکسینه شده و واکسینه‌نشده به ۱۶۴ مورد برسد، ادامه می‌دهد. فایزر می‌گوید با توجه به افزایش دوباره موارد عفونت در آمریکا تا اوائل ماه دسامبر ممکن است به این رقم برسد.

البته هنوز این داده‌ها داوری همتا (بازبینی بوسیله کارشناسان مستقل) نشده یا در ژورنال پزشکی منتشر نشده‌اند. فایزر می‌گوید هنگامی نتایج نهایی کارآزمایی روشن شود، این کار را خواهد کرد.

فایزر و بیون‌ان‌تک برای جلو افتادن از قبل تولید واکسن را با فرض تاثیربخش بودن آن شروع کرده‌اند. انتظار می‌رود این شرکت‌ها تا پایان سال جاری میلادی ۵۰ میلیون دوز واکسن تولید کنند که با توجه نیاز به دوبار تزریق واکسن می‌تواند ۲۵ میلیون نفر حفاظت کند. پپش‌بینی می‌شود میزان تولید واکسن در سال ۲۰۲۱ به ۱.۳ میلیارد دوز برسد.

بسیاری از کشورها از قبل واکسن فایزر/ بیوان‌تک را سفارش داده‌اند. بریتانیا ۳۰ میلیون دوز واکسن- کافی برای ۱۵ میلیون نفر با توجه به دو دوز لازم- سفارش داده است. اتحادیه اروپا ۲۰۰ میلیون دوز واکسن سفارش داده است که میان کشورهای این اتحادیه توزیع می‌شود. این دو شرکت قراردادی ۱.۹۵ میلیارد دلاری با دولت آمریکا دارند تا از شروع امسال ۱۰۰ میلیون دوز واکسن به آن تحویل دهند.

موضوع دیگری که برای کشورهای کم‌درآمد مشکل ایجاد می‌کند، این است که این واکسن نیاز به زنجیر فوق‌سرد دارد، یعنی باید در دمای منهای ۸۰ درجه سلسیوس نگهداری شود. البته اوغور شاهین، مدیرعامل شرکت آلمای بیوان‌تک گفته است که این شرکت در حال بررسی در این باره است که آیا می‌توان این واکسن را تا ۵ روز در دمای ۴ درجه سلسیوس یخچال معمولی نگهداری کرد یا نه.

دولت آلمان برای مرحله اول واکسیناسیون در حال برنامه‌ریزی برای ساخت مراکز واکسیناسیونی است که مجهز به فریزرها با دمای بسیار پایین هستند.

انتظار می‌رود نتایج مقدماتی کارآزمایی مرحله سوم نهایی واکسن کرونای ساخت دانشگاه آکسفورد و شرکت آسترا-زنکا هم که بر اساس یک تکنولوژی متفاوت ساخته شده است، نیز در اوائل ماه دسامبر(ـدی ماه) اعلام شود.

کد خبر 563860

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha