به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، دکتر ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت امروز در برنامه تلویزیونی «طبیب» در خصوص تأثیر محدودیتها و تعطیلیها در قطع زنجیره انتقال کرونا گفت: در دروندادهای سیستم مقابله با کرونا که یکی از مؤلفههای اصلی آن کاهش ترددها است، این تعطیلیها کاهش و اثر بسیار خوبی گذاشته و توانسته سفرهای درونشهری و برونشهری را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد و از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح هم عبور و مرور کاهش قابل ملاحظهای پیدا کرده و همه اینها باعث کاهش تماسهای اجتماعی و صدمه به زنجیره انتقال شده است. چون فعلاً قطع زنجیره انتقال را نداریم. لذا بر این اساس شاهد کاهش بیماران سرپایی در یک هفته تا ۱۰ روز بعد، کاهش بستریها دو تا سه هفته بعد و کاهش مرگومیر حدود چهار تا پنج هفته بعد خواهیم بود.
حریرچی اظهار کرد: اعمال تعطیلیها در اوایل آبان که در حدود ۶۹ شهرستان انجام شد، این شهرستانها را امروز از قرمز بودن خارج کرد و اثرات آنها به تدریج مشاهده شد. نکته مهم این است که ظاهراً مردم با اقدامات دولت بیشتر باورشان میشود که اوضاع خطرناک است و رفتار آنها با اقدامات دولت هماهنگ است، به دو دلیل؛ یکی اثر روانی و دیگر این است که دولتها موقعی این تصمیمها را میگیرند که روند بستری و مرگ بالاست و مردم هم این را احساس میکنند.
آمار واقعی ابتلا و مرگومیر
معاون کل وزارت بهداشت در خصوص آمار واقعی ابتلا و مرگومیر نیز گفت: تمام کشورهای دنیا بر اساس راهنمایی سازمان جهانی بهداشت، یک روش قطعی را برای اعلام موارد فوت پذیرفتند. در مورد کرونا کسانی را فوتی ناشی از این بیماری فرض میکنیم که تست کرونای آنها مثبت شده باشد. همه کشورها میدانند که یک تعداد فوتی دارند که ناشی از کرونا است ولی تست آنها مثبت نشده است. یک نوع فوت دیگر داریم که ناشی از کرونا نیست ولی ناشی از شرایط کرونا است؛ یعنی وقتی بیمارستانها پر میشود و مردم میترسند مراجعه کنند، عمدتاً بیماریهای قلبی و عروقی و دیگر بیماریها هم منجر به فوت افراد بیشتری میشود.
حریرچی در پاسخ به این سوال که چرا کشورهای دیگر توانستند کرونا را کنترل کنند، اظهار کرد: این بستگی به سیاستی دارد که کشورها انتخاب کردند، یکی سیاست سرکوب ویروس بوده، یکی سیاست انقباضی و انبساطی، یکی هم سیاستهای ایمنی جمعی بوده که این سومی را هیچ کشوری رسماً نپذیرفته است. اکثر کشورهای دنیا از جمله کشورهای اروپای غربی سیاست دوم را بر اساس وضعیت اقتصادی و تحمل مردم کشورشان پذیرفتند و اجرا کردند. در خیلی از کشورهای آسیایی هم این سیاست را داشتیم. یک مصداقش این تعطیلیها است. فقط غلظت این سیاست در کشورهای مختلف متفاوت بوده است. کشورهایی که در مرحله اول سیاست سرکوب را انتخاب کردند، حکومتهایی بودند که حکومت مرکزی قوی و یکدست با سیستمهای اقتدارگرا داشتند. حکومتهای شبه مردمسالار هم توانستند وفاق مردم را حاصل کنند که این شیوه خصوصاً در فرهنگ آسیای جنوب شرقی جواب داد و مردم همراهی کردند.
وی اضافه کرد: الان میبینیم که در اروپا و آمریکا مردم هر روز بر ضد سیاستهای انقباضی تظاهرات میکنند. البته کشورهایی که موفق بودند سیستم الکترونیک پیشرفته و امکانات مالی فراوانی هم داشتند و مثل کشور ما درگیر ناجوانمردانهترین تحریمهای تاریخ بشری نبودند که پول واکسن و دارویمان هم نمیتوانیم جابجا کنیم و گاهی هزینه انتقال ارز به لحاظ ریالی بیش از هزینه خرید داروست. این امکانات اقتصادی بوده که توانستند حمایت لازم را هم بکنند. در برخی دولتها به کسانی که بیکار شدند ماهانه دو تا سه هزار دلار پرداخت کردند.
تا ما اعلام نکردیم، مردم تغییری در رفتارهای بهداشتی خود ندهند
معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا درست است واکسنهای سرخک و سرخجه روی کرونا جواب داده، گفت: تا اخباری در خصوص موضوعات مختلف انواع دارو، واکسن و روشهای پیشگیری از طریق مراجع رسمی و علمی معتبر منتشر نشده مردم نباید رفتارشان را تغییر دهند، بله دیده شده است. در برخی موارد تزریق قبلی این واکسنها کمککننده است. یعنی افرادی که قبلاً این تزریق را داشتند، ولی این به این معنی نیست که الان این واکسنها را بزنید که کرونا نگیرید.
وی با تأکید بر اینکه نگرانیهایی که ما و دیگر سازمانهای بهداشت جهان داریم و محتاط عمل میکنیم و بعضاً اطلاق میشود که بنای تکذیبی داریم به دو دلیل است، یادآور شد: یکی اینکه وقتی واکسن یا دارویی را تأیید کردیم رسمیت پیدا میکند و برای اینکه رسمیت پیدا کند، باید به درجه بالاتری از اثبات علمی برسد و دوم اینکه وقتی خبری میآید که در کشوری واکسن کشف شده، رعایت پروتکلهای بهداشتی کاهش پیدا میکند. در حالی که تا موقعی که مسئولان بهداشت و درمان رسماً اعلام نکردند که باید تغییری در رفتار پیدا کند، مردم باید رعایت کنند. ماسک، واکسن و بهداشت فردی و رعایت فاصلهگذاری هیچکدام از اینها سد کامل نیست و مکمل یکدیگر هستند.
واکسن کرونای ایرانی تا چند ماه آینده میشود؟
دکتر حریرچی همچنین در پاسخ به این سوال که با وجود تحریمها احتمالاً ما در گرفتن واکسن هم دچار مشکل خواهیم شد، تصریح کرد: نه به هیچ وجه. ما از سه مسیر دریافت واکسن کرونا را پیگیری میکنیم. ما هم مثل اکثر کشورهای دنیا جزو کنسرسیوم کوواکس هستیم که بیشتر کشورهای اروپا هم در آن عضو هستند. لذا از طریق این کنسروسیوم، انتقال مبالغ اولیه واکسن را انجام دادیم و سازمان بهداشت جهانی، یونیسف و کنسرسیوم تقبل کردند که ۲۰ درصد مردم کشورها را با سبدهای مختلف واکسینه کنند که ما سبدی را که گرانتر و اختیاریتر بوده، انتخاب کردیم. در اولین فرصتی که واکسن توزیع شود که دور هم نیست، به کشور ما هم خواهد آمد.
وی افزود: ما برای ۱۸ میلیون دوز اقدام کردیم. مردم به این نکته توجه کنند که واکسن عادلانه و براساس اصول علمی توزیع خواهد شد. اول افراد پر خطر، کادر بهداشت و درمان در اولویت خواهند بود و هیچ تبعیض و شهروند درجه اولی هم وجود ندارد. توزیع واکسن براساس برنامه تدوینشده کمیته علمی خواهد بود. یک مسیر دیگر واکسنی است که با کشورهای تولیدکننده برای تولید مشترک مذاکره کردیم که اقداماتی هم برای تولید محصول مشترک انجام شده و یکی دیگر واکسن ایرانی است که فاز حیوانی 4 مدل از آنها طی شده و فاز انسانیشان تا دو سه هفته یگر آغاز میشود و تا چند ماه آینده توزیع خواهد شد.
دورهمیهای خانوادگی تا اطلاع ثانوی ممنوع
معاون کل وزارت بهداشتدر خصوص فرمولهای واکسنها هم گفت: کلاً فازهای متفاوتی دارند؛ مثلاً واکسن فایزر ژنتیکی و واکسن گرانی است. واکسن آکسفورد بر مبنای انتقال ویروس به ویروس دیگر است و قیمتش مناسبتر و تأثیرش کمتر است و برخی هم بر اساس ویروس کشته شده است. ما در حال آزمایش تمام روشهای دنیا هستیم. احتمال هم دارد که این ویروس جهش دوباره کند و حتی اثر واکسنها را از بین ببرد.
دکتر حریرچی تاکید کرد: هیچ کشور دنیا مگر آنها که سیاست سرکوب را به کار بردند، در چند ماه آینده نمیتوانند شرایط را عادی کنند. اما مردم مطمئن باشند که واکسن را بر اساس اصول علمی و عادلانه توزیع خواهیم کرد ولی تا آن زمان توصیه جدی ما این است که از تشکیل دورهمیهای خانوادگی بهشدت پرهیز کنید و برای فضاهای سربسته تهویه لازم تعبیه کنند.
نظر شما