به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، دکتر محمدعلی ملبوبی معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری گفت: ویروس کرونا در مقیاس بسیار بالایی تکثیر میشود، براساس منابع علمی هر ویروس روزانه حدود ۹۰۰ ویروس جدید تولید میکند.
وی افزود: برخی مردم بر این باور غلط هستند که تعداد کم ویروس نمیتواند مشکلی ایجاد کند به طور مثال اگر یک ویروس وارد بدن شود روز اول به حدود ۹۰۰ ویروس تکثیر میشود و در روز دوم به حدود یک میلیون ویروس میرسد و پس از آن به میلیاردها ویروس، به عبارتی این ویروس به سرعت بدن را فرامیگیرد.
وی به مردم توصیه کرد با رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی خود را در معرض ویروس کرونا قرار ندهند.
تجمیع جهشهای ژنتیکی میتواند خطرناک باشد
معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری همچنین گفت: هرچند تقریبا تمام جهشهای ژنتیکی ویروس کرونا خنثی و بیخطرند و به ندرت یک جهش تک منجر به تهاجمی شدن میشود، اما تجمیع آنها موضوع مهمی بوده و میتواند خطرناک باشد.
ملبوبی با یادآوری اینکه تاکنون بیش از ۱۲ هزار جهش در ژنوم ویروس کرونا در جهان شناسایی شده است، ادامه داد: ویروسها سعی میکنند با جهشهای متعدد، بقای خود را در جمعیت میزبان حفظ کنند که این کار سلامت انسانها را به خطر میاندازد.
این ویروسشناس امکان جهشهای متعدد ویروس کرونا را در انسان محتمل دانست و گفت: جهشها تقریبا خود به خود طی تکثیر ویروس رخ میدهند، چون جنس این ویروس از آرانای مثبت است، زمان همانندسازی خطا در ویروس رخ میدهد که به آن جهش گفته میشود.
ملبوبی افزود: ۲۳ جهش ژنتیکی ویروس کرونا در ایران شناسایی شده است که از مطالعه بیش از ۲۰۰ توالی ژنی و ژنوم به دست آمدهاند. برخی از این توالییابیها در داخل کشور و برخی از ویروس کرونا از بدن بیمار ایرانی با سابقه مسافرت به کشور در خارج انجام شدهاند. بخشی از این جهش در کشورهای دیگر هم مشاهده شده است اما چهار جهش ویروس کووید۱۹ مختص ایران است.
به گفته وی، متخصصان در حال بررسی جهشهای ژنتیکی هستند تا مشخص شود چه تغییراتی در آنها رخ داده یا جهشها چه مقدار بوده است؟ تا براساس آن بتوانیم روشهای تشخیص بیماری را بهینه و امکان گروهبندی بیماران انجام شود.
این ویروسشناس با یادآوری اینکه در ساخت واکسنها به جهشهای ژنتیکی توجه جدی میشود، گفت: براساس جهشهای شناساییشده میتوان بیماران را گروهبندی کرد تا بهترین دارو برای مداوای آنان انتخاب شود.
ملبوبی توضیح داد: در این حالت بیماران زودتر مداوا میشوند و هزینههای درمان کاهش پیدا میکند. برخی از داروها ممکن است حال بیمار را بدتر کنند که باید با دانستن نوع و سویه ویروس از مصرف آن جلوگیری شود.
مسافرت سبب درهمآمیختن جهشها میشود
معاون فناوری پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری همچنین گفت: در حال حاضر در برخی شهرها جهش ژنتیکی ویروس کرونا مشاهده شده است که با مسافرت مبتلایان، امکان درهمآمیختن جهش ژنتیکی و تجمیع آنها در جمعیت و حتی در سویههای ویروسی بیشتر میشود.
ملبوبی ادامه داد: افراد مبتلا با مسافرت از شهری به شهر دیگر در یک استان یا از استانی به استان دیگر و حتی مسافرت هوایی داخلی و خارج از کشور میتوانند کار را سختتر کنند و سلامت افراد بیشتری را به خطر بیندازند.
وی محدودیتهای ترددی بین شهری را مفید ارزیابی کرد و افزود: کاش محدودیتهای اخیر زودتر اعمال میشد و مردم نیز با آگاهی از واقعیات فوق بیشتر همکاری و همراهی کنند.
نظر شما